Φωτισμός στην κουζίνα: συμβουλές και κόλπα

Η ευκολία χρήσης μιας κουζίνας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον καλό φωτισμό. Η κουζίνα πρέπει να είναι φωτεινή όταν μαγειρεύετε ή πλένετε. Μάθετε ποιες λάμπες θα επιλέξετε για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο. Είναι ταινίες LED κατάλληλες για μια κουζίνα που φαίνεται εντυπωσιακή; Τι είδους φωτισμός θα είναι αρκετά ελαφρύ εδώ?

Φωτισμός στην κουζίνα: αρμόδια χωροθέτηση χώρου

Ο φωτισμός της κουζίνας πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένος και προσεκτικά σχεδιασμένος. Ένα μοντέρνο δωμάτιο απαιτεί διάφορους τύπους φωτός:

  • κύριος φωτισμός?
  • πάνω από πάγκους εργασίας?
  • πάνω από το τραπέζι?
  • φωτεινά σημεία σχεδιασμένα μαζί με τη διακόσμηση της κουζίνας.

Το φως στην κουζίνα πρέπει να είναι λειτουργικό, να τονίζει την αξιοπρέπεια του εσωτερικού και να κάνει τα προετοιμασμένα πιάτα πιο ορεκτικά..

Φωτισμός κουζίνας: επιλογές για μια άνετη συσκευή

Όταν σχεδιάζετε τον φωτισμό της κουζίνας σας, θυμηθείτε ότι το φως δεν πρέπει να χτυπά τα μάτια του ατόμου που εργάζεται στο δωμάτιο. Το φως δεν πρέπει επίσης να προκαλεί αισθητές σκιές στο χώρο εργασίας. Η καλύτερη επιλογή είναι να κρεμάσετε μια ελαφριά ράμπα ακριβώς πάνω από την περιοχή εργασίας στην κουζίνα, δηλαδή ένα ράφι στο οποίο είναι τοποθετημένες οι κουκκίδες. Το ράφι πρέπει να έχει ένα καπάκι για να εμποδίσει το φως να διασκορπιστεί έξω από την επιφάνεια του πάγκου. Εάν υπάρχουν ντουλάπια που κρέμονται πάνω από τον πάγκο, τότε ο φωτισμός θα πρέπει να τοποθετηθεί ακριβώς κάτω από αυτούς (κατά προτίμηση κατά μήκος της μπροστινής άκρης του κάτω μέρους των ντουλαπιών) και να καλυφθεί με ένα πάτωμα για να μην αποσπάται η προσοχή σας. Τα φωτεινά σημεία πάνω από τους χώρους εργασίας στην κουζίνα μπορεί να είναι κλασικοί, συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού ή λαμπτήρες αλογόνου με ζεστό χρώμα και υψηλό δείκτη απόδοσης χρωμάτων, χάρη στους οποίους τα πιάτα θα διατηρήσουν μια φυσική και ορεκτική εμφάνιση..

Φωτισμός οροφής στην κουζίνα

Όπως σε κάθε εσωτερικό χώρο, η κουζίνα χρειάζεται γενικό φωτισμό, ο οποίος ενεργοποιείται στην είσοδο του δωματίου, φωτίζοντας ομοιόμορφα ολόκληρο το εσωτερικό. Δεν χρειάζεται να είναι πολύ σαφές. Ο εναέριος φωτισμός στην κουζίνα πρέπει να διαχέεται ή να αναπηδά πρώτα από το ταβάνι και στη συνέχεια να πέφτει στις συσκευές χωρίς να προκαλεί σκιές. Για γενικό φωτισμό κουζίνας, μπορείτε να επιλέξετε παραδοσιακούς λαμπτήρες οροφής με διαχύτη, επιμήκεις λαμπτήρες φθορισμού που εκπέμπουν χρώματα κοντά στο φυσικό, λαμπτήρες LED ή λαμπτήρες τοποθετημένους σε ψευδοροφή, χάρη στους οποίους το εσωτερικό της κουζίνας θα φαίνεται ψηλότερο και πιο ευρύχωρο.

Είναι καλός και κομψός φωτισμός που μπορεί να δώσει σε ένα δωμάτιο μια ευχάριστη και ζεστή ατμόσφαιρα. Αυτό τονίζει τη διακόσμηση και τον χαρακτήρα του χώρου. Επιπλέον, ένας σωστά επιλεγμένος λαμπτήρας μπορεί να γίνει μια πρόσθετη διακόσμηση. Το μοντέρνο κρεμαστό φως συνδυάζει τον μινιμαλισμό με μια μοντέρνα συστροφή, καθιστώντας το φωτιστικό ιδανικό για την κουζίνα ή την τραπεζαρία. Η απλότητα και το κλασικό στυλ το κάνουν να ταιριάζει σχεδόν με κάθε χρώμα και διακόσμηση.

Φωτισμός εργασίας κουζίνας πάνω από το τραπέζι και τον πάγκο

Η κουζίνα στην τραπεζαρία απαιτεί ζεστό φωτισμό που δεν κουράζει τα μάτια. Μια ξεχωριστή πηγή φωτός πρέπει να εγκατασταθεί πάνω από τον πίνακα. Το φως πρέπει να πέσει σε ολόκληρο το τραπέζι, δεν μπορεί να τυφλώσει τους ανθρώπους που κάθονται τριγύρω. Ο καλός φωτισμός του χώρου εργασίας είναι εξαιρετικά σημαντικός στην κουζίνα: πάγκοι εργασίας, σόμπες, νεροχύτες. Οι φωτεινές πηγές που είναι εγκατεστημένες εδώ θα πρέπει να λάμπουν με ένα έντονο, εστιασμένο φως. Στην κάτω πλευρά των ντουλαπιών κουζίνας ή στις οπές που έχουν κοπεί σε αυτά, μπορείτε να εγκαταστήσετε λαμπτήρες με λαμπτήρες αλογόνου 20 W ή λαμπτήρες φθορισμού (οι παραδοσιακοί ζεσταίνονται πολύ). Η απόσταση μεταξύ των επιμέρους σημείων φωτισμού πρέπει να είναι 40-60 cm.

Διακοσμητικός φωτισμός στην κουζίνα

Ένα επιπλέον διακοσμητικό αποτέλεσμα στη διάταξη της κουζίνας θα επιτευχθεί φωτίζοντας τα ράφια, τόσο στο εσωτερικό των ντουλαπιών όσο και έξω. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαμπτήρες ή λωρίδες LED, οι οποίες καταναλώνουν ασύγκριτα λιγότερη ενέργεια από τις παραδοσιακές, έχοντας εξαιρετικές διακοσμητικές ιδιότητες. Εάν η κουζίνα έχει νησί, μπορεί να φωτιστεί από μια σημειακή πηγή φωτός εγκατεστημένη σε απορροφητήρα ή ψευδοροφή. Ο φωτισμός της κουκούλας λειτουργεί ανεξάρτητα. Μπορείτε να φτιάξετε ένα ράφι με φωτισμό αλογόνου. Η επιλογή πολλών περιγραμμάτων φωτισμού στην κουζίνα (τρία έως τέσσερα) θα σας επιτρέψει να ανάψετε σταδιακά τους λαμπτήρες, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Φωτισμός στην κουζίνα-σαλόνι με εφέ

Τόσο στο σαλόνι όσο και στην κουζίνα, το φως και οι λάμπες είναι ένα στοιχείο της διακόσμησης. Μπορείτε να έχετε ευχάριστο φωτισμό στο κοινό δωμάτιο εγκαθιστώντας έναν ειδικό οδηγό στην οροφή με λαμπτήρες τοποθετημένους σε αυτό ή μια οθόνη με ενσωματωμένα σημεία φωτισμού (το λεγόμενο φωτιστικό οροφής). Εξίσου εντυπωσιακή είναι μια σειρά από πανομοιότυπα φωτιστικά κρεμασμένα χαμηλά πάνω από τον πάγκο εργασίας, τα οποία φωτίζουν ολόκληρη την κουζίνα. Σε μικρές κουζίνες, συνιστάται η εγκατάσταση πλευρικού φωτισμού στους τοίχους (απλίκες, προβολείς) που βλέπουν στην οροφή. Το φως που αντανακλάται από την οροφή φωτίζει ευχάριστα ολόκληρο το εσωτερικό της κουζίνας, τονίζοντας τα πλεονεκτήματα αντικειμένων και εξοπλισμού. Αυτή η διάθεση μπορεί να τονιστεί χρησιμοποιώντας φωτιζόμενα συρτάρια με διαφανή μέτωπα και φωτιζόμενες προθήκες.

Εργονομικός φωτισμός στην κουζίνα με τεντωμένη οροφή: λωρίδες LED

Τα σχέδια της κουζίνας περιλαμβάνουν όλο και περισσότερο ψευδοροφές. Τα LED μπορούν να τοποθετηθούν σε μια θέση σε μια τέτοια οροφή για εξαιρετικό αποτέλεσμα. Στη θέση του, αξίζει να χρησιμοποιήσετε γραμμικές μονάδες, οι οποίες είναι τοποθετημένες χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητη ταινία. Μπορούν να αναπαράγουν ένα χρώμα ή πολλά εναλλάξ. Μια ενδιαφέρουσα ιδέα για φωτισμό κουζίνας είναι να τοποθετήσετε μια λωρίδα LED μέσα σε ένα συρτάρι. Υπάρχουν μονάδες προς πώληση που ανάβουν μόνο τη στιγμή της εξόδου, οπότε τα LED ανάβουν μόνο αν θέλετε να αφαιρέσετε το απαραίτητο από το συρτάρι.

Πρόσφατα, ο φωτισμός LED στην κουζίνα έχει γίνει πολύ δημοφιλής. Αυτές οι λάμπες είναι χρήσιμες κυρίως πάνω από τον πάγκο, στο χώρο πλυσίματος και μαγειρέματος, δηλαδή σε μέρη όπου εκτελείτε τις περισσότερες δραστηριότητες της κουζίνας. Ο φωτισμός LED είναι ενεργειακά αποδοτικός και σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες, είναι επίσης φιλικός προς το περιβάλλον.

Όταν πλένετε τα πιάτα, στέκεστε συχνά με την πλάτη στον κύριο φωτισμό της κουζίνας, κόβοντας τον εαυτό σας από το φως και βλάπτοντας την όρασή σας ενώ εργάζεστε στο σκοτάδι. Οι λωρίδες LED έρχονται στη διάσωση, μπορούν να τοποθετηθούν σε ειδικά προφίλ αλουμινίου κάτω από ντουλάπια κουζίνας. Ο λειτουργικός φωτισμός στην κουζίνα απαιτεί όσο το δυνατόν πιο φωτεινή λωρίδα, η οποία δίνει το καλύτερο φως..

Σημείο φωτισμού στην κουζίνα και LED: σημαντικό να γνωρίζετε

Όταν επιλέγετε προβολείς και σανίδες για την κουζίνα, πρέπει να λάβετε υπόψη πολλούς σημαντικούς κανόνες:

  • Οι λυχνίες LED πρέπει να προστατεύονται από περιβλήματα διασποράς φωτός, έτσι ώστε η εικόνα τους να μην αντανακλά σε επιφάνειες όπως ο πάγκος της κουζίνας (που είναι συνήθως λείος και συχνά γυαλιστερός) και να μην προκαλεί φωτισμό δυσάρεστο στο μάτι.
  • η κουζίνα πρέπει να έχει άλλα φωτιστικά που παρέχουν γενικό φωτισμό σε ολόκληρο το δωμάτιο. Αυτό θα αποφύγει τις ανεπιθύμητες αντιθέσεις μεταξύ των πάγκων κουζίνας με έντονο φωτισμό και του περιβάλλοντος χώρου.
  • Τα τροφοδοτικά πρέπει να τοποθετούνται όσο το δυνατόν πιο κοντά στις λυχνίες LED. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρείτε τις πτώσεις τάσης στα καλώδια μεταξύ του τροφοδοτικού και του δέκτη όχι πολύ μεγάλες. Ταυτόχρονα, θα είναι δυνατή η διάχυση της θερμότητας που παράγεται από τις διόδους.

Φωτισμός χώρου κουζίνας: επιλογή χρώματος

Λειτουργικότητα χρώματος – αξίζει να χρησιμοποιήσετε πηγές φωτός ζεστής απόχρωσης, αφού στην κρύα έκδοση τα πιάτα δεν φαίνονται πολύ ορεκτικά. Το ζεστό χρώμα του φωτός φέρνει μια χαλαρωτική διάθεση, καταπρανει.

Νέες πηγές φωτός – μέχρι πρόσφατα, οι λαμπτήρες πυρακτώσεως παρείχαν ζεστό φως, ενώ οι λαμπτήρες φθορισμού και οι λυχνίες LED παρήγαγαν κρύο φως. Σήμερα αλογόνα, λαμπτήρες φθορισμού και LED μπορούν να παρέχουν ζεστό φως..

Θερμοκρασία φωτός – Η απόχρωση του λευκού φωτός καθορίζει τη θερμοκρασία χρώματος (TC), μετρημένη σε βαθμούς Κέλβιν. Το θερμό φως έχει θερμοκρασία χρώματος κάτω από 3300 K και κρύο φως πάνω από 5000 K.

Δείκτης απόδοσης χρωμάτων (Ra) – η μέγιστη τιμή του (100) εκχωρείται στο φως της ημέρας. Θα υπάρχει φως στην κουζίνα με Ra πάνω από 80.

Σημαντικοί αριθμοί – οι πηγές φωτός ορίζονται με έναν τριψήφιο κωδικό: ο πρώτος αριθμός καθορίζει τον δείκτη απόδοσης χρώματος, ο δεύτερος – τη θερμοκρασία χρώματος. Και έτσι το φρέσκο ​​κρέας υπό το φως του 827 θα είναι ζουμερό και κόκκινο και στο χρώμα 960 θα είναι λίγο ορεκτικό λόγω της υψηλής θερμοκρασίας χρώματος (60, δηλαδή 6000 Κ).

Όταν σχεδιάζετε και διακοσμείτε την κουζίνα σας, επιλέξτε καλό φωτισμό, καθώς είναι υψίστης σημασίας. Σε χώρους εργασίας, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την επιλογή των κατάλληλων φωτιστικών και τη σωστή τοποθέτησή τους. Με τον σωστό φωτισμό της κουζίνας, μπορείτε να τονίσετε τον χαρακτήρα ολόκληρου του εσωτερικού, ειδικά όταν το δωμάτιο είναι ανοιχτό στο σαλόνι, επομένως, θα πρέπει να επιλέξετε πολύ προσεκτικά το φως για την κουζίνα..