Soffa i ett modernt vardagsrum

Det är svårt att föreställa sig en bekväm vardagsrumsinredning utan soffa. För en rysk ägare till en lägenhet eller ett privat hus är en soffa inte bara en stoppad möbel för sittande hushåll eller gäster i hemmet, utan också en sovplats för en av familjemedlemmarna eller vännerna som bestämde sig för att stanna över natten. Ofta blir soffan den enda möbeln för vardagsrummet, det centrala i rummet runt vilket hela designkonceptet är byggt. Det är därför valet av ett så viktigt element i vardagsrummet måste tas på allvar. Vi hoppas att designprojekten för gemensamma rum vi har valt, i vars design det alltid finns en soffa (i en eller annan modifiering), hjälper dig att bestämma modell, färg och texturlösning..

Rymlig hörnsoffa

Innan du går till affären

Experter rekommenderar att du definitivt överväger den valda soffmodellen live. Begränsa dig inte till att titta på foton på Internet, du måste inte bara se till kvaliteten på klädseln, ramens tillförlitlighet, fästelement och vikningsmekanismer (om sådana finns), utan också personligen sitta ner eller kanske lägga dig på soffan, testa påfyllnadens styvhet, få vissa känslor från kontakt med klädsel.

Originalform

Vardagsrum i ljusa färger

Soffa i loftstil

Men innan du går till affären, bestäm själv svaren på följande frågor:

 • hur rymligt är ditt vardagsrum och vad är måtten på området där soffan kommer att ligga;
 • är det nödvändigt att köpa en modell i en hopfällningsmekanism och i så fall hur ofta soffan kommer att användas som en säng (ständigt för en av familjemedlemmarna eller ibland för sena gäster);
 • om soffan blir den enda möbeln eller kommer den att bli en del av ensemblen med stoppade möbler (andra soffan, fåtöljer, ottomanska, puffar);
 • om det finns små barn och husdjur i huset som kommer att påverka valet av soffklädsel;
 • inredningsstil och den valda färgpaletten, din önskan att göra soffan till ett accentelement i interiören eller organiskt passa in i det befintliga nyansutbudet.

Soffa med ljus klädsel

Klädda möbler i en ton

Utbudet av moderna möbelbutiker är otroligt stort. Även antalet modeller som presenteras i närvaro av ett möbelshowroom kan förvirra alla köpare, för att inte tala om möjligheterna att få det som en del av en individuell beställning. Det är därför det är nödvändigt att tydligt förstå dina önskningar, behov och ekonomiska möjligheter, gå till affären för att köpa en soffa, eftersom detta förvärv sker i mer än ett år..

Skalmodell

I grått

När det gäller att välja en soffmodell för ett vardagsrum behöver du inte bara veta möbelns storlek, dess färg och material, utan också följande kriterier:

 • behöver du justera ryggstödet;
 • finns det ett behov av armstöd och i så fall vilken modifiering bör de vara (många moderna modeller saknar armstöd);
 • om du behöver ledigt utrymme inuti soffan som du planerar att använda som lagringssystem;
 • behöver du en transformerbar modell (soffan består av separata block som kan modifieras till olika former).

Samtida stil

Vardagsrum i pastellfärger

Färgschema för soffan i vardagsrummet

Naturligtvis kommer valet av stilistisk prestanda och färgschema i rummet att påverka valet av skuggan i soffklädseln. Men allt beror på om du vill göra huvuddelen av stoppade vardagsrumsmöbler till sin accent eller organiskt passa in i den befintliga paletten. Soffans färgschema påverkas också av valet av nyanser för medföljande möbler – fåtöljer, ottomaner, puffar eller en mjuk ö..

Original design

Eklektiskt vardagsrum

Mångsidiga alternativ

Ett av de vanligaste färgalternativen för ett modernt vardagsrum är många gråtoner. Denna universella färg, neutral i alla bemärkelser, kan organiskt passa in i vilken inredning som helst. Även med en fullständig omdesign av vardagsrummet är det möjligt att säkert lämna soffan med grå klädsel och vara säker på att det mjuka området i vardagsrummet inte kommer att orsaka resonans mot den allmänna bakgrunden av det inre av rummet. Om du vill markera soffan i kontrast till den ljusa bakgrunden i vardagsrumsdekorationen, är det vettigt att föredra mörka nyanser av grått – antracit, en nyans av våt asfalt …

Soffa som zonindelning

På vit bakgrund

Kontrast mörk soffa

Och mot bakgrunden av vita väggar kommer även en ljusgrå soffa att se spektakulär ut …

Modulär soffa

Lakonisk design

Stor hörnsoffa

Vit klädsel är en trend genom tiderna. Ja, det här alternativet verkar opraktiskt för många, i en bostad med ett litet barn och inte alls riktigt, men mycket beror på klädmaterialet och möjligheten att rengöra det på egen hand. Snövit möbler ser alltid något högtidliga och fräscha ut. Ett vardagsrum med en vit soffa är helt enkelt dömt till en ren, fräsch och ljus inredning. Dessutom har den vita soffan inga problem med tanke på kompatibilitet med färglösningar av finish eller annan inredning i vardagsrummet. Den absoluta mångsidigheten hos vita nyanser kommer inte att orsaka dilemman vid valet av dekorativa element i vardagsrummet i allmänhet och rekreationsområdet i synnerhet – alla soffdynor, stöd och överkast kommer att vara lämpliga.

Snövit yta

Snövit vardagsrum

I vitt

Snövit hörnsoffa

Vita nyanser för vardagsrummet

Ljusa nyanser av beige är inte mindre mångsidiga. De kombineras harmoniskt med trä av vilken art som helst, oftast passar de enkelt in i vilken inredning som helst. Oavsett om du funderar på att byta vägg eller förvaringsfronter, heltäckningsmattor eller klädsel, behöver du inte oroa dig för att matcha nya möbler med din soffas ton..

I ljus beige

I beige

Ljus accent

En absolut ljus inredning är inte alltid ett bra sätt att visuellt förstora ett litet rum. Ljusa accenter är nödvändiga inte bara för att kunna fokusera blicken, utan också för att skapa en harmonisk bild av interiören. Bara en möbel med ljusa klädsel räcker för att inte bara ge variation till färgpaletten i vardagsrummet, utan också göra detta element till en kontaktpunkt. Och med soffans skala är det enkelt att göra..

Soffa med ljusa klädsel

Accent soffa

Accent och zonindelning

En ljus möbel

Komplexa nyanser av blått är mest populära bland moderna designers. Ljusblå nyanser kan inte bara ge en viss smak till vardagsrummets inre, utan också att inspirera designfunktionerna i det gemensamma rummet i engelsk stil.

Ljusblå velour

Kontrasterande möbel

Ljus soffa på vit bakgrund

Komplex blues och grå

Nästan alla nyanser av brunt kan kallas det traditionella valet av designers för soffor med läderklädsel (eller dess konstläderanalog). Mot bakgrund av neutral väggdekoration (oftast ljus) ser en sådan soffa spektakulär och ljus ut. Varma bruna nyanser balanserar alltid svalheten i den vita och grå interiören.

Ljus hudfärg

Alla nyanser av rött

Okerfärg på klädseln

Tryckt klädsel

I moderna möbelbutiker är det inte lätt att hitta en soffa med klädsel på vilken det finns ett mönster, tryck eller någon annan typ av bild. Monokromatiska alternativ är mycket mer populära. Ditt vardagsrum kan bli ännu mer unikt, förutsatt att du använder en soffa med tryckt klädsel. I ett litet vardagsrum är det bättre att bara använda en möbel med klädsel som innehåller ett mönster, även för gardiner i det här fallet är det bättre att lämna en monokromatisk variant. Då blir din soffa det obestridda attraktionscentrumet för alla ögon..

Liten soffa med tryck

Soffa i rosor

Variegated soffa klädsel

Soffklädsel – ett modernt köpares dilemma

Å ena sidan, i vår tid, är valet av soffmodeller otroligt brett, bland annat av typen av klädmaterial, och detta är ett absolut plus. När allt kommer omkring kommer en köpare att kunna hitta sitt eget alternativ med alla urvalskriterier och en mängd olika finansiella möjligheter. Å andra sidan förvirrar ett stort sortiment alltid majoriteten av ryssarna som bestämmer sig för att köpa en soffa till vardagsrummet eller byta klädsel i sin gamla modell och därigenom fräscha upp hela interiören..

Klassiska motiv

Vardagsrum i mörk färg

I pastellfärger

Om vi ​​pratar om det optimala förhållandet mellan pris och kvalitet, materialets estetiska och praktiska kvaliteter, så är de mest populära överallt (och i vårt land inklusive) jacquard och gobelänger. Prisvärd kostnad, tillräcklig hållbarhet och möjlighet att rengöra ytor från fläckar, pressa designers och kunder att vända sig till tyger från denna grupp (med en eller annan andel föroreningar av syntetiska råvaror).

Universellt alternativ

Beige nyanser

Grå soffa med ljusa kuddar

Soffa i neutrala färger

En av de mest populära typerna av vävtyg är det belgiska gobelänget – utåt liknar det velour, men samtidigt kostar det mindre, och ur praktiska synvinkel är det inte sämre än den mjuka högen av ett dyrt material. Om vi ​​pratar om prissättningen. Sedan, efter budgetalternativen för klädsel, finns det jacquard och tapet, och sedan dyra flockvariationer.

Soffa vid fönstret

Velourklädsel

Betoning på stoppade möbler

I moderna möbelutställningslokaler kan du hitta modeller av originalsoffor med klädsel från följande typer av material:

 • flock;
 • teflonflock;
 • flock-veyur;
 • Jag ska;
 • chenille;
 • kurtisan;
 • möbelpäls (varierar i höjdens längd och densitet).

Olika tyger och färger

Eklektisk inredning

Vardagsrum på vinden

Klädsel av naturligt och konstläder anses vara praktiskt, men samtidigt inte billigt. Samtidigt kan en konstgjord analog i estetiska kvaliteter inte på något sätt vara sämre än naturmaterial, men det kommer att kosta betydligt mindre (även om det inte kommer att vara så länge). Men det är viktigt att förstå att syntetiskt material inte är luftgenomsläppligt. Om det är varmt i rummet kommer det att vara möjligt att hålla sig till soffan, men om det är svalt, kommer den låga temperaturen att kännas ännu starkare i det mjuka sittområdet..

Läderklädsel

Soffa med mörkt läderklädsel

Traditionell version av en skinnsoffa

Svartvit design

Om du har små barn, husdjur eller bara hushåll i ditt hus som gillar att dricka te med sylt i vardagsrummet och soffans vita färg lockar dig otroligt, är den enda vägen ut läderklädsel, som lätt kan rengöras med en fuktig svamp. För många ryssar är en snövit soffa med läderklädsel inte bara en symbol för välbefinnande, utan också ett inslag i en daglig semester i sitt eget vardagsrum..

Snövit bild

Vit hörnsoffa

Snövit läder för klädsel

Kontrastdesign

Soffor med linnekläder med syntetiska tillsatser är mycket populära för att dekorera moderna vardagsrum. En blandning av konstgjorda trådar är nödvändig för att öka materialets praktiska egenskaper, dess elasticitet, förmågan att rengöra och behålla sin form under drift. En soffa klädd i linnetyg passar perfekt in i interiören i skandinavisk, modern, minimalistisk och många varianter av lantlig stil.

Vardagsrum i beige toner

Laconic soffa och vardagsrumsdesign

Klädsel i linne

Nyligen blir modeller med en kombination av olika typer av tyg i klädsel populär igen. Samtidigt kan tyget inte bara skilja sig åt vad gäller dess tekniska kvaliteter, ha en annan konsistens, utan också presenteras i olika färgkombinationer. De mest utbredda är modeller där en typ av tyg har ett mönster, och den andra presenteras i en monokromatisk variant..

Kombination av material

Klädselkombination

Original klädsel

Ovanlig inredning

Valet av fyllmedel för en modern soffa

Så du har bestämt dig för soffans modell, kvaliteten och färgen på klädseln, men det är också viktigt att ta hänsyn till den inre komponenten – hur ramen är gjord, fästelementens kvalitet, vikningsmekanismen ( om sådana finns) och påfyllningsmaterialet. Komfortnivån från att sitta (och eventuellt ligga) på den och möbelns livslängd beror på hur högkvalitativt fyllmaterialet i soffan är..

Vanlig soffa på bakgrunden av tapeter med ett mönster

Original flätad ram

Storskalig inredning

Experter rekommenderar att du köper soffor fyllda med fjädrar i enskilda block. Denna metod är praktisk, säker och hållbar, ger en ganska styv passform, utmärkta ortopediska egenskaper. Men block i enskilda fickor, monterade i en enda struktur, kommer inte att vara billiga..

Block soffa

Ovanlig prestanda

Blå soffa

Kostnaden för ett fjäderfyllmedel med ett enda fjädringssystem som helhet är lite mer demokratiskt. Soffan blir också tillräckligt styv för att klara tunga belastningar (men allt beror på antalet fjädrar per kvadratmeter).

Neutral design

Val av fyllmedel

Hörnmodell

Om du väljer en soffa med syntetisk fyllning kan du spara mycket, men det är viktigt att förstå att en sådan möbel inte kommer att hålla länge utan att förlora sina estetiska och fysiska egenskaper:

 • skumgummi;
 • syntetisk winterizer;
 • syntetiskt ludd;
 • holofiber;
 • spandboard;
 • durafil.

Skandinavisk stil

Ljusa nyanser

Skandinaviska motiv

Om du vill lita på syntetiskt, men mer hållbart och slitstarkt material, välj sedan följande alternativ:

 • polyuretanskum (PPU);
 • skumgummi, tillverkad i tät kompression;
 • periotecus (lämplig för personer med allergier);
 • latex (naturligt, allergivänligt och miljövänligt material med en hög prislapp).

I vita och grå toner

På en mörk bakgrund

Mittemot tv: n

Soffans placering i vardagsrummet

Historiskt sett föreställer sig de flesta ryssar inget annat alternativ för att installera en soffa i ett vardagsrum eller en hall, förutom mot en av väggarna (vanligtvis framför TV: n). Detta sätt att placera huvuddelen av stoppade möbler i det gemensamma rummet är först och främst kopplat till det faktum att lokalerna ofta hade en blygsam yta och detta alternativ hjälpte till att spara värdefulla kvadratmeter. Det fanns inte heller något behov av zonindelning med en soffa – studion vardagsrum var inte allestädes närvarande som de är idag. Men även nu kan det vara det enda rätta beslutet att installera en soffa nära en av väggarna i vardagsrummet när det gäller ett rum av blygsam storlek..

Soffa mot väggen i ett litet rum

Arrangemang av stoppade möbler

Minimalistisk design

One-stop-lösningar

Design av litet vardagsrum

I utländska designprojekt beror platsen för det mjuka rekreationsområdet ofta på eldstadens läge – ett oumbärligt attribut för ett mysigt vardagsrum. Förekomsten av en härd blir populär för ryssarnas vardagsrum. Modern teknik gör det möjligt att skapa en spektakulär imitation av eld utan att utrusta en bostad med en skorsten. I detta avseende, platsen för soffan «binder» till den plats från vilken det är mest bekvämt att se elddansen i eldstaden. Speciellt när man tänker på att en TV ofta hängs över spisen..

Vardagsrums layout

Soffa vid panoramafönstret

Två identiska soffor placerade i en vinkel (de kan ha olika klädfärger, men nödvändigtvis samma designmodell) zonindelar rummet perfekt, skisserar ett segment av vila och kan, utan ytterligare möbler, ge ett stort antal sittplatser, inte bara för familjesammankomster , men också för att ta emot gäster.

Två hörnsoffor

Zoning med två soffor

Två soffor som vetter mot varandra kan skapa en rymlig och bekväm mjuk sittgrupp i vardagsrummet. Samtidigt är de placerade vinkelrätt mot TV -zonen eller eldstaden (och ofta kombineras dessa två segment och TV: n ligger ovanför härden) och skapar en ganska bekväm plats för landning, inte bara för samtal.

Två olika soffor för vardagsrummet

Symmetririket

Symmetrisk inredning

Ljus dekoration av soffor

Om ditt vardagsrum är en del av ett stort studiorum och delar utrymmet med köket och matsalen, är det mest logiskt att använda soffan inte bara som rekreationsområdets huvudattribut, utan också som ett zonelement. Soffan för hörnmodifieringen (med valfri längd på hörnets sidor) kommer idealiskt att beskriva villkorsgränserna för vardagsrumssegmentet. Men även en vanlig soffa, komplett med fåtöljer eller puffar, kan tydligt identifiera vardagsrummets sittgrupp..

Zoning i vardagsrumsstudion

Kombinerat rum

Vardagsrum i ett kombinerat rum

Accent zonering