Köksbord: fashionabla och praktiska modeller för att ordna en snygg inredning

Köksbordet är en plats som väldigt ofta för samman människor. I många familjer diskuteras viktiga frågor bakom honom, en måltid äter rum och gäster tas emot. Även om en lägenhet ofta har många rum, är köket fortfarande husets hjärta. Det spelar ingen roll om det är en fest med vänner, möte med mamma, barn eller helgdagar, bordet i köket är en oumbärlig plats. Så använd guiden för att välja ett köksbord och ta reda på vad du ska leta efter när du köper, för att inte ångra ditt beslut..

Hur man köper ett köksbord korrekt?

Det valda bordet bör inte bara bero på typiska designfrågor, men först och främst på ytans storlek, köket och dess placering. Det är känt att ju fler hushållsmedlemmar, desto mer rymligt bord behövs, men vad ska man göra när man bor i ett flerfamiljshus och köket är väldigt litet? Då måste du satsa på praktiska lösningar..

När du väljer ett bord är det i början värt att mäta köket och ta hänsyn till komfort och rörelsefrihet. Beräkningarna bör ta hänsyn till det utrymme som stolarna upptar. Om köket är stort kan du välja en större modell, eftersom en sådan design inte kommer att vara praktisk med ett litet område..

Typer av köksbord

Köksbord kan delas in i flera kategorier:

  • Storlek – för 2-4 personer, för 6 och 12 personer. Bland dem finns det de som kan läggas ut, så till en början kan de rymma till exempel 4 personer, och efter utplacering till och med 10.
  • Form – fyrkantiga, rektangulära, runda, ovala och asymmetriska bord finns på marknaden.
  • Monteringsmetod. Klassiska modeller finns tillgängliga på ett ben (runt), två, tre eller fyra, samt produkter som ligger på väggen med stöd eller extra ben.
  • Produktionsmaterial: trä, plast, MDF, metall och glas.

Vilken storlek ska man välja?

Valet av bord för 2, 4 eller 6 personer är mycket omfattande. Det är bäst att följa principen att varje person som sitter vid bordet ska ha en tillgänglig yta på 60 cm x 40 cm. Denna beräkning gör att du kan köpa en modell, tack vare vilken interiören i köket, matsalen eller vardagsrummet kommer inte att pressas. När det gäller höjd är det bäst att välja alternativet 70-75 cm för att hitta bekväma stolar. Om du har små barn och inte vill att de ska sitta vid bordet, skaffa dig den högre modellen, men kom ihåg att bekvämligheten kommer först. Om bordet är för högt är det inte bekvämt att äta vid det..

Köksbordets form

Justera bordets form för att passa köksstilen och det tillgängliga utrymmet. Det är också värt att överväga det faktum att den rundade versionen är mer rymlig och säkrare för de minsta. Dessutom är den idealisk för familjefester. Rektangulära och fyrkantiga modeller är dock moderna. När det gäller ett mycket litet kök, där det inte ens finns plats för ett bord, är det värt att välja en väggmonterad och hopfällbar bordsskiva. Det kommer att tjäna till matlagning, och när det inte behövs tar det inte plats i köket.

Material

Ett annat problem är valet av material. Det ska matcha resten av rummet. Om dina köksbänkar är trä i ljusa färger, välj ett bord i en liknande stil. Ett tungt mörkt träbord är inte lämpligt för moderna möbler, utan för ett glaskök i retrostil. Men designen i sig är inte allt. Funktionalitet och enkelt underhåll är också viktigt. Modeller är tillgängliga på marknaden från följande material:

  • Trä är det mest klassiska förslaget, väl matchat i färger, lämpligt för alla interiörer. Sådant material bör skyddas och uppdateras regelbundet. Tyvärr är trä utsatt för fläckar och repor..
  • Metall – lämplig för tuffa interiörer. Det är fast, men det är inte utan nackdelar. Eventuella repor syns väldigt snabbt,
  • Glas är elegant, bekvämt och lätt att rengöra. Glas av hög kvalitet repas inte. I motsats till dess utseende är denna version av bordet mycket motståndskraftig mot brott. Det fungerar dock inte i ett kök som inte har köksbänkskivor och kommer att utföra alla processer som att slå kött, med hushållsapparater..
  • Plast – lätt att rengöra, modern och praktisk. Materialet är dock ganska kräsen när det gäller inredning..

Köksbord för köket: fashionabla modeller 2020

Det moderna köksbordet är mittpunkten och dekorationen i husets huvudrum. För att hitta den rätta, överväg de populära köksbänkarna. Så vad ska du leta efter när du väljer denna viktiga möbel för din inredning. Bestäm först matsalen och välj sedan det matbord som passar din stil..

Matbordet med måtten 80 × 80 cm, 70 × 70 cm eller 100 × 60 cm passar in i en liten inredning. Traditionella pallar kan användas istället för stolar. De tar mindre plats och kan enkelt skjutas under stället. Ett stort traditionellt bord får plats i matsalen, så många vackra idéer får lov att visa upp sig, eftersom de överlämnade möblerna kommer i olika utföranden: rektangulära, runda, med rundade sidor, med icke-standardiserade ben, i en mängd olika stilar. Tänk på att ett runt bord kommer att passa fler människor än en klassisk rektangel.

Du vet redan hur stort ett köksbord ska vara. I så fall är det bara att titta på de stilar och färger som finns, välja de perfekta matstolarna så att möblerna matchar resten av klädseln. Ska du köpa ett vitt matbord eller en ljus träfärg som skapar en mysig atmosfär i ditt hem??

Här är valet ditt, även om vi måste erkänna att vitt är extremt intressant och i linje med den skandinaviska stilen. Du kan också välja ett matbord i trä, kom ihåg att borden i vardagsrummet och i matsalen är utfällbara. Så du kan satsa på en liten utfällbar modell som rymmer hela familjen om du behöver det. Bord är också lämpliga för originalinredning.

Köksbord i glas

Matsalen bord kan vara mycket större för att rymma familjen för middag eller mottagningar. Storlekar, stilar och funktioner varierar, så valet blir ofta svårt men också roligt. När du väljer en köksbänk, se till att den matchar stilen hos de andra möblerna. Idag är sortimentet så brett att du enkelt kan hitta rätt modell. Ett intressant alternativ är ett runt hopfällbart bord. Det är en möbel i modern stil som perfekt matchar interiören, dekorerad med innovativa arrangemang. Vit bordsskiva och ljusa ben ger ljusstyrka till interiören.

Runt köksbord

Glasbord ger dig många inredningsalternativ samtidigt som de bibehåller deras funktionalitet. Att välja rätt bänkskiva och välja det är en uppgift som kräver lite eftertanke, men det finns några viktiga frågor att tänka på. Det är viktigt att bestämma var och hur bordet ska användas, och inte heller att glömma kökets form och storlek..

Köksbord och stolar

De flesta av borden finns med dedikerade stolar. Om du föredrar balans, uppskattar det traditionella tillvägagångssättet, kommer den här lösningen säkert att älskas. Idag finns det ett stort antal bord och stolar..

Stolar måste väljas korrekt för bordet bredvid de kommer att stå: i köket, vardagsrummet eller matsalen. Därför är det bäst att köpa bord och stolar i uppsättningar. Tack vare detta kommer allt att göras i samma stil, från samma material (till exempel placerar du ett vitt tallbord med stolar av samma färg och råvaror). Stolarnas höjd är också viktig. Om du köper en uppsättning bord och stolar i en uppsättning kommer du att vara säker på att de passar perfekt för bordsskivans höjd, och det är väldigt bekvämt att sitta på dem.

Köksbord med stolar – snyggt set

Ett bord och stolar är en uppsättning som finns i alla hem. Dessa uppsättningar placeras i köket, matsalen eller vardagsrummet. Bänkskivans storlek beror på hushållets behov och parametrarna i rummet där denna möbel installerades. Antalet stolar som ingår i uppsättningen bör anpassas till bordets storlek.

Bord för 2, 4 eller 6 personer

De mest populära bord- och stoluppsättningarna är ett bord och 2 stolar, ett bord och 4 stolar samt ett bord och 6 stolar. Det finns också uppsättningar med ett skjutbord, bredvid det finns 2 eller 4 stolar i den vikta versionen, och efter utfällning kan de sättas redan 6. När du köper ett bord med stolar måste du dock ge en plats i huset eller lägenheten för förvaring av extra möbler för sittplatser när dessa möbler inte kommer att användas.

Hur man väljer den perfekta matsatsen?

Ett bord är mer än en möbel. Det är en symbol för försoning, ömsesidig förståelse och familjeherd. Livet runt bordet är alltid snabbt och intensivt, så den här typen av möbler måste vara hållbara och framför allt mycket bekväma. Det kan vara en fantastisk dekoration för ditt vardagsrum eller matsal. Spektakulära stolar kommer framgångsrikt att ersätta fåtöljer, och ett snyggt bord kommer att komplettera allt.

När du väljer ett bord bör du inte bara styras av design eller stil. Först och främst borde bordet vara bekvämt. Höjden ska vara cirka 75 centimeter. När du väljer stolar till bänkskivan, se till att varje person som sitter har tillräckligt med utrymme (ca 65 cm) för att sitta fritt. Om bordet fälls ut kan du bli frestad att köpa fler stolar. Om det behövs kan extra vardagsmöbler döljas på vinden eller i garderoben utan att ta det nödvändiga utrymmet.

Bordets form bör anpassas till rummets storlek. I små rum är ett runt eller ovalt bord idealiskt, vilket visuellt förstorar interiören. Stora, fyrkantiga eller rektangulära bord presenteras bäst i ett rymligt vardagsrum eller matsal. En liten rektangulär version, som ligger mot väggen i köket, kan fungera som en extra bänkskiva.

Färgglada stolar

Stolar med färgglada klädsel är ett enkelt och glamoröst sätt att ge smak och karaktär till interiörer. I ett försök att krydda rum med färg, se till glamorösa tillbehör som mattor eller kuddar. Prova färgade stolar. Det är ett ganska extremt val, men definitivt original..

När du väljer stolar är det värt att överväga inte bara deras funktionalitet, utan också estetik. Det finns ett brett utbud av färger och mönster på marknaden, många lösningar, samt ytterligare funktioner som är ett alternativ till klassiska trästolar. Vid denna tidpunkt är stolen inte längre en exceptionellt bekväm plats att sitta på. Det spelar alltmer rollen som dekoration. Det är det perfekta komplementet till inredning av eleganta utrymmen.

Det brukar sägas att bordet är husets hjärta, där människor umgås med familj och vänner. Denna möbel har faktiskt magiska krafter och förmågan att kombinera. Det spelar ingen roll vilka material den är tillverkad av och i vilken form. Det är viktigt att det bara är det.

Skjutbara köksbord

Bordet är kökets fokuspunkt. Det är därför det är så viktigt att han fullgör alla sina uppgifter, inklusive dekorativa. Alla har inte råd med ett stort bord eftersom utrymme ofta är en begränsning. Därför är utdragbara köksbord ett bra val. De tar inte upp många centimeter varje dag, och om det behövs kan de snabbt och effektivt anpassas för ett större antal gäster..

Fällbara bord för köket är gjorda av olika material. Således kan du framgångsrikt hitta en modell som uppfyller alla förväntningar. Du måste dock välja ett bord så att det är bekvämt att använda under alla förhållanden. Fällbara köksbord av trä matchar både moderna och klassiska kompositioner. Ett billigare alternativ är massiva plattmodeller som MDF. Du kan välja ett bord i en naturlig träskugga, vit, färgglad eller utsökt lackerad till en högglans. Utdragbara köksbord med glasskiva är ett bra val för moderna och glamorösa arrangemang.

Det utfällbara bordet rymmer naturligtvis upp till 10 personer om utrymmet i köket tillåter det. Därför bör rummet mätas noggrant innan du köper. Bordet ska vara cirka 60 cm från väggarna. Hur bordet fälls ut varierar beroende på modell. Vanligtvis placeras den glidande delen på guiderna så att den fungerar effektivt och enkelt. Du bör vara uppmärksam på de synkroniserade guiderna. När ena sidan expanderar förstoras den andra automatiskt. Insatser för att fälla ut bordet kan smart döljas inuti.

Litet köksbord

Små köksbord kan tillverkas av olika material: trä, metall, glas. Valet beror på rummets stil. Moderna bord kan också ha bänkskivor i marmor, rostfritt stål eller aluminium..

Ett litet köksbord gör att du kan äta en familjefrukost även i ett mycket litet kök. Han kan också se bra ut och utföra alla andra funktioner som tilldelats honom. Låt dig inspireras av idéer till ett litet köksbord.

Ett litet köksbord sparar utrymme, eftersom hela hemligheten ligger i rätt placering av möbler och valet av strukturens storlek. Låt dig inspireras av tips och foton för att sätta upp ett litet kök med ett bord.

Litet köksbord för kök-vardagsrum

Oavsett om du har ett kök öppet för ett vardagsrum eller ett elegant mini-rum, bör det lilla bordet vara stilmässigt överensstämmande med andra områden. Förutom de dämpade färgerna finns det några variationer som är värda att överväga. Till exempel ett smalt och litet köksbord som stiger något till barstolens höjd. Beläget vid kanten av väggen, som beskriver den vanliga gränsen för köket och vardagsrummet, kommer det optiskt och funktionellt att täcka organisationen av utrymmet i lägenheten. Dessutom är det här alternativet perfekt som bänkskiversättning eller ytterligare arbetsyta i köket. Du kan berika ett litet bord med hjul med blockerare (för köksarbete). Då gör mobiliteten hos små möbler dig möjligt att utrusta båda interiörerna – både köket och vardagsrummet och få ett intressant utseende.

Litet köksbord: alternativ

Klassiska, halvcirkelformade eller rektangulära hopfällbara bänkskivor är fortfarande en mycket praktisk lösning, eftersom de är en bordsersättning för ett litet kök. Deras trä, råa finish kommer aldrig att gå ur moden eftersom de är tidlösa klassiker som kan användas i nästan vilken stil av köksinredning. Denna fällbara bordsskiva är perfekt som ett litet bord där du enkelt kan äta frukost..

Litet köksbord: utdragbara bänkskivor

Moderna små matrum kräver innovativa små köksbänklösningar. Utdragbara paneler och flyttbara bordsskivor, gömda i botten av väggskåpet, erbjuder obegränsade möjligheter att använda. Perfekt för familjen måltider, extra gäster i köket.

Om du redan har täckt alla arkitektoniska knep för att ordna ditt kök och trots de ansträngande prövningarna och kombinationerna inte hittat en plats för det klassiska fyrbenta bordet, var inte upprörd! Vägen ur denna situation kan vara en snygg buffé. Modell efter de kreativa mönster som används i de trånga utrymmena i en bistro. Bänkskivor i fönster med höga pallar fästa vid den fungerar perfekt som ett familjebord i ett litet kök, och den vidsträckta frukostvyn är ovärderlig..

Ikea: köksbord

Att köpa ett matbord är ett mycket viktigt och tidskrävande val eftersom det ofta är centrum för familjelivet. Möbler ska vara tillräckligt stora för att alla familjemedlemmar och gäster ska kunna sitta bekvämt bakom. Men samtidigt måste du anpassa bordets storlek för att passa rummet. Det kan inte dominera hela utrymmet och göra det svårt att navigera i köket. Bordsskivan ska vara solid och benen stabila. Du kommer definitivt hitta ett sådant bord på IKEA. Välj mellan traditionell och modern design. På IKEA hittar du också bekväma stolar som passar bordet.

Även ägarna till en liten lägenhet tar ibland emot gäster och behöver ett bord att sitta bekvämt vid. Den bästa lösningen skulle vara ett hopfällbart bord. Varje dag, när den är hopfälld, kan den servera värdarna, och under semestern, efter att den har utspelat sig, kommer gästerna att sitta bredvid den för att äta. Besök IKEA och upptäck vårt utbud av utdragbara bord. 

Köksbord i trä för matsal

Ett klassiskt träbord kommer att se bra ut i en traditionellt inredd inredning. På IKEA hittar du bord med runda, rektangulära eller fyrkantiga bänkskivor. Välj den typ av möbler som bäst passar rumets form och dess inredning. Dekorationen på alla matbord är benen, som kan vara raka eller vända. IKEA erbjuder klassiska träbord i olika träslag – ek, tall och ask. Täck bordet med en duk för en festlig känsla..

I köket och matsalen är det mycket viktigt att effektivt utnyttja det tillgängliga utrymmet. Bordet ska matcha rummets form. Ett rektangulärt hopfällbart långbord kommer att göra. Man bör dock komma ihåg att runda modeller ska ha stora ovikta bänkskivor så att alla användare kan sitta bekvämt..

Samtida bord

Att kombinera metall med glas eller trä i ett modernt matbord är en utmärkt lösning för innovativa interiörer. Det kan vara ett runt, rektangulärt, fyrkantigt eller oregelbundet bord. I ett litet rum kan du sätta en liten bänk med lågt glas eller trä. Fällbara matbord är också ett bra alternativ..

Runda bord

Runda bord saknar skarpa kanter, så de ger harmoni till interiören och tar hand om en mysig atmosfär. Men deras fördelar slutar inte där. Ett viktigt plus är möjligheten att ta emot fler gäster bredvid varandra utan risk för att någon måste sitta i ett hörn. Den runda bordsskivan innebär också att alla som sitter bakom den har fri tillgång till alla rätter. Det runda bordet låter dig också starta en konversation med alla vid bordet. Detta gör det lättare att ha en konversation, särskilt när det är många människor i närheten..

Vid ett traditionellt bord har du bara tillgång till de närmaste grannarna till vänster och höger, och till människorna på motsatt sida. Vid det runda bordet ser du ansiktena på alla de samlade.

Runda bord handlar också om säkerhet. När små barn bor i huset är det inte svårt för de springande barnen att träffa möblerna. För detta är ett runt bord utan skarpa kanter och kanter mycket säkrare för barn, eftersom de inte utgör ett hot, till skillnad från traditionella modeller. Rundbordet löser också belysningsproblem. En lampa räcker för att tända den.

Det moderna utbudet erbjuder ett brett urval av runda bord i olika storlekar. För personer som har ett litet installationsområde bör små strukturer som passar lätt övervägas. Men om du behöver ett bord för ett stort antal personer, så finns det de som kan utökas för 12 personer. För personer som letar efter ännu mer praktiska möbler rekommenderas det utdragbara rundbordet..

Erbjudandet inkluderar moderna runda bord som finns i både enkla och unika former. Personer som värdesätter elegans i ett rum kanske vill överväga en glasskiva. Ett intressant exempel, tack vare vilket inredningen får en smak, är ett runt bord på ett kopparfärgat ben eller med en marmorskiva. Om du uppskattar skandinavisk minimalism och skönheten i naturligt trä, rekommenderas ett runt bord med en vit skiva och träben. Men om du drömmer om en industriell inredning i din lägenhet, välj en modell med en metallbas och en bänkskiva i trä. Detta är en lösning som säkert kommer att tillfredsställa dig.

Om du redan har lyckats hitta ditt perfekta bord, glöm inte de rätta stolarna. Idag kan du välja mellan ett brett utbud av alternativ, så att du kan utrusta din lägenhet med ett unikt runt bord med stolar, vilket kommer att skapa den perfekta platsen att umgås med din familj, äta tillsammans och fira viktiga stunder i livet..

Runda bord är ett utmärkt val för mötesrum. Med sina unika former och vackra mönster gör de den perfekta miljön för sociala sammankomster, fester eller bara äta. På samma sätt fungerar dessa modeller i matsalen. Runda bord är också ett mycket bra val för köket, där du kan ta en kopp morgonkaffe eller helt enkelt använda en extra bänkskiva när du lagar mat. Runda bord är ett bra erbjudande för hus och lägenheter, men inte bara. De är också lämpliga för kaféer, restauranger eller barer. Deras fashionabla design säkerställer att användaren inte bara blir nöjd med den läckra menyn utan också njuter av arrangemanget. Den stora tillgängligheten av intressanta modeller och färger – från neutralt grått till spännande grönt – gör att alla kan hitta rätt bord för sin inredning.

Oval köksbord

Valet av bordsform beror inte alltid på personlig preferens. Människor är ofta begränsade av storlek och andra frågor. Det kan hända att du gillar runda bord, men tyvärr tillåter inte interiörparametrarna stora modeller. Ovala bord verkar vara den perfekta kompromissen. De passar enkelt i ett mindre utrymme samtidigt som de erbjuder gott om sittplatser..

Tänk på ovala bord i olika storlekar. Tack vare detta väljer du det alternativ som passar bäst i interiörens behov. Ovala bord saknar skarpa kanter, tack vare vilka de ger ljushet och harmoni. De är också bra i lägenheter och hus där barn bor. Tack vare detta kommer små hushåll att kunna spela fritt i matsalen eller i vardagsrummet utan rädsla för att stöta på en skarp kant..

Många riktar uppmärksamheten mot enkla, minimalistiska mönster. Detta är en mycket mångsidig möbel som kommer att se bra ut i alla interiörer. Bord med träplattor och metallbotten är också bra val. Denna lösning fungerar i alla hem där du vill få lite industriell karaktär. Naturligtvis kommer många att njuta av det klassiska bordet. För älskare av elegans, välj ett snyggt glasbord.

Ovala tabeller orsakar ofta osäkerhet om vilken duk du ska välja. Oroa dig dock inte, eftersom både traditionella dukar och speciella ovalformade alternativ kommer att se bra ut på den..

Bordsduk på köksbordet – en unik dekoration för hemmet

Bordsdukar är en unik dekoration för matsal, kök eller vardagsrum. Ett lämpligt alternativ för det inre av rummet, kommer att locka uppmärksamhet, göra maten roligare och ge den rätt karaktär. Välj bordsdukar baserat på bordets storlek och stil samt tillfälle. En duk av kvalitetsmaterial kommer att hålla i många år.

Typer av dukar

Bordsdukar kan vara olika. Om du har barn eller de minsta gästerna är det värt att investera i fläckresistenta dukar som perfekt imiterar bomull. De rynker inte eller fläckar, vilket gör dem också idealiska för mer avslappnade sammankomster eller som ett alternativ till traditionella bomullsalternativ. När du vill få din inredning att känna sig mysig bör du överväga att köpa en färgad duk, som du kan välja utifrån kontrasten som råder i interiören..

Klassiska dukar – linne eller bomull. De är gjorda av högkvalitativ bomull, vanligtvis vita eller dämpade, men kan prydas med dekorativa trim, känsliga blommönster eller känsliga och tidlösa spetsar. Eleganta bordsdukar för vardagsrummet är en integrerad del av högtider och fester, de låter dig visa dina favoriträtter och göra det möjligt att välja dekorationer utan effekt av övermättnad. I sin tur passar moderna köksdukar bra med ett kök inrett i en glamorös stil, eftersom de ofta sys med silvertråd, har ett tredimensionellt mönster eller trimmas med kristaller..

Tabeller är fokus för alla kök. Det är svårt att föreställa sig att huset inte har denna typ av möbler. Bläddra bland ett brett utbud av bord, allt från klassiska trämönster till mer moderna alternativ med glas- eller metallplattor..