DIY -möbelreparation

Skador på hemmöbler uppstår ganska ofta och av olika skäl. Till exempel, om det ligger nära värme- eller uppvärmningsanordningar, om det saknas luftfuktighet eller hög temperatur i rummet, kan möblerna helt enkelt lossna, och faner på det kommer att skala av eller bubbla. Vilka är de mest populära alternativen för produktion av möbler mz byggnad observeras fortfarande?

  • Transport och flytt. Av uppenbara skäl finns repor, sprickor, brott, delarbrott, beslagsbrott och andra problem.
  • Lång användningstid. Gamla möbler kan torka ut, anslutningar bryts, lack och klädsel raderas, beslag bryts.
  • Olika insekter. Skadedjur kan avsevärt minska livslängden för alla möbler, och de gör det ganska ofta och med nöje..

Skadade möbler måste repareras ordentligt så snart som möjligt, annars blir det mycket svårare, om inte omöjligt, att göra i framtiden. Låt oss ta reda på det mer detaljerat.

Peelingfaner: hur man limar det?

Faner

Ofta är möbler täckta med faner av värdefulla träslag. Faner ger ett vackert utseende, möbler krymper och krymper mindre. Vad är den vanligaste orsaken till fanerflingning? Naturligtvis är detta en hög fuktighet i rummet, eftersom trä inte gillar fukt. Sprickor och utbuktningar bildas först, sedan kan materialet flagna av. Hur fixar man det? Först ska faner strykas med ett hett strykjärn genom ett pappersark. Om proceduren inte fungerar, måste ett litet snitt göras längs fibrerna med en belöning, sedan höja kanten på faner och belägga basen med lim på båda sidor av snittet och gnugga. Om lim har läckt ut vid snittet måste det försiktigt avlägsnas. Detta kan göras med en skarp cykel eller en kniv. Vad kommer härnäst? Ta nu en slipad träpinne och blek sömmen med oxalsyralösning. Därefter kan du välja en fläck för typen av beläggning, bearbeta sömmen flera gånger och täcka den med färglös lack..

Om faner har flyttat bort från möbelns ände, längs kanten. I det här fallet smörjs basen på den skadade biten med lim och den skalade faneren gnids in. Vad är det bästa för att lappa? För att göra detta kan du ta ett block av lövträ och täcka det i flera lager med en bit flanell. Detta är nödvändigt för att förhindra skador på lacken..

Faneret deponeras och basen är synlig. För att eliminera defekten är det nödvändigt att limma och slipa kanterna på det skadade området, sedan kitt, tona med en fläck och gå igenom lacken flera gånger.

Möbler med polerad eller lackerad yta: hur man eliminerar mekaniska skador?

Lackerad yta

Sådana defekter uppstår oftast i ändarna och hörnen på möbler. Hur åtgärdar man felet? Först måste det skadade området vara kitt och grundat. Fettet framställs av trämjöl och blandas med lim (snickeri). Men mjöl kan också ersättas med kritpulver, talk eller pimpsten. Ibland används ett kolofoniumsmörjmedel, som består av en kolofoniumblandning, zinkvitt och trämjöl (proportion 6-3-1). I en sådan komposition är det nödvändigt att tillsätta ett pigment av en viss färg. Fettet används i uppvärmd form. Och för att täta sprickorna används ett färgmatchat tätningsvax..

Om det uppstår en spricka på lackskiktet. Om du bestämmer exakt vilken typ av lack möblerna täcktes med kan problemet lösas genom att behandla den skadade ytan med ett lösningsmedel.

Ytan täckt med alkohollack eller polermedel kan poleras med etylalkohol. Ytan med nitrolack kan behandlas med lösningsmedel: nr 646, KR-36 och 647 eller aceton. Små repor på polyester- och nitrocelluloslacket kan avlägsnas genom att gnugga längs repen med raderat sandpapper och polera ytan med polermassa nr 290, varefter den måste behandlas med ett VAZ-3-fordon.

Hur fixar man gropar och spån på spånskivemöbler? Sådana defekter kan korrigeras med kitt, som framställs på basis av krita eller talkpulver, trämjöl, blandat med PVA -lim eller «Övervakning». Och naturligtvis måste blandningen blandas med ett pigment för att matcha möblernas färg. Lösningen appliceras på den defekta ytan, varefter materialet ska torka (cirka 2-3 dagar). Efter platsen måste slipas. Om möblerna var lackerade måste de efter fyllning behandlas med färglöst lack. Grytor och flisar kan också behandlas med ett flytande fyllmedel med härdare och pigment för att matcha möblernas färg. Lösningen blandas väl och appliceras på det skadade området. Ovanpå kittet kan du lägga glansigt papper eller spårpapper och trycka ner med ett strykjärn. Efter att lösningen har härdat ska ytan inte slipas, du kan helt enkelt ta bort spårpappret.

DIY -möbelreparation skadad av kvarnbaggar

Möbler skadade av kvarnbaggar

Om du plötsligt hittar runda, små hål (ca 2-3 mm) på möblernas yttre yta, inspekterar det från insidan, har du troligtvis kvarnbaggar. Det här är små insekter som är mycket förtjusta i träprodukter. Förresten, några av dem publicerar en egenskap «tickande» ett ljud som liknar en rytm. Möbler som «bearbetas» den förstörs av sådana insekter och kan förvandlas till damm. I det här fallet kan produkten inte repareras. Men med mindre skador finns det flera sätt att lösa problemet. Köp först en ny del och byt ut den mot den gamla. För det andra, ta en spruta, fyll den med vaselinolja, injicera den i hålet och täck ytan med fönsterkitt, paraffin eller vax. Efter ett par veckor måste proceduren upprepas..

Hur man reparerar slitna och trasiga möbeldelar

Först och främst måste du veta: spruckna och skadade möbler repareras omedelbart efter att en brist har hittats. Annars kan tapparna och spikarna deformeras vid lederna och det blir mycket svårare att reparera möblerna. Så felsök inte för senare, särskilt eftersom det inte är svårt att åtgärda bristerna. Om du märker att vissa möbler inte är tätt kopplade till varandra kan du börja reparera. För detta måste platsen för framtida limning rengöras från det gamla limet. Detta kan göras med sandpapper. Efter det måste de smörjas med kasein, träverk eller PVA -lim, pressas hårt med en klämma, bindas med garn och med hjälp av träkilar för att dra det så tätt som möjligt. Det kommer också att vara trevligt att lägga någon form av vikt på de delar som ska limmas, så att de greppar bättre. Om det uppstår luckor efter skarvning av skarvarna, måste tunna träkilar köras in i dem efter att ha smörjats med lim. Små luckor kan stängas med en trasa fuktad i lim eller kitt.

I en pall med metallgjuten ram bryts tråden i uttaget där benet skruvas in. Vi fixar det enligt följande: ta en mutter med en identisk tråd och slipa änden och lämna två utsprång. I hålet med den deformerade tråden gör vi två snitt för mutterutsprången med en fil, och i sätet är det nödvändigt att välja en urtagning för den. Därefter blöter vi muttern och skruvar i benet.

Lösa stolar med stag i strukturen som förbinder ramen kan också repareras. För detta borras hål: i benen på litet djup och i stagen – igenom. Sedan är det nödvändigt att dra åt skruvarna tills benen och stagarna dras åt.

Spånskivemöbler trivs ibland med fallna dörrar. Detta beror på dålig fastsättning av skruvarna på väggarna. I det här fallet är det nödvändigt att noggrant borra ut hålen för skruven (diameter 8 mm), driva in en träkork i den (efter att ha belagd den med lim) och skruva in skruven i den.

Förresten, när du borrar en polerad platta är det bättre att linda borren med en filtbricka. Detta skyddar ytan från skador, även om borren passerar igenom.

Tänk på reparation av gamla möbler med dina egna händer genom att använda exemplet på restaureringen av skåpet i videon