Datorstol i modern inredning

Datorer har blivit så fast etablerade i vårt liv att inte bara kontor, utan även heminredning började ta form på många sätt. «runt omkring» olika tekniska enheter och prylar. Förekomsten av flera datorer (eller deras analoger) i ryska familjer har blivit vanlig. I en sådan situation kräver de attribut som krävs för att arbeta med datorer ett särskilt noggrant sätt att välja. Om vi ​​pratar om att välja nödvändiga möbler för att skapa en arbetsplats på kontor, då lyckas de anställda sällan delta i inköp av vissa enheter, men ansvaret för att välja möbler för hemmabruk ligger helt och hållet på ägarna till hemmet. I den här artikeln kommer vi att prata om hur man väljer rätt datorstol, som inte bara kommer att överensstämma med de grundläggande principerna för ergonomi, utan också organiskt passar in i den befintliga interiören..

Ett par moderna fåtöljer för en arbetsplats

Kontors material

Kriterier för att välja datorstol för hemmabruk

Huvudkriteriet för att välja en datorstol för hemmabruk är hur länge den tekniska enheten ska användas. Någon tillbringar en halvtimme om dagen framför monitorn och kollar e -post före sänggåendet, medan andra arbetar heltid som frilansare. Uppenbarligen kommer kraven på en möbel att vara annorlunda i båda fallen. Låt oss titta närmare på alternativen för att använda vissa modeller av datorstolar när det gäller hur mycket tid som spenderas.

Original par

Studera i sovrummet

Med snövit klädsel

Minsta belastning

Om du planerar att köpa en fåtölj för ett hushåll som inte tillbringar mer än en eller två timmar om dagen vid datorn totalt, kommer kraven på en sådan möbel att vara låga. För att kontrollera din post eller tillbringa en kort tid i sociala nätverk räcker det med en enkel stol med rygg eller en liten stol som är i harmoni med resten av de stoppade möblerna.

Modern design

Vridbara stolar

Fåtölj med ljus klädsel

För minimal belastning är en vanlig kontorsstol med ett minimum av alternativ och inställningar, eller bara en bekväm modell, ganska lämplig «Chip och Dale». När du väljer en sådan möbel kan du säkert ägna stor uppmärksamhet åt design för att skapa en harmonisk atmosfär i rummet..

Original konstruktiv lösning

Stolar utan justeringsmöjligheter

Lakonisk lösning

Genomsnittlig arbetstid på datorn

Om en person spenderar vid datorn från två till fem timmar om dagen totalt, är den minsta uppsättning kriterier när man väljer möbler oumbärlig. En medelstor stol (när det gäller användningstid) bör ha följande inställningar:

 • höjdjustering av säte och ryggstöd;
 • förmågan att ändra lutningsvinkeln på ryggen;
 • möjligheten att justera sittdjupet;
 • bärbarhet av hela strukturen.

Bekväm och ergonomisk modell

Klassisk lösning

Ergonomi och stil

Uppenbarligen borde en stol för en person som tillbringar vid ett datorbord 3-4 timmar om dagen (det spelar ingen roll om han arbetar eller gör andra saker medan han tittar på bildskärmen) vara mobil, utrustad med hjul..

Studera i vardagsrummet

Arbetsplats för två

Bekväma små stolar

För en stol för medelhög belastning bör ryggen ha en ortopedisk form, d.v.s. upprepa kurvorna i ryggraden. Visuellt är en sådan rygg lätt att avgöra – i ländryggen passar strukturen tätt till kroppen, vilket ger maximalt stöd, «avlastning» ryggradsmuskler.

Fåtölj för långsiktigt arbete

Ett par ergonomiska stolar

I snövita färger

I de flesta moderna modeller med ortopediska element används halvmjukt klädsel – ett tekniskt tyg (eller dess substitut) dras på en stel ram, och en extra stödlist används i ländryggen.

Ett par snövit modeller

Ergonomiska kurvor

Ventilerad ram

En komplett arbetsplats hemma

Om du spenderar mer än fem timmar om dagen vid datorn, d.v.s. arbetsplatsen är för dig i ordets bästa bemärkelse, då är det inte möjligt att justera höjden på sätet och ryggstödet. Den höga komforten och ergonomin hos sådana datorstolar innebär en synkron förändring av läget beroende på en sittande persons hållning. En bekväm, säker och bekväm stol borde «justera» under dig. Ofta är dessa modeller utrustade med armstöd och till och med ett fotstöd..

Fåtölj för hemmakontor

Parjobb

Ergonomisk stol

Det finns många förbättrade modeller till salu som helt kan anpassa sig till egenskaperna hos en persons böjningar. För personer som lider av vissa sjukdomar i ryggraden kommer den höga kostnaden för en ergonomisk stol inte att vara ett hinder för att ordna en idealisk arbetsplats hemma..

Skåp interiör

Fåtölj med många alternativ

Modernt kontor

Valet av stol för användning som en del av arbetsplatsen påverkas av dess direkta placering. Kommer stolen att stå i ett arbetsrum eller sovrum, ett barnrum eller inom ett nyttarum? Platsen påverkar inte bara valet av möbelns design, utan även färg, texturerad lösning på klädseln, stil och material för utförandet av huvudelementen..

Skåp i beige toner

Mörk fåtölj i ett ljust kontor

Inbyggd arbetsplats

Separat skulle jag vilja nämna det sista, men inte mindre viktiga kriteriet för att välja en stol för att slutföra en arbetsplats hemma – antalet hushåll som kommer att arbeta vid en dator. Om stolen kommer att användas av två eller flera personer är alternativen för att justera höjden på sätet och ryggstödet en förutsättning..

Ljus datorstol

Modern design

Skåp med en touch av lyx

Varianter av fåtöljer, design och överensstämmelse med det inre av rummet

Med hänsyn tagen till köparnas fortsatta intresse för datorstolar, expanderar tillverkarna ständigt modellserien och erbjuder oss en mängd olika inte bara i färg- och texturlösningar, antalet alternativ och designmöjligheter, utan också i prestandans originalitet..

Hemverkstad fåtölj

Fåtöljer med snövit klädsel

En av de mest populära modellerna, som tydligt indikerar interiörens respektabilitet, är modellen med läderklädsel. I ett separat rum, utrustat som ett kontor eller i ett vardagsrum med en arbetsyta, ser en fåtölj i läder lyxig ut, vilket ger en touch av komfort och chic till rummets design. Ofta är dessa datorstolar ganska imponerande i storlek, utrustade med armstöd och nackstöd (vissa modeller har ett extra avtagbart fotstöd).

Lyxig fåtölj i läder

Skåp i gråtoner

I ett rymligt arbetsområde

Trä och läder i det inre av kontoret

En stol som ska fungera som en del av inredningen av ett barnrum bör inte bara vara ergonomisk utan också praktisk. Ryggstöd och sitshöjdsjustering krävs. Men det är också nödvändigt att inte glömma kraven för stolskläder – hygroskopiskt tyg, andningsbart och snabbt absorberande fukt. Utbudet av ljusa, originella och helt enkelt intressanta lösningar inom textildesign av datorstolar för barnrum är otroligt stort.

Fåtölj i ett tonåringsrum

Fåtölj för flickas sovrum

Stolar med plaststolar och ryggar ser snygga och moderna ut, men är endast lämpliga för kortare vistelser vid skrivbordet. Sådana modeller har som regel bara möjlighet att justera sätets höjd..

Genomskinliga plaststolar

Ljus fåtölj med plastsäte

Modeller med sk «reticulated» konstruktionen av ryggar och säten gör att strukturen kan uppleva maximal ventilation med luft, vilket inte kan påverka gynnsamt stolens prestanda.

Fåtöljer med ventilerade säten och rygg

Original och praktisk design

Ljus och ovanlig design

Långt borta är de dagar då det var möjligt att hitta till salu datorstolar tillverkade i den så kallade kontorsstilen. Tillverkarna är väl medvetna om att det är oundvikligt att utrusta bostäder med helt olika hemstilar, och skapandet av ett brett utbud av modeller blir en prioritet. Numera kommer det inte att vara svårt att hitta en datorstol som organiskt passar in i den klassiska stilen i rumsinredning eller någon av varianterna av lantlig stil.

Lantlig stil

Och slutligen

Här är några tips för att välja en stol för att utrusta din arbetsplats. Förutom de tidigare listade kraven för stolens ergonomi, måste du komma ihåg några enkla regler i en möbelaffär framför ett brett utbud av modeller:

 • stolen ska ha hygroskopisk klädsel som perfekt absorberar fukt och inte låter människokroppen fastna på sittytan även i varmt väder (för barnrum rekommenderar experter att köpa separat textilöverdrag för datorstolarnas ryggar och säten, vilket inte bara se original och snygg ut, men också lätt tvättad hemma);
 • nackstödet ska bara stödja huvudet något utan att anstränga nackmusklerna (det är bättre att kontrollera detta alternativ personligen);
 • armstöd bör vara justerbara i höjd och spridning;
 • på stolens baksida kan du känna och till och med visuellt märka speciella förtjockningar och en speciell remsa, som är utformade för att jämnt fördela belastningen på ryggraden, slappna av musklerna;
 • på sätena kan du också märka förtjockning – längs kanterna. Detta görs för att personen som sitter i stolen inte ska glida framåt;
 • tack vare den ergonomiska fördelningen av fyllmedlet i stolens säte och rygg, minskas belastningen på musklerna, medan det inte finns några klämningar av blodkärlen i benområdet, vilket ofta framkallar olika kärlsjukdomar;
 • vissa modeller är utrustade med en inbyggd massager eller en mekanism som kan simulera en gungstol;
 • det är uppenbart att justeringen av olika nivåer av sitsens och ryggarnas position i moderna stolar är omöjlig utan att man använder speciella mekanismer (pneumatikpatroner eller gasliftar), driften av dessa enheter måste också testas i praktiken;
 • Innan du köper, var noga med att kontrollera den högsta tillåtna vikten för en viss stolmodell.

Mörk fåtölj i ett rum med ljusa möbler

Lätt fåtölj i ett kombinerat rum