Tipuri de parchet

În Rusia, deja în secolul al XVI-lea, au știut să facă podele din doage de stejar, corespunzătoare parchetului modern. De atunci au trecut o jumătate de mie de ani, dar parchetul este încă considerat unul dintre învelitoarele principale. Acest material este destul de complex în ceea ce privește producția. Doar 300 de specii de lemn sunt potrivite pentru fabricarea parchetului în ceea ce privește rezistența la uzură, densitatea și duritatea lemnului. Cele mai potrivite sunt: ​​stejar roșu și negru, salcâm, măslin, frasin, kumaru, nuc, kempas.

Respectarea mediului, capacitatea de a vă menține cald, întreținere ușoară – avantajele parchetului printre alte acoperiri de podea. Dar poate fi utilizat numai în camere uscate, deoarece umiditatea ridicată determină deformarea și pierderea atractivității estetice. Suprafețele laterale ale lemnului se uzează cel mai mult în timp. Rezistența la uzură poate fi crescută prin creșterea densității și durității lemnului prin presare.

Tipuri de parchet:

Parchet bloc

Parchet bloc

Pentru parchetul bloc, se folosesc bare, a căror lungime este de 15-60 cm, lățimea de 3-10 cm și grosimea de 16 mm, cu caneluri și creste special realizate pentru îmbinările cu lamă și canelură. Acesta este cel mai simplu tip de parchet. Este fabricat din specii de arbori ieftine, cum ar fi stejar, arțar, cireș, frasin, nuc, salcâm. Este cel mai ușor de fabricat și instalat..

Este clasificat după modelele tăiate cu ferăstrăul:

  • Universal – model variabil și noduri mici;
  • Clasic – desen texturat;
  • Natur – un model cu noduri mici, care se repetă în mod regulat;
  • Selectați – desen mic omogen;
  • Invitat – contrast, croi mixt;
  • Antic – un joc de culori, un model în schimbare.

Spre deosebire de o pardoseală, parchetul are o limbă și o canelură la capete. În plus față de un strat de lac care acoperă suprafața blocurilor de parchet, acesta nu are o protecție suplimentară. Poate dura 70-90 de ani dacă este utilizat corespunzător. Umiditatea nu trebuie să depășească 30%. Acesta este cel mai ieftin tip de parchet, de la 25 USD până la 65 USD pe mp. care este de obicei așezate în holuri sau camere de zi. Cele mai frecvente mărci «Natur», «Selectați», «Țară», «WURDECK».

Parchet artistic

Acesta este cel mai dificil parchet din punct de vedere al designului și al producției. Pentru producția sa, se utilizează mai multe tipuri de lemn, diferite ca textură și culoare. Cea mai populară combinație de specii de copaci pentru acest tip de parchet este arțar, mahon și abanos, frasin, stejar, kempas. Parchetul este conceput pentru o anumită zonă a camerei și este așezat conform schemei dezvoltate.

Parchetul artistic are caracteristici de performanță ridicate – rezistență la schimbări de temperatură și umiditate. Nu își pierde calitățile chiar și la umiditate de peste 45%.

Procesul tehnologic este similar cu procesul de producție al setării tipului și al parchetului și poate dura mai mult de un an. Plăcile sunt sub formă de forme complexe și chiar curbate, lipite și presate împreună.

Costul ajunge de la 700 la 3000 de mii de dolari pe mp. metru. Utilizat în principal în muzee, săli de expoziții, hoteluri de lux.

Cele mai populare mărci rusești «Parchet ASV», «floare de colt», și o întreprindere comună ruso-austriacă «Alpenholtz».

Parchet incrustat

Acest tip de parchet este asamblat din scânduri de parchet cu dimensiuni de la 40×40 cm la 60×60 cm. Parchetul încrustat se mai numește mozaic, deoarece din el pot fi așezate tot felul de modele. Aceasta este una dintre varietățile de parchet din panouri, iar bazele din lemn sau beton sunt așezate cu adeziv.

Parchetul incrustat diferă prin modul de fixare la profilele de bază și margine:

Parchet «pe o șină solidă». Este fabricat din specii de lemn scumpe. Are caneluri pe ambele părți și pe două creste opuse. Cuie pe podea. Astăzi este utilizat destul de rar datorită complexității fabricării sale..

Parchet «pe o șină moale». Cel mai ieftin și cel mai comun tip de parchet. Scândurile de parchet au caneluri pe toate cele patru laturi, sunt nituite.

Nituire cu o margine înclinată. Scândurile acestui tip de parchet au o margine ușor oblică de-a lungul întregului perimetru..

Rabatare nituire. Acest tip de parchet este fixat cu mastic sau masă de asfalt fierbinte pe cusăturile oblice disponibile pe toate cele patru laturi. Acest tip de parchet este cel mai durabil dintre acesta «colegi de clasa»

Parchetul incrustat are caracteristici identice cu parchetul din panouri, dar are o textură mai variată și o culoare colorată. Și, prin urmare, este mai des folosit în camere de zi pentru a completa interiorul..

Costul său variază de la 45 USD la 80 USD pe mp. contor, cele mai renumite mărci «Scândură», «ALPINA» și «ACOSTA».

Modulare (scânduri de parchet)

Scânduri de parchet

Acest parchet are cea mai veche tehnologie de fabricație, care a fost folosită și pentru parchetul palatului. Pe bază, care constă din panouri sau scânduri pe bază de lemn, sunt lipite fâșii mici de lemn tare. Suprafața obișnuită a plăcilor este de la 400×400 la 800×800 mm, iar grosimea este de obicei de 7-8 mm. În majoritatea cazurilor, plăcile de parchet sunt deja produse cu un strat de lac, spre deosebire de prono-parchet.

Procesul de așezare a scândurilor de parchet este destul de complicat. Deși există șanțuri și vârfuri în designul lor, dacă nu păstrați strict un unghi drept, se formează goluri între scuturile de conectare. Grosimea redusă a plăcilor face posibilă așezarea lor fără îndepărtarea vechiului strat de podea.

Parchetul de panou în secțiune verticală reprezintă o structură cu trei straturi, în care cele două straturi inferioare constau din mai multe fibre de lemn, în principal conifere, situate perpendicular între ele. Și stratul superior – matrițe de specii de arbori valoroși și duri, cu o grosime de cel mult 4 mm.

Parchetul de panouri, în funcție de tipul de bază, este împărțit în categorii:

După tipul de acoperire frontală, parchetul este împărțit în:

  • acoperire cu benzi de parchet;
  • acoperire cu furnir pătrat tăiat sau tăiat;
  • acoperire cu placaj, scândură orientată.

Parchetul cu panouri are caracteristici similare indiferent de tipurile de suporturi și placări, are o rezistență suficientă, dar în același timp este mai susceptibil la influențele mediului înconjurător decât alte tipuri de parchet. Și, deși nu este atât de capabil să-și mențină forma geometrică, în condiții normale de temperatură, durata de viață este de 60-75 de ani..

Brandurile de parchet din panouri sunt foarte populare «TARKETT» și  «ALPINA» și suedeză  «Chers».

Ideal pentru zone comune cu temperaturi stabile și sarcini mari. Costul este de 50-85 USD pe mp. metru.

Parchet pronto

Sunt realizate din diferite tipuri de lemn, dispuse în straturi. În interior există specii mai moi, cum ar fi wenge, frasin, pin, salcâm. Straturile superioare sunt realizate din lemn mai dur, cum ar fi stejar, nuc, mahon. În fabrică, lemnul este șlefuit, lipit, presat și lăcuit pentru a obține o rezistență și o durabilitate ridicate..

Datorită procesării tehnologice sofisticate, parchetul pronto este rezistent la schimbările de umiditate din cameră. Proporțiile geometrice perfecte și o suprafață absolut netedă realizează o pardoseală impecabilă.

Producția de parchet pronto are un proces tehnologic destul de laborios și lung, care durează până la 7 luni. Straturile superioare ale parchetului sunt plasate transversal între ele și apoi presate și întărite. Acest lucru este necesar pentru a obține o rezistență crescută la deformare atunci când este expus la schimbări de temperatură și umiditate în cameră..

Parchetul Pronto este instalat relativ rapid datorită vârfurilor și canelurilor situate exact în dimensiune. Grosimea totală a pieselor este de la 10 la 14 mm, stratul superior din specii utile de lemn este de aproximativ 4 mm.

Pronto-parchetul poate fi lăcuit în fabrică sau după instalare. Acesta este cel mai durabil și practic tip de parchet, își păstrează forma geometrică pe toată durata de viață. În cazurile în care calitățile sale estetice s-au pierdut de-a lungul timpului, după măcinare și lăcuire, arată ca nou.

Poate fi utilizat cu succes în încăperi cu umiditate a aerului mai mare de 40%. În primul rând, este destinat sălilor de dans și altor locuri cu stres crescut. Deși nu este inferior din toate punctele de vedere la rezistența laminatului, datorită procesului laborios de instalare și a costului mai ridicat, cererea pentru acesta este mai mică decât pentru laminat.

Cei mai populari sunt producătorii italieni de parchet pronto «Listone Giordano MAXI», «Scândură», «ACOSTA» și  “Terme firenze”, Italia este renumită pentru producția de articole de interior din lemn natural, deoarece meșterii italieni urmează cu atenție procesul tehnologic de producție pentru a păstra imaginea țării pe piața mondială..

De asemenea, parchetul pronto de înaltă calitate este produs sub mărci «Tarkett» și «Parc – 9» Producătorii ruși.

Costul acestui tip de parchet variază între 50-80 USD pe mp. metru de parchet nevelit și 110-180 de dolari pe mp metru de parchet lăcuit.