Linoleum într-un interior modern

Producătorii de pardoseli moderne ne oferă cea mai largă gamă de opțiuni. Puteți găsi o modalitate de a decora pardoselile pentru orice stil de design interior și dimensiuni diferite ale bugetului destinat renovării. Dintre acest soi, este în general acceptat faptul că linoleumul este una dintre cele mai simple opțiuni ieftine și care nu sunt ecologice pentru pardoseli. Dar este totul atât de clar? Este linoleum cu adevărat ultima opțiune pentru cei care nu au destui bani pentru parchet sau parchet laminat? Vom încerca să răspundem la aceste și la alte întrebări din această publicație, susținând faptele cu o selecție largă de proiecte de design foto în proiectarea cărora linoleum a fost folosit ca acoperire a podelei..

Linoleum în tonuri de gri

Design ușor de bucătărie

Un pic de istorie

Este general acceptat faptul că linoleumul este un material modern, artificial. Dar originea originală a acestui pardoseală era naturală, naturală. Dacă traduceți un cuvânt «linoleum» din latină, se dovedește «lenjerie (sau in) și ulei». Un material brevetat la mijlocul secolului al XIX-lea numit «linoleum» Era un strat pe o bază de in sau iută țesută înmuiată într-un amestec de ulei vegetal și făină de plută. Odată cu dezvoltarea tehnologiei, producătorii de pardoseli au învățat să aplice modele pe un material nou și au devenit incredibil de populari la începutul secolului al XX-lea..

Acoperire cu o singură culoare

Finisaj închis la etaj

Linoleum modelat

Design alb-negru

Dar materialul era încă foarte scump, deoarece baza materiei prime era naturală. Odată cu dezvoltarea sintezei chimice, la mijlocul secolului trecut, componenta naturală din compoziția linoleumului a dispărut practic. Ca urmare, un tip complet nou de acoperire a podelei (material sintetic laminat) a început să fie numit la fel ca predecesorul său natural. Până la sfârșitul secolului al XX-lea, popularitatea materialelor naturale a început să crească rapid, a existat o cerere incredibilă pentru materiale de finisare cu costuri ridicate, dar cu o compoziție naturală. Ca urmare, sub denumirea generală «linoleum» în prezent sunt produse o gamă largă de materiale pentru pardoseli sintetice și naturale.

Stil contemporan

Pardoseli de bucătărie

Pânză în culori închise

Linoleum pentru dormitor

Tipuri de linoleum – caută propria noastră opțiune

Înainte de a merge la un magazin de materiale de finisare sau la Internet în căutarea unui produs adecvat pentru crearea pardoselii în casa dvs., nu va fi inutil să aflați posibilele opțiuni, avantajele și dezavantajele acestora, politica de prețuri și proprietățile tehnologice ale și pardoseli sintetice.

Imitație de gresie

În culori închise

Dungi strălucitoare pe linoleum

Linoleum natural

Pentru producția de linoleum natural, se utilizează următoarele tipuri de materii prime naturale:

 • lenjerie sau lenjerie de iută;
 • făină de lemn;
 • calcar;
 • ulei de in;
 • rășină naturală din lemn.

Contrastează podeaua întunecată

Imitație de linoleum

Acoperire pe hol

Decorare podea baie

Acest tip de pardoseală este, de asemenea, vopsit cu coloranți naturali. Printre avantajele evidente ale linoleumului natural ca material pentru pardoseli se numără următoarele:

 • pânza are rezistență ridicată, rezistă la presiune ridicată;
 • materialul este bactericid, grație uleiului de in inclus în compoziție;
 • finisajul podelei va fi durabil (aproximativ 30-50 de ani), datorită calităților sale excelente de rezistență la uzură;
 • materialul este ecologic pentru oameni și mediu – conține doar ingrediente naturale;
 • suprafața podelei poate fi curățată cu substanțe chimice de uz casnic;
 • desenul nu este supus decolorării la soare;
 • nu se acumulează electricitate statică pe material;
 • linoleumul din componente naturale prezintă un risc redus de incendiu.

Într-o bucătărie spațioasă

În culori strălucitoare

Linoleum pentru camera de zi

Acoperire texturată

Dar, ca orice alt material de finisare, linoleumul natural are dezavantajele sale:

 • costul ridicat devine adesea primul și ultimul motiv pentru care majoritatea rușilor refuză să cumpere (prețul este comparabil cu podeaua, parchetul);
 • acest tip de linoleum nu poate fi utilizat ca podea în camere cu umiditate ridicată (baza naturală este supusă deteriorării);
 • materialul are o elasticitate redusă, care afectează nu numai procesul de așezare a stratului de acoperire, ci și utilizarea acestuia în încăperi cu temperaturi scăzute;
 • o gamă mică de culori și imprimeuri este asociată cu particularitățile procesului de producție;
 • după instalarea unei pânze naturale, un miros caracteristic poate rămâne în cameră câteva luni.

Proiectarea sălilor de sport

Interior luminos

Pardoseli de bucătărie

Linoleum în culori deschise

Utilizarea materialelor de finisare de origine naturală este incredibil de populară în zilele noastre. Pentru toți cei care nu sunt constrânși de restricții financiare stricte privind reparațiile, acest tip de linoleum poate fi un mod excelent de a organiza pardoseala într-o casă. Cu toate acestea, nu se recomandă utilizarea acestuia în băi, bucătării și holuri..

Design original

Stil modern

Podea întunecată pentru sufragerie

Design de contrast

Linoleum din PVC (material clorură de polivinil)

Una dintre cele mai populare opțiuni pentru linoleum este materialul din PVC. Poate avea unul dintre tipurile de tulpini (sau poate fi prezentat fără ea):

baza tesutului – poate fi fabricat din material natural (de exemplu, iută) și poate fi de origine sintetică (fibră de sticlă). Stratul superior, care poate fi monocromatic sau modelat, este fie clorură de polivinil. Un astfel de linoleum poate avea o grosime de până la 5 mm;

Soluții originale de culoare

Acoperire baie

Nuanțe de nisip

Interior luminos

bază nețesută – poate fi realizat din material sintetic sau pâslă naturală. O astfel de bază ajută la îmbunătățirea semnificativă a proprietăților de izolare termică a stratului de acoperire. Dar materialul se dovedește a fi destul de poros (capabil să absoarbă umezeala) și poate fi deformat la sarcini grele. Prin urmare, nu merită să folosiți un astfel de linoleum în încăperi cu umiditate ridicată și trafic mare;

Linoleum modelat

Concentrați-vă pe etaje

Nuanțe naturale

Într-o bucătărie luminoasă

Baza din PVC (spumată) – una dintre cele mai populare opțiuni de bază pentru materialele de finisare a podelei. PVC-ul spumat se aplică chimic sau mecanic. Opțiunea mecanică este de preferat – materialul nu este susceptibil la zdrobire sub sarcini mari. Stratul de PVC este poros, capabil să reziste la solicitări mecanice și să mențină geometria benzii.

Finisaj lucios

În culori gri

Pardoseală luminoasă cu contrast

Acoperire pentru o bucătărie spațioasă

Dacă linoleumul conține un tip de bază, se numește omogen, dacă mai multe – eterogen. În consecință, compoziția și numărul bazelor afectează puternic proprietățile tehnologice ale internetului. Unul dintre avantajele linoleumului omogen este că modelul este prezent pe toată grosimea pânzei, adică uzura nu este o piedică. Dar există și dezavantaje ale unui astfel de material – costul ridicat și imposibilitatea aplicării unor modele complexe, creând o imitație a lemnului și a plăcilor. Dar pentru încăperile cu trafic intens (spații publice), un astfel de design de podea este perfect..

Podea întunecată pentru o bucătărie albă

Combinat cu fațade ușoare

Imprimare neobișnuită

Design bucătărie-sufragerie

Avantajele linoleumului din PVC includ următoarele:

 • elasticitate mare, care simplifică foarte mult stilul;
 • o gamă largă de soluții de culoare, capacitatea de a crea cele mai complicate modele și modele;
 • cost democratic;
 • ușurința de îngrijire (curățare rapidă și ușoară de murdărie);
 • materialul produs de companii certificate este netoxic.

Acoperire combinată

Linoleum din PVC

Există câteva dezavantaje ale pardoselii din PVC:

 • pânza se micșorează atunci când este expusă la temperaturi ridicate;
 • după instalarea pardoselii, un miros neplăcut poate persista (timp de câteva săptămâni).

Suprafețe ușoare

Nuante calde pentru pardoseli

Performanță originală

Combinații strălucitoare

Rinină sau linoleum din cauciuc

Linoleum din cauciuc este un strat cu două straturi – una dintre părți este realizată din cauciuc reciclat, cealaltă este vopsită în culoarea dorită a cauciucului sintetic. Cele două părți sunt conectate între ele folosind mastic bituminos. Acest tip de linoleum are următoarele avantaje:

 • rezistență ridicată la umiditate (învelișul poate fi utilizat în încăperi cu umiditate foarte mare);
 • elasticitate excelenta;
 • rezistența ridicată a materialului;
 • durabilitate.

Pentru camere cu umiditate ridicată

Accent pe podele și iluminare din spate

Linoleum imită plăcile

Nuanțe neobișnuite

Relin poate fi utilizat lângă piscine, săli de sport, diverse ateliere, garaje. Dar în spațiile rezidențiale, utilizarea linoleumului din cauciuc este contraindicată – materialul este capabil să emită substanțe nocive.

Pentru

Linoleum în baie

Ton deschis pentru hol

Linoleum alchidic (glftalic)

O caracteristică a linoleumului alchidic poate fi considerată prezența obligatorie a unei baze de țesătură, pe care, folosind tehnologii speciale, se aplică rășini alchidice sau gliftale modificate cu aditivi care îmbunătățesc proprietățile tehnologice ale materialului. Pe lângă rășini, se adaugă coloranți pentru a crea o pânză solidă sau colorată.

Pentru bucătării cu finisaj alb

Interior bucătărie cu acces în curtea din spate

Geometrie neobișnuită

Paleta de culori naturale

Avantajele linoleumului alchidic includ:

 • proprietăți excelente de izolare fonică și termică (în comparație cu linoleum din PVC);
 • proprietățile ridicate de rezistență la uzură permit utilizarea materialului până la 40-50 de ani;
 • curățarea unui astfel de strat este chiar mai ușoară decât linoleum din PVC.

Desen neobișnuit

Nuante pastelate

Pardoseli luminoase

Imprimare cu contrast

Dacă vorbim despre dezavantajele pânzelor alchidice, atunci putem evidenția:

 • elasticitate scăzută la temperaturi scăzute (aproape de zero);
 • pentru instalare este necesar să apelați la profesioniști;
 • siguranța scăzută la incendiu reduce posibilitatea utilizării pardoselilor în spațiile de locuit. Lenjeria glifală este utilizată cel mai mult ca acoperire în transportul public – vagoane de tren, avioane, cabine de nave și nave cu motor..

Linoleum

Imprimare strălucitoare și colorată

Original

Alegerea unei pardoseli pentru casa ta

Abundența opțiunilor de linoleum poate complica doar procesul de alegere a pardoselii potrivite pentru uz privat. Mai mult, majoritatea picturilor moderne sunt eterogene și conțin substanțe de diferite proprietăți. Prin urmare, a fost adoptat un sistem de clasificare care ajută la subdivizarea materialului de finisare în categorii și clase în funcție de caracteristici și de utilizarea corespunzătoare în locuri rezidențiale sau publice..

Soluție neutră

Design ușor de sufragerie în bucătărie

Imitație de țiglă de piatră

Fiecare clasă de linoleum este desemnată prin două numere de cod și o pictogramă. Prima cifră din desemnarea clasei înseamnă următoarele:

2 – linoleum pentru spații rezidențiale;

3 – acoperirea spațiilor de birouri și comerciale;

4 – panza de uz industrial.

Linoleum

Ton gri pentru bucătărie

Alegerea neutră a acoperirii

Design de pardoseală izbitoare

Al doilea număr din marcajul clasei indică nivelul de stres pe care îl poate rezista acoperirea:

1 – sarcină redusă;

2 – mediu;

3 – înalt;

4 – foarte inalt.

Strat

Etaje într-un spațiu combinat

Pardoseală ușoară

Design combinat

Linoleum de uz casnic

O astfel de acoperire este produsă cu o denumire de clasă de la 21 la 23. Conform standardelor adoptate de producătorii europeni, o astfel de pânză trebuie să aibă următoarele caracteristici:

Colivie strălucitoare

Desen de contrast

Linoleum semi-comercial

Acoperirea cu marcaje de la 31 la 34 este considerată semi-comercială. Practic, o astfel de acoperire este utilizată în birouri, spații de birouri, spații comerciale cu trafic redus și mediu. Dar, având în vedere diferența mică de cost și proprietățile tehnologice ridicate, acest tip de pânze pot fi utilizate pentru finisarea pardoselilor din apartamentele private – pentru instalarea în bucătărie și spații utilitare (holuri, coridoare, podele lângă scări).

În spectacol întunecat

Baie neobișnuită

În spectacol întunecat

Linoleum semi-comercial are următorii indicatori:

Linoleum pentru bucătărie

Linoleum verde strălucitor

Etajul luminos al atelierului

Imprimat în carouri pe hol

Câteva sfaturi pentru achiziționarea de linoleum

Atunci când alegeți linoleum, trebuie să respectați următoarele reguli nerostite:

 • cumpărați pardoseli numai în magazine specializate, solicitați un certificat de conformitate și igienă;
 • producătorii certificați își pun întotdeauna sigla, clasa linoleum, numărul lotului pe reversul pânzei (dacă este planificată o achiziție în masă, atunci este necesar ca toate pânzele să fie din același lot, culoarea poate diferi cu un ton sau două) și data producției;
 • producătorul poate aplica și pictograme speciale (pictograme grafice) pe partea din spate, semnalând proprietățile speciale ale pânzei – rezistență ridicată la uzură, acoperire care nu acumulează electricitate statică, suprafață antiderapantă, ușor de curățat, bază dublă, protecție îmbunătățită a stratului superior, rezistență ridicată la zgârieturi și abraziune;
 • cel mai adesea, producătorii de renume mondial indică perioada de garanție pentru funcționarea bunurilor lor;
 • este necesar să alegeți o pânză pentru finisarea pardoselilor în așa fel încât să nu existe cusături de conectare în cameră sau numărul lor să fie minim (datorită măsurării corecte a zonei și alegerii lățimii corespunzătoare a pânzei);
 • pentru camere cu un risc ridicat de poluare (holuri), este mai bine să alegeți linoleum cu o suprafață lucioasă;
 • atunci când cumpărați, trebuie să vizualizați toată pânza de linoleum, dacă observați o căsătorie după livrarea materialului și semnarea actelor relevante, nu va fi ușor să returnați mărfurile în magazin.

Alegere modernă

Potrivind culoarea șorțului de bucătărie

Paletă de culori calde

De asemenea, trebuie amintit că toate eforturile dvs. de a alege linoleum și instalarea acestuia pot duce la o pregătire slabă a suprafeței. Dacă nu sunteți sigur de abilitățile dvs. pentru munca pregătitoare și pentru punerea ulterioară a linoleumului, atunci cea mai bună soluție ar fi să contactați un specialist.

Paletă de culori calde

Culori deschise