Gresie mozaic: proiectează bucată cu bucată

În scopuri decorative, plăcile ceramice simple pot fi înlocuite cu mozaicuri. Această metodă de decor are rădăcini istorice adânci, câștigând totuși din ce în ce mai multă popularitate în arta modernă de design..

Mozaic de nuanțe de albastru

Specificitatea unui astfel de instrument de finisare este că un desen este creat din bucăți mici de diferite culori. În plus, fiecare dintre elemente poate fi decorat cu un model. Principalele avantaje ale acestei decorațiuni sunt:

  • vedere prezentabilă;
  • practic;
  • ușurința îngrijirii;
  • durabilitate;
  • o mare selecție de subiecte;
  • capacitatea de utilizare pe orice suprafață dură.

Pereți albi căptușiți cu mozaicuri Mozaic colorat în baie Mozaic negru în baie

Soiuri de mozaicuri

Practic, plăcile de mozaic sunt împărțite în produse din sticlă și ceramică. Produsele din ceramică sunt create după aceleași principii ca și dale clasice, astfel încât acest mozaic păstrează toate proprietățile materialului obișnuit de finisare. Fiecare element este acoperit cu glazură, care oferă imaginea rezultată cu strălucire și imagine tridimensională.

Detalii mozaic albastru Elemente mozaic sidefate Combinația mai multor nuanțe din mozaic

Mozaicurile din sticlă se dovedesc a fi mai durabile. Acest lucru a fost realizat prin includerea particulelor de smalt în compoziție – o sticlă specială opacă cu indicatori de rezistență crescută. Smalt poate avea diferite nuanțe, ceea ce vă permite să creați cele mai complicate modele cu el. Compoziția acestui material include și nisip, dar principalele proprietăți sunt date de oxizii metalici.

Pe lângă cele mai comune materiale pentru fabricarea pieselor, se mai folosesc marmură, granit și polimeri..

Mozaic în tonuri de gri Mozaic colorat în baie Decor mozaic de baie

Dimensiunea mozaicului selectat depinde de scopul pentru care este achiziționat. Piesele pot varia de la 10 la 50 mm. Această gamă este cea mai populară și convenabilă pentru utilizare. Cel mai adesea, piesele sunt vândute pre-lipite pe suport. Mărimile elementelor rezultate variază, de asemenea..

Colorarea unui astfel de material de față oferă designerului mult spațiu pentru imaginație. Elementele mozaice pot fi culori suculente strălucitoare sau nuanțe de pat calme. Soiurile neobișnuite pot fi considerate detalii transparente, sidefate sau chiar oglindite..

Mozaic albastru din sidef Mozaic alb perlat

În plus față de culoare, mozaicul diferă prin textura stratului superior. Elementele netede pot fi combinate cu cele în relief, cele lucioase pot fi ușor combinate cu cele mate. Cea mai versatilă opțiune este un mozaic neted lucios. Este perfect pentru pereți, blaturi și orice suprafață. Soiurile mai texturate nu sunt recomandate pentru utilizare în locuri supuse contaminării, deoarece va fi dificil să spălați alimentele și particulele de grăsime din adânciturile pieselor. Structura poroasă a pietrei sau a plăcilor netezite contribuie la absorbția murdăriei.

Șorț mozaic roșu Mozaic întunecat la duș

Utilizarea mozaicurilor în interiorul incintei

Panoul mozaic poate decora orice cameră. Este dificil să restricționezi utilizarea unui astfel de element pe baza locației. Unul dintre cele mai populare locuri pentru mozaicuri este bucătăria. Aici puteți decora pereții, podeaua, blatul, șorțul peste zona de lucru cu piese luminoase. Pentru o potrivire perfectă, plăcile de mozaic de același tip pot fi lipite pe rafturi sau aparate mari.

Avantajul unei astfel de acoperiri pentru bucătărie este durabilitatea suprafeței rezultate, rezistența la zgârieturi și temperaturi extreme. Panourile mozaice tolerează perfect umiditatea ridicată. Aceste proprietăți vă permit să le folosiți în plus față de bucătărie și, de asemenea, în baie..

Culoare gri în mozaicuri Mozaic decorativ în baie Mozaic neobișnuit în baie

În incinta băilor, saunelor și băilor, mozaicurile au funcții practice. Un astfel de material protejează în mod fiabil pereții de efectele umezelii, împiedicându-l să pătrundă în crăpăturile dintre plăcile de beton sau alte materiale de construcție..

În interiorul sufrageriei și al holului, plăcile de mozaic pot imita covoarele de pe podea. În plus, reproducerea ornamentului care ți-a plăcut pe tavan a devenit populară. Mozaicurile pot fi folosite pentru decorarea arcurilor, nișelor și a altor elemente arhitecturale, făcându-le mobilier central. Modelul mozaic poate fi repetat pe mobilier folosind aceleași detalii. O ușă sau șemineu, căptușită cu plăci de piatră naturală, va conferi camerei maiestate și chic. Acest lucru va fi facilitat prin decorarea părții superioare a elementelor cu o pulverizare subțire de metale prețioase sau imitație de pietre prețioase. Pentru a crea un interior elegant, mozaicul este un instrument indispensabil..

Unul dintre cele mai importante avantaje ale plăcilor de mozaic este capacitatea de a le așeza pe suprafețe inegale. Acest lucru este posibil datorită dimensiunii reduse a elementelor..

Suprafață de mozaic rotunjită

Realizarea de picturi cu mozaic este o artă întreagă. Ideile de design complexe sunt realizate în panouri de dimensiuni mari, care devin cel mai valoros și mai luminos element din cameră. Similitudinea unor modele de mozaic cu picturile în ulei sau fotografiile este izbitoare. În același timp, imaginile create prin comenzi individuale vor fi un decor exclusiv și unic pentru orice casă..

Mozaic pe peretele băii Mozaic cu sidef Culoare albă în mozaic

Această metodă de decor are o serie de dezavantaje:

  • preț mare;
  • unele tipuri de mozaicuri și mortar sunt greu de spălat.

Există mai multe moduri de a concentra atenția asupra unui panou mozaic, evidențiind astfel detaliile interioare decorate. Cu doar câteva piese colorate, puteți să vă renovați baia fără a fi nevoie să vă refaceți întregul perete. Este suficient doar să așezați piese noi în locul pieselor sparte sau decolorate, iar peretele va prinde imediat un aspect proaspăt. În cazul tapetului, acest lucru nu este posibil..

Piese mozaic colorate Perete de baie mozaic

Un șorț în bucătărie se poate transforma într-o operă de artă. Este suficient doar să alegeți o pictură potrivită și să o imortalizați cu ajutorul plăcilor de mozaic de pe peretele bucătăriei..

Șorț din mozaka sidefată

Interesant poate fi un covor pe podeaua băii, realizat din mozaicuri din piatră de pietriș. O astfel de soluție neobișnuită va arăta originală, având în același timp un efect terapeutic asupra picioarelor. Este mai bine să așezați podeaua în duș cu mozaicuri în relief pentru a reduce riscul de alunecare în timpul procedurilor de apă.

O soluție de design neobișnuită și pitorească este decorarea cu mozaic a unei mese, a unui bar sau a unei măsuțe de cafea. Această metodă are o funcție decorativă și vă permite să încadrați profitabil o nouă piesă de mobilier în interior..

Utilizarea plăcilor de mozaic în interiorul oricărei camere poate fi atât decorativă, cât și practică. Principalul lucru este să alegeți combinația de culori și locul potrivit pentru a utiliza un astfel de element de design original și impresionant..