Trägolv: vilket är bättre?

Varje typ av golv har sina egna positiva egenskaper och nackdelar. Låt oss analysera vilket golv som är bättre att göra och varför. Vilka material är golvet av och för vilka rum är den eller den typen lämplig. När man bygger ett hus planeras golvtypen för varje rum omedelbart, baserat på dess egenskaper. Det kan vara fuktighet eller plötsliga temperaturförändringar, kraftigt slitage eller repor på möbler. Potentiellt spill av reaktiva och sura vätskor eller tunga föremål som faller. Låt oss börja med det mest populära materialet – trä. Detta är ett varmt, ventilerande golv med ett unikt naturmönster..

Massivt trägolv

Naturligt trä är varmt, har ett unikt naturligt mönster och absorberar också buller. Barn kan springa barfota och till och med leka medan de sitter på golvet. När den hårda brädan slits ut är det tillåtet att cykla och applicera en transparent lack, medan trädets struktur behåller sitt unika mönster som bara naturen kan skapa. Färgbelagda alternativ tillgängliga.

Massivt trägolv

När det utsätts för solljus brinner naturligt trä ut och ändrar dess nyans. Färgövergångar bildas från bräda till bräda. Om rummet är gjort i en enkel stil är det nödvändigt att applicera speciella lacker som skyddar mot UV -strålar. Men i rum i inredningsstilen Country och High-Tech kommer ett sådant golv bara att ytterligare betona designens riktning, dess naturlighet.

Nackdelar inkluderar vridning vid inträngande av vatten och bildning av sprickor under torkning. Det är nödvändigt att ständigt ta hand om det: efter att du lagt golvet, blötlägg det väl med skyddande oljor, täck det regelbundet med flera lager lack eller färg.

Styling kräver speciella färdigheter och verktyg. Basen är en träram av balkar. Den höga kostnaden för materialet, eftersom en stor bräda väljs ut och en lång förberedelse krävs, i form av flera torkningssteg.

Massiv träparkett

Har alla fördelar med naturligt trä. Plus en mängd olika stylingsalternativ. Genom att använda parkett från olika träslag kan du skapa unika mönster. Med rätt vård kan det pågå ett par hundra år. Exempel kan ses i salarna på gamla slott och palats i Sankt Petersburg, Moskva och andra städer..

Massiv träparkett

Det läggs med limmetoden på en väl förberedd bas. I grund och botten är det en betongbeläggning med en mycket plan yta. Konstant vård är nödvändig i form av impregnering med oljor och gnidning med vax. Innan läggning är det nödvändigt att behandla de nedre och sidoytorna från skador av buggar – trämaskar. Rädd för fukt. Repor finns kvar när möbler flyttas. Styling kräver skicklighet. Moderna tillverkare gör ofta spårlås på sidoändarna av plankorna. Detta förenklar avsevärt montering av golvet. Och små avfasningar döljer bildandet av luckor när de är torra.

Massivt parkettgolv är dyrt. Men dess livslängd och skönhet kommer att betala kostnaderna till fullo. Och de nya reporna, gnidade med vax, kommer att betona naturligheten.

Parkettbräda

Naturligt trä, som är sammansatt av tre lager av trä av olika arter. Det översta lagret är dyrt och hårt, till exempel ek, bok, alm eller exotiskt. Det mellersta lagret är tillverkat av mjuka, billiga stenar, med en vinkelrät riktning av fibrerna och fungerar som en stabilisator, vilket förhindrar att golvet vrider sig. Bottenlager – slitstarkt band i barrträ.

Ett tunt lager av dyrt trä kan avsevärt sänka kostnaden för produkten. Användningen av olika arter i det lager som ska dekoreras gör det möjligt att samla olika mönster. Ett sådant golv kommer ytterligare att betona din individualitet och dekorera hallen. Rummet för detta är helst stort, inte rörigt med möbler och mattor. Då gnistrar golvet med alla nyanser av naturliga mönster..

Parkettbräda

Beroende på metoden för impregnering med oljor och vax har den hög hållfasthet och är slitstark. Sidolås möjliggör flytande montering utan lim. Vid behov kan flera parkettgolv bytas ut utan att demontera hela golvet. Att lägga golvet är tillgängligt för en person utan särskild utbildning.

Tunt toppskikt upp till 3,5 mm tillåter inte slipning. Använd inte golvvärme vid impregnering av låsen med vax. Tvätta endast med specialprodukter och vax var 6: e månad.

Engineering board alternativ

Detta är en parkettversion som består av två komponenter. Det övre dekorativa skiktet är trä av värdefulla och halvvärdefulla arter, och det andra, stabiliserande skiktet, är tillverkat av plywood eller spånskiva. De flesta offentliga byggnader och privata hem i Europa har idag konstruerade plankor som golv..

Engineering board alternativ

Inredningsarkitekter älskar att arbeta med detta golv. Den har ett stort antal alternativ. Exempelvis kan mossek eller annat trä impregnerat med mörk olja användas som toppskikt. Färgen förblir under hela plankans tjocklek och ändras inte ens efter skrapning. För att betona träets naturliga mönster görs konstgjord åldrande och bearbetning med metallborstar – borstning. De mjukare områdena i fibrerna väljs ut och ytan blir präglad. Rökning skapar en skillnad i nyanser av trä. Som ett resultat har det nya golvet den fantastiska skönheten i gammalt vittrat trä. Produkter från denna samling slipas inte.

Användningen av olika färgade oljor för impregnering skapar en ännu bredare färgpalett. Mönstren som skapas när man lägger ett sådant golv är unika i sin variation. Låsen gör att golvet kan monteras flytande. Som ett underlag används ett tunt lager kork eller plywood. Kombineras bra med golvvärmesystemet. Du kan byta ut enskilda områden utan att ta bort möbler från rummet.

I bostadslokaler kan ett konstruerat skivgolv hålla upp till 30 år. I det här fallet är det nödvändigt att applicera lack eller vax var sjätte månad, beroende på typ av impregnering. Tvätta endast med milda tvättmedel. Rädd för eld. Även en brinnande tändsticka som faller på golvet kan fläcka. En hårdare och mer hållbar yta erhålls genom impregnering med olja och gnidning med naturligt vax. Därefter repareras fläckarna och reporna med vax. Offentliga byggnader rengörs med tvättmedel som innehåller vax. Detta gör att golvet kan tjäna under intensiv användning i upp till 20 år..

Varje typ av golv har sina egna nackdelar. Men alla arter som vi har övervägt är naturligt trä, med alla dess fördelar. Du kan välja, beroende på smak och ekonomisk sida av frågan. Skapa ditt eget unika kön.