Mode tapeter 2018 på bilden

Tillverkare av slutmaterial förbättrar obevekligt utförandet av olika alternativ för att skapa ytbehandlingar i moderna utrymmen. Nya typer av råvaror, förbättrade egenskaper, förbättrade egenskaper, ett brett utbud av alternativ. Men oavsett vilka faktiska metoder för att skapa dekoration i ett vardagsrum som erbjuds av tillverkare, har tapeter varit och kommer att förbli det mest populära designalternativet för rum med olika funktioner. Moderna tapetlinne har höga tekniska egenskaper; de kan användas i rum med hög luftfuktighet, extrema temperaturer och hög risk för kontaminering och mekanisk belastning. Tapeter kan tvättas och rengöras, även med hushållskemikalier. Och det finns inget behov av att prata om ett brett utbud av färg- och texturlösningar alls – valet är så stort att det är dags att bli förvirrad i butiken för efterbehandlingsmaterial. I denna publikation vill vi bekanta dig med aktuella idéer för att skapa dekoration med tapeter i en mängd olika rum i ett modernt hem – från entré till sovrum..

Dekorera med tapeter

Tapeter i gråtoner

Fördelar med att använda tapeter för inredning

Det är inte för ingenting att tapeter har upptagit de högsta platserna i topplistorna över nuvarande efterbehandlingsmaterial i många år. Oavsett alternativ för att skapa en finish erbjuds av tillverkare, och tapetdukar har ett tillräckligt antal fördelar:

 • det bredaste valet av färgpalett, mönster, prydnader och olika tryck;
 • förmågan att välja en texturerad yta;
 • enkel applicering av efterbehandlingsmaterial, möjlighet till självmontering, även i avsaknad av erfarenhet;
 • med tapeter kan du snabbt uppdatera det inre av rummet eller helt ändra sitt utseende;
 • att markera en accentvägg är inte svårt, genom att kombinera tapeter och andra efterbehandlingsmaterial kan du skapa intressanta, unika interiörer;
 • höga estetiska kvaliteter;
 • möjligheten att skapa ytbehandlingar i rum med hög risk för kontaminering – tapeter som kan tvättas och till och med rengöras;
 • moderna dukar bleknar inte i solen, de klarar temperaturfall och ganska hög luftfuktighet;
 • förmågan att använda absolut miljövänliga material (naturliga tyger, papper och kork tapeter);
 • tapeter kan skrivas ut med vilken bild som helst för att skapa en verkligt unik design;
 • med hjälp av tapeter kan du imitera olika ytor – från träklädsel till tegel;
 • ett brett spektrum av kostnader (möjligheten att hitta ett alternativ för vilken reparationsbudget som helst).

Ljus tapet - ett universellt alternativ

Väggdekoration runt spisen

Geometriskt tryck

Ljust tryck för matsalen

Valet av material för tapeter

Valet av tapeter för ett visst rum påverkas inte bara av färgpaletten som valts av ägarna och inredningsstilen, utan också av många andra faktorer. Med tanke på att valet av tapeter i moderna butiker är otroligt stort, är det nödvändigt att förbereda en vandring för efterbehandling av material och rensa bort åtminstone olämpliga alternativ. Så följande kriterier påverkar valet av tapeter för att klistra in ett rum:

 • valet av dukarnas tekniska egenskaper beror på rummets funktionella syfte och mikroklimatets egenskaper (det är uppenbart att tapeter med olika egenskaper måste köpas för sovrummet och korridoren, men det finns också universella alternativ som är lämpliga för rum med en mängd olika funktionella möjligheter);
 • rummets storlek och form (i ett litet rum är det inte lämpligt att använda dukar av mörk färg eller med stort tryck);
 • nivån av naturligt ljus – antalet och storleken på fönsteröppningar, rumets läge i förhållande till kardinalpunkterna (påverkar valet av färgpalett);
 • inredningsstilen och det valda färgschemat, förekomsten av accentytor.

Sovrumsdekoration

Matsal interiör

Accent med färger

Accentyta i sovrummet

Tapetdukar är gjorda av olika material och kan skilja sig avsevärt vad gäller deras tekniska egenskaper. Det mest utbredda bland våra landsmän var följande alternativ för utförande av tapeter:

Grafisk bild

Grafiskt tryck

Motigt svartvitt teckning

Nischdekoration

Vinyl och fiberduk tapet är liknande i sina egenskaper – lika starka, slitstarka, hållbara. Oftast köps vinyltapeter på fiberduk för att klistra in väggarna i ett stort antal rum. Sådana dukar kan produceras både för målning och innehålla en teckning eller prydnad. Det rationella förhållandet mellan pris och kvalitet tvingar majoriteten av ryssarna att föredra denna typ av tapeter – möjligheten att rengöra ytor tillåter användning av dukar i rum med ett svårt mikroklimat och risk för väggförorening (korridorer, kök och matsalar , korridorer och till och med badrum).

Korridor dekoration

Badrumsdesign

Hall design

Enfärgad finish

I romantisk stil

Väggar med vinyltapeter kan målas om upp till 5 gånger, vilket fräschar upp finishen eller radikalt förändrar bilden av rummet. Även efter många manipulationer tappar inte ytorna sina estetiska egenskaper. En annan fördel med vinyl och fiberduk tapeter är att du inte behöver applicera lim på den – den täcker bara väggarna. Detta tillvägagångssätt garanterar maximal installation. Risken för att dukar bryter eller smetar ut mönstret, skador på materialets struktur är praktiskt taget uteslutna.

Arbetsplatsdesign

Ljus sovrumsdesign

Sovrum i beige toner

Vardagsrum i grå-turkosa toner

Djupblå ton

För dekoration av vardagsrum och sovrum används ofta textil tapeter. Höga miljökvaliteter och lyxigt utseende kompenserar för den ganska höga kostnaden för materialet. Men betydande nackdelar i form av omöjligheten att rengöra väggytorna innebär ett visst förbud mot användning av textilväv i rum med hög risk för kontaminering. I klassiska interiörer kan du oftast se velour, sammet tapeter som används för att skapa en accentyta eller för att klistra över alla väggar i ett rum. För att skapa en design i en modern stil är bomulls- och linnetyger mer lämpliga, vilket blir utföringsformen «bekväm minimalism».

Textiltyger

Mörka accenter

Tapeter i linne

Naturliga tapeter

Tapet har inte tappat sin popularitet. Oftast används tryckta dukar för att skapa en accentvägg. Mångfalden av teman och hög bildkvalitet låter dig skapa en unik inredning för ett rum i alla stilistiska riktningar. Fototryck kan appliceras på nästan vilket material som helst – dukar kan vara texturerade, matta eller blanka, ha en skyddande film mot fukt, smuts och mekaniska skador.

Fototapeter till badrummet

Tapetkort för dekoration

Fotoutskrift på tapeter

Karta i trappans utrymme

Dimmig skog för sovrummet

Fotoutskrift för accent

Du kan också välja alla i en separat vy. metallisk glitter tapet, på vilken grund de än produceras. Lyxen i guld-, silver- eller kopparglans kan ge en touch av lyx till även den mest triviala interiören. Därför används dukar med metallmönster både för att skapa en accentvägg och för att dekorera alla vertikala ytor i ett rum..

Metallisk glitter tapet

Korridor efterbehandling

Metallisk glans på väggarna i sovrummet

Tapeter i papper nyligen används de allt mindre. Trots de utmärkta miljövänliga egenskaperna och förmågan «andas», pappersdukar är inte särskilt populära. De kan ju inte användas i rum med hög luftfuktighet eller extrema temperaturer. Att rita på papper tapeter bleknar tillräckligt snabbt, och själva finishen kan sällan hålla mer än 3 år utan att förlora sina estetiska egenskaper. Men den låga kostnaden för pappersdukar gör att du kan skapa ett uppdaterat eller radikalt förändrat utseende på ett rum på ganska kort tid och med minimala ekonomiska förluster..

Tapeter i papper

Pappersdukar

Kombinera utskrifter

Sovrum i pastellfärger

Faktiska idéer för att skapa inredningen av ett modernt rum

Den moderna inredningsstilen strävar efter enkla och koncisa lösningar. Inte överraskande har de flesta designers en preferens för enfärgade finish. Ljusa, neutrala toner är idealiska för små utrymmen som accentueras av möbler. Mörkare, djupare nyanser kommer att vara en lyxig bakgrund för rum med ett stort område och en något dramatisk atmosfär. För dem som bara tar sina första steg när det gäller att skapa moderna interiörer, rekommenderar designers också att använda monokromatiska finish – universella färgalternativ som kommer att se harmoniska ut i alla rymddesigner.

Vardagsrum i gråtoner

Grå finish

Mot bakgrund av grå väggar

Varma färger

Vanliga dukar

Sovrum och grå palett

Svartvitt tryck på väggarna är ingen ny säsongstrend, men ändå relevant. Den grafiska designen, dynamiken och ofta originaliteten hos en sådan väggdesign gör att du kan skapa en svår icke-trivial design av ett rum och att dekorera ett rum med en verkligt unik karaktär.

Svartvit abstraktion

Svartvitt mönster

Original tapet tryck

Svartvitt

Mörk inredning

Matsalen kontraster

Matsal i vita och svarta färger

Det stora geometriska trycket, populärt under flera säsonger, ger inte upp sina positioner. Oftast används ett catchy kontrastmönster för att designa en accentyta. Men i riktigt rymliga rum kan du använda tapeter med ett geometriskt tryck och för att dekorera alla väggar. I en sådan bild kan endast två kontrasterande toner eller en hel färgpalett användas..

Tapet med geometriskt tryck

Ljus geometri

Design i pastellfärger

Beige nyanser

Original design

En annan aktuell trend är en mörk accentvägg. Det kan vara antingen sammet eller velour tapeter i en mörk färg, eller vinyldukar med en lätt metallisk glans. En sak är klar – en sådan designteknik låter dig inte bara få in anteckningar av drama i inredningen, utan också en touch av sofistikering, elegans och lyx..

Mörk accent

Svart tapet för sovrum

Mörk finish för sovrummet

Ovanligt vardagsrum

Tapeter som imiterar en eller annan yta är inte mindre populära bland moderna designers. Det kan vara illusionen av en betongvägg, träpanel eller tegel. Sten eller trä, keramiska plattor eller mosaik – någon form av imitation kan vara på dina väggar. Det viktigaste är att en sådan teknik ska användas för att skapa en harmonisk bild av rummet..

Parkettimitation

Tapet

Dekoration av ett rum för en nyfödd

Modern tapet – idéer för användning

Den uppenbara användningen av tapeter i skapandet av moderna interiörer klistras över alla väggar i ett rum. Som ett resultat kan du inte bara få ett ganska tillförlitligt skydd av ytor från olika faktorer, utan också ett attraktivt utseende i rummet, en utmärkt bakgrund för möbler och dekorativa element. Med hjälp av tapeter kan du snabbt ändra bilden på ett rum, markera en viss zon, betona en betydande möbel eller en hel ensemble.

Vardagsrumsdekoration med tapeter

Original tryck

Dekoration för barnkammare

Traditionell stil

Användningen av en designteknik för att skapa en accentvägg är bekvämast med användning av tapeter. För att skapa en harmonisk kombination av accent och andra väggar i rummet behöver du inte «att uppfinna en cykel» – färdiga lösningar säljs i butiker av efterbehandlingsmaterial, perfekt matchade i färg, textur, mönster. Men om du känner dig själv möjligheten och lusten att göra ett val på egen hand, till din tjänst är det rikaste urvalet av en mängd olika färger, tryck och mönster. Det viktigaste är att resultatet motsvarar konceptet att skapa den interiör du valt, inte bryter mot harmonin i rummets atmosfär och hjälper till att skapa en bekväm atmosfär i rummet..

Accent yta

Neutral palett

Original accent

Vindsvåning

Lätt matsalsdesign

Det är inte möjligt att skapa en accent på hela väggytan. I sovrummet kan du ordna en nisch eller remsa ovanför sängens huvud och därigenom markera huvudmöblerna. Du kan också fokusera på omklädningsområdet eller zonen på detta sätt arbetsplatsen, toalettbord. I vardagsrummet kan du använda accenttapeter för att markera utrymmet runt eldstaden, videozon. Du kan också skapa en villkorlig zonindelning i ett rum som kombinerar flera funktionella segment, uppmärksamma en zon och distrahera från de områden som misslyckas eller är felaktiga när det gäller rummets geometri..

Ljus design

Fokusera på eldstaden

Ljus arbetsplats

Nisch tapeter

Tapeter och lister

Ljust område i vardagsrummet

Barnrum i rosa

Eldstad i fokus

Med hjälp av tapeter kan du markera utrymmet inuti nischer, i djupet av öppna hyllor och ställningar med färg eller mönster. Du kan också klistra över skåpets bakvägg med glasdörrar med ljus eller bara kontrasterande tapeter och inte bara diversifiera rummets färgschema utan också ge «andra liv» gamla lagringssystem, arvegods.

Hylla tillbaka design

Tapeter för hemmakontor

Icke-trivialt tillvägagångssätt

Tapeter för en nisch med hyllor

Att klistra i taket med ljus (nästan alltid snövit) tapeter är en lång tradition av ryska husägare. Detta är ett billigt och ganska snabbt sätt att skapa en hållbar finish (förutsatt att ytan är felfri). Men i moderna designprojekt rekommenderar experter att lämna stereotyper bakom sig och tillåta dig själv ljusstyrka, kontrast och till och med variation i takets design. Men man måste komma ihåg att för sådana experiment är det nödvändigt att ha en takhöjd i rummet över genomsnittet, annars blir det svårt att undvika känslan «förtryckande» valv på dig.

Tapeter för takdekoration

Takets ursprungliga design

Blommigtryck i taket

Rum i blå toner

Teenage sovrum interiör

Snövit idyll

Att kombinera tapeter med andra efterbehandlingsmaterial har länge och ganska framgångsrikt använts för att skapa designprojekt för ett rum med en mängd olika ändamål. I korridorer och korridorer hittar du oftast en kombination av tapeter med väggpaneler. Tapeten klistras över den övre delen av väggarna, vilket inte utsätts för mekanisk belastning, fukt och andra obehagliga faktorer. I badrum, tvättstugor, kök och matsalar görs oftast det så kallade förklädet – ytan med störst risk för kontaminering, exponering för höga temperaturer och fukt. Sådana områden står inför kakel eller mosaik, väggpaneler, målade eller täckta med dekorativt gips. Resten av ytorna kan dekoreras med tapeter..

Kombination av finish

Paneler och tapeter

Lätt finish

Rymlig matsal interiör