Kakelmaterial

Som du vet kan korrekt utvalda material för att lägga kakel inte bara påskynda efterbehandlingen, utan också förbättra kvaliteten på arbetet. Att lägga kakel är trots allt ett ganska långt och komplicerat arbete, och i en sådan fråga är det bättre att ägna särskild uppmärksamhet åt alla små saker. Idag kommer vi att överväga vilka material vi behöver, hur man väljer dem korrekt och vad man ska leta efter i allmänhet.

Att välja ett kakellim

Vad behöver vi först och främst när vi arbetar med kakel? Naturligtvis är detta lim och olika blandningar för injektering. Det är ingen hemlighet att rätt val av lim är nyckeln till hållbart material. Därför bör en sådan fråga behandlas med fullt ansvar. Låt oss göra en reservation direkt, varför använder vi inte cement? Först och främst ger det inte ett bra grepp om väggen. Och för det andra, med tiden börjar materialet smula sönder på grund av fukt, en aggressiv miljö eller mekanisk belastning. Först skadas injekteringen och sedan börjar plattorna falla av efter varandra. Därför bör cement-polymerblandningar med tillsats av vattenburna epoxihartser eller akryldispersioner användas vid arbete med kakel och fogar..

Först måste du veta att inte varje lim är resistent mot antibakteriella tillsatser (inklusive klor) och vatten. Det visar sig att för efterbehandling av pooler, duschar och andra «våt» ställen är det nödvändigt att välja lämplig blandning. Denna regel gäller även platser med höga temperaturer (eldstäder, spisar, golvvärme etc.). Annars kommer plattan inte att greppa bra och du måste göra om allt snart..

Vad händer om du arbetar i ogynnsamma väderförhållanden? Ibland finns det situationer när arbete pågår på gatan och limet är öppet länge. I det här fallet är det bättre att omedelbart välja en speciell blandning med «förlängd öppettid». En liknande klass innehåller en bokstavsbeteckning «E» (till exempel är C2E ett förbättrat cementhaltigt lim med ökad öppettid).

Låt oss gå vidare. Limmet torkar vanligtvis i cirka 14 dagar, men det finns också speciella snabbhärdande blandningar (allt stelnar på 1-2 dagar). Sådant material betecknas med brevet «F».

Vad påverkar mer valet av limblandning? Det finns många faktorer: plattornas typ och storlek, typen av underlag, driftförhållanden och till och med arbetets prestanda. Dessutom, om beläggningen behöver användas så snart som möjligt, är det värt att använda specialmaterial. Av detta kan vi dra slutsatsen att limmet ska:

  • garantera utmärkt vidhäftning mellan plattan och ytan;
  • en hög vidhäftningsgrad på de flesta byggmaterial krävs;
  • det ska torka snabbt och utan krympning (i det här fallet är det nödvändigt att lämna lite tid innan det härdar för korrigering efter limning). Denna tid varierar beroende på märke..

Vilka andra typer av lim finns det??

Först och främst, enligt sitt avsedda ändamål, är limblandningen uppdelad i universella kompositioner, kompositioner för extern och intern användning. De senare är i sin tur vattentäta och icke vattentäta. Det är viktigt att komma ihåg att oavsett typ och typ av limblandning är det första steget att förbereda baserna för arbete. En ren, torr och jämn yta är nyckeln till bra vidhäftning av plattorna. Om vi ​​pratar om färg och lack och en slät yta, så är det i det här fallet bättre att torka av det med grovkorn «sandpapper» eller repa. Du kan läsa mer om hur du tar bort det gamla efterbehandlingsmaterialet, förbereder ytor och andra grova ytor här..

Idag har torrblandning på cementbasis med tillsatser vunnit stor popularitet. Lösningen blandas med vatten, har god «adhesion». Även om det i praktiken används ganska ofta, är det inte det bästa valet för högkvalitativt och hållbart arbete. Varför är det så? För det första har lösningen låg tryckhållfasthet och börjar kollapsa under tryck och andra mekaniska belastningar. För det andra förstör vatten, fukt och andra aggressiva medier injekteringen mellan plattorna, bryter vidhäftningen och materialet börjar falla av sig själv. Därför är det mycket viktigt att använda speciell polymer (för arbete i torra rum) eller cement-polymerblandningar (när man arbetar i våtrum) när man arbetar med kakel. Det finns till och med lim med en speciell formulering för arbete på svåra ytor: färg, gamla kakel, gips, etc..

Valet av lim för kakel är ett viktigt steg i arbetet, eftersom hållbarheten och kvaliteten på den framtida ytan direkt beror på det..

Injektionsblandning

Det är ingen hemlighet att sömmar spelar en mycket viktig roll i arbetet. De gör följande jobb:

Hur sker injekteringsprocessen i allmänhet??

Fogning sker när limblandningen är helt torr. Dess bredd beror på kakelens dimensioner (till exempel för en 15×15 cm kakel kommer gapet att vara cirka 3-5 millimeter och för 35×40 cm-15-20 mm.). Dessutom är en sådan blandning uppdelad i två typer: för smala (upp till 6 mm.) Och breda sömmar (5-20 mm.).

Först och främst måste du veta att injekteringsblandningen väljs efter färg (den slutliga färgen bestäms först efter att injekteringen har torkat). Det blir inga problem med detta, eftersom materialet finns i en mängd olika färger. Rätt injekteringsbruk är motståndskraftigt mot fukt och extrema temperaturer, flexibel och kan väl fylla skarvarna mellan kakel: keramik, betong, marmor eller sten.

När det gäller keramiska plattor (det mest populära alternativet för inredning), används torrblandningar oftast. De tillverkas på basis av naturliga fyllmedel, cement, olika kemiska tillsatser och pigment. Sådana komponenter ger lösningen fuktbeständighet och kallbeständighet. Förresten, om fuktbeständighet: för pooler, duschar och andra rum där direktkontakt med vatten uppstår, fungerar den vanliga fuktresistenta blandningen inte. I det här fallet måste du använda en speciell injekteringsblandning..

Allmänna rekommendationer för blandningar

Kakelprofil

I princip uppstår alla problem med att lägga kakel när man arbetar med hörn, kanter och andra problemområden. Nu är detta problem löst med hjälp av profiler (vanligtvis ett plastiskt och billigt verktyg). Utanför och invändiga hörn, vägg-till-golv- och vägg-till-kant-anslutningar-allt detta måste beaktas när du väljer plankans form. Även om de inte är särskilt viktiga, finns dessa verktyg i en mängd olika färger, från guld till marmor..

Det finns en universal finishlist som kan användas vid fogar från plattor med olika tjocklek (till exempel om du vill foga 7 mm väggplattor med 9 mm golvplattor). Materialet används också för ojämna hörn i kök och badrum. De är mycket flexibla och kan användas i sneda vinklar..

Det är allt material du behöver för att lägga kakel. Förresten, om du är intresserad av den detaljerade processen med att lägga kakel på väggen, läs sedan detta.