Katto maali: tyypit, edut ja haitat

Oletko aloittanut asuntosi, talosi tai toimistosi remontin? Ajatteletko mitä ja miten parhaiten koristella kattoa? Tai oletko jo päättänyt, mutta olet edelleen epävarma siitä, minkä pinnoitteen valitset katollesi? On erittäin tärkeää päättää materiaaleista ja niiden laadusta halutun tuloksen saavuttamiseksi tilojen kunnostuksessa. Kattomaalaus voi olla loistava ratkaisu viimeistelymateriaalia valittaessa. Laaja värivalikoima auttaa sinua varustamaan katon jokaiseen makuun ja tyyliin. Mutta millaisia ​​katto maaleja on olemassa? Mitkä ovat niiden edut ja haitat? Selvitetään se järjestyksessä.

Kattojen pinta korjausten aikana näyttää usein epämiellyttäviä yllätyksiä korjaajille. Nämä ovat erilaisia ​​halkeamia kipsissä ja itse katon epätasaisuuksia sekä kaikenlaisia ​​syvennyksiä ja pullistumia, joita ei voi peittää edes tapetilla. Ja jos olet jo päättänyt maalata katon etkä liimaa päälle, on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota laastin kuntoon. Loppujen lopuksi maali korostaa pinnan vikoja, jopa pienimpiä. Siksi on niin tärkeää kattaa ja tasoittaa katto ennen maalausta..

Kattomaalien tyypit

Nykyään on olemassa monenlaisia ​​kattomaaleja, joilla on omat ominaisuutensa ja ominaisuutensa. Niiden tarkoitus on usein monitoiminen ja mahdollistaa tiettyjen tehtävien suorittamisen kattojen korjauksessa. Esimerkiksi pienien halkeamien korjaaminen, vanhojen maalipisteiden maalaaminen kokonaan tai kulutuskestävyys.

Maalit voivat olla kiiltäviä, mattaisia ​​ja kuvioituja. Heidän valintansa perustuu useimmiten sisätilojen yleiseen taustaan, jonka suunnitteluperusta luodaan kunnostuksen aikana..

Peruskoostumuksensa mukaan maalit on jaettu useisiin ryhmiin:

Jokainen maaliryhmä on kokoelma erilaisia ​​maaleja, joilla on omat ainutlaatuiset ominaisuudet..

Kattomaalien edut ja haitat

Matta

 • Edut: syvä tunkeutumiskyky suojaa katon pintaa pitkään, erilaisten häikäisyn puuttuminen ja auringonvalon heijastuminen pinnalla, peittää onnistuneesti kattopintojen pienet viat (sekä visuaalisesti että fyysisesti);
 • Haitat: maalatun pinnoitteen suuret huokoset tukkeutuvat useammin pölystä ja liasta, mikä vaikeuttaa katon puhdistamista ja pesemistä.

Kiiltävä

 • Edut: huoneen korkeuden ja syvyyden visuaalinen laajentaminen, helpompi pyyhkiä lika ja pöly pinnalta, kestää hyvin kulutusta ja ikääntymistä, vedenpitävä;
 • Haitat: kaikki epätasaisuudet, pullistumat, halkeamat ja kuopat näkyvät hyvin kiiltävällä pinnalla, mikä tarkoittaa, että se vaatii katon pinnan ihanteellisen käsittelyn pohjamaalilla ja kitillä, kuivuu hitaammin matta.

Emulsio

 • Edut: ympäristöystävälliset ja myrkyttömät, nopeasti kuivuvat ominaisuudet, kalvon lujuuden muodostuminen maalatuille pinnoille, hyvin levitetty siveltimellä, telalla ja ruiskulla, kestävät palamista, laskeutuvat pinnalle helposti ja tasaisesti, pestään helposti käsistä tai työkalut, kohtuullinen hinta, hyvin peittävä (akryyli);
 • Haitat: se likaantuu nopeasti ja vanhenee, se sopii erittäin huonosti kiiltäville pinnoille, mukaan lukien lakatut.

Alkydi

 • Edut: alkydihartsin pääasiallisen sisällön vuoksi tällaiset maalit kestävät hyvin valoa ja vesihöyryä ja ovat käytännössä vedenpitäviä, joten niitä käytetään usein kylpyhuoneiden ja keittiöiden kattojen maalaamiseen, ne sisältävät sienilääkkeitä ja tiksotrooppisia (tippumisen estäviä) lisäaineita , älä muutu keltaiseksi, syvälle tunkeutuvaksi, erittäin läpikuultamattomaksi;
 • Haitat: myrkyllisyys havaitaan vain värjäyksen aikana ja kuivumisen jälkeen, haitalliset aineet haihtuvat, mutta tietty haju säilyy jonkin aikaa, ne ovat paloturvallisia, epävakaita emäksisille vaikutuksille.

Silikaatti

 • Edut: mineraalisuudesta ja nestemäisestä lasista johtuen ne antavat pohjimmiltaan kosteus- ja ilmatiiviysominaisuuksia sekä kestävät äkillisiä lämpötilan muutoksia, ja ne sopivat erittäin hyvin rapattuihin pintoihin;
 • Haitat: ei voida levittää alkydi- ja akryylipinnoille, toimii myös huonona pohjana muiden maalien maalaamiseen, lasia, keramiikkaa ja metallia ei voida maalata, rajoitetut värit.

Liima

 • Edut: sopii hyvin seinien pääpinnoille (kipsi, betoni, tiili), laaja valikoima värejä ja tyydyttyneitä maaleja;
 • Haitat: ne eivät siedä kosteutta ja kosteita huoneita, ne tuhoutuvat helposti, kun ne altistuvat savulle tai hiilidioksidille, ne kasvavat nopeasti homeiseksi tuulettamattomassa huoneessa ja niistä tulee hyvä kasvualusta sienille.

Minkä tahansa maalin oikea ja pätevä valinta tarjoaa paitsi kauniin sisustuksen huoneeseen myös lisää mukavuutta työskentelemällä yhden tai toisen maalin kanssa. Siksi kannattaa valita huolellisesti materiaali, joka sopii parhaiten käyttötarkoituksiin korjauksen jälkeen..