Panouri decorative pentru bucătărie – o opțiune alternativă pentru un decor frumos al unei camere funcționale

O bucătărie modernă și elegantă este visul multor familii. La urma urmei, aici vă puteți aduna pentru o petrecere de ceai de seară și puteți discuta despre toate aspectele importante. Cu toate acestea, reparațiile din această cameră sunt adesea consumatoare de timp și laborioase. Cu toate acestea, având în vedere gama largă de materiale de construcție, procesul poate fi accelerat fără a pierde calitatea designului. Vorbim despre panouri decorative, care sunt din ce în ce mai utilizate în loc de tapet și gresie pe pereți, precum și pentru decorarea spatei de-a lungul căștii. Această opțiune este destul de bugetară, funcțională și ușor de instalat..

Panouri decorative pentru bucătărie: avantaje și dezavantaje

Înainte de a achiziționa panouri decorative, vă recomandăm să studiați principalele caracteristici ale acestora, precum și avantajele și dezavantajele. Acest lucru vă va permite să luați în considerare toate nuanțele și să faceți reparația cât mai eficientă posibil. Acest lucru este valabil mai ales pentru apartamentele din clădirile vechi, unde cel mai adesea există deja o anumită acoperire pe pereți. Unul dintre principalele avantaje ale panourilor decorative este că nu este nevoie să demontați acoperirea anterioară și să nivelați suprafețele. Deoarece pot fi atașate la pereți sau la un cadru special. Dacă se dorește, panourile pot fi folosite pentru a ascunde comunicațiile electrice, astfel încât bucătăria să arate mai îngrijită. Acest lucru se poate face în orice moment al anului, fără gunoi și zgomot inutile. Procesul este destul de simplu și rapid. Trebuie remarcat faptul că multe panouri sunt rezistente la umiditate. Adică, chiar dacă camera este inundată de vecini, aceștia nu se vor deforma. O altă proprietate a unui astfel de finisaj este îmbunătățirea izolației fonice. Și, bineînțeles, în viața de zi cu zi, un astfel de design nu necesită îngrijire specială..

Desigur, panourile decorative pentru bucătărie au o serie de dezavantaje, care trebuie luate în considerare și. În primul rând, trebuie remarcat faptul că unele dintre tipurile lor nu sunt durabile și se pot deforma atunci când sunt expuse. În ciuda faptului că panourile nu își schimbă aspectul atunci când sunt expuse la apă, multe produse din PAL sau MDF nu o tolerează bine. În ceea ce privește structurile din plastic, mucegaiul se poate dezvolta sub ele. De asemenea, nu vă recomandăm să instalați unele tipuri la aragaz, deoarece destul de des nu rezistă supraîncălzirii. Și, desigur, este extrem de important să ții cont de greutatea panourilor pentru a găsi fixarea optimă. În orice caz, nu trebuie să vă concentrați asupra prețului panourilor, ci asupra calității acestora. Mai ales dacă intenționați să le instalați mult timp..

Tipuri populare și tipuri de panouri decorative

Pentru a face un design bun de bucătărie, este important să luați în considerare multe nuanțe. La urma urmei, chiar și panourile decorative au mai multe tipuri și tipuri cu caracteristici proprii. Cele mai populare sunt panouri din plastic. Acestea sunt prezentate într-o mare varietate de culori, astfel încât să puteți alege întotdeauna opțiunea potrivită pentru interiorul bucătăriei dvs. În plus, această soluție este considerată bugetară și ușor de instalat. Printre avantaje, se poate remarca faptul că panourile nu absorb mirosul alimentelor și au, de asemenea, proprietăți hidrofuge..

Printre opțiunile bugetare pentru finisarea bucătăriei, merită menționate panourile din MDF și PAL. Experții spun că structurile MDF sunt mai durabile. Nu își schimbă aspectul datorită schimbărilor de temperatură și umidității crescute. În plus, panourile arată vizual foarte bine, seamănă vizual cu lemnul natural. Plăci aglomerate pentru decorarea unui șorț de bucătărie nu sunt adesea folosite. Acest lucru se datorează faptului că astfel de panouri sunt destul de puternic afectate de temperaturi extreme și umiditate. Se umflă complet din apă, pierzându-și aspectul original. Pentru a evita acest lucru, suprafața trebuie prelucrată în mod regulat..

Câștigă din ce în ce mai multă popularitate panouri de bambus  este un material natural care are o textură incredibil de frumoasă. Principalele sale avantaje: rezistență la umiditate, temperatură și lumina soarelui. În plus, astfel de panouri sunt ușoare, dar durabile și nu necesită prelucrări suplimentare. În ceea ce privește opțiunile, materialele din bambus au mai multe nuanțe, țesături și pot fi, de asemenea, cu un singur strat sau cu două straturi.

Fanii designului rafinat al bucătăriei ar trebui să privească mai atent decorativul panouri din lemn masiv. Acest material reține bine căldura, are propria izolare fonică și arată bine cu alte materiale. Experții subliniază că cele mai prestigioase opțiuni sunt stejarul sau fagul. Frasinul, pinul și cireșii au un cost ușor mai mic. Aceste materiale rezistă la umiditate și la temperaturi ridicate. Pentru a prelungi longevitatea panourilor din lemn, acestea sunt ceruite. Acest lucru împiedică pătrunderea mirosurilor alimentare. Și, desigur, un astfel de design de bucătărie arată întotdeauna frumos și adaugă un sentiment de confort..

Următoarea opțiune este panouri de gips, care arată destul de neobișnuit. Cu ajutorul lor, puteți zonala spațiul, evidenția o parte a camerei sau extinde vizual. În plus, acestea sunt adesea folosite pentru a simula pardoseala din piatră, marmură sau lemn. Acest tip de panou este sigur, ușor de instalat, dar în același timp nu are rezistență la umiditate..

Și, desigur, panouri decorative din sticlă rămân, de asemenea, relevante. Cu ajutorul lor, puteți implementa un număr nelimitat de idei în proiectarea bucătăriei. Această opțiune este mult mai scumpă, dar este justificată. La urma urmei, materialul este sigur și are, de asemenea, o rezistență ridicată la căldură și rezistență la umiditate..

Tipuri de panouri

În forma sa, acest material de finisare poate fi în șipci, țiglă și foi. Panourile de rack sunt formate din benzi, care sunt fixate între ele prin îmbinări cu caneluri. La rândul lor, panourile de gresie au o formă predominant pătrată și sunt aproape întotdeauna utilizate în locul gresiei. Cel mai convenabil în instalare, precum și atractiv în aspect, este materialul din tablă. Are o dimensiune destul de mare, deci este adesea folosit pentru a decora o suprafață mare de pereți. În ceea ce privește procesul de instalare, astfel de panouri sunt atașate prin lipici sau pe o ladă metalică.

Panouri decorative pentru bucătărie: idei de design foto

Decorarea pereților este unul dintre cei mai importanți pași în decorarea bucătăriei. Prin urmare, înainte de a decide asupra materialului, este necesar să se ia în considerare cu atenție stilul general al camerei..