Vardagsrumskrona – centralt belysningselement

Belysning spelar en av nyckelrollerna i utformningen av rymden. Väl valda armaturer kan hjälpa till att skapa en mysig, inbjudande atmosfär i ett rum. För ett så viktigt rum som ett vardagsrum, där det är vanligt att samlas med en familj eller en kampanj, väljs belysningsarmaturer med särskild uppmärksamhet..

Färgglad design

Ofta är vardagsrummet fyllt med olika funktioner – alla hushållsmedlemmar samlas här för att diskutera den gångna dagen, titta på TV eller läsa en bok. Ett hemmakontor eller studieområde kan också placeras här, ibland kombineras vardagsrummet med en matplats eller lekplats. Och om din lägenhet är gjord i form av en studio, kan nästan alla livssegment i bostaden placeras i ett stort vardagsrum. Och alla dessa nyanser måste beaktas när du väljer det centrala elementet i rumsbelysning – ljuskronor.

Ljuskrona för det moderna vardagsrummet

Det kommer att vara viktigt att inte bara besluta om belysningsenhetens design, storlek och effekt, utan också att välja rätt plats, ljusflödets intensitet, ljusstyrka och jämn färg på belysningen.

Vardagsrum-bibliotek

Förutom sin huvudsakliga funktionalitet – belysning av vardagsrummet, utför ljuskronan också uppgiften att zonera, accentuera och naturligtvis dekorera rummet. Kompetent vald intensitet och ljusstyrka i rummet hjälper inte bara visuellt att expandera utrymmet (om det behövs), utan ger också de funktionellt fyllda områdena i vardagsrummet tillräckligt med belysning.

I turkosa färger

I mitten av varje lägenhet eller hushåll är vardagsrummet, här samlar du vänner och släktingar till fester eller tar små kampanjer för kvällssamlingar, det är här viktiga familjebeslut fattas eller bara kommunikation äger rum – informationsutbyte mellan hushåll. Därför bör valet av en ljuskrona för ett gemensamt rum bli en gemensam aktivitet för familjen, eftersom alla familjemedlemmar kommer att titta på ljusets reflektion från de många dekorativa elementen i en lyxig ljuskrona i mer än ett år..

Original modell

Om ljuskronorna tidigare (under starten av den centrala belysningsanordningen i rummet) var gjorda av mycket dyra material och endast var tillgängliga för de rika samhällsklasserna, är det numera inte svårt att hitta en ljuskrona som passar husägaren enligt alla kriterier om det finns en budget av vilken storlek som helst. Det finns många designalternativ för belysningsarmaturer, utföringsformer och material för produktion – ett brett utbud.

Klassisk

Innan du skickar till affären för att köpa en ljuskrona till ditt vardagsrum, föreslår vi att du bekantar dig med några enkla kriterier som påverkar valet av en belysningsmodell som harmoniskt passar in i den skapade eller planerade interiören i rummet. :

 • rummets storlek och främst rummets höjd;
 • närvaron av ytterligare zoner i vardagsrummet (bibliotek, arbetsrum, matsal, läshörna);
 • närvaron av medföljande belysningsanordningar (golv- eller bordslampor, vägglampor, etc.);
 • närvaron av inbyggd belysning i taket, strukturella element i rummet eller möbler;
 • allmän färgpalett i rummet;
 • interiör stil;
 • dimensionerna på huvudmöblerna (mjukt vardagsrum);
 • närvaron av en öppen spis.

För ett ljust vardagsrum

Typer av ljuskronor för vardagsrummet – designfunktioner

Ljuskronor

Denna typ av ljuskrona består av en eller flera nyanser fästa vid en sladd, snöre eller kedja. Hängande ljuskronor är vanligtvis placerade på ett ganska stort avstånd från taket (deras längd kan justeras beroende på rummets höjd). Skärmar i hängande ljuskronor kan vara gjorda av tyg eller plast, men de mest populära är produkter av glas..

Kristallkrona

Beroende på hur lång fjädring kommer att vara. En annan belysningsatmosfär skapas i vardagsrummet – högtidlig eller mer intim. Belysningens karaktär kommer också att påverkas av ljusstyrkan och färgpaletten för ljusflödena i den centrala belysningsarmaturen..

Hängande belysningsarmatur

Nackdelarna med denna typ av ljuskronor kan bara hänföras till besväret med att använda i små rum med lågt i tak. Men med tanke på att vardagsrummet nästan alltid är det största och rymligaste rummet i hushållet, tas detta problem bort av sig själv.

Traditionellt vardagsrum

Takkronor

Denna typ av belysningsarmatur har ingen upphängning och fästs direkt i taket. För små utrymmen eller lågt i tak kan ljuskronor som dessa vara det perfekta designalternativet för ett belysningssystem. Skärmar för takkronor är också gjorda av plast eller glas, de kan bestå av flera segment eller representera en enda hel struktur.

Takkrona

Takkronor har en liten nackdel – som regel är det omöjligt att byta glödlampa utan att ta bort skenet på belysningsarmaturen..

Lyxigt par

Att välja en ljuskrona enligt utförandet

Klassiska ljuskronor

Den mest populära och utbredda typen av ljuskrona är den klassiska versionen. Många av våra landsmän har själva ordet «kristallkrona» associerad med denna typ av belysningsarmatur. En traditionell ljuskrona har släta linjer, dess utseende är lyxigt och presentabelt, den kan dekorera ett rum gjord både i klassisk stil och ett modernt rum inrett i andan av de senaste modetrenderna inom inredning..

Klassiker inom genren

För nyanser av klassiska ljuskronor används traditionella material – glas, textilier, kristall och metall. För många ryska husägare är en kristallkrona fortfarande ett tecken på inte bara rikedom och lyx, utan också närvaron av god smak och stil..

Kristall på en mörk bakgrund

För att hylla den tid då riktiga ljus användes vid design av ljuskronor, är klassiska modeller oftast utrustade med imitation av lampor med hållare, som påminner om det gamla sättet att belysa stora utrymmen..

För ett snövit vardagsrum

Ett annat uppenbart plus för klassiska ljuskronor är den tidlösa trendigheten. Traditionell vardagsrumsbelysning går aldrig av mode och förändras inte mycket över tiden. Detta innebär att din investering kommer att vara motiverad i många år..

Klassiker för eklekticism

Klassiska ljuskronor är sofistikerade och utsmyckade och kan ge en festlig känsla i nästan alla rum i vardagsrummet. Även med neutrala rumsfärger, blygsam inredning och mindre inredning, kommer vardagsrummet att lysa med lyx om ljuskronan ser fantastisk ut..

Vardagsrum med öppen spis

I ett brett utbud av klassiska ljuskronor kan man särskilja floristiska apparater. Det är lätt att gissa från namnet att sådana ljuskronor aktivt använder blommor och växtteman i allmänhet – för tillverkning av nyanser och dekorativa element i strukturer.

Modernt vardagsrum

Floristisk stil

Florister i utförande stil

Ofta i moderna interiörer kan du hitta modeller av klassiska ljuskronor som harmoniskt kombineras med designelement av inredning och strukturer. Till exempel, en traditionell ljuskrona placerad inuti en original sfär eller en lampa med en två-nivå utförande av strukturella element i olika stilar.

Klassiskt + modernt

Intressant kombinatorik

Stort bibliotek i vardagsrummet

En klassisk ljuskrona upphör att vara en välbekant belysningsarmatur för traditionella interiörer om du lägger färg och ljusstyrka till designen av dess dekorativa element. Sådana modeller kommer redan framgångsrikt att integreras i moderna vardagsrum i eklektisk stil eller bli kontaktpunkter i rum med minimalistisk inredning..

Eklektisk inställning

Lila toner

Ljuskrona för vit bakgrund

För Provence, shabby chic och vissa lantstilar kan en variant av en klassisk ljuskrona med en metallram utan överdriven inredning och användning av upphängda glaselement vara lämplig.

Provence stil

Strikt klassiker

För ett lantligt vardagsrum

Art Nouveau ljuskronor

En gång i tiden kallades allt nytt och progressivt Art Nouveau, vilket dök upp i motsats till traditionella stilar. Numera brukar nästan alla designmodeller av ovanlig (inte traditionell) form kallas jugendkronor i jugendstil. Ljuskronor i denna stil passar harmoniskt in i en modern inredning, minimalistiska rum, eklektisk design.

Art Nouveau

Originalformulär

Modern design

Lakonisk modell

För högt i tak

I moderna designprojekt kan du ofta hitta ljuskronor gjorda i form av en enda bas, till vilken många strängar eller kedjor med nyanser är fästa. Ibland är alla strängar placerade på samma höjd och bildar ett slags gäng lampskärmar, men oftare ligger strängarna på olika nivåer, vilket skapar intressanta ljuskompositioner.

Flera nivåer

En bunt

Transparenta nyanser

Lätt installation

För modern stil kan den mest invecklade designen av en takkrona vara lämplig. Det är i denna stil som konstobjektet harmoniskt kommer att se ut (det finns inget annat sätt att namnge moderna designmodeller av belysningsenheter) som vardagsrummets centrum.

Samtida stil

Konstig design

Den ljusa, ovanliga designen på ljuskronan kan förvandla en helt tråkig och till och med stram vardagsrumsmiljö. Dessutom kan ljusenhetens ljusstyrka inte bara vara uppenbar – uttryckt i en färgstark färg, utan också med hjälp av ett extraordinärt tillvägagångssätt för belysningens form och inredning.

Ljust, ovanligt, vågat

Ljuskronor med minimalistisk inredning ses alltmer i moderna vardagsrum. Enkla geometriska former, frånvaron av hängande element och monotonin i färgpaletten skapar tillsammans mycket lakoniska modeller som kan dekorera nästan vilken vardagsrumsinredning som helst.

Strikta former

Bjälkar

För ett förortsvardagsrum

Smidiga former

Hotellstil

Cirkel

En ljuskrona kan harmoniskt passa in i det färgstarka interiören i ett eklektiskt vardagsrum eller bli uppmärksamhet i ett ljust, neutralt rum i ett gemensamt rum för hela familjen..

Turkos

Kontrastspel

Ljuskronor i ekologisk stil

Trots att ekostilen ofta förknippas med rustika inomhusmotiv används den framgångsrikt i utformningen av stadslägenheter, radhus och till och med offentliga utrymmen..

Ekostil

Uppenbarligen är tillgängligheten av naturmaterial för att göra en ljuskrona i ekologisk stil ett måste. Trä och metall blir centrala komponenter i strukturer som kan dekoreras med trädgrenar, halm, herbarier och andra element som kan koppla husägarens stadsliv med den naturliga miljön..

Lantlig stil

Och ändå ser de mest harmoniska ljuskronorna i ekostil ut i de rymliga vardagsrummen i hus på landet. Fyllda med värmen från naturmaterial och dekorativa element ger sådana belysningsarmaturer inte bara resonans med liknande råvaror som används för efterbehandling och inredning av lokalerna, utan också med atmosfären av närhet till naturen..

För lantliga rum

Trä och metall

Zoneringsutrymme med hjälp av ett belysningssystem

Normalt installeras takkronor i vardagsrum i rummets geometriska centrum. Men nyligen har fler och fler vanliga familjerum två eller flera uttalade områden i rummet. Om ditt vardagsrum kombineras med matsalen, är belysning inte bara huvudutrymmet i rekreationsområdet, utan även matgruppens belysning ett logiskt drag..

Två ljuskronor

Vardagsrum-matsal

Om du kombinerar två eller flera levande delar av rummet i ett utrymme kan du välja ett av två alternativ för att organisera belysning – använd två ljuskronor för att belysa motsvarande zoner eller lämna en taklampa i ett segment, och för ett annat, välj ett alternativt alternativ: golvlampa, vägglampor eller bordslampor (beroende på zonens funktionalitet).

Ljuskronor för två zoner

Oftast väljer designers och husägare, när de beslutar att installera två ljuskronor i vardagsrummet, samma modeller för att behålla rummets symmetri och balans. Men alternativet med modeller som är annorlunda i utförande, men nära i stil (till varandra och till stilen i ditt rum) kan bli en höjdpunkt i interiören och inte bara ge ett överraskningselement till rummet, utan också göra sitt design mer unik.

Olika modeller

För vissa vardagsrum är det logiskt att placera ljuskronan inte i mitten, men till exempel bort från eldstaden eller nära den mjuka zonen, som antingen kan vara en soffa eller två fåtöljer, åtskilda av ett bordsställ. Nyanserna för ljuskronans placering i taket beror på fyllningen i vardagsrummet med möbler och områden med olika funktioner.

Klassiskt utförande

Att ha flera belysningskällor i vardagsrummet gör att varje familjemedlem kan göra vad han vill, medan han förblir i den allmänna kampanjen. Taklampan som kommer från ljuskronorna i det gemensamma rummet kan i sin tur förena hushåll och deras gäster för en gemensam aktivitet – samtal eller lek.

Vardagsrum med burspråk

Och slutligen lite tråkig, men mycket användbar information om kriterierna för att välja en ljuskrona för ett vardagsrum, baserat på de tekniska egenskaperna hos belysningsenheter:

 • ljuskronans optimala och tillräckliga effekt för vardagsrummet är 150-350 W (beroende på rummets storlek);
 • i moderna ljuskronor kan både konventionella glödlampor och LED-, fluorescerande och halogenlampor användas. Det mest bekväma för ögonen är ljuset från glödlampor, men även sådana ljuskällor har mycket låg effektivitet och de förbrukar mycket el. Glödlampans livslängd är den kortaste av alla möjliga ljuskällor. Lysrör är cirka 4 gånger starkare än glödlampor och håller nästan 10 gånger längre. Du måste bara bestämma färgtemperaturen på lysrörena. Det kalla spektrumet av belysning är mer lämpligt för rum där du behöver arbeta, läsa och vara kreativ. För en lugn och avkopplande atmosfär i vardagsrummet är en varm belysningspalett mer lämplig. Men välj inte för varma färger – dina ögon tröttnar väldigt snabbt. Det är vanligt att använda halogenlampor när du behöver ljus och mättad belysning. Om dina planer inkluderar konstanta läxor och vardagsrummet inte är det enda stället att koppla av i ett hus eller lägenhet, vilka lampor hjälper dig att spara på el och byta nya ljuskällor. LED -lampor används ofta för ekonomi – de förbrukar minst energi och kan hålla i många år. Men denna typ av ljuskälla är inte lämplig för varje rum (allt beror på storlek och funktionellt innehåll);
 • det finns många modeller av moderna ljuskronor med en effektregulator, med hjälp av vilken du kan skapa den atmosfär du behöver, beroende på de uppgifter som vardagsrummet ska utföra för tillfället.

I en traditionell miljö