Trappa till andra våningen – modern, säker och attraktiv design

Om ditt privata hus eller flerplaniga lägenhet innehåller mer än en våning, kommer frågan om att bygga en trappa upp i början av renoveringen. När du väljer design och material för att göra en trappa är det viktigt att inte bara styras av dina stilistiska preferenser, utan också att inte glömma säkerhet och ergonomi. Låt oss peka ut flera kriterier för valet av trappkonstruktion och material för tillverkning:

 • trappans placering är av särskild betydelse – huvudtrappan i mitten av hallen, vardagsrummet eller sekundärt på bostadens bakgård;
 • placeringen av den framtida strukturen i förhållande till rummet, dess dimensioner och antalet kvadratmeter som tilldelats för direkt konstruktion av trappan;
 • säkerhetsnivån för strukturen beror på om små barn och äldre bor permanent i huset – vissa moderna modeller av trappor kan vara osäkra;
 • tjockleken på väggarna som strukturelementen kommer att fästas på;
 • interiören i lokalerna där strukturen kommer att ligga.

Lyxig trappdesign

Trappa för inredning i lantlig stil

En trappa i ett privat mejeri eller en lägenhet är inte bara en struktur som hjälper till att komma till den övre nivån, utan också ett viktigt inslag i inredningen som påverkar dess utseende, arrangemang av möbler och inredning. Därför är det nödvändigt att närma sig valet av en stegen modell med all allvar, väga alla fördelar och nackdelar med varje modell och materialet för dess tillverkning..

Metall och trä - material för trappor

Trappa i ett modernt hem

Trappalternativ för privata hus

Alla trappor kan villkorligt delas in i marsch och spiral (spiral). Oftast används marschstrukturer i moderna bostäder, som i sin tur är indelade i följande underarter:

 • strukturer på kosoura – består av balkar, som är individuellt fästa vid basen (av trä, metall och betong);
 • stegar på bågsträngar – stegen är fästa på balkens insida. Strukturerna är komplexa och kan vara gjorda av olika material;
 • konstruktioner på bultar – alla konstruktionselement är bultade (det finns metall och trä).

Trappa i gråtoner

Original design

Låt oss titta närmare på var och en av alternativen för att marschera trappor.

Trappor på kosoura

Ett av de vanligaste alternativen för att bygga trappor i privata hus är konstruktioner på kosoura. Bland fördelarna med sådana modeller finns följande:

 • hög säkerhet;
 • lakoniskt utseende som lätt passar in i nästan vilken inredning som helst;
 • många variationer i storlekar och inredning;
 • kan göras med eller utan stigerör.

Stege i en cirkel

Mjuka linjer

Metoden för att fästa stegen i sådana strukturer beror på antalet balkar fästa vid basen – två eller en. Kosoura kan i sin tur vara rak, trasig eller skruvad.

Traditionell design

Denna typ av trappa är möjlig i olika utförandevarianter, du kan skapa en verkligt individuell design av strukturen baserad på den traditionella modellen.

Trappa i amerikansk stil

Användningen av glas eller plast transparent räcke i form av skärmar gör att du kan skapa en ljusare trappbild för moderna interiörer. Den enda nackdelen är bristen på ett räcke i idén, som vi är vana vid, omöjligheten att lita på fästelement. Men med så korta marscher är denna nackdel obetydlig, om det inte finns äldre människor med rörelseproblem i huset..

Med sidor av glas

Strukturer på bågsträngar

Trappor på bågsträngar har ett sofistikerat utseende som mest harmoniskt kommer att se ut i den klassiska interiören och derivat av denna stilistiska riktning. Stegen i sådana strukturer är fästa på stödbalken från insidan. Konstruktionens komplexitet och utmärkta utseende hindrar inte strukturerna från att ha en otroligt hög bekvämlighet, säkerhet och rörelsekomfort..

Klassisk version

Steg på bågsträngar

Sådana strukturer kan vara gjorda av metall och trä, fungera som kombinationer med andra material..

Träversion

Massiv struktur

Byggnader på bultarna

Som regel är stegar på bultar gjorda av metall (detta beror på särdragen i att fästa elementen i strukturen), men de kan också ha en kombinerad sammansättning av tillverkningsmaterial. På grund av det faktum att alla element är anslutna med stift och bultar, har strukturerna ett ganska enkelt och lakoniskt utseende, men är otroligt starka och hållbara. Strukturer kan stödja höga vikter. Faktum är att stödbalken är monterad i tak, vägg eller golv med metallstavar..

I mörk färg

Den största fördelen med denna design är möjligheten att demonteras för reparation eller rekonstruktion. Steg i sådana trappor kan vara öppna eller stängda, ha olika former och storlekar.

Stege på bultarna

På grund av att sådana trappor inte har en grund, kan utrymmet under dem användas till hushållens fördel genom att ordna en plats att koppla av, ett läshörna med ett litet bibliotek..

Bibliotek under trappan

Trä och metall för utförande av trappan

Spiraltrappa – exklusiv interiör

Spiraltrappor är särskilt populära i privata hus, där lite användbart rum är avsett för att ordna en struktur. Spiraltrappor består av trappsteg, räcken och ett stativ (bas). Det är förvånande, men spiraltrappor kan inte bara vara runda, utan också åttkantiga, fyrkantiga. I hus där det finns små barn eller äldre med rörelseproblem är det kanske inte värt att använda sådana originalmodeller, men i andra fall kan spiraltrappor dekorera vilken inredning som helst, för att inte tala om den praktiska sidan av frågan.

Spiraltrappa

Spiral design

Oftast har sådana strukturer en metallram, men det finns också alternativ gjorda helt av trä. Kombinerade strukturer ser mycket imponerande ut, inte sämre än metallstrukturer i styrka och hållbarhet.

Kompakt stege

Ovanlig design

Futuristisk design

Material för att göra trappor

För närvarande används olika material för tillverkning av trappor, vi kommer att markera det mest populära av dem:

 • metall;
 • trä;
 • betong;
 • glas;
 • sten;
 • materialkombinationer.

Kombination av material

Stege på bakgrunden av hyllor

De mest populära, som för många år sedan, är metall- och trätrappor på grund av deras miljövänlighet, styrka, hållbarhet och relativt låga kostnad för konstruktioner. Men beroende på stilen på det inre av rummet där trappan är installerad, används olika kombinationer av dessa material med glas, natursten eller konststen och till och med plast..

Trä och sten - lantlig stil

Upplysta steg

Under många år fortsätter trä, som har etablerat sig som ett starkt, hållbart, slitstarkt och miljövänligt material, att vara ett av de mest populära alternativen för att bygga råvaror för tillverkning av trappor. Sådana trappor kan vara av tre typer:

 • Skog

Stege med skyddande skärm

Väggmonterade steg

Ibland finns det strukturer som kombinerar två alternativ för att fästa grader inom en struktur. I vissa rum krävs det av rymdets designfunktioner, i andra är det bara en designmetod för att få originaliteten till interiören..

Kombinerad design

Trätrappor med metallräcken, dekorerad med smidd dekor, ser traditionella, imponerande och säkra ut. Sådana strukturer kommer organiskt att passa in i många inredningsstilar..

Traditionell stil

Lyxig design för ett privat hem

Smidesjärnräcke

Kombinationen av metall och trä ger många variationer för utformningen av en solid och pålitlig trappa som organiskt passar in i en modern inredning, loft eller lantlig stil.

Trappa i loftstil

En stentrappa är hållbar och stark, men kräver en imponerande bas på grund av huvudkonstruktionens höga vikt. Oftast används natursten endast för tillverkning av trappsteg och stigare, men även i detta fall kommer konstruktionens vikt att vara imponerande. Det finns färre krav på artificiella analoger, men styrkan och hållbarheten hos sådana material är betydligt sämre än naturliga råvaror. Men utseendet är svårt att skilja från ett naturmaterial, och en konstgjord sten är mycket billigare än en naturlig..

Stensteg

Stentrappa

Stentrappor med räcke i smidesjärn ser lyxiga ut. Det är överraskande, men den klassiska bilden av trappan kommer att vara relevant inte bara i traditionella inredningsstilar, modern stil accepterar positivt integrationen av sådana strukturer.

Klassisk trappa i modern inredning

Trappan, vars steg är gjorda av grov sten, ser imponerande, hållbar och säker ut. Rustikitet till en sådan struktur läggs till av de ursprungliga räckena av flexibla grenar, som vid första anblicken inte har genomgått någon bearbetning.

Rustik design

Betongtrappor är ett av de mest prisvärda alternativen. De är tillräckligt starka, säkra, men tyvärr inte lika hållbara som sina motsvarigheter av metall, sten eller trä..

Betong trappor

Trappor som använder glas för att få steg att se otroligt ljusa ut, till och med luftiga. För sådana strukturer används speciellt härdat glas, vars styrkeegenskaper ökas. I kombination med ramens förkromade ytor kommer trappan med glassteg effektivt att komplettera den moderna interiören, högteknologin, popkonsten eller loftet.

Glas och krom för trappkonstruktion

Trappor med originaldesign

Vissa trappmodeller representerar designerns fantasi. Sådana strukturer kan höja ribban för ditt interiörs unika till skyhöga höjder, men i jakten på ovanliga konstruktiva idéer är det viktigt att inte glömma säkerheten och användarvänligheten hos strukturen..

Kreativ design

Du kan göra till och med den mest traditionella trappan unik genom att dekorera räcken eller utrymmet under trappan på ett originellt sätt. Till exempel kan vända stigerör med keramiska plattor med ljusa ornament låta dig inte bara ta med unikhet i det inre av rummet, utan också ett positivt humör och ett festligt utseende..

Keramik för dekoration av stigerör

Trappbeklädnad

Ljus efterbehandling av stigerör

En trappa med en böjd bas, som inte är spiralformad, men har släta former, ser mer än imponerande ut. Slitbanorna är fästa vid mitten av den böjda basen. Naturligtvis, med en sådan trappdesign, kommer det att vara svårt att klara sig utan räcken. En sådan struktur tar inte mycket plats och kräver inte en massiv basstöd.

Ovanlig trappa

En trappa med en sväng av marschen används oftast i flerplaniga lägenheter för att ge tillgång till den övre nivån, ibland finns liknande strukturer i privata hus. Om det inte finns några små barn och äldre i ditt hem kan du begränsa dig till en design utan räcke..

Enstaka skruvstege

I rum inredda i lantlig stil kan du ofta hitta rustika element i trappkonstruktionen. Som regel påverkar rusticitet elementen i räcket, ibland stöden.

Ovanliga räcken

Rustika inslag

Stege bland stammarna

Rustikt land

Trappbelysning – ett element av säkerhet och inredning

Belysning av trappsteg eller utrymme nära trappan kan inte bara bli ett element av säkerhet för ditt hem, utan också ge originalitet till interiören, ge dig möjlighet att skapa olika alternativ för atmosfären, beroende på användningen av en viss typ av belysning.

Trappbelysning - en säkerhetsfunktion

Trappa med individuell belysning

Stegens bakgrundsbelysning ser spektakulär ut och låter dig röra dig säkert mellan hushållens golv på natten..

Belysning som dekor

Utrymme under trappan – praktisk och estetisk användning

Det finns aldrig för många lagringssystem. Denna avhandling är bekant för alla husägare. Det är därför den mest populära användningen av utrymmet under trappan är arrangemanget av olika typer av skåp, hyllor och till och med hela hyllor..

Förvaringssystem under trappan

Genom att sätta upp en bokhylla under trappan och placera en bekväm fåtölj och en golvlampa bredvid ger du hushållen möjlighet att läsa en bok i ensamhet och slappna av utan att använda rummen, vilket ofta inte är tillräckligt för sådana funktionsområden..

Bokhylla under trappan

Ibland under trappan är det möjligt att markera en arbetsplats eller till och med ett fullvärdigt kontor med ett skrivbord, en fåtölj och förvaringssystem för böcker och kontorsmaterial.

Skåp i utrymmet under trappan

Vissa husägare väljer att skapa ett vinskåp under trappan. Förutom den funktionella bakgrunden ser sådana lagringssystem imponerande och moderna ut och blir en höjdpunkt i interiören.

Vinskåp under trappan

Ibland kan du hitta användningen av utrymmet under stegen som förvaringssystem för trappor, avgränsade på båda sidor av väggar. Men med en sådan konstruktion av lådor är det viktigt att komma ihåg att det inte lönar sig att lasta containrar tungt, detta kommer delvis att bero på säkerheten för att gå uppför trappan..

Lådor under stegen

I vissa hus (beroende på lokalernas arkitektoniska särdrag) visar det sig att rationellt inte bara använda utrymmet under trappan, utan också landningsområdet mellan marscherna. Mjuka sittplatser vid fönstret hjälper till att organisera ditt läs- eller konversationsområde.

En pausplats mellan marscherna