Tapeter i vardagsrummet: nya idéer för inredningen – design 2019

Vardagsrumsdekoration är en prioriterad uppgift för alla ägare av en lägenhet eller ett privat hus. Faktum är att i gemensamma rummet samlas inte bara hela familjen på kvällarna och sammankomster hålls på helgerna, utan gäster tas också emot, här firas oftast semester och viktiga händelser. Vardagsrummet blir en av de mest populära platserna i hemmet också för att det ofta kombinerar funktioner med andra livssegment – det kombineras med ett kök eller ett kontor, en lekplats och till och med en sovplats för en av familjemedlemmarna. ligger inom den. Det är därför reparationer i ett rum som är så viktiga för alla hem blir ett svårt dilemma – jag vill att designen inte bara ska vara praktisk, funktionell utan också vacker, moderiktig och relevant för de närmaste åren. Men designers sover inte och erbjuder oss alla de nya alternativen för design av vardagsrum. Tillverkare av efterbehandlingsmaterial hänger med, eftersom utseendet på ett rum till stor del beror på hur dess ytor är utformade. I denna publikation vill vi prata om det mest populära sättet att dekorera vardagsrummets vertikala ytor bland ryssar – klistra in väggarna med tapeter. Moderiktiga färger, moderna texturer och originaldesigntekniker – allt detta i ett stort urval av fotodesignprojekt i vardagsrum, samlade av oss runt om i världen.

Tapeter i ett modernt vardagsrum

Tapeter till vardagsrummet – valet 2018

Det finns många alternativ och metoder för att avsluta ytorna på vardagsrum nuförtiden. Designers kommer med nya tekniker, och tillverkare av efterbehandlingsmaterial slutar aldrig skapa produkter för att väcka dessa idéer till liv. Men oavsett de senaste alternativen för väggdekoration i bostadens lokaler, föredrar ryssarna att använda den beprövade och universella metoden – klistra in ytorna med tapeter.

Vardagsrum i vita och blå toner

Vardagsrum med öppen spis

Varma nyanser

Så varför väljer de flesta ryska ägare av lägenheter och privata hus tapeter för att dekorera väggarna i det centrala rummet i sitt hem – vardagsrummet? Det finns flera tydliga fördelar:

 • det bredaste utbudet av dukar, ett brett urval av färger och texturer;
 • ett stort urval av dukar när det gäller materialets tekniska kvaliteter;
 • möjligheten att hitta ditt eget alternativ till en överkomlig kostnad – prisintervallet är otroligt stort;
 • förmågan att självständigt täcka ytor och spara på tjänster från specialister (i de flesta fall skadar detta tillvägagångssätt inte vardagsrummets utseende);
 • snabbt och relativt «rena» installationsmetod (inget behov av att borra väggarna, reparationer kan utföras även om det finns möbler i rummet);
 • tråkiga dukar kan enkelt tas bort från väggarna för efterföljande ändring och uppfräschning av vardagsrumsbilden;
 • tapeter kan enkelt kombineras med andra efterbehandlingsmaterial (gips, målning, väggpaneler med olika modifieringar);
 • med hjälp av tapeter kan du inte bara skapa en effektiv ytdesign, utan också zonera utrymmet, markera ett eller annat funktionellt segment, skapa en viss färg eller texturerad accent, visuellt ändra rummets arkitektur, dess volym.

Vardagsrum i beige toner

Texturerad yta

Omgiven av speglar

Modetrender inom inredningsdesign dikterar vissa riktningar till oss, som måste följas för att skapa en svårt vacker, men fashionabel, snygg vardagsrumsdesign. Men oavsett vad konstruktörerna säger, styrs alla husägare som planerar reparationer i ett gemensamt familjerum först och främst av sunt förnuft och de uppgifter som hans specifika rum besitter, nämligen:

 • rummets storlek och form;
 • antalet dörr- och fönsteröppningar (nivå av naturligt ljus);
 • platsen för vardagsrummet relativt bostadens kardinalpunkter och angränsande lokaler;
 • koncept, rumsdekoration, egen idé om estetik, praktik och skönhet;
 • önskan att markera bostadens centrala rum bland de andra rummen eller organiskt passa in i helhetsbilden av ett privat hushåll eller en lägenhet.

Mörk accent

Mysig miljö

Vardagsrum i svala toner

Klassificering av tapeter efter tekniska egenskaper

Bara vid första anblicken kan det tyckas att för att klistra in väggarna i vardagsrummet kan du välja absolut vilken komposition som helst av duken. Faktum är att inte alla vardagsrum uteslutande utför funktionerna i ett gemensamt familjerum. Vardagsrum kombinerat med kök (studiorum) utsätts för nästan samma typer av influenser som ett rum för matlagning med ett komplext mikroklimat. I vardagsrum där barns lekplatser eller hemmakontor (arbetsplats) finns är det också nödvändigt att ta hänsyn till den existerande funktionaliteten.

Ljus design

Vit och grå inredning

Imiterat trä

En viktig roll i valet av tapeter för väggar när det gäller deras sammansättning och prestanda spelas av ytornas kvalitet. För perfekt anpassade, absolut släta ytor kan du också använda tunna dukar som är prisvärda, men om väggarna inte kan kallas idealiska och det kommer att vara nödvändigt att dölja lite grovhet, är det bättre att välja den mest täta (om än inte billiga) tapetalternativ.

Kontrastdesign

Lätt finish

Design av litet vardagsrum

Men om vi pratar om det genomsnittliga vardagsrummet, så kan nästan alla typer av tapeter när det gäller materialets sammansättning användas för hela eller delvis dekoration av dess väggar. Låt oss börja vår klassificering med den minst populära typen av tapeter. Pappersdukar som dekoration för ett vardagsrum har både ett antal fördelar och nackdelar. Plussarna med papperstapeter inkluderar:

 • låg kostnad;
 • ett brett utbud av färger, tryck;
 • hög miljövänlighet av både material och färdiga dukar.

Randig tapet

Tapeter med mönster

Tyvärr uppväger den längre listan med nackdelar ett litet antal fördelar:

 • låg hållfasthet och låg slitstyrka hos materialet, vilket innebär en kort livslängd på ytan;
 • möjligheten till utbrändhet i solen;
 • låg motståndskraft mot mekanisk påfrestning;
 • installationens komplexitet (dukarna är tunna och kan gå sönder om du använder en stor mängd lim eller slarvigt utför själva installationen);
 • omöjlighet att rengöra ytan vid kontaminering av dukarna.

Blommig tapet

Vardagsrum i blå toner

Varma färger

För närvarande är de mest utbredda vinyltapeterna på papper eller fiberduk (fiberduk). Ju tjockare vinylskikt desto starkare och mer hållbar duk. De uppenbara fördelarna med vinyl tapeter inkluderar:

 • hög slitstyrka och hållfasthet, hållbarhet med korrekt drift;
 • ett stort urval av färger och texturalternativ;
 • förmågan att simulera olika ytor – från tegel till stenmurar;
 • lång bevaring av finishen på det ursprungliga utseendet (dukarna bleknar inte under påverkan av solljus, de är motståndskraftiga mot fukt inom rimliga gränser);
 • förekomsten av tapeter för målning och möjligheten att snabbt ändra huvudfärgen på väggarna i vardagsrummet (ommålning är möjlig upp till 4-5 gånger);
 • täta dukar kan dölja brister i behandlingen av väggytor;
 • för limning behöver bara väggen täckas med lim (ren och snabb installation).

Vardagsrum med stora fönster

Accentinsats

Vardagsrum i brunbeige toner

Nackdelarna med vinyldukar inkluderar en ganska hög kostnad (jämfört med papperstapeter) och låg miljövänlighet. Men om vi jämför vinyltapeter med textil- eller metalliserade produkter, blir kostnaden för efterbehandling och möjligheten att inte spendera pengar på specialisters arbete och installation på egen hand prioriteringar för de flesta ryssar.

Originalytor

Neutrala färger

Det är i vardagsrummets inre som textil tapeter – nästa typ av dukar, kommer till nytta. Lyxig och dyr velour eller med gyllene (silver) trådar eller lakonisk bomull, linne – i vardagsrummet ser denna typ av finish lyxig ut, men samtidigt modern och lämplig. I en klassisk (nyklassisk) interiör kommer sammets tapetinsatser eller en accentvägg i präglade dukar att se lyxiga ut. I en minimalistisk inredning kommer tapeter i bomull och linne att betona situationens asketik, men de kan ge värme och komfort till en lakonisk atmosfär..

Samtida stil

Graciösa former

Grå accentvägg

Flytande tapeter är inte mindre populära de senaste åren. De säljs som färdiga blandningar som kan appliceras på väggar som färg. Frånvaron av skarvar och installationshastigheten lockar många ägare av lägenheter och hus. Denna typ av dekoration är perfekt för rum med komplex arkitektur – välvda öppningar, rundade burspråk, etc. Flytande tapeter kan presenteras i olika färger, vid tillverkningen av några speciella inneslutningar används – texturerade partiklar och till och med gnistrar.

Ursprunglig metod

Mot bakgrund av ljusa färger

Alternativ för att använda tapeter i ett modernt vardagsrum

Det absolut vanligaste sättet att använda tapeter i ett vardagsrum är att klistra över väggarna. Lusten till enkelhet och lakonism, att ge upp onödig lyx spelar bara i händerna på dem som tar sina första steg inom inredning eller helt enkelt inte gillar komplexa kombinationer av efterbehandlingsmaterial. Allt genialt är enkelt – vi klistrar över alla väggar med tapeter med ett favoritmönster (och lämpligt) eller ett fast färgschema. För små rum är valet av ljusa, nästan vita toner alltid att föredra. Denna design kommer aldrig att gå ur moden..

Ursprungliga lösningar

I ett medelstort vardagsrum

Pastell nyanser

Lätta ytor

Om vardagsrummet har ett stort område och bra dagsljus (panoramafönster eller flera fönsteröppningar), kan användningen av vanlig mörk tapet vara ett riktigt designfynd. Ljusa möbler, textilier och inredning kommer att se särskilt imponerande ut mot en sådan bakgrund..

Mörkt burspråk

Mörk accent

Vardagsrum i mörk färg

Choklad nyanser

Tapeter kan kombineras med andra efterbehandlingsmaterial mycket framgångsrikt. Dessutom finns det flera varianter av kombinatorik. En av de mest populära är accentväggmarkeringar. Till exempel är alla väggar målade i en ljus, neutral färg, och en klistras över med dyra, ljusa eller helt enkelt texturerade tapeter. En sådan designteknik tillåter inte bara att föra en mängd olika färger till vardagsrummets inre, utan också att skapa tyngdpunkt på ett visst funktionellt segment, avleda uppmärksamheten från misslyckade områden i rummet och att locka en del av inredningen till det lyckade utförandet..

Symmetrisk inredning

Betoning på videozonen

Betoning på rekreationsområdet

Från vacker tapet med ett mönster kan du skapa väggdekorelement, till exempel en panel. I vardagsrummet, inrett i nyklassisk stil, kommer användningen av vanlig tapet som huvudbakgrund, på vilken det finns vackra paneler skapade av målningar av samma samling, att se lyxig ut.

Persika finish

Tapetpanel

Ljusa element

Tapeter kan användas för att klistra in interiörpartitioner, om sådana finns i vardagsrummet. Valet av målarnas färgschema i detta fall beror på färglösningarna i hela interiören. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till om partitionen kommer att vara bakgrunden för några möbler eller kommer det att finnas en TV på den, eller kanske kommer det att finnas en öppen spis.

Snygg tapet

Klistra in partitioner

Fokus på öppen spis och TV

Symmetririket

Och ett annat sätt att använda tapeter i vardagsrummet är att klistra över insidan av hyllor eller skåp med öppna hyllor (glasdörrar). Således är det möjligt att få en färg accent till designen av rummet, för att uppmärksamma innehållet i hyllorna. Dessutom kan du med hjälp av en sådan klistring ge vad som kallas «andra liv» gamla hyllor eller öppna hyllor.

Ljus

Tapeter och öppna hyllor

Betoning på hyllor

Ljust vardagsrum inredning

Sällan, men ändå kan du se i moderna designprojekt i vardagsrum användningen av tapeter av uttrycksfulla färger för att dekorera (delvis klistra) taket. Oftast fungerar tapeter som följeslagare till takplattor eller ett snövitt tak dekorerat med stuckatur. Kontrasterande kombinationer gör att du kan skapa en verkligt unik rumsdesign, men denna designmetod är endast lämplig för rymliga rum med tillräckligt högt i tak.

Kontrasttak

Ovanlig takdesign

Och avslutningsvis: några relevanta idéer

Om vi ​​pratar om de mest populära versionerna av tapeter för vardagsrummet 2018, blir vanliga dukar de obestridda ledarna. Ljusa naturliga nyanser är säsongens hit. De hjälper inte bara att skapa en visuell ökning i små utrymmen, utan också skapa en gynnsam atmosfär i vardagsrummet, kommer att vara en bra bakgrund för alla möbler. Dessutom, med sådan tapet, bör du inte racka dina hjärnor över kombinationen av vägg, tak och golvdekoration..

På en ljus bakgrund

Neutral finish

Vardagsrum i ljusa färger

Om vi ​​pratar om dukar med ett mönster, anses dukar med geometriska och abstrakta tryck relevanta. Samtidigt är det viktigt att jämföra rummets storlek, ljusstyrkan och variationen av det geometriska mönstret på tapeten. Om rummet är litet är det bättre att bara använda dukar med ett stort mönster på en vägg, som ett accentelement. Lätt, medelstort geometriskt tryck kan användas på alla väggar i ett medelstort vardagsrum.

Geometriskt tryck

Kombinera utskrifter

Rymlig vardagsrumsdesign

Användningen av fotopapper har inte tappat sin popularitet. Det perfekta sättet att skapa en accentvägg är att använda en intressant bild skapad på duk och med fotoutskrifter. Det kan vara ett stort familjeporträtt, ett vackert landskap, en abstraktion eller en tematisk bild. Det viktigaste är att tomten på tapeten är i harmoni med det allmänna konceptet för vardagsrumsdekorationen.

Originalbild

Ovanlig accentvägg