Sovrum för barn: 70 trendiga inredningsidéer 2021

Miljön spelar en viktig roll för varje barns utveckling. Och eftersom den mesta tiden barn tillbringar i rummet är det mycket viktigt att utrusta det så funktionellt och säkert som möjligt. När allt kommer omkring kombinerar ett barns sovrum ofta ett område för sömn, studier, kreativa aktiviteter och till och med spel. Vid designen är det dessutom oerhört viktigt att ta hänsyn till barnens preferenser och ålder..

Sovrum för barn: funktionell zonindelning

Som nämnts ovan måste barnrummet nödvändigtvis delas in i zoner för en mer bekväm tidsfördriv i det. Bland de viktigaste är det värt att markera området för att sova, studera, spela. Om möjligt är det också värt att lägga till ett område för sport som barnet gillar. Det är mycket viktigt att det finns bra belysning överallt. Därför används ofta flera ljuskällor samtidigt..

Sovrummet måste ha en bra säng med en kvalitetsmadrass. Detta ger barnet den mest bekväma vilan för varje dag. Ganska ofta installeras ett litet sängbord vid sängen. Den är lämplig för böcker, ett nattlampa och annat som är nödvändigt före sänggåendet..

Studieområdet ska vara utrustat med bord och stol. Observera att de måste väljas utifrån barnets höjd och ålder. Därför är det optimalt att köpa ett bord och en stol med möjlighet att justera i höjd. Ta även hand om förvaringsutrymmet för skolmaterial och en bordslampa. Detta är en grundläggande uppsättning artiklar som måste finnas i barnrummet..

Det är bäst att placera en varm matta eller en speciell matta i lekområdet så att barnet kan sitta bekvämt på den. En liten låda med olika leksaker kommer att glädjas varje dag. När det gäller sportområdet, då är främst en horisontell bar eller väggstänger installerade i den. Men kom ihåg att barn mest följer vuxna. Försök därför att göra morgonövningar med hela familjen varje dag..

Sovrum för barn av olika kön

Om ett rum är avsett för två barn, måste var och en av dem tilldela sitt eget utrymme och utrusta dem med sina egna möbler. En våningssäng kan köpas för två barn. Detta är bekvämt och sparar också utrymme i ett litet rum. Om utrymme tillåter, kan du dela det i allt. Detta gäller nyanser för väggdekoration, möbelfärger etc. Detta alternativ är idealiskt för barn av olika kön, var och en med sina egna intressen. När det gäller skrivbordet kan det vara långt för två barn. En alternativ lösning skulle vara att köpa två strukturer som inte är för stora. Det är också mycket viktigt att överväga varje barns hobby. Deltagare i tävlingar och olympiader bör definitivt tilldela en plats för medaljer och certifikat.

Att utforma ett barnområde för barn av olika kön är ingen lätt uppgift. Därför är det viktigt att prioritera och markera det viktigaste gemensamma lekområdet. Det är mycket viktigt här att välja neutrala nyanser så att alla är bekväma..

Sovrumsinredning för barn

En viktig roll i utformningen av ett sovrum för barn spelas av färger. Designers rekommenderar att välja inte alltför ljusa färger, som alla har sin egen innebörd. Mestadels föredrar tjejer rosa, lila, vitt och gult. Och pojkar väljer i sin tur övervägande blå, blå och lila nyanser. De kanske mest neutrala är beige och gröna, liksom pastellfärger. Enligt experter bör för ljusa färger kasseras, eftersom de snabbt blir uttråkade och med tiden kan börja irritera. Nyligen har neutrala väggar med ett mer aktivt mönster varit populära. Dessa kan vara cirklar, moln, djur, älvor och till och med superhjältar. Huvudsaken är att det inte finns för många av dem..

Interiören med målning eller vinylklistermärken är otroligt vacker. De kan innehålla bilder av dina favorit seriefigurer. Tack vare detta visar det sig skapa en unik fantastisk eller magisk atmosfär. Det är bara interiören i stil med skolan i den berömda filmen om Harry Potter. I ett sådant rum kommer barnet definitivt att vara lyckligt..

Litet sovrum för ett barn

Även i ett litet sovrum är det alltid möjligt att korrekt placera alla funktionella områden. Det viktigaste är att tänka noga på allt och då blir rummet ganska rymligt. Först och främst noterar vi att den mest optimala lösningen vore ljusa väggar. Till exempel vitt, mjölkigt eller beige. De expanderar visuellt utrymmet, vilket i detta fall är en fördel.

När det gäller sängen är allt individuellt här. Det är bättre att välja en medelstorlek så att det inte rör upp utrymmet. Om ett litet sovrum är avsett för två barn, bör du tänka på att köpa en våningssäng. I grund och botten placeras ett äldre barn på den övre nivån. Men detta är ändå inte så viktigt. Och om åldersskillnaden hos barn inte är stor, lämna det till dem att fatta detta beslut..

Barns sovrum textilier

Textilier spelar en viktig roll i utformningen av ett barns sovrum. Det beror på att det är han som bildar känslan av värme och komfort, vilket är särskilt viktigt i huset. Gardiner, överkast, matta och kuddar bör väljas i samma stil. Dessutom rekommenderar vi att du väljer hållbara material. När det gäller färgen kan den upprepa sovrummets övergripande design eller vara kontrasterande. I grunden väljs gardinerna måttligt täta så att de inte släpper igenom ljus. Samtidigt är det bättre att välja en lätt tyll, inte tät och utan ytterligare detaljer. När allt kommer omkring påverkar ljusöverföring barnets syn när man arbetar med läxor..

I processen med att dekorera ett barns sovrum bör du inte blint följa modetrender. Glöm inte att ditt barn ska gilla detta rum. Och det viktigaste är att sovrummet förblir rent och säkert både för sömn och för studier eller aktiva spel..