Skandinavisk stil i det inre av en lägenhet eller ett hus – original skönhet och praktik

Allt fler av våra landsmän tittar på den skandinaviska stilen när de planerar renoveringen av ett privat hus eller lägenhet. Mångsidigheten, enkelheten, praktiken och skönheten i de skandinaviska ländernas stil lockar också uppmärksamhet med dess tillgänglighet när det gäller designlösningar. Fördelen med att använda de skandinaviska ländernas motiv när man inreder ett hem är att ägarna till lägenheter och privata hushåll kan klara av huvuduppgifterna på egen hand. Tanken att skapa en praktisk, mysig men samtidigt ganska blygsam design av bostadslägenheter lockar också till sin relevans för våra breddgrader. I de skandinaviska länderna, liksom i vårt land, är det ganska svåra vintrar, det mesta av den kalla årstiden utanför fönstret är fuktig och grumlig. Det är därför invånarna i de nordiska länderna är så förtjusta i att fylla sina hem med ljus, inreda rum främst i vita toner och placera ljusa accenter i den resulterande interiören. Låt oss försöka tillämpa en blygsam, men samtidigt mysig estetik för att dekorera ryska stads- och lantliga lägenheter..

Interiör i skandinavisk stil

Utmärkande men praktisk inredning

Lakonism och skönhet i den skandinaviska stilen

Kännetecken för den skandinaviska stilen

Trots sin uppenbara originalitet gillar den skandinaviska stilen nästan alla. Och det är svårt att föreställa sig en ägare som inte skulle vilja se sitt hem inrett med sådan enkelhet och praktiska, lätthet och blygsamhet. Men samtidigt är önskan att skapa en bekväm, vacker och modern design för en lägenhet eller ett privat hus inte främmande för stilen i de skandinaviska länderna..

Vardagsrum i skandinavisk stil

Ljus topp - mörk botten

De viktigaste motiven för att inreda ett rum i skandinavisk stil inkluderar följande:

  • huvuduppgiften för att skapa en interiör i skandinavisk stil är att ge rummet maximalt med naturligt ljus. Utrymmet i sig kan vara litet, men samtidigt bör det ha tillräckligt stora fönster. Det naturliga ljusets betydelse för de skandinaviska folkens estetik är svårt att överskatta;
  • aktiv användning av vitt i dekorationen av rummet. Ett snövitt tak och i nästan alla fall en liknande ton för väggarna är ett karakteristiskt drag i rymdens design i skandinavisk stil. Detta tillvägagångssätt säkerställer maximal spridning av ljus i rummet – solens strålar reflekteras från de snövita ytorna och sprids över hela rummet.
  • användningen av främst naturmaterial – trä för dekoration och tillverkning av möbelartiklar, keramik och sten för ytor som behöver särskilt skydd, användning av läder, päls och naturliga textilier (bomull, linne) för dekorativa draperier. Om du bestämmer dig för att använda konstgjorda analoger av naturmaterial, bör de helst efterlikna naturliga råvaror;
  • användningen av en öppen planlösning i utformningen av de flesta rum – matsalen är ansluten till köket och mycket ofta till matsalen, sovrummet kombineras med ett kontor och ibland ett bibliotek utan några skiljeväggar. Detta tillvägagångssätt låter dig maximera känslan av rymd och förse alla funktionella områden i rummet med naturligt ljus;
  • tillämpning av enkla men funktionella möbler. Extremt bekväm, men samtidigt blygsam design – ett visitkort i stil med de skandinaviska folken;
  • ingen antydan till lyx och rikedom – huvuduppgiften för något element i interiören är dess praktiska användning. Även dekorativa föremål (av vilka det inte finns många i ett rum i skandinavisk stil) bär en funktionell belastning;
  • i ett ljust rum finns det en eller två ljusa accenter – det kan vara en möbel eller textilier, en stor krukväxt eller väggdekor (färgglada målningar, familjefoton i ljusa ramar);
  • och sist, men inte minst, kriteriet för användning av skandinavisk stilistik vid utformningen av ett rum – inredningen ska vara en återspegling av en persons karaktär, bör först och främst tillgodose hans behov, återspegla konceptet av ägarna till hemmet om skönhet, komfort, mysighet och estetik.

Vita möbler på en mörk bakgrund

Snövit idyll

Öppen planering

Färgpalett – med hjälp av ljuset

Även en husägare som inte är upplyst i design vet att skandinavisk stil drar till aktiv användning av vitt. Det snövit taket och väggarna är kännetecknet för de nordiska ländernas stilistik. Denna finish utför flera viktiga funktioner samtidigt – den expanderar visuellt utrymmet, främjar diffusion av solljus och fungerar som en idealisk bakgrund för att placera färg accenter. Nästan alla möbler ser spektakulära ut på en vit bakgrund, till och med svaga dekorelement och inomhusväxter.

Färgglad och distinkt design

Lätt interiör

Snövit möbellösning för köket

Att använda en kombination av vitt och svart (i vissa fall mörkgrått) med träytor hjälper dig att skapa grunden för din skandinaviska interiör. Du behöver inte ställa dina hjärnor över valet av nyanser och deras harmoniska kombination – vitt och svart är idealiska för att skapa en kontrasterande design (naturligtvis dominerar vitt och svart fungerar som en doserad accent). Träytor spädar perfekt den här kontrasterande duon, vilket ger naturlig värme till atmosfären i rummet. Oftast används ljust trä (tall, ek, aska) för golv och som råvara för tillverkning av möbler – bord och stolar, bokhyllor och andra förvaringssystem.

Kontrasterande interiör

Mörka fläckar på vit bakgrund

Svartvita kombinationer

Vitt, svart och grått i ett ljust rum

Trots den skandinaviska stilens överväldigande kärlek till vitt är det inte målet att skapa helt ljusa utrymmen. Färg accenter är nödvändiga för vår blick; en person i alla åldrar måste regelbundet koncentrera blicken på ljusa detaljer, inre element. På en ljus bakgrund kommer en bit stora möbler (soffa eller fåtölj) eller ett par små inredningselement (gardiner, överkast, soffbord eller sängbord) att se kontrasterande och ljusa ut.

Ljusa element på vit bakgrund

Ljusa accenter

Fokusera på belysning

Interiör i ett rymligt sovrum

Betoning på stoppade möbler

Ett ljust föremål

Exempel på inredning av rum i skandinavisk stil

Vardagsrum

För alla husägare är vardagsrummet hemmets hjärta, ett gemensamt rum där hela familjen samlas på kvällarna och på helgerna, träffas med vänner och familj. Naturligtvis skulle ett sådant utrymme vilja dekoreras med maximal komfort och mysighet. Men samtidigt är det önskvärt att bevara det praktiska i interiören, användarvänligheten av interiörartiklar och enkel rengöring. Den skandinaviska stilen kombinerar alla dessa kvaliteter perfekt. Samtidigt ser designen modern ut och förblir relevant i många år. Kostnaderna för att använda naturmaterial för att avsluta rummet och ordna rummet med möbler kommer inte bara att betala av interiörets attraktiva utseende, utan också av dess hållbarhet. Blir du uttråkad av utseendet på rummet efter ett eller två år är det enkelt att byta det med hjälp av tillbehör och inredning. Om du bara byter ut en bild på väggen eller kuddar mot färgglada, ljusa exemplar kommer du radikalt att förändra uppfattningen av hela vardagsrummet..

Bekväm och lakonisk miljö

Studiolägenhet i skandinavisk stil

Design av ett snövit vardagsrum

Accent, ljus vägg

Komfort och mysighet i ett rymligt rum

I rum i skandinavisk stil kan du ofta se fönsteröppningar utan gardiner. Detta val är avsiktligt – för att få maximal mängd naturligt ljus för rummet bör solens strålar inte möta något hinder i deras väg, inte ens den finaste tyllen som ett element för att dekorera fönster. Om en sådan designteknik i sovrummet kan möta ägarnas rimliga missnöje, så är det i vardagsrummet ganska tillämpligt för våra landsmäns lägenheter..

Effektiv användning av kontrasterande toner

Soldränkt vardagsrum

Optimal vardagsrumslayout

Snövit tak och väggar, golv i form av parkett eller brädor, mjuka möbler med naturlig klädsel (oftast linne eller bomull), ljusa soffbord eller underlägg, ett par inomhusväxter och inredningen i ett bekvämt och modernt vardagsrum är redo. Du kan använda soffdynor eller belysningsarmaturer som accenter – ljusa, men enkla i design, golvlampor eller bordslampor gör ett utmärkt jobb med uppgiften, för att inte tala om de funktioner som utförs för att belysa utrymmet i mörkret.

Lakonisk inredning

Vardagsrum med öppen spis

Ljusa detaljer på en vit bakgrund

För att organisera ett hemmabibliotek i vardagsrummet, inrett i skandinavisk stil, räcker det med att placera en öppen bokhylla längs en av väggarna. Den enklaste och mest praktiska designen av öppna hyllor blir det bästa alternativet för att organisera bokförvaringssystem. Oavsett om det är en hylla i trä eller en metallkonstruktion som är målad i vitt – den skandinaviska stilen kommer att acceptera alla integrationer.

Vardagsrum-bibliotek

Hyllor i vardagsrummet

Snövit inredning

Öppna hyllor runt dörren

Den ursprungliga designen av ett mysigt vardagsrum

Kök och matsal

Kök i skandinavisk stil är oftare än inte redan bekant för oss «spelet» vitt och svart med träytor. Kombinationen av ljusa ytor och träfasader i ett köksset med mörka dekorativa element eller ett mönster av keramiska plattor på backsplattan – gör att du kan skapa en modern, men samtidigt mysig och praktisk inredning. I ett sådant kök kommer det att vara mysigt, lätt och bekvämt för alla, och värdinnan (ägaren) behöver inte lägga ner mycket tid och ansträngning på städning. Principen om praktisk och funktionalitet, innesluten i ett attraktivt externt skal, används mest bekvämt i köksrummet – ett otroligt laddat utrymme i alla bostäder när det gäller de alternativ som utförs..

Mysigt och praktiskt kök

Kontrasterande kombinationer i köket

Ovanliga designlösningar

Lakonisk utförande

Den ursprungliga inredningen i köket-matsalen

Den skandinaviska stilen är perfekt för inredning av lägenheter med standard och förbättrade layouter. I moderna lägenheter är köket oftast en studio, som inte bara rymmer en arbets- och matplats, utan också funktionella delar av vardagsrummet. Med detta tillvägagångssätt för att organisera bostadsytan tilldelas ofta ett mycket blygsamt område för en köksuppsättning. I en sådan situation kommer överensstämmelse med maximal praktisk och funktionalitet för alla delar av köksutrymmet fram. De ljusa färgerna som används i dekorationen och inredningen i detta segment av bostaden, liksom den uppmätta användningen av träytor och mörka accenter, bidrar till den visuella förstoringen av rummet..

För ett litet område

Vita och svarta kombinationer

Öppet kök

Duplex lägenhet design

Men även ett litet köksutrymme kan dekoreras med motiv av skandinavisk stil. När allt kommer omkring klarar den snövit ton och träytorna som en färg och texturerad accent, så älskad av stilen i de skandinaviska länderna, den visuella ökningen av rummets volym perfekt..

Skandinavisk stil för ett litet kök

Öppna hyllor som ett alternativ till skåp

I ett litet rum

Snövit möbelensemble

Köksutrymmet, inrett i skandinavisk stil, integrerar perfekt hushållsapparater i retrostil. Det kan vara både ljusa modeller av hushållsapparater, som fungerar som en färg accent på köksinredningens ljusa bakgrund och apparater i pastellfärger som motsvarar det allmänna färgschemat..

Med retroelement

Sovrum

Ett sovrum i skandinavisk stil är ett rymligt och ljust rum med ljusa ytor och en minimal uppsättning möbler och inredning. En bekväm säng, ett par kompakta sängbord eller bord, bordslampor eller vägglampor och blygsamma förvaringssystem för ägarnas garderob. Skandinavisk stil står för enkelhet och komfort, varför istället för inbyggda garderober ofta används konventionella golv- eller takmonterade hängare med kläder istället för inbyggda garderober. Öppna bokhyllor kan placeras över sängens huvud eller längs en fri vägg.

Öppna hyllor i sovrummet

Sovrum i skandinavisk stil

Lakonisk sovrumsinredning

Designtekniken för att markera accentväggen är inte främmande för de skandinaviska folkens stil. Men i sådana sovrum används tapeter väldigt sällan – dekorativt gips eller till och med målning i en ton fungerar som ett efterbehandlingsmaterial. Både planet bakom sängens huvud och väggen vinkelrätt mot det kan fungera som en accentvägg. En vägg hängd med ljusa foton eller konstverk kan fungera som en accent..

Originalvägg bakom sänggaveln

Mörk accentvägg

Väggpaneler i trä

Ingenting bidrar till att skapa en mysig och bekväm atmosfär i rummet för att sova och koppla av, som närvaron av inre element gjorda av naturligt trä. Golvet, huvudmöblerna – sängen och ytterligare möbler kommer att se bra ut mot dekorationens ljusa bakgrund. Samtidigt kan du komponera en liknande inredning i en budgetversion med hjälp av möbler från kedjebutiker som Ikea..

Träd överallt

Lätt interiör

Rymligt sovrum i skandinavisk stil

Kontrast sovrum design

Sovrum med spektakulär belysning

Inom den skandinaviska stilen är det mycket lätt att använda element i lantlig stil och till och med trädgårdsmöbler. Till exempel i sovrummet kan du använda korgar som förvaringssystem för böcker, tidskrifter och alla möjliga småsaker. Och bredvid fönstret, installera en snövit rottingstol och ett ljust bordsställ. Artificiellt åldrade inredningsartiklar eller «uppnått önskat tillstånd» på ett naturligt sätt kommer elementen i utformningen av bostadsutrymmet också organiskt att passa in i den enkla men mysiga designen av sovrummet i skandinavisk stil.

I ett ljust sovrum

Unik sovrumsdesign

Ljus väggdekor

I pastellfärger

I sovrummet med stora fönster

Rymligt sovrum med pälsinredning

Barnrum

Mångsidigheten i den skandinaviska stilen manifesteras inte bara i det faktum att dess främsta motiv kan användas både för stadsbostäder och för lantliga lägenheter. Till exempel kan till och med blygsamma rum användas för att dekorera ett barnrum i skandinavisk stil, men med en viktig förbehåll – fönstret i ett sådant utrymme ska vara stort och ge rummet maximal mängd solljus. Fördelen med att använda begreppet skandinavisk stil när man inreder en plantskola är att interiören kan omvandlas beroende på barnets uppväxt, anpassa den till nya preferenser och förvärvade färdigheter. På de snövita väggarna kan du placera en inredning som matchar barnets ålder och intressen, vilket ändrar den utan större förlust för familjens budget. Trämöbler är ett idealiskt alternativ för att ordna en plantskola ur säkerhetssynpunkt för människor och miljö. Och ljusa accenter i det ljusa interiören i ett rum för en pojke eller flicka kan vara leksaker, böcker och textil dekoration av utrymmet..

Barnrumsdesign

Ljusa detaljer i barnkammaren

I ett tonåringsrum

I ett barnrum inrett i skandinavisk stil är det viktigt att lämna så mycket ledigt utrymme som möjligt för aktiva spel. Känslan av rymlighet är nödvändig inte bara för barnets bekväma tillstånd utan också för att upprätthålla konceptet med de skandinaviska folkens stil. Användningen av våningssängar för två barn som bor i ett rum blir det bästa alternativet för panering av möbler. Men en loftsäng kan vara en bra väg ut ur situationen för ett barn – längst ner i en sådan struktur kan förvaringssystem, en arbetsplats eller ett område för kreativitet lokaliseras.

Loftsäng för platsbesparing

Ljusa textilier på en ljus bakgrund

Ljus design för barnets rum

Det är vanligt att dekorera rum för nyfödda i ljusa sängfärger för att skapa den mest avslappnade atmosfären där det blir lugnt och bekvämt, först och främst för föräldrar. Den lilla ägaren av rummet är trots allt lite uppmärksam på miljön och fokuserar främst på moderns psykologiska tillstånd. Den övervägande ljusa finishen och användningen av uteslutande naturmaterial, som är så viktiga för skandinavisk stil, återspeglar otroligt tydligt kraven på utformning av utrymmen för små barn. Och du kan placera färg accenter med leksaker, bilder på väggarna och färgglada textilier för att dekorera en spjälsäng eller fönsteröppningar.

Plats för en nyfödd

Skåp

I moderna lägenheter i stads- eller landstyp framstår ett kontor sällan som ett isolerat rum. Oftast är ett hemmakontor ett litet område i vardagsrummet eller sovrummet. För att organisera arbetssektorn behöver du väldigt lite – ett kompakt skrivbord eller en konsol som enkelt kan fästas på väggen och öppna hyllor för förvaring av kontorsmaterial, böcker och dokument. För en skandinavisk stil som inte tål lyx och kitsch är detta sätt att ordna ett minikontor hemma idealiskt..

Lakonisk skåpdesign

Arbetsområde i sovrummet

Snövit skåp

Studera i vardagsrummet med ett bibliotek

Snövit arbetsplats

Badrum

Rummet för vattenprocedurer i skandinavisk stil ska vara ljust, så rymligt som möjligt (så långt som moderna badrums layout tillåter) och naturligtvis funktionellt. Genom att använda en kombination av lätta tak- och väggfinisher med mörkt golv hjälper det till att skapa en visuell illusion av en ökning av rymden och fyller samtidigt interiören med tydlighet och konstruktivitet. På golvets mörka bakgrund ser dessutom snövit VVS särskilt imponerande ut..

Badrumsdesign

I ett badrum inrett i stil med de skandinaviska folken är det svårt att klara sig utan att använda träytor. Det är trots allt det träiga naturmönstret som ger den värmen och mysigheten till rummets atmosfär, som stadsborna behöver så mycket. Oftast används trä (behandlat med speciella antiseptika och skyddslack) för tillverkning av förvaringssystem, ibland för utförande av bänkskivor runt handfat och till och med efterbehandlingselement på platser med minst fuktexponering.

Badrum i skandinavisk stil

Ljust badrum

Träytor i badrummet

För att späda ut den snövit idyllen med att avsluta badrummet kan du använda keramiska plattor med ett mönster för att avsluta backsplattan ovanför handfatet och badkaret, eller som golvbeläggning. Rummet kommer inte att se färgstarkt ut om prydnaden bara finns på en yta, och resten av planen visas i en ljus design..

Originalgolv

Hjälplokaler

När du kommer in i en lägenhet eller ett hushåll, inrett i skandinavisk stil, kommer du att se enkelheten och praktiken i designen i korridoren, som framgångsrikt harmoniserar med skönheten och enkelheten att genomföra. Enkla och tydliga former, raka linjer och blygsamhet inredning är vad som kommer att fånga ditt öga. Endast de nödvändiga lagringssystemen i den mest lakoniska designen. Inredningen av korridoren och korridorerna är extremt praktisk – användningen av ljusa färger betyder inte problem med rengöring, tvättbara ytor orsakar inte mycket problem för ägarna.

Lakonisk korridorinredning

Ljusa accenter i korridoren

Användningen av tre huvudalternativ – vitt, svart och trä, är inte främmande för utformningen av hjälprum, såsom korridorer, korridorer, utrymmen nära trappor, förråd och terrasser. Kombinationen av dessa kontrasterande ytor med den uppmätta användningen av mörka toner gör att du kan skapa ett originellt utseende av rum även med den enklaste layouten och den minsta uppsättning möbler..

Vitt, svart och träigt i korridoren

Skandinavisk stil i korridoren