Rumsdesign i Provence -stil

Minns du de historiska romanerna av A. Dumas, där de franska provinserna ofta nämndes? Provence är en av dem, som ligger i södra Frankrike. Ursprunglig smak, alltid underbart väder, strålande het sol, fantastiskt utbud av flora, närhet till havet och vingårdar. Berusande doft av blommande växter. En hård arbetsdag för byborna, i slutet av vilken den mest utsökta byn mat och en välförtjänt vila väntar hemma. Och att arbeta i naturens famn så höjer din aptit!

Namnet är översatt – «provinser». Gäller stilen på inredningen, namnet «provence» betyder en av riktningarna för den rustika stilen (land). Den unika charmen med hemkomfort, provinsiell stil i södra Frankrike.

Stilegenskaper

Provence lägenhet Provence design Provence foto design Provence -stil i inredningen Sovrum i Provence Provence rum Provence i det inre fotot Rumsdesign i Provence -stil

Den arkaiska karaktären hos århundraden gamla vanor och traditioner i det gamla livsstilen, där tidens innovationer och trender kommer med en märkbar fördröjning. Därav byns rutin, okomplicerad, brist på pretentiöshet, naturlig enkelhet, närhet till naturen, ett överflöd av blommor och herbarier. Naturliga färger som bleknar starkt i solen. Och en slags charm, till och med lite romantik från de senaste århundradena. Provensalsk stil belyses av tidens stämpel och accepterar inga innovationer, element av modernitet.

Dekor stil

Provence -stilen kännetecknas också av ett överflöd av tillbehör. Smidda ramar av speglar och klockor, gardinstänger och ljusstakar, olika korgar, korgar. Ett överflöd av små kuddar: på soffor, sängar, stolar. Många buketter kombinerade med keramik- eller glaskrukor, fruktvaser, statyetter. Den keramiska figuren av en tupp kommer alltid att påminna om hemlandet för den provensalska stilen – Frankrike, som en symbol för detta land.

Provence möbler Provence stil dekoration Provence -tillbehör Dekor provence

Massiva smidda eller gjutna lampor med glasskärmar passar harmoniskt in i interiören. Öppna delar av väggarna är dekorerade med Medelhavslandskap, stilleben, dekorativ keramik med målning.

Tyger – bomull och linne i känsliga toner och färger: gardiner, golvlöpare, dukar med en ljus prydnad eller traditionellt med färgade ränder. Textilprodukter måste ha ett handgjort utseende. En förutsättning – rustik naivitet – blommor på fönsterbrädan. Och hängande buntar med doftande örter i köket.

Ett medelhavstema i badrummet kommer också att vara användbart i provensalsk stil. Vita och blå färger i dekorationen av kakel, bad, gardiner och handdukar. Särskild uppmärksamhet kommer att riktas mot måsarna som målats på brickorna..

Stilfärger

Rosa färg i Provence -stil Vit färg i Provence -stil Foto i Provence stil

Provence -stil innebär ökad uppmärksamhet på färger – bara lugnande, mysiga, ljusa färger, inga ljusa färger. Det är det som gör den mest annorlunda än den vanliga lantstilen med ett övervägande av ljusa färger. Lugna pastellfärger som ger intryck av en mängd olika ytor som brinner ut i solen. Taket och väggarna är inte nödvändigtvis vita. Det erbjudna utbudet av färgtoner för provensalska interiörer är ganska varierat: dämpade (utbrända) färger av solrosblad, havsvågor, blå himmel, lavendel, grönska, citron, torkad lera. Den obligatoriska närvaron av vitt, beige, grädde, ljusorange. Och säkert elementen i artificiellt åldrande.

Samma toner används för efterbehandling av möbler, målning av rätter och tyger..

Efterbehandlingsanläggningar

Väggar och tak. Ingen tapet. Endast naturmaterial. Färgad texturerad gips för att dekorera väggar i Provence-stil är lämplig, och arbetet som gjort av en amatör eller en hack-arbetare är ojämnt, med droppar, skalliga fläckar, genom vilka på vissa platser öppet murverk av väggar och tak är synligt. Träfärgning är möjlig – motstående bräda, som regel målad med vit färg. Taket är vanligtvis vitt, dekorerat med balkar i kontrasterande mörka färger. Om taket inte är vitt kan balkarna däremot vitkalkas..

När vi inreder interiören i Provence -stil använder våra landsmän samma pastellfärger för att måla brädan eller lämnar träets färg och struktur till mål..

Dörrar och fönster är traditionellt vita. Artificiellt lagrade vita dörrar kan målas. Och stora fönster mot golvet (det är klart att i en stadslägenhet är detta orealistiskt, men i ditt hus – varför inte) sektion, åtskilt av bindningar.

Gardiner kan vara gjorda av pärlor eller lätt, luftigt tyg. Zoning av ett provensalskt rum med skiljeväggar eller golvmaterial, smidda galler, träställningar, dekorativa blomkrukor med levande växter kan spela rollen som skiljeväggar.

Provence golvfinish

Parkett, linoleum, laminat, mattor är kategoriskt olämpliga för golvet i ett rum inrett i denna stil. Vanligtvis är detta en obehandlad (ibland målad) skiva. För köket och korridoren – obehandlat trä eller terrakotta nyanser av fasade golvplattor.

Provence kök

Köket, till skillnad från rummen, är färdigt annorlunda: väggarna här är gjorda av natursten, flerfärgade mosaiker, tegelliknande plattor eller tegel i sig. Samlingar av rustika rätter och finmålad keramik, broderade linneservetter kommer att slutföra skapandet av den provensalska interiören.

I det moderna livet är hushållsapparater oumbärliga. Här kan den byggas in i möbler, gömda bakom dörrar eller fasader. Och den knappt märkbara effekten av sot på det ljusa taket kommer att stärka associationerna till bylivet..

Möbler i Provence -stil

Massiva rustika (smidda, trä eller flätade) grova provensalska möbler kan inte ha glas, nickel eller andra moderna finish. Hon ser ut som att hon har tjänat människor i flera generationer. Behåller strukturen och färgen på trä, men kan målas i ljusa färger. Konstgjord åldrande av möbler uppnås genom små sprickor, flis, skav.

Byrå Provence Provence bord och stolar Möbler i Provence -stil Rumsarrangemang i Provence -stil

Byråer, stolar med snidade ben, garderober med mezzaniner, stora rymliga sängar. Ljusa träslag används för möbler: ek, valnöt, ask, kastanj, körsbär. Huvudgavlar i smidesjärn och sängben, böjda ben på ett massivt runt matbord i mitten av rummet.

Öppna skåp är en speciell höjdpunkt i den provensalska stilen. Rätterna som placeras i dem är ett ytterligare element i interiören. För att förhindra att disken blir dammig och smutsig kan skåp och skåp tillverkas med glasdörrar..

Klädsel av stoppade möbler – tyg i mjuka, lugna färger, med ett färgmönster.

Allmänna tips för installation

Klockor och målningar inredda i klassisk fransk stil. Sådana saker lockar besökarens uppmärksamhet och placerar korrekt accenter i lägenheten eller rummet. Om den redan använder element som återskapas i denna stil, kommer klockan (eller målningarna) att slutföra bilden av interiören..

Klockor och målningar Provence

Rätt tillvägagångssätt för sovrumsinredning. För att dekorera ett sovrum i fransk stil måste du använda färdiga Provence-detaljer: gardiner inramade av en prydnad, ett överkast, målningar och dekorativa kuddar.

Sovrum i Provence stil foto

Dekorativa ritningar istället för tapeter, inomhusväxter. Du kan rita en teckning på ljusa väggar med dina egna händer: till exempel ett träd, fjärilar eller fåglar. En retro lampa och kuddar placerade på sängen kommer att göra rummet perfekt.

Provence väggdekoration

Trämöbler. Använd antika trämöbler, som gamla gamla stolar, vilket är normen i Provence -interiörer.

Trämöbler i Provence

Dekorativ löpare på bordet. Det kommer att se bra ut i matsalen eller vardagsrummet, tillverkat av vackert och tvättbart tyg.

Provence bordsduk

Provence i ett lanthus. Den insamlade kunskapen kan också användas i landet. Till exempel, på en bänk målad vit, rita en blommig ritning och dekorera den med kuddar..

Lantligt hus Provence

Gardiner inramade med blommönster. Detta är ett mycket viktigt inslag i lägenhetsinredning, så du måste välja gardiner av mjuk konsistens under mocka så att de tvättar bra, ser vackra ut och skyddar rummet från ljus..

Betoning på naturlig prydnad och naturliga färger. De mest relevanta är pastellfärger och naturliga färger. Ritningar med fåglar, blommor, fjärilar ser bra ut på alla dekorativa element.

För en modern lägenhet med sina små dimensioner, när man inreder i Provence -stil, är det inte alls nödvändigt att noggrant använda alla listade element av dekoration och inredning (och det är osannolikt att det kommer att fungera), det är tillräckligt att ta grundläggande och lägg till söta små saker – och du kommer att lyckas..