Randig tapet – en laddning av energi i interiören

Bland inhemska och utländska designers är randiga väggar ett modernt ämne idag. Den vertikala remsan användes under klassicismens och barockens tid, d.v.s. ämnet är långt ifrån nytt och är än idag väldigt, mycket relevant och populärt, särskilt eftersom det finns väldigt många typer av ränder: monokromatiska och mångfärgade, smala och breda, bleka och ljusa. Ovanligt rytmisk och kontrasterande randig tapet kommer alltid att förvandla alla interiörer och ladda den med positiv energi.

3Tapeter med horisontella ränder i vardagsrummets inreEn vägg i barnkammaren dekorerad med ränderRandiga väggar kan liva upp interiören

För vilka inredningsstilar vilka remsor är lämpliga

Om interiören är gjord i en klassisk vintagestil, där det finns massiva möbler och dyra textilier, är tapeter med ränder med låg kontrast i pastellfärger idealiska i detta fall. Även för en liknande inredning kommer stuckaturelement på plats..

Om ränderna är kontrastfria i ljusa nyanser, så är detta det bästa alternativet för flickrum.

Ljusrosa ränder på väggarna skapar romantik och ömhet inuti flickans rumRomantisk miljö i ett flickrum med ljusrosa ränder på väggarna

eller sovrum för vuxna i en vintagestil, i ett ord, för de rum där det är nödvändigt att betona den speciella romantiken och ömheten i miljön.

Låg kontrast med breda ljusränder i sovrummets inreSovrum med ljus randig tapet på väggarna För retrointeriörer är tapeter med ljusa flerfärgade ränder det bästa alternativet. Rändernas kontrast finns också i modern inredning, ränder i två färger ser särskilt imponerande ut.

Ränder i två färger ser bra ut i interiören

Kombinationen av svarta och vita ränder är helt enkelt underbar i alla interiörer.

Svart = vita ränder - en klassisk fet kombination Flerfärgad randig tapet kan användas i moderna interiörer, men oftast fragmentariskt, bara för att skapa accenter.

Fragmenterad användning av ränder i inredningen

De accentuerar vanligtvis områden som väggen vid sängens huvud i sovrummet, väggen bakom soffan, väggen nära matplatsen, TV -väggen eller väggen med eldstaden i vardagsrummet. Med hjälp av sådana accenter är det lätt att avleda uppmärksamheten från ett fula föremål i rummet, om det finns någon, och naturligtvis är det bra att fräscha upp interiören..

Om ränderna är blåvita eller blåblå, bestäms den nautiska stilen av sig själv. Den provensalska stilen använder också nautiska tillbehör, men detta är inte nyckelpunkten..

Färg och bredd på ränder

Till exempel, om du väljer tapeter med tunna ränder med låg kontrast, kommer de på ett avstånd nästan helt att smälta samman till en färg och få enhetlighet. Sådana ränder belastar inte alls, krusar inte i ögonen och ökar utrymmet visuellt, både i bredd och höjd..

Om det finns tunna ränder av kontrasterande färger, orsakar detta en svårare uppfattning för en person. För det första kommer de att krusa i ögonen, och ibland i sådan utsträckning att yrsel eller illamående och svår trötthet kan uppstå. I detta avseende, föredrar en smal remsa, är det bäst att välja icke-kontrasterande färger. Och om du väljer kontrasterande nyanser bör ränderna vara bredare..

Breda kontrasterande ränder i inredningenLivlig inredning med tapeter i kontrasterande ränder

Hur man väljer rätt bandlayout

Om du väljer en eller annan variant av rändernas arrangemang bör du ta hänsyn till huvudregeln, som säger: om väggen har en höjd som är mycket större än dess längd, ska du under inga omständigheter dekorera väggarna vertikalt remsa, annars kommer ditt rum att likna en brunn. Dessutom, glöm inte att vertikala ränder ökar rummets höjd, medan horisontella ränder tvärtom gör det bredare, men lägre..

Låg kontrast breda horisontella ränder för rumsutvidgning Ljusa horisontella breda ränder i pojkens rum

De där. en ökning av utrymmet erhålls i rändernas riktning, till exempel bör tapeter med vertikala ränder användas för att visuellt öka lågt i tak. Förresten, den maximala effekten av visuell töjning kan uppnås om:

  • ränder på tapeten har ett, inte alltför kontrasterande färgschema;
  • det finns inget mörkt mönster eller något mönster på ränderna;
  • tapeten är i harmoni med möblernas färg

Kombinationsalternativet är en bra idé

Om ränderna inte är särskilt breda och ljusa, irriterar de inte, men kan tvärtom skapa en energigivande uppfriskande effekt. Och om du kombinerar dem med en monokromatisk finish kan du uppnå ett ännu bättre resultat – i en sådan inredning kommer det att finnas dynamik, men samtidigt förblir det ganska lugnt. Jag måste säga att randig tapet är perfekt kombinerad med vanlig tapet, särskilt om du väljer en nyans som tydligt matchar nyansen på en av ränderna eller representerar en blandad version av dessa färger, till exempel är ränderna på tapeten gula och blåa , och om du blandar dem får du grönt – färgen på vanlig tapet för kombination. Eller vilken neutral färg som helst kan användas..

Icke kontrasterande breda ränder i kombination med monokromatiska ränder i badrumsinredningBreda horisontella ränder i kombination med en färg i en färg för att matcha en av ränderna Du kan också dekorera med randig tapet som en hel vägg, eller bara ett separat fragment av den..

En vägg dekorerad med olika tjocklekar av färgade ränderEn vägg dekorerad med lågkontrast horisontella ränder Dessutom kan ränderna kombineras perfekt med blommotryck, blommönster, prickar eller barnmönster. Man bör dock inte glömma att det bara ska finnas en dominerande: antingen en prydnad, eller en remsa, d.v.s. ett tryck. Det andra måste nödvändigtvis vara diskret.

Randiga väggar och psykologi:

  • smala ränder aktiverar och upphetsar, om de är kontrasterande, så tröttnar och irriterar de till och med;
  • breda ränder särskilt i pastellfärger lugnar och slappnar av.