Provence -stil i det inre av lägenheten och husets fasad

Under utvecklingen av mänskligheten uppstod spontant ett visst sätt att leva, som huvudsakligen uttrycktes, som de säger nu, genom bostadens inre. Varje nation hade sin egen inre och med sina egna egenskaper som skilde sig från andra nationer, både inne i bostaden och utanför..

På grund av att våra förfäders livsstil inte tillät några speciella läckerheter, var interiören lämplig – enkelhet och komfort, det var det som bestämde det. Descendants-designers gav det namnet Rustic Style. Men som nämnts ovan hade varje nation sina egna egenskaper och fick därför senare sitt namn. En av dessa ursprungliga folkstilar är Provence..

Provence -stilen har sitt ursprung i Frankrike. Dess namn, översatt från franska, betyder «provinser», det vill säga byn. Själva namnet innehåller dess väsen. Medelhavskustens underbara natur, solens överflöd – allt detta återspeglades i Provence -stilen och gjorde det möjligt att vinna popularitet bland andra stilar och behålla det än idag..

Du kommer att lära dig om vad ett hus är utanför (dess fasad) och inuti, stilfunktioner och mycket mer genom att läsa den här artikeln..

Husets fasad i Provence -stil

Först och främst kännetecknas husets fasad, tillverkad i Provence -stil, av dess yttre. Huset ska utföras i ljusa färger. Det kommer att vara en slags reflektion av atmosfären av ljus och solvärme, som är riklig i hembygden för denna stil. Annars blir det någon annan stil, men inte Provence..

Fasad i Provence -stil Fasad i Provence -stil Fasad i Provence -stil

Det kan finnas en kontrasterande belysning av enskilda delar av fasaden (fönster, dörrar, vissa delar av fasadväggarna, gesimser etc.). Samtidigt tillåts övervägande av mörkare toner över ljusa, vilket något kränker det allmänna konceptet om färgen på Provence -stilen, men inte alls bryter mot fasadens harmoni. Detta gör att du kan ge fasaden en viss klarhet, som dekorerar den med enkel utförande..

Kontrasterande markering av enskilda delar av fasaden är möjlig (fönster, dörrar, vissa delar av fasadväggarna, gesimser etc.) Kontrasterande markering av enskilda delar av fasaden är möjlig (fönster, dörrar, vissa delar av fasadväggarna, gesimser etc.) Kontrasterande markering av enskilda delar av fasaden är möjlig (fönster, dörrar, vissa delar av fasadväggarna, gesimser etc.)

Provence -stilen kännetecknas av en husfasad av olika fasadmaterial. Här kan du se den harmoniska kombinationen «vild sten» och «foder», vilket utan tvekan indikerar den kreativa karaktären hos husets ägare.

Provence -stilen kännetecknas av en husfasad av olika fasadmaterial. Provence -stilen kännetecknas av en husfasad av olika fasadmaterial. Provence -stilen kännetecknas av en husfasad av olika fasadmaterial.

På tal om Provence -stil kan man inte låta bli att nämna särdragen i husets fönster. Fönsterramen har en mycket praktisk och samtidigt vacker design. Den har många smala bindningar för att minimera skador vid glasbrott. Mycket ofta sänks fönsteröppningen till golvnivå. Förresten, fönsterluckor tjänar till att skydda mot skador och samtidigt anspråkslös fönsterdekoration..

Fönster i Provence -stil Fönster i Provence -stil Fönster i Provence -stil

När det gäller dekoration av fönster presenteras det i form av stuckatur, ganska blygsamt ur konstnärlig synvinkel. Enkelhet och inga krusiduller – ett särdrag hos fönstren i Provence -stil.

Fönsterinredning i Provence -stil Fönsterinredning i Provence -stil Fönsterinredning i Provence -stil

Dörrar måste vara massiva och ha ett litet fönster.

Dörrar måste vara massiva och ha ett litet fönster Dörrar måste vara massiva och ha ett litet fönster Dörrar måste vara massiva och ha ett litet fönster

Det är svårt att föreställa sig ett hus i Provence-stil utan lykta vid ingången. I detta fall måste lyktans form nödvändigtvis likna en gammal fotogenlampa, karakteristisk för det gamla Frankrike. En smidd lykta anses vara en speciell glädje..

Det är svårt att föreställa sig ett hus i Provence-stil utan lykta vid ingången. Det är svårt att föreställa sig ett hus i Provence-stil utan lykta vid ingången. Det är svårt att föreställa sig ett hus i Provence-stil utan lykta vid ingången.

Nu är det dags att prata om vad som ger det historiskt etablerade färgbegreppet för Provence -stilen, det vill säga vilka material som används för att dekorera husets fasad.

Material för efterbehandling av husets fasad

Huvudkravet för de material som används för att avsluta fasaden är deras naturlighet, i extrema fall, en hög grad av imitation. Naturligtvis har moderna hus i Provence -stil fasader som efterliknar utseendet på gamla byggnader, eftersom det inte behövs några naturliga murväggar.

«Vild sten»

I sin ursprungliga form lades hus i Frankrike av sten eller stenbrott. Men evolutionen har gjort sina egna justeringar och hus började byggas med hjälp av annan teknik. Personen ville dock inte förlora det ursprungliga utseendet på bostaden där hans förfäder bodde. Därför, för att bevara detta utseende, började en person efterlikna läggning av väggar, särskilt fasaden på ett hus, från sten. Så här såg namnet på beklädnaden ut – «vild sten».   Detta namn hänvisar till fasadens dekoration med småsten, stenbrott eller skiffer. Modern teknik gör det möjligt att med stor noggrannhet efterlikna den naturliga läggningen av väggar av sten eller spillror. Gipspaneler, plattor upprepar helt färgen och strukturen på stenen. Tack vare sådana plattor kommer fasaden på ditt hus, som står inför dem, att förmedla hela atmosfären under de senaste århundradena. Samtidigt kommer kostnaderna för detta arbete att vara ganska överkomliga för din budget..

Vild stenfasad Vild stenfasad Vild stenfasad

Naturligt trä. «Foder»

Trä har alltid varit det viktigaste byggmaterialet, men med tiden har det pressats ut av andra material (tegel, väggpaneler etc.).

Men den moderna inredningen vänder sig mer och mer mot naturmaterial, i synnerhet mot trä. Inte det sista ordet i detta spelades av dess miljövänlighet. Alla dessa egenskaper var och förblir karakteristiska för Provence -stilen. Därför är naturligt trä fortfarande populärt för att dekorera fasaden på ett hus i denna stil..

Används oftast här «foder» – träpaneler med speciella längsgående spår. Som ett resultat av denna form är panelerna tätt sammanfogade med varandra, vilket garanterar hög kvalitet på husbeklädnaden och dess vackra design..

& quot; Foder & quot; ger högkvalitativ beklädnad av huset och dess vackra design & quot; Foder & quot; ger högkvalitativ beklädnad av huset och dess vackra design

Nu när du känner till de externa funktionerna i Provence -stilen kommer du förmodligen inte att förväxla den med någon annan stil. Men hur ser han ut inne i huset, vad är typiskt för honom? Du lär dig lite om detta nedan..

Provence -stil i det inre av rummen

Det skulle vara konstigt att ha gått in i huset, vars fasad är inredd i Provence -stil, för att inte se fortsättningen av denna stil i det inre av rummen. Vad ska vi se? Vi bekantar oss med inredningen i stil med Provence.

Denna stil sticker ut bland andra stilar för sin lakonism. Med ett minimum av dess komponenter kan du ordna en ganska mångsidig inredning av rum, samtidigt som den är trogen sitt koncept.

Först och främst fångar ljuset i rummet omedelbart ögat. Detta uppnås på grund av färgbakgrunden, som alltid hålls i ljusa färger, vilket förbättrar effekten av närvaron av solen i rummet. Ljusa färger finns i allt.

Ljusa färger finns i allt Ljusa färger finns i allt Ljusa färger finns i allt

Så att interiören inte är monoton, det finns andra färger i rummet, men som accenter nära huvudfärgen, även om kontrasterande färger inte heller utesluts. Samtidigt framhäver kontrasterande färger alltid den soliga atmosfären i rummet..

Färg accenter markerar den soliga atmosfären i rummet Färg accenter markerar den soliga atmosfären i rummet Färg accenter markerar den soliga atmosfären i rummet

Väggdekoration

Det utförs huvudsakligen med gips, täckt med ljus färg. Tapetsering är inte uteslutet, men de ska ha motsvarande ljusa färger, och ritningarna ska inte sticka ut mot denna bakgrund. Detta hjälper till att förmedla atmosfären i havet. I det här fallet ska allt som finns i ett rum inrett i Provence -stil ha spår av exponering för ett salt havsklimat, det vill säga ha lite bleka färger..

Färgpaletten ska ha lite bleka färger Färgpaletten ska ha lite bleka färger Färgpaletten ska ha lite bleka färger

Men det finns inga regler utan undantag. Detta gäller helt Provence -stilen..

Ett exempel är närvaron i ett rum av en vägg med murverk eller dess imitation. Denna lösning låter dig bevara atmosfären i antiken, vilket är ett måste-attribut för Provence-stilen. Oftast har inredningen i vardagsrummet denna typ, även om sovrummet är ganska lämpligt för detta. En stenmur måste alltid ha sitt ursprungliga utseende, eventuella beläggningar är inte tillåtna.

låter dig bevara atmosfären i antiken, vilket är ett måste-attribut för Provence-stilen låter dig bevara atmosfären i antiken, vilket är ett måste-attribut för Provence-stilen låter dig bevara atmosfären i antiken, vilket är ett måste-attribut för Provence-stilen låter dig bevara atmosfären i antiken, vilket är ett måste-attribut för Provence-stilen

Golv i rummet

Klassisk Provence -stil läggs med plattor av natursten, helst terrakottafärg. Men på grund av komplexiteten i detta arbete och den höga kostnaden för materialet läggs golvet i ett modernt rum med keramiska plattor som matchar stenstrukturen och strukturen. Avvikelser från det klassiska utseendet är möjliga, både i färg och i struktur och form, men ändå bör murverkets sken vara synlig.

Golvet i rummet i Provence -stil i klassisk form är lagt med plattor av natursten Golvet i rummet i Provence -stil i klassisk form är lagt med plattor av natursten Golvet i rummet i Provence -stil i klassisk form är lagt med plattor av natursten

Ibland är det möjligt att lägga golvet med ett laminat, men ändå måste dess klassiska färg observeras – terrakotta.

Det är möjligt att lägga golvet med ett laminat, men dess klassiska färg - terrakotta måste observeras Det är möjligt att lägga golvet med ett laminat, men dess klassiska färg - terrakotta måste observeras Det är möjligt att lägga golvet med ett laminat, men dess klassiska färg - terrakotta måste observeras

Rums tak

I Provence -stil har den nödvändigtvis en struktur av balkar. Detta är naturligt, eftersom det är inneboende i alla rustika stilar. Strålarnas färg kommer säkert att sticka ut, upp till en kontrastfärg mot den allmänna bakgrunden. Bjälkarna är vanligtvis målade terrakotta. Men ett svartvit tak är också tillåtet. Huvudidén med takdesignen är att lyfta fram dess naturliga ursprung.

Huvudidén med taket är dess naturlighet. Huvudidén med taket är dess naturlighet. Huvudidén med taket är dess naturlighet.

möbel

Som med någon annan rustik stil måste den hålla spår av ett tidigare liv. Förklaringen är enkel: sedan antiken har möbler gått i arv från generation till generation. Därför är det inget fel med att vissa möbler kommer att ha skav, bleknad färgfärg, en enkel konfiguration. Således bevaras våra förfäders ande. I möbler hittar du inte tecken på den minsta pretentiöshet, pompa. Allt görs enkelt och rationellt, men det här är stilens skönhet. Samtidigt får vi inte glömma att möblernas färg ska vara i harmoni med interiörens allmänna färg, det vill säga främst i ljusa färger..

I möbler hittar du inte tecken på den minsta pretentiöshet, pompa. I möbler hittar du inte tecken på den minsta pretentiöshet, pompa. I möbler hittar du inte tecken på den minsta pretentiöshet, pompa.

Textil

Bör vara i samma färg och materialkoncept som hela interiören i rummet – inga ljusa färger eller konstgjorda material, bara linne och bomull. Allt ska ha lite bleka färger. Denna stil accepterar inte andra textilier..

Textilier bör ha samma koncept av färg och material som hela interiören i rummet - inga ljusa färger eller konstgjorda material, bara linne och bomull Textilier bör ha samma koncept av färg och material som hela interiören i rummet - inga ljusa färger eller konstgjorda material, bara linne och bomull Textilier bör ha samma koncept av färg och material som hela interiören i rummet - inga ljusa färger eller konstgjorda material, bara linne och bomull

Det vore en oförlåtlig utelämning att inte påpeka ett anmärkningsvärt inslag i Provence -stilen – den obligatoriska närvaron av växter och blommor i rummen. Utan dem kan designers inte föreställa sig denna stil, som är baserad på Medelhavets natur..

Ett anmärkningsvärt inslag i Provence -stilen är den obligatoriska närvaron av växter och blommor i rummen. Ett anmärkningsvärt inslag i Provence -stilen är den obligatoriska närvaron av växter och blommor i rummen. Ett anmärkningsvärt inslag i Provence -stilen är den obligatoriska närvaron av växter och blommor i rummen.

Till sist

Om du har läst till dessa rader, är du fascinerad av denna stil och du ville implementera den hemma. Det är underbart. Var inte rädd för vissa svårigheter, och du kommer att belönas för ditt arbete med ett underbart hus i Provence -folkstilen, kanske till och med vid havet. Lycka till!