Privat husdesign: modern inredning

Moderna bygg- och efterbehandlingsmaterial, råvaror för tillverkning av möbler och dekorativa element gör att vi inte bara kan designa vårt hem för bekväm och funktionell användning, utan också att förkroppsliga våra uppskattade designidéer. Ett privat hus i dessa dagar är inte bara väggar och tak, det är en hel värld för sina ägare, en återspegling av deras åsikter om estetik, praktisk, funktionalitet och skönhet. Erfarenheterna från designers under de långa åren av existensen av sådant som «skapande av inredning», tillåter oss att skapa originella eller traditionella, praktiska eller lyxiga, avantgardistiska eller minimalistiska – alla alternativ för att inreda sina hem, det skulle vara önskan och medlen. Men på olika sätt att skapa en modern, snygg och samtidigt praktisk design för privat hemägande är det lätt att bli förvirrad. Vi erbjuder dig en liten samling praktiska och effektiva tips som hjälper dig att inreda din moderna privata lägenhet. Rekommendationer från designers är naturligtvis inte en dogma, men de kan hjälpa dig att fatta dina egna beslut om att välja ett hemdesignkoncept, besluta om en färgpalett och stil, markera accenter och i slutändan skapa en inredning i dina drömmar.

Vardagsrumsinredning i ett privat hus

Köksdesign i ett privat hus

Faktiska idéer för att skapa en modern design för ett privat hus

1.Justering av funktionella segment. Anslutningen inom ett rum med flera zoner tappar inte sin popularitet. I privata hus är denna designteknik inte mindre utbredd än i lägenheter. Genom att kombinera flera funktionella segment i ett rum kan du behålla utrymme och rörelsefrihet, även i små utrymmen. Typiskt har sådana studiorum en hög nivå av naturligt ljus – två eller flera stora fönster, i vissa fall glasdörrar (utgång till bakgården). Kombinerade utrymmen är också praktiska ur driftsynpunkt, rengöring.

Kombination av funktionella områden

Studio rum

Barnrumsdesign

Ljus sovrumsinredning med en arbetsplats

Oftast ska sådana funktionella områden som vardagsrum, matsal och kök kombineras. Arrangemanget av dessa tre viktiga livssegment under ett tak skapar en praktisk miljö och ett vackert, ljust och rymligt rum med höga estetiska kvaliteter. Med hjälp av moderna hushållsapparater med hög effekt, men låg ljudnivå, hindrar organisationen av kökets arbetsprocesser inte att koppla av i vardagsrumssegmentet eller äta i matsalen..

Kök-matsal-vardagsrum

Kombinerat rum

Kök i vardagsrummet

Kombinerat utrymme

Men det är inte bara köks-, matsal- och vardagsrumssegmenten som måste kombineras. Till exempel kan arbetsplatsen vara placerad i vardagsrummet eller sovrummet. Det är sällsynt i vilket hus ett separat rum tilldelas ett kontor (om inte huvudarbetet för en av hushållets medlemmar sker på hemmakontoret). Det är också sällsynt i vilka privata lägenheter det finns möjlighet att tilldela ett separat rum för ett bibliotek, som regel är bokhyllor och skåp placerade i vardagsrummet eller sovrummet (beroende på lokalens storlek och personliga preferenser för ägare).

Arbetsplats i sovrummet

Hemmakontor dekoration

Arbetsplats i vardagsrummet

Studera i sovrummet

2.Vanlig väggdekoration är en aktuell idé för inredning. I moderna designprojekt är det mindre och mindre vanligt att hitta mönstrade tapeter för väggdekoration, om inte detta tryck imiterar en betongvägg, tegel eller murverk. Monokroma efterbehandlingsmaterial har blivit de obestridda favoriterna. Och poängen är inte bara att för små rum är en sådan inställning till väggdekoration att föredra – ljusa, neutrala toner hjälper till att visuellt förstora utrymmet. Även i ganska rymliga rum rekommenderar designers att använda en enfärgad finish. Material med tryck, mönster eller prydnad används endast för att dekorera accentväggar eller till och med deras individuella sektioner.

Lätt finish

Lätta väggar till vardagsrummet

Vitt kök

Snövit yta

Ljus sovrumsdesign

Neutral väggdekoration

Denna trend är bara «på hand» för dem som ännu inte är säkra på sina förmågor och förmågor när det gäller att inreda sitt eget hem. Den lätta, neutrala tonen i finishen är den perfekta tonen för alla möbler och inredningar. Du behöver inte dra din hjärna över färgkombinationer, kombinationer av nyanser. Även klädsel i pastellfärger ser imponerande ut mot en vit bakgrund, för att inte tala om mörkare eller ljusare färger..

Kontrast i ett ljust sovrum

Ljus ton och bakgrund

Vit till köket

Snövit sovrum för två

Med ett designtrick «accentvägg» har inte tappat sin popularitet, den har precis genomgått några ändringar. Om man tidigare i designprojekten för vardagsrum, sovrum och barnrum, matsalar kunde hitta användning av två typer av tapeter från en kollektion, som helst kompletterar varandra, så i moderna designalternativ för dessa rum finns olika imitationer mer och mer vanligt. En accentvägg är en tegel- eller murad yta som är avslutad med trä- eller keramikplattor, mosaik. Du kan skapa en imitation med dekorativt gips, texturerad eller flytande tapeter, väggpaneler, laminat.

Texturerad finish

Accentvägg

Stenverk för accent

Accent yta

Original sänggavel

Original accentvägg

Så efterbehandlingsmaterial i en modern inredning bör ha följande egenskaper:

  • vara miljövänlig, säker för människor och miljö;
  • låt om möjligt luften passera;
  • vara enkel att installera så att efterbehandlingen kan göras oberoende;
  • vara opretentiös i underhåll – ytor i rum med hög luftfuktighet och en nivå av eventuell förorening måste tåla rengöring med hushållskemikalier och inte förlora sina estetiska egenskaper;
  • ska vara lätta att kombinera med varandra.

Lakonisk design

Vardagsrum i gråblå toner

Vardagsrum med hörnsoffa

Ljus design för ett rymligt vardagsrum

3.Ljusa, originella möbler är inredningens accent. Med tanke på att huvudtrenden inom inredning är neutralitet, användningen av vanliga, ljusa material, flyttas accentelementens roll till möbler. Denna trend används tydligast i interiören i sovrum – sängen i sådana rum är oftast det enda accentdesignobjektet. Inte bara utformningen av själva sängstrukturen, utan också dess textildesign blir en prioritet..

Betoning på sängens design

Säng i fokus

Accentelement

På en sandig bakgrund

Ljusblå ton för väggar

Betoning på sängen

I vardagsrum, matsalar, kontor och bibliotek i privata hus spelar stoppade möbler rollen som accentelement. Samtidigt kan en ljus, brokig eller kontrasterande mörk färg på stoppning av stoppade möbler finnas i mer än en möbel. Till exempel i vardagsrummet kan två soffor som vetter mot varandra göras i olika men lika accentfärger..

Accent inredning

Möbler med ljusa klädsel

Levande detaljer om inredningen

Klädda möbler som accent

4.Lagringssystem – rationell användning av utrymme. I moderna designprojekt kan du alltmer se lagringssystem placerade från taket till golvet. Detta tillvägagångssätt låter dig få ut det mesta av det tillgängliga utrymmet. I kök ser vi den övre delen av skåp, upphängd precis under taket (den har ofta två nivåer, olika djup). Naturligtvis är den översta nivån inte lämplig för daglig användning; det är helt enkelt obekvämt för en person med en genomsnittlig höjd att få hushållsartiklar från de övre hyllorna. Men ur synvinkel för förvaring av redskap som sällan används hjälper detta tillvägagångssätt att lossa förvaringssystem i andra rum och hålla ordning på själva köket..

Köksfronter

Modern köksdesign

Förvaringssystem för köket

Snövit köksfasader

Om vi ​​pratar om förvaringssystem i vardagsrum, är de konventionellt uppdelade i två typer – inbyggda ställ med öppna hyllor och låga moduler med fasader. För böcker, dokument och foton används öppna hyllor inom ramen, för allt annat som ägarna skulle vilja gömma för gästernas ögon används kompakta byråer med lådor, låga moduler med gångjärn eller skjutdörrar.

Yakaya och bekvämt par

Symmetririket

En ljus plats att läsa

Rymlig vardagsrumsdesign

5.Belysningsenheter – diffus eller lokaliserad belysning. Oavsett storleken på rummet i ett modernt privat hus klarar det sällan med endast en källa till konstgjord belysning. När allt kommer omkring är belysningssystemet inte bara möjligheten att belysa en eller annan del av rummet, utan också möjligheten att skapa en viss atmosfär, zonera ett utrymme eller markera särskilt viktiga segment. Tja, när du kombinerar flera funktionella zoner i ett utrymme (studiorum), bör ett belysningssystem finnas i varje.

Vardagsrum i burspråket

Vardagsrum med stora fönster

Vardagsrumsdekoration i ett privat hus

Lakonisk vardagsrumsinredning

En central ljuskrona räcker aldrig i ett sovrum. Även om du inte har för vana att läsa före sängen, är belysning från lokala källor (vägglampor, bord eller golvlampor) i sovrummet helt enkelt nödvändigt – för att skapa en viss atmosfär av förberedelse för sängen. Även i ett litet vardagsrum räcker inte taklampor. En golvlampa eller bordslampa behövs i en mjuk sittgrupp, läshörna eller nära ett kaffebord.

Accentvägg i sovrummet

Belysningssystem för sovrummet

Eklekticism i sovrumsdesign

6.Textildekoration – lakonisk design. Om vi ​​pratar om drapering av fönsteröppningar, rekommenderar designers att använda de enklaste textillösningarna i form och utförande. Traditionella gardiner – raka dukar som faller från taket till golvet i enhetliga vertikala veck, kan fungera både solo och i ett företag med en genomskinlig slöja (oftast slät och slät).

Textil dekoration

Draperifönster i sovrummet

Accent draperi

Ett annat verkligt sätt att textil dekorera fönster i moderna interiörer i lokaler med en mängd olika funktionella ändamål är användningen av tyggardiner (romerska, textilgardiner, japanska gardiner-skärmar). Utformningen av vertikala dukar i bredd som bara täcker fönsteröppningen och kan samlas i jämnt fördelade horisontella veck passar perfekt till den lakoniska stämningen i moderna rum.

12

40

22

Om vi ​​pratar om ett annat alternativ för att använda textilier för att dekorera ett rum, är det mest slående och accent användningen av soffa och andra dekorativa kuddar. Detta är det enklaste, snabbaste och billigaste sättet att ändra inredningens karaktär – att ändra färgen på textilinredningen på sängen i sovrummet eller soffor och fåtöljer i vardagsrummet. Att byta kuddfodral är mycket enklare än att byta väggdekoration eller klädsel, varför designers och deras kunder älskar den här designtekniken så mycket..

Ljusa kuddar

Betoning på soffkuddar

Ljusa kuddfodral

Accent inredning

Ursprungligt tygval

Faktisk färgpalett

Som nämnts ovan har monokromatisk väggdekoration blivit den otvistade favoriten i utformningen av bostadslokaler. Och det kommer inte att vara någon nyhet för att ljusa nyanser i en monokromatisk version är det vanligaste sättet att skapa en universell bakgrund för ett rum. En ljus ton hjälper till att jämna ut brister i arkitektur och ytbehandling, kommer inte att fokusera på bristerna i installationen av fönster- eller dörröppningar, kommer att bidra till att visuellt öka volymen i rummet och kommer att vara en utmärkt bakgrund för accentmöbler eller dekorativa element.

Snövit väggdekoration

Ljus design av ett barns sovrum

Ljus enfärgad finish

Betoning på sängens design

Ljus bild av vardagsrummet

Användningen av vitt för väggdekoration dikteras också av påverkan av skandinavisk stil på bildandet av en modern stil. Snövita väggar i kombination med varma trägolv är ett av de viktigaste motiven för att dekorera skandinaviska hem. Maximal plats och ljus är en prioritet i ett rum av alla storlekar. Den vita färgen, som praktiskt taget inte absorberar solens strålar, passar nämligen bäst för uppgifterna och grundprinciperna i den skandinaviska stilen..

Läshörna i vardagsrummet

Lätt interiör

Skandinaviska motiv

Modern stil och skandinavisk

Grått går inte ur mode. Dess relevans kan observeras under flera säsonger. Universell, neutral, men samtidigt ädel och solid – grå färg kombineras perfekt med olika inre färglösningar. Beroende på den valda nyansen kan du skapa en lugn, dynamisk och till och med dramatisk atmosfär i rummet. Det räcker att välja ett par toner i sällskap av grå färg (oftast vita och svarta eller snövit ytor och trä) och göra en ljus accent – den ursprungliga interiören är klar.

I grå nyanser

Sovrum i grå nyanser

Faktisk gråton

Grå finish

Köksfronter i grått

Svartvita kombinationer i utformningen av moderna rum är inte de sista i listan över aktuella idéer. Å ena sidan är en sådan design lätt att organisera även i avsaknad av designkunskaper, men å andra sidan kan du få en verkligt original, dynamisk och snygg bild av rummet. Beroende på rummets storlek och syfte, som kommer att inredas i en kontrasterande version, används ljusa och mörka toner i olika intensitet. Naturligtvis, för rum i ett litet område, blir en ljus ton den viktigaste, en mörk färg används bara för att betona geometri och markera särskilt viktiga inredningsartiklar. I rymliga och ljusa rum kan en mörk ton användas som huvudämne för utförande av stora möbler eller efterbehandling av en av ytorna.

Svartvit design

Kontraster i köket

Alternerande mörka och ljusa ytor

Kontrast badrumsdesign

Japanska motiv

Kontraster i barnkammaren

Kontraströr

Mörk topp, ljus botten

Tillsammans med relevansen av att använda vita och kontrasterande kombinationer finns det en färgpalett som alltid kommer att användas. Varma bruna nyanser – från ljus beige, pastell till djupa, mörka nyanser «mörk choklad» skapa alltid en mysig, bekväm miljö för alla där du bara vill koppla av, vila, få styrka efter en hård dag för nya prestationer. Det är därför det beige färgschemat finns i en mängd olika rum – från badrummet till vardagsrummet, från korridoren till köket..

Ljus beige palett

Varma färger

Badrum i pastellfärger

Kontrast vardagsrumsdesign

Ljusa beige nyanser

Sovrum i ljusa färger

Badrum och beige