Partition i vardagsrummet: olika alternativ för material, mönster och användningsområden

Skiljeväggar är inte strukturella element i en byggnad, vilket innebär att de kan rivas och uppföras efter behag. Konstruktionen av skiljeväggar i en lägenhet och ett hus blir mer och mer populärt för att zonera det användbara rummet i vardagsrummet. Valet av tillverkningsmaterial och utformningen av skiljeväggar beror på i vilket rum det kommer att stå. Vad partitionen ska vara gjord av för att utföra sin funktion?

Skiljeväggar mellan vardagsrummet: fördelarna med en bärbar vägg

En partition är en enkel lösning om rummet inte helt uppfyller dina förväntningar. Det placeras ofta i rum, så för mycket utrymme är uppdelat i mindre zoner, så att du kan skapa rum med olika ändamål. Till exempel skulle en utmärkt lösning vara att bygga en skiljevägg mellan vardagsrummet och korridoren eller köket med matsalen..

Ett roligt sätt att dela upp ditt vardagsrum är att bygga en låg skiljevägg. En sådan hälft av väggen kan skilja matsalen från rastplatsen utan att rummet mörknar ytterligare. Köksdelaren har också formen av en vägg som försiktigt skyddar rummet från andra funktionella utrymmen..

Partitioner ger mer intimitet. Väggen låter dig skilja det område som kräver mest integritet.

Sovrum-vardagsrum med mellanvägg av gipsskivor

Utan tvekan är placeringen av gipsväggar den mest populära metoden för att dela ett rum. Installationen av en sådan lätt partition inkluderar skapandet av en ramkonstruktion av aluminium- eller metallprofiler. Därefter fästs gipset på ramen. Denna metod för väggplacering är ganska enkel och kräver inte stora ekonomiska kostnader. Skiljeväggar är lätta och tunna, så de är idealiska för små utrymmen, eftersom deras tjocklek inte överstiger 5-7 centimeter.

Väggen måste förstärkas ytterligare om upphängningselement installeras. Om vardagsrummet inte bara ligger i anslutning till sovrummet, utan också till badrummet, tänk på att det finns fukt i sådana rum, så materialet från vilket du ska bygga väggen måste vara vattentätt eller ordentligt impregnerat. Annars kan väggen svälla och ruttna inifrån efter ett tag..

Vardagsrumsväggar av trä

Skivan kan också utformas som en träram. Den otvivelaktiga fördelen med träpartitioner är användningen av naturliga råvaror. Alla ansträngningar måste göras för att se till att träet håller hög kvalitet – hårt, hållbart och framför allt torrt. Annars kan väggramen deformeras och spricka, och fula repor kan bildas på ytan. En rimlig lösning skulle vara att impregnera ramen..

Vardagsrumsdesign med en tegelvägg

Vill du installera en stark och hållbar skiljevägg i ditt vardagsrum? Den mest slitstarka strukturen är en tegelvägg som är byggd med våt teknik med murbruk. Tegelväggar är tjocka och tillräckligt starka för att laddas med hängande föremål som hyllor eller RTV -utrustning. Den största nackdelen med en invändig tegelvägg är dess låga ljudisolering..

Du kan använda olika material för att bygga en skiljevägg i ett hus eller lägenhet. Det mest populära alternativet är tegelmodellen, särskilt för en lägenhet i loftstil. Om du bygger en sådan vägg, kom ihåg att tegel är ett keramiskt material som är mycket tyngre än andra typer av råvaror. Denna skiljevägg måste placeras direkt på golvet. På grund av vikten av den keramiska skiljeväggen är det klokt att kontakta en professionell som kommer att kontrollera takets bärförmåga och bedöma behovet av ytterligare förstärkning..

Partitioner för zonindelning av kök och vardagsrum av glas

En intressant form av den inre partitionen är en glasvägg. Materialet kan vara helt transparent, matt eller med ett dekorativt mönster. En sådan yta kommer visuellt att dela vardagsrummet medan den dekoreras.

Glaspartitionen kan också delas upp i mindre rutor för att simulera en fönsterram. Denna lösning är mycket intressant och extremt praktisk om du bestämmer dig för att stänga köket på detta sätt. Tack vare inglasningen är rummet fortfarande synligt och lukten av fukt och köket förblir inuti glasburen..

Layouten på partitionerna i lägenheten är inte slutgiltig. Vanligtvis är utbudet av möjliga åtgärder inom den exakta rumsindelningen stort. Befintliga väggar kan tas bort helt eller delvis, du kan sätta nya skiljeväggar i olika former och från tvetydiga material. 

Kök-vardagsrum med skiljevägg

Kombinationen av kök och vardagsrum ger mer ljus och utrymme, vilket gör rummet mer justerbart. Du kan också bara riva väggen delvis. Till exempel är ett bra alternativ att lämna ensam. «kolumn», som inte längre är en verklig sektion men ändå betecknar en funktionell gränsdragning.

Du kan också välja att riva väggen endast från en viss höjd och använda resten som ett element i inredning och zonmarkering. En sådan låg vägg kan anslutas till en bar eller köksö. Du kan flytta bordet för att definiera matsalen. Soffan kommer att vara en utmärkt partition i den här versionen..

Två sidor av partitioner. Hur man använder dem?

Att ta bort de fasta väggarna kan tyckas öka rummets inredningspotential. På ena sidan tar väggen lite plats. Å andra sidan kan den nya partitionen ge olika dekorationsmöjligheter, eftersom den har två sidor..

Aspekten av den praktiska användningen av partitionen förbises ofta, och väggarnas potential förblir outnyttjad. Om du har tillräckligt med utrymme kan du designa en vägg för hyllor och inbyggda garderober på den sida där de behövs som mest. Genom att separera korridoren från vardagsrumsväggen får du plats för en garderob på sidan av korridoren och på vardagsrummet – extra utrymme för bokhyllor. Naturligtvis är ett rationellt och framgångsrikt projekt nyckeln.

Fotogalleriet hjälper dig att själv bestämma vilken typ av vardagsrumspartition som passar dig. Vackra lösningar kommer säkert att glädjas, så att du kan fantisera och experimentera i ditt hem interiör.