Magiska lektioner – färger i interiören

Den avslappnande effekten av grönt, den lugnande blå bluesen, energiförstärkningen av rött är alla resultatet av ett beslut som fattats när du väljer ett färgschema för ett hem eller kontor. frukten av ett inre färgschema kan skapa kaos på vårt bostadsutrymme om vi väljer vårt favoritfärgschema utan att tänka på hur det kommer att fungera. Det är mycket viktigt att komma ihåg viss kunskap om hur färg förbättrar känslan av välbefinnande, förvandlar det upplevda utrymmet för att göra det större eller mer bekvämt, och hur det belyser och fyller med energi de mörka och frusna hörnen av det inre rummet av människosjälen..

Vad man ska analysera när man väljer interiörfärgscheman. Inredningsriktlinjer inkluderar:

 • Syftet med användningen av lokalerna, oavsett om de är privata eller offentliga;
 • Förbättring utanför;
 • Gillar och ogillar angående färg och stil;
 • Rumsbelysning (naturliga och konstgjorda ljuskällor);
 • Möbler, inredningsartiklar och tillbehör.

Skapa en inre bild

Neutrala färger (grå, beige, grädde) är bra för att skapa bakgrunden till ett utrymme, det vill säga för väggar och tak. De skapar en känsla av rymd i rummet, kombinerat med ljusa möbler och draperier. Till exempel kommer medium beige på väggarna och vitt tak i kombination med djupt trägolv att ge en touch av tradition..

Interiör i gröna nyanser

Sök efter mönster: en modell eller dominerande färg på möbler som finns i lyxiga tyger eller konstverk. Till exempel kan en befintlig orientalisk matta ge en aning om stil och färgschema i hela interiören. Genom att variera tonerna i färghjulet väljs individuella detaljer om den samordnade strukturen i utrymmet.

Val av färgscheman

Att välja bland olika färgscheman blir lättare om du använder ett färghjul. Genom att göra det kan du tillämpa ett monokromt färgschema på hela rummet eller skapa en kontrasterande färgkombination. Samtidigt skapar kompletterande färger bredvid varandra på färghjulet, till exempel gult och lila, en dramatisk och djärv effekt, men det passar bättre för ett privat sovrum än för en kontorsinredning..

Färg i interiören

Vanligtvis använder interiörfärgscheman inte mer än tre färger sida vid sida på färghjulet, eller en kombination av svala och varma färger, till exempel blått och grönt..

Trippelfärgscheman använder tre nyanser som placeras i följd eller på lika avstånd från varandra. Helst används andelen vid utformningen av utrymmet:

 • Dominant färg – 60%;
 • Sekundär färg – 30%;
 • Kontrastfärg – 10%.

Detta låter dig balansera känslor och väcker intresse för att tränga in i rymden..

Förstå effekten av färg

Färger hjälper uppfattningen av rymden och designen. Med ett rött färgschema kan du till exempel skapa en djup och varm atmosfär av en mörk stavning. Å andra sidan skapar kombinationen av dämpat blått, grått och brunt en sval och lugn känsla. Grädde och rosa toner skapar en varm och inbjudande önskan att beröra utrymmet.

Lila

Trots att det som redan har sagts kan hjälpa till att göra rätt val av färgschemat, som tidigare, förblir personliga preferenser det viktigaste när det gäller stil och färg, de skapar känslor av komfort och välbefinnande i varje fall..

Valet av färger för heminredningen

Ändra interiören i huset helt – det här är huvuduppgiften för färgpaletten av färger. Till exempel skapar kontrastfärgen på högerkant av utrymmet inte bara stämningen i rummet, utan ger det också en viss personlighet. Nyckeln är hur perfekt färgen är för det valda utseendet och hur väl den blandar sig med andra element i den. Istället för att välja ett utrymme som är bekant och säkert när det gäller uppfattning, varför inte ta lite tid att utforska nya möjligheter och välja originalfärgkombinationer..

Men först och främst måste du överväga bilden av din ekonomiska budget. Efter att ett visst antal har fastnat i sinnet måste några andra saker klargöras. I synnerhet, vad är den slutliga effekten av drömmar: kommer det att vara en önskan att få en touch av excentricitet till helhetsbilden, eller är det fortfarande att fokusera på den traditionella konservatismen av färguppfattning. Så snart ett visst beslut har fattats kan du gå vidare till nästa steg..

Färgad interiör

Nämligen lära dig några av grunderna i färger och deras färger. Det finns så många märken och typer av färger på marknaden idag att det är fullt möjligt att välja ett märke som passar din budget. Samtidigt måste man också föredra typen av finish: matt, satin, blank, halvblank, «äggskal».

Att färdigställa färgschemat är det viktigaste steget som kommer att avgöra hela inredningen. Detta måste göras mycket noggrant..

Färdigställer färgschemat

Innan du bestämmer dig för ett visst färgschema måste du också tänka på följande:

 • Rummets förhållande till resten av huset;
 • Färgscheman som redan finns i huset;
 • Befintliga möbler och möbler som ska installeras i rummet;
 • Draperier, mattor etc., befintliga och de som planeras ingå i interiören.

Och dessutom är det nödvändigt att bestämma rummets yta.

När du väljer ett färgschema skadar det inte att kontrollera hur en viss färg kommer att se ut under olika ljusförhållanden, eftersom det som är attraktivt på dagtid kan se tråkigt ut eller till och med obehagligt när solen går ner. Och för detta är det bättre att välja en liten del av rummet och måla den i den valda färgen. Det är viktigt att nämna här att när den torkar blir färgen två nyanser mörkare, så du måste också kontrollera hur färgen kommer att se ut efter torkning..

Blå färg i interiören

En annan viktig aspekt av färgschemat i ett rums utrymme är dess kombination med färgscheman i andra rum. För att kontrollera detta är det tillräckligt att titta med dörren öppen från olika punkter, vilket utrymme som är synligt från det intilliggande rummet. Måste ha minst två vanliga färger i färgscheman i angränsande rum.