Lämplig matta för badrummet

En vanlig människas dag börjar med ett besök på badrummet. Stämningen för nästa dag kan bero på hur bekvämt och harmoniskt det är arrangerat. För att känslor bara ska vara positiva måste alla detaljer i situationen väljas på det mest noggranna sättet..

Beige badrumsmatta

Ett av de funktionella och dekorativa elementen för ett sådant rum är en matta. Stående på denna ö får besökaren på boudoiren de första intrycken av rummet. För att din badrumsgolvmatta ska leva upp till förväntningarna måste du välja den med många faktorer i åtanke..

Bruna toner på badrumsmattan Röd matta i badrummet Textilmatta i badrummet

Huvudsyftet med badrumsmattan

Badrumsgolv bör utrustas med ett antal egenskaper. För att kompensera för frånvaron av några av dem är det mattan som tillhandahålls. Till att börja med bör en sådan detalj av situationen ge maximal säkerhet för dem som kliver på ett halt golv efter vattenprocedurer. För detta är materialen noga utvalda. De ska inte glida och det är önskvärt att en matta av dem kan fungera som en isolator för elektrisk ström. Detta är mycket viktigt när du använder elektriska apparater i en fuktig miljö som denna. Produkter med små sugkoppar på baksidan är utmärkta halkskyddsprodukter. En sådan matta kommer att behålla sin orörlighet även på ett vått golv..

Röda nyanser på badrumsmattan Blå toner i badrummet på mattan Mörk matta i ett vitt badrum

En annan förutsättning är golvelementets förmåga att bibehålla komforten och ta hand om ägarens hälsa. Efter en varm dusch behöver du inte kliva på kalla plattor när det finns en varm och mjuk matta under fötterna.

Mönstret på badrumsmattan

En annan viktig funktion hos ett sådant tillbehör är dekorativt. Du kan skapa en trevlig atmosfär genom att välja en lämplig kombination av form, färg och textur som harmoniskt passar detta element in i det övergripande interiören..

Färgglad matta i badrummet Grå badrumsmatta

Vad är mattorna

Mängden badrumsmattor är inte bara fantastisk, utan får dig också att tänka på valet. Det första kriteriet för klassificering är platsen där en sådan produkt placeras. Den kan användas på badrumsgolvet eller i själva badkaret. Badmodeller fästs i botten med sugkoppar och är utformade för att förhindra glidning. De är vanligtvis gjorda av akryl, vinyl eller gummi..

Kombinationen av grått och blått på badrumsmattan

Golvmatta har ett bredare utbud av materialval. Det enda villkoret är en gummibaksida, som ska hjälpa till att undvika att glida och hålla produkten från fukt.

Ett annat urvalskriterium är mattans form. Här är fantasiflygningen inte begränsad till någonting. Du kan välja en strikt rektangelform som passar perfekt in i ett rum i klassisk, minimalistisk eller högteknologisk stil. En rund matta kommer att ge inredningen mjukhet och släta ut de grova linjerna på vissa möbler. Barn kommer att älska modeller i form av djur eller olika föremål. En produkt med oregelbunden form ser original ut på golvet. Till exempel är en fläckformad matta som efterliknar en vattenpöl i lämplig färg perfekt för ett rum med nautiskt tema..

Ljusa ränder på badrumsmattan

Mattans färg kan få den att sticka ut från inredningen och göra den till en central figur, eller införa den harmoniskt i inredningen och därmed komplettera det befintliga färgschemat. Ljusa saftiga färger kommer att locka barnens uppmärksamhet och förvandla en enkel daglig tvätt till ett intressant spel.

Färgad matta i ett klassiskt badrum Färgglad matta på badrumsgolvet

Du kan applicera ett mönster eller en målning på mattan. Det kan vara ett skogslandskap eller ett hav. Bilden av fisk och andra marina djur och växter kommer också att vara ett lämpligt mönster för en sådan miljö..

Material för tillverkning

Ett vanligt material för badrumsmattor är polypropen. Dess fördel är överflödet av färger och enkel skötsel..

Ett annat lämpligt material är gummi. Det låga priset i kombination med ovanstående egenskaper gör en sådan produkt till en frekvent gäst i badrum. Olika tillsatser till sammansättningen av gummimattor påverkar strukturen och nyanserna hos ett sådant tillbehör..

Nyligen har vävda mattor eller produkter som innehåller textilier blivit populära. Den kan innehålla linne, bomull eller konstgjorda fibrer. Högen på en sådan yta kan vara lång eller kort. Nackdelen med naturvävda eller stickade mattor är deras bräcklighet. Denna nackdel kompenseras av den mjukhet och komfort som bara tygprodukter ger..

kombination av nyanser av väggar och en matta i badrummet Klassiskt badkar med matta Färgad matta i badrummet Röd matta i badrummet

Polyesterprodukter ger antibakteriella egenskaper till alla fördelar med konstgjorda mattor. Ett sådant tillbehör kan enkelt tvättas även i en tvättmaskin utan risk för skada..

En PVC -matta är ett av de billigaste alternativen. Materialet erhålls genom att skumma ett speciellt ämne med hjälp av en speciell teknik. En sådan produkt kräver inte alls underhåll och vid behov kan den enkelt bytas ut mot en ny..

På alla livsområden har naturmaterial blivit allt populärare under de senaste åren. Badrumsmattor har också påverkats av denna trend. Listan över naturmaterial för sådana produkter inkluderar:

Stor badrumsmatta Imiterad zebrahud i badrummet Päls i badrummet Päls på badrumsgolvet

I denna grupp kan mossmattor bli en originallösning, men de ökade kraven för att ta hand om dem bör beaktas. Elite badprodukter är tillverkade av mossa och använder upp till 70 sorter av detta material. Torken är förstärkta på en baksida, vilket gör att mattan inte kan glida, samtidigt som den skapar en bekväm känsla när du rör fötterna. Vattenstänk på andra beläggningar kan skada dem. När det gäller en mossmatta förbättrar vatten bara tillståndet hos detta naturmaterial..

Trämattan ska täckas med en speciell förening som bevarar produktens färg och konsistens, samt skyddar den från spridning av skadliga bakterier. Samma metod används för att bevara bambuöverdrag..

Golvmattor i badrum Grön badrumsmatta

Att ta hand om en matta av naturmaterial är lite svårare än analoger gjorda av konstgjorda ämnen. Men den obestridliga fördelen med naturprodukter är utseendet, vilket kommer att skapa en mysig och varm atmosfär i rummet, kombinerat med trevliga känslor från att röra mattan med bara fötter..

Stickad matta på badrumsgolvet Pälsmatta i badrummet

För att en badmatta ska fungera effektivt i många år måste den kombinera:

  • praktiskhet;
  • miljövänlighet;
  • skönhet;
  • förmågan att harmoniskt passa in i interiören;
  • enkel vård;
  • behaglig beröringskänsla.

Badmatta i lugnande färger Lugna nyanser på badrumsgolvet Vit matta i badrummet

Om du kan hitta en produkt som kännetecknas av alla dessa kvaliteter, så är det precis vad du behöver för att skapa den perfekta badrumsinredningen.