Kolonial stil i inredningen

Namnet på den koloniala stilen talar för sig själv. I en tid då världens ledande länder erövrade nya territorier dök ett stort antal franska, engelska, nederländska och spanska kolonier upp i Amerika, Afrika och Asien. Under åren har kulturen och smaken i europeiska länder blandats med det lokala sättet att leva. Så här uppstod en av de mest föredragna stilarna i utformningen av bostadsutrymme, där designers försöker vid första anblicken kombinera helt oförenliga objekt från den filosofiska öst- eller afrikanska exotismen med lyxen och komforten i den europeiska klassen..

Färglösning för sovrummet Sovrum i kolonial stilEnkelhet och kortfattad – grunderna i den koloniala stilen

Kärnan i den koloniala stilen är att den inte har några tydliga gränser, uttrycklig zonindelning av rummet är inte lämpligt här, tvärtom, alla övergångar utjämnas så mycket som möjligt. Det är inte ovanligt att designers använder pelare, tak med alla slags droppar och nischer, flernivågolv, skiljeväggar och skärmar för en så mjuk uppdelning av rymden..

Badrumsdekoration i kolonialstil Kolonial badrumstil Sovrum i blå toner

Utrymme färgschema

Lugn, återhållsamhet och lyx i den koloniala stilen uttrycks också i färgschemat. Som regel, för att dekorera rum i denna riktning, används ljusa pastellfärger för väggar och mörkare naturliga färger för möbler, eller vice versa. Som ingen annanstans kommer oliv, terrakotta, guld, färgen på gammalt trä och ockra att vara lämpliga här. Denna regel utesluter dock inte alls närvaron av ljusa och rika dekorativa element, men de måste användas med försiktighet..

Kolonialt vardagsrum Sovrumsdesign i kolonialstil Rymligt sovrum i kolonial stil

Material och textilier för efterbehandling

Kolonial stil är en kombination av europeiska klassiker med exotiska älskade av alla, varför trä av sådana arter som asiatisk valnöt, gummi, idegran och rotting används här. Naturmaterial som lera, brons, sten och keramik kommer också att vara lämpliga här. Valet av textilier måste också ägnas särskild uppmärksamhet. Det finns ett antal krav för honom:

  • det bör uteslutande vara naturmaterial (siden, läder, linne, ull och mocka);
  • nyanser och färger ska vara så naturliga som möjligt, exotiska tryck är också välkomna, till exempel påminner om färgen på en zebra, giraff, leopard eller tiger;
  • mattorna som används i inredningen ska spegla kulturen och färgen på det valda temat så mycket som möjligt. Det kan vara vävda spår med afrikanska eller orientaliska motiv, eller päls som efterliknar djurens färg..

Närvaron av naturmaterial i dekorationen betonar den rika färgen och ger inredning en speciell charm och lyx.

Måla i sovrummet Ljust vardagsrum i kolonialstil

I utformningen av väggar i kolonial stil är tapeter med alla slags mönster oacceptabla. När du väljer en väggfinish måste du föredra antingen gips eller tapeter med en textur som naturligt tyg eller bambu. Paneler med kolumner och massiva takstakar kommer också att vara lämpliga här. Dessutom är en mängd olika målningar med natur, djur eller vissa specifika symboler i ramar av naturligt trä eller bronsfärg också välkomna..

Stora fönster i vardagsrummet Mörkt trä tak

När du inreder ett rum i kolonial stil, är det inte bara gipsskivkonstruktioner som uppförs i taket, utan även träbjälkar som sticker ut i rummet. Färgen på taket kan vara antingen klassiska vita eller exotiska färger som mahogny.

Korgmöbler i sovrummet Färgad skärm i vardagsrummet Korgfåtöljer

möbel

Möbler som används i utformningen av ett rum i kolonialstil måste vara tillverkade av naturliga råvaror. Soffor och fåtöljer i läder eller textil, soffbord med böjda ben, stolar med snidade ryggar och stoppade säten, korgar och himmelssängar av trä hjälper inte bara att återskapa atmosfären som motsvarar denna stil, utan också att bo i ett sådant rum som bekväm som möjligt. Dessutom kommer en sådan hemmiljö inte bara att vara funktionell utan också estetiskt kompetent, vilket bara ger nöje för både gäster och hushåll..

Antika lampor Levande färger i kolonialstil

Belysning

Rum i kolonial stil ska vara rymliga och ljusa, vare sig det är ett vardagsrum, sovrum eller badrum. Därför är stora fönster som ger maximal mängd solljus mycket lämpliga. Naturligtvis gäller detta alternativ endast privata hus, men ett stort antal ljuskällor måste installeras i lägenheten. Det kan vara strålkastare, golvlampor, lampor och halvantika ljuskronor..

Tak på flera nivåer Mattor i kolonialstil Badrumsdesign

Kolonial stil – en blandning av kulturer och färger

Denna interiörstil kommer att uppskattas av älskare av klassikerna. Här finns både chic och charm och exotiska anteckningar, till vilka de flesta människor, som förblir uteslutande anhängare av den europeiska kulturen, på något sätt inte är likgiltiga.