Köksbänk: befintliga typer och beräkning av rätt höjd

Letar du efter rätt bänkskiva för ditt nya kök? Eller kanske är det dags att byta ut den slitna? Kolla in våra tips och fotoexempel genom att välja hundratals mönster och färger: trä, sten och betong. Förbereder du din drömkökdesign eller vill du ändra något i den nuvarande utvecklingen? Om du funderar på att välja en bänkskiva är antalet erbjudanden på marknaden för stort för att enkelt välja rätt material och mönster. I artikeln nedan hittar du svar på alla frågor..

Bänkskivor i kök: de viktigaste urvalskriterierna

Köket är husets utställning. På den är en av de viktiga elementen bordsskivan. Det ska inte bara vara estetiskt tilltalande och matcha inredningen, utan också vara extremt hållbart, motståndskraftigt mot skador, repor och fläckar. Varje dag utsätts ytan för spill av olika vätskor, torkning, skärning av grönsaker eller kött, till och med för höga temperaturer, i form av heta grytor.

Bänkskivan skapar en arbetsyta för matlagning, men det är också platsen att installera de viktigaste köksapparaterna, till exempel en diskbänk eller spishäll. Förutom sin praktiska funktion spelar bordsskivan också en dekorativ roll..

Flera faktorer påverkar vilken typ av bänkskiva du väljer för ditt kök:

Att välja en bänkskiva för köket är ett mycket viktigt beslut som måste fattas redan i designstadiet av detta rum på grund av behovet av att matcha färg och mönster med andra dekorativa element. Beroende på den angivna budgeten kan du välja billigare (laminerade och trä) eller dyrare (från konglomerat) modeller. Fram till nyligen dominerade trämodeller i kombination med vita möbler i mode, men platsen beror på hushållets smak, och rikheten på bänkskivornas och fasadernas mönster ger obegränsade möjligheter..

Monteringen av köksbänkskivan lämnas bäst till ett specialiserat team. Oftast ingår detta i kostnaden för att installera ett kök och inkluderar att göra hål för vitvaror och nödvändiga anslutningar mellan bänkskivor. Att använda professionell hjälp ger dig förtroende för att toppen har installerats som utformad och korrekt förberedd för användning..

Bänkskivor i kök: foton av modeller från olika tillverkningsmaterial

För närvarande erbjuder marknaden ett oändligt antal bänkskivor, olika material, färg eller textur. Du kan enkelt hitta dina drömmars alternativ, även om du ibland inte kan undvika att fatta svåra beslut. Utseende eller hållbarhet är viktigare? Valet tillhör varje glad ägare av ett hus eller lägenhet.

Bänkskivor i laminerat kök

Det är fortfarande den mest populära typen av köksbänkskiva och upplever en verklig renässans. Kvaliteten har ökat betydligt, så laminerade skivmodeller kan enkelt konkurrera med ädla material. Sådana bänkskivor är gjorda av obrännbar spånskiva, täckta med ett lager laminat av vilken färg som helst, både homogen och imiterande sten, trä eller härdat stål, i matt, halvblank eller nyligen fashionabla blanka versioner..

Bänkskivor i laminerad skiva från ledande tillverkare är motståndskraftiga mot nötning, stötar, repor, höga temperaturer (upp till 180 C), färgning, utan missfärgning under påverkan av solljus och cigaretter. Kanterna på sådana plattor kan avrundas på en eller båda sidor, samt avslutas med en profil. Mängden mönster och färger kommer säkert att locka potentiella älskare av detta material. Laminatskiva som imiterar trä kan framgångsrikt användas som köksbord.

Sammansatta köksbänkar

Detta är ett gediget och pålitligt förslag. Materialet är en blandning av 2/3 naturliga mineraler i kombination med 1/3 akrylharts och pigment. Topparna är gjorda av MDF-skivor, som är täckta med ett kompositskikt 10-16 mm tjockt. Detta material är termoplastiskt, det kan ha vilken form som helst, så att du enkelt kan få vilken form som helst, och inga sömmar kommer att synas vid lederna.

Kompositer är lämpliga för alla kök eftersom de finns i en mängd olika färger – enhetliga, fläckiga eller med synligt fyllmedel. Modellerna är mycket hållbara, giftfria, resistenta mot UV-strålning, temperatur, fuktighet, spill eller skador. Efter installationen kan toppen slipas och poleras regelbundet för att behålla en vacker yta i upp till 20 år.

Bra, hållbart material följs också av ett högt pris, och detta är den enda nackdelen med kompositbänkskivor. Den otvivelaktiga fördelen med kompositen är möjligheten att göra en diskbänk av den och ansluta den till arbetsytan utan synliga kanter. Denna lösning ger en unik visuell effekt samtidigt som den bibehåller en hög grad av hygien, vilket är mycket viktigt i köket..

Bänkskivor i sten

Först och främst förknippas sten med lyx och elegans. Faktum är att valet av ett sådant material är förknippat med högre kostnader, men hållbarheten och kvaliteten kommer säkert att kompensera för de kostnader som uppstår. Valet av sten för bänkskivor är varierat, du kan överväga olika färger och mönster av mineralet, eftersom det finns flera hundra typer av förslag på marknaden.

Bänkskivor i sten är skräddarsydda. Mestadels används marmor, granit eller travertin, men varje typ av mineral har olika egenskaper såsom hårdhet och vattenabsorption.

Granit är ett av de mest resistenta mineralerna och rekommenderas därför för köksbänkskivor. Den är resistent mot skador, mat, kemikalier och fukt och klarar sig bra vid höga temperaturer. Marmor beter sig lite sämre, men efter systematisk impregnering kommer den att erövra med sitt utseende..

Fördelen med sten är ett brett utbud av alternativ för bearbetning av bänkskivans kanter. Du kan välja mellan enkla lösningar med hjälp av komplexa former. Tänk på granit, eftersom det är ett vackert och elegant material som inte absorberar fukt och fläckar, är resistent mot skador och värme..

Bänkskivor i stål

Dessa köksbänkskivor är en originallösning i ett minimalistiskt, modernt kök. Lugna färger, enhetlig yta, användbarhet och tveklös elegans är de viktigaste egenskaperna hos bänkskivor i rostfritt stål.

Materialet är motståndskraftigt mot fukt, mekaniska skador, temperatur eller spillt rött vin. Bland dessa många fördelar finns det en nackdel – stålet måste torkas torrt, tyvärr kommer alla spår av vatten att synas..

Bänkskivor i stål är ett utmärkt alternativ för moderna designälskare, liksom för människor som älskar innovativa lösningar och har en rik plånbok. De flesta bänkskivorna är gjorda av spånskiva eller fiberplatta täckta med en stålplåt med en tjocklek på cirka 1-3 mm. Men det finns nu nya produkter som håller yttjockleken till ett minimum..

Bänkskivor i glas

Detta är en annan köksinnovation. Härdat glas används för att möblera smedjan, vilket gör ytan mycket hållbar och inte krossas. Limglas används också, där de två panelerna separeras av flera lager folie, vilket garanterar hög säkerhet för materialet. Även en trasig bordsskiva skadar inte en potentiell användare. Glasskivans tjocklek och längd har ett mycket brett intervall, och för härdat glas börjar tjockleken från cirka 10 mm.

Det finns många alternativ du kan använda i ditt kök eftersom glaset kan färgas, matt, glänsande och till och med digitaltryckas med ditt favoritmotiv, utseende eller foto..

Alla bänkskivor i glas, som stenar, görs på beställning. Detta ökar säkert kostnaderna, men att ha ett separat föremål i köket är värt de få besvären. Glas som kan användas till bord eller bänkskivor är reptåligt, mycket hållbart och mycket transparent.

Bänkskivor i trä

trä är ett tidlöst material som ser bra ut i både moderna och rustika kök. En bänkskiva i trä kommer att ge lite mys, värme och kontakt med naturen, men det kommer också att kräva systematiskt underhåll, eftersom trä är benäget för färgning, repor och har låg motståndskraft mot kontakt med höga temperaturer.

Spilt rött vin måste torkas omedelbart, det är inte möjligt att skiva bröd utan bräda och att placera varma grytor kommer att lämna svåra märken att ta bort.

Den träslag som bordsskivan gjordes av är betydande. Lövträ som ek, ask och bok rekommenderas av hushållsmaterial. Men allt fler exotiska arter används, som har en högre densitet, innehåller en stor mängd tanniner och därför är mycket bättre i en fuktig miljö, vilket kommer att räcka i köket..

Älskaren av träbänkskivor kommer att ställas inför ett val av massivt eller limmat trä. Den förra kommer att ha naturlig kornighet och ojämnheter, men kommer samtidigt att tendera att deformeras. Limmat trä är mycket mer hållbart, deformeras inte, spricker inte och behåller sin naturliga skönhet och tveklösa charm.

Köksbord med bänkskiva

Bordet är hjärtat i hela huset. Det är med honom som människor samlas till middag dag efter dag. Naturligtvis har denna möbel många andra användningsområden. Idag hittar du unika och designade samtida bord. Dessa bord förtjänar särskild uppmärksamhet eftersom deras utseende skiljer sig mycket från traditionella modeller. Originala, trendiga och moderna köksbord med bänkskivor ger rummet ett helt annat utseende. Dessa modeller är idealiska för matsalen, vardagsrummet och köket. Bekväma, hållbara och tillverkade av högkvalitativa material, de kommer att hålla i många år.

Annan användning för bänkskivor

Både bänkskivor i trä och trä kan användas som arbetsytor även utanför köket. Skuren i storlek och utrustad med möbelben, en bänkskiva i trä kan fungera som matbord, soffbord eller skrivbord. Du kan också använda en laminerad topp istället för trä. Tänk dock på att i de flesta av de tillgängliga modellerna är en av kanterna rundad, så klipp av den profilerade sidan och avsluta den med ett faner för att matcha toppfärgen. För att få en extra arbetsyta i ett litet kök kan du välja en bit av bänkskivan i önskad färg och fästa den på väggen med hjälp av vikbara fästen. Ofta är andra utrustningsartiklar och inredning som trappor och stigerör och inre fönsterbrädor gjorda av bänkskivor..

Kökslister för bänkskivor och andra tillbehör

Om du väljer en bänkskiva i laminerad eller trä, kommer tillbehören som är designade för det också att vara användbara. Till salu hittar du speciella profilerade remsor som gör att du kan maskera anslutningarna mellan bänkskivorna, det vill säga kökslisten. För utvalda bänkskivor kan du också köpa färgremsor som tätar anslutningen mellan bänkskivan och väggen. Väggpaneler, som finns i samma variationer som bänkskivor i laminat, blir också mer populära. Dimensionerna på en sådan bräda gör att du kan avsluta hela ytan på väggen mellan skåpen..

Köksbänkens höjd

De ergonomiska bordsskivorna är förvånansvärt mycket kontroversiella. Även om köksbänkskivans rätt höjd har studerats och bestämts för länge sedan, finns det alltid någon som kommer att säga att andra standarder nu råder. Rätt höjd är mer än bara centimeter. Arbetsytan ska vara 10-15 cm under armen böjd vid armbågen. Bänkskivans höjd är lämpligast för medelstort till tungt arbete i köket. Så det här är de bästa hörnparametrarna för de vanligaste åtgärderna som utförs på den. För att förstå hur denna höjd bestämdes, tänk en stund på vad du brukar göra när du lagar mat? Vad gör man vanligtvis på en köksbänk? Oftast handlar förberedelserna för matlagning på att skära alla ingredienser. För att göra denna operation bekväm måste den uppfylla två viktigaste villkor:

Genom att kontrollera sin position under arbetet bestämde forskarna alltså köksbänkens mest ergonomiska höjd..

Köksbänk standard: vad är en bekväm höjd för din höjd?

I de kända standarderna för bordsskivans höjd finns det vissa nummer:

  • för personer upp till 160 cm långa bör toppen vara på en höjd av cirka 86-88 cm;
  • för personer med en höjd av cirka 170 cm på en höjd av 91-94 cm och mer.

Det finns andra specifika bänkhöjder som beror på typen av arbete i köket. Därför, om du arbetar intensivt i ett matrum eller tvärtom, kontrollera den korrekta höjden på köksbänkskivorna..

Bänkskivans höjd i köket för tungt arbete

Om du ofta knådar deg i köket ändras inställningen till arbetet avsevärt. För denna typ av tidsfördriv rekommenderas att du sänker bordsskivans höjd så att du kan trycka på bordsskivan med hela kroppen. Höjden på köksbänkskivan för tungt arbete är cirka 15-25 cm under armen böjd vid armbågen. För ansträngande köksarbete blir det mer bekvämt när du kan böja dig över bänkskivan. Denna position gör att du kan arbeta med hela kroppen och frigöra dina händer..

Köksbänkhöjd för enkelt arbete

För ljusa arbetsytor bör rätt höjd ställas in cirka 10 cm över normala standarder. Därför, om höjden på toppen är 90 cm, är 100 cm bäst för lätt arbete. Denna storlek på bänkskivan används i praktiken främst för matkonsumtion. I ett professionellt kök kan du bli frestad att skapa en bänkskiva där tallrikarna är. Men även här är denna typ av bänkskiva sällsynt..

Bänkskivornas höjd på bardisken

Ursprungligen användes denna typ av bordsskiva för att äta och dricka samtidigt som den behöll en bekväm stående position. För närvarande är bänkskivans höjd annorlunda, så du kan välja rätt stol för alla alternativ. Höjden på hennes kök är vanligtvis cirka 30 cm högre än en vanlig bänkskiva, det vill säga i intervallet 110-120 cm. Men en bekväm position kan bara intas när du sitter på en lämplig barstol..

Vita köksbänkskivor

Köket är hemmets hjärta. Du kan spendera tid på att laga mat, dricka kaffe och till och med njuta av fritiden med ett glas vin. Därför är det viktigt att köksarrangemanget bidrar till både arbete och lek. Köksmöbler ska vara funktionella och rymliga så att alla nödvändiga tillbehör kan placeras i den. Bänkskivor är också ett viktigt element. De anses vara en av de mest utnyttjade ytorna i hemmet, vilket ger köket karaktär och kompletterar möbelkompositionen. Vita köksbänkskivor är extremt effektiva. De kan sättas in i nästan vilken inredning som helst. Tack vare sin ovanliga färg kommer de att bli ett designtillägg som kommer att tillfredsställa smaken hos även de mest krävande människorna..

Vita köksbänkskivor fungerar i alla lägen.

Val av fördelar

Vita köksbänkar är perfekta för varje stil. De ser väldigt imponerande ut i köket, där det finns ett mörkt golv eller andra element, för då skapas en original kontrast. En bänkskiva som sticker ut i färg från skåpen kommer att bli mer synlig. Du behöver inte välja köksmöbler och bänkskivor av samma material. Vissa människor fruktar att smutsen kommer att bli mer synlig. Inte sant! Oavsett färg är smutsen på bänkskivorna och skåpen alltid synlig, så du bör regelbundet ta hand om deras renhet..

Designer vita köksbänkskivor

Vita köksbänkskivor ger rummet en unik karaktär. Perfekt för interiörer i skandinavisk stil som domineras av vitt, grått och svart. Dessutom kommer vita, trä, grova bänkskivor att passa in i den skandinaviska strängheten. I provensalsk stil kommer vita ytor perfekt att matcha den mysiga atmosfären i interiören och komplettera träelementen med sin lätthet. På loft kombineras dessa element perfekt med tegel, råa tillbehör och en modern touch. Som du kan se kan de placeras i vilket kök som helst. De är eleganta, moderna och tidlösa. Kökstillbehör på en vit bänkskiva skapar en slående kontrast.

Renlighet är grunden för den vita toppversionen. I det här fallet är hygienen extremt viktig eftersom maten tillagas på bänkskivan och ofta har direkt kontakt med maten. Det är värt att rengöra dessa ytor med naturliga, inte kemikalier, eftersom de är säkrare för hälsan. Det enklaste sättet att ta bort smuts från laminat, sten och vitt glas. För bänkskivor, var uppmärksam på att placera heta föremål på dem, till exempel krukor eller kokkärl. Glas, granit och rostfritt stål tål höga temperaturer, men för andra bänkalternativ bör du köpa foder för att hålla köksredskapet borta från ytan..

Köksskåp och bänkskiva

Köket är främst ett grovkök. Estetik är ett viktigt inslag i en genomtänkt dekorationsprocess, men funktionalitet är lika viktigt, vilket avgör hur villigt du kommer att använda den. Som en mötesplats bör köket vara inbjudande, varmt och rymligt, men också utrustat med gott om redskap, tillbehör och kryddor. Av denna anledning är en nyckelelement i inredningen kökets basenheter, som är mindre vanliga än bänkskivor men är lika viktiga i möbelhierarkin. Att utrusta matlagningsområdet med tillräckliga mängder garanterar användarvänlighet. Golvskåp med bänkskivor och lådor ger köksanvändare den komfort och ordning de behöver i ett nyckelrum hemma.

Köksskåp 60 eller 80 cm

Väggmonterade produkter är en stor bekvämlighet för små köksägare, men ett stående köksskåp på 60 eller 80 cm med bänkskiva och lådor anses vara en självklar inredning oavsett rummets storlek. Först och främst är det mycket lättare att använda denna typ av möbler. Golvskåp har vanligtvis en mycket större lagringskapacitet än hängande enheter, vilket innebär att de rymmer ett stort antal föremål inuti, även när köket drivs av en sann kulinarisk entusiast. Särskilt när det gäller ett köksskåp i nedre hörnet, se till att dimensionerna är rätt för dig innan du köper..

Köksskåp med bänkskiva och lådor

Om du använder en mängd olika verktyg och råvaror i köket, eller bara har en stor familj som du ofta lagar mat för, vet du förmodligen problemen med brist på plats. Välvalda high-end köksskåp kan lösa problemet med bekväm matlagning för alltid. När du ställer in ditt kök är det värt att komma ihåg vikten av ytterligare förvaringsutrymme och hyllor som gör det enklare och roligare att använda. I detta sammanhang är stående köksskåp med bänkskivor och 80 cm breda lådor särskilt användbara, vilket ger optimal separering av porslin och bestick, vilket hjälper till att hålla ordning och reda..

Ett skåp med bänkskiva kan användas som skåp för ett kylskåp eller annan apparat som behövs i köket. Detta kommer att uppskattas av perfektionister som föredrar konsistensen av de använda materialen. Ett fristående köksskåp är det perfekta stället att placera en elegant ugn. Hyllutrymme sparar utrymme och fristående utrustning tar mycket mer plats som kan läggas på andra köksskåp med hög botten.

Ett stort antal extra utrymmen och fack gör det mycket lättare att hantera köket. Det är värt att utrusta dig med möbler som gör att du effektivt kan distribuera enskilda föremål utan att riskera onödigt röran..

Köket sjunker i bänkskivan

Valet av handfat avser inte bara materialet från vilket de är gjorda, utan också installationsmetoden. För närvarande är diskbänken, infälld i bänkskivan, mycket populär, vilket främst utmärks av sin höga estetik och praktiska användning..

Handfatinstallation kan göras på flera sätt. En av dem är att låta diskbänken komma in i bänkskivan så att kanterna ligger i linje med ytan eller överlappar den något. Det bör noteras att detta inte är den enda typen av diskbänkar som sticker ut när det gäller installationsmetoden:

Valet av bänkskiva och alternativen för dess användning är mycket olika. Du bör välja det lämpligaste alternativet för dig själv för att förvandla ditt kök och göra det så funktionellt som möjligt..