Interiörlister är en garanti för unikhet och exklusivitet

Det krävs inte mycket för att skapa din egen unika interiör. För detta finns det faktiskt ett antal designtrick och tekniker, varav en är användningen av lister. Lister är inget annat än dekorativa dekorativa element. I de flesta fall används de för att dekorera väggar. I princip inkluderar dessa alla typer av profilerade remsor eller paneler, samt ramar, golvlister, läktar och stuckaturer..

Rik inredning med elegant takdekoration med listerSpektakulär originalinredning med väggar dekorerade med listerSpektakulär väggdekoration med listerOriginalinredda väggar och dörröppningar skapar en unik inredning

För vilka ändamål används lister

Förutom estetiska funktioner är lister också bra för att dölja vissa defekter. Till exempel kan de användas för att bryta fula väggytor i flera delar eller sektioner av vilken form som helst. Och senare kan de målas i olika färger eller dekoreras med texturerade tapeter som skiljer sig åt i färg. Det händer att du måste dölja en inre defekt, och gjutformen distraherar perfekt uppmärksamheten från denna brist..

Effektiv väggdekoration med listerVäggarna i sovrumsinredningen är dekorerade med gjutning, vilket ger en speciell unikhet

Och om den också är gjord av trä, d.v.s. motståndskraftig mot mekanisk påfrestning, skyddar den också väggen från alla typer av skador. För att dölja fogarna mellan taket och väggen används golvlister, d.v.s. samma lister, vars bredd kan vara olika.

Bred golvlist som döljer skarven mellan vägg och tak

Det beror vanligtvis på takhöjden. Ju högre tak i rummet, desto bredare bör takplattan vara. Dess form kan också vara mycket olika: rak, konvex, konkav. Dekorativa eller stuckaturlister används ofta. Men för klassikerna kommer breda lister dekorerade med stuckatur att gå, och för minimalism – smala och vanligaste modeller.

Ett av de många alternativen för att dekorera taket med listerLister dekorerar taket i sovrummet

Installation av fönsterkarmar efterfrågas fortfarande. Detta började för många århundraden sedan, när det fanns en tendens att dekorera fönster med snidade ramar. Idag observeras ett annat tillvägagångssätt när det gäller fönsterdekoration – det är inrett inuti rummet, inte utanför. Dessutom måste formen vara helt konsekvent i stil och struktur. Om fönstret till exempel är av plast måste formen också vara av plast.

4 Fönsteröppningar dekorerade med listerLister på fönstren i det inre av sovrummet

Med hjälp av lister kan du fortfarande dekorera rummet perfekt med nischer, pilastrar, halvkolonner eller valv, vilket bidrar till ett mer komplett utseende.

Profildelen och formen på ytan på formen kan vara mycket olika, vilket skapar en speciell särart och charm, vilket öppnar stora möjligheter att avsluta lokalerna..

Lister är vanligtvis gjorda av polyuretan eller polystyren. De kan dock också vara gjorda av marmor, gips, trä eller plast..

Omfattning av lister

I det här fallet är tillämpningsområdet ganska brett – väggar, tak, dörröppningar och till och med möbler är dekorerade med lister. När allt kommer omkring är deras ursprungliga design utförandet av vilken stil som helst i interiören. Om du dekorerar interiören, till exempel med förgyllda golvlister, som har en original extraordinär prydnad och exklusiva rosetter i form av skulpturer, så kommer du i en sådan miljö helt enkelt att känna dig som en kung och ofrivilligt transporteras in i en era av klassificering.

Och om rummets hörn och avsatser är inramade med paneler som har kontrasterande mörka färger, så hjälper denna teknik dig att känna atmosfären i den stigande solens land och till och med känna den underbara och unika doften av körsbärsblommor.

Dekorativa lister dekorerar vardagsrumsväggen Rik vardagsrumsinredning med lister i vitt och guld Lister, inklusive guldlister, bidrar till att skapa en lyxig och rik inredning

Således ändrar de lister som används i interiören radikalt formen på utrymmet och korrigerar de befintliga bristerna och interiörfelen. Dessutom kan de visuellt utöka området och visuellt göra låga tak högre. Till exempel ökar långsträckta eller rektangulära element som tenderar uppåt och höjer utrymmet. Det finns också ytterligare en teknik för dessa ändamål – att installera golvlister i färg som är identiska med taket eller montera horisontella basreliefer med ett upprepat mönster. Dessutom är väggytan ofta uppdelad i hälften med hjälp av en avlastningsremsa, vilket resulterar i att föremål parallellt med golvet betonas – allt detta bidrar också till en visuell ökning av rummets yta ..

Och ändå, hur man använder lister i interiören?

Du kan använda dem som socklar inomhus, som dörrkarmar, måla dem i valfri färg. Och du kan använda dem som möbelinredning, om de igen är förmålade i önskad nyans. Naturligtvis, om möblerna är vita, ska listerna lämnas vita. Vanligtvis används guld- eller silverlister som möbeldekor, som är mycket enkla att göra med guldblad som imiterar ädelmetaller. Det säljs i en konstbutik och kommer att kosta mycket mindre än att köpa dyrt material. Absolut alla möbler är dekorerade med sådana lister, vare sig det är en byrå eller en sänggavel..

Med denna teknik kan du perfekt dekorera innerdörrar, som kommer att förändras radikalt, särskilt om de är vanliga, släta och omärkliga. Det viktigaste som inte får glömmas bort är att prydnaden måste kombineras med rummets stil..

Innerdörrar dekorerade med lister

För dekoration av tak är lister också en utmärkt lösning. Om du har ett slätt tak och en ensam hängande ljuskrona, så finns det en underbar möjlighet att korrigera detta olägenhet genom att omvandla bilden till det okända. Och detta görs så här: taket är målat med vattenbaserad färg (du kan använda vattendispergerad färg), dessutom är det nödvändigt att täcka taket flera gånger för att uppnå en vacker enhetlig färg. När färgen har torkat, med ett måttband, en nivå och en penna, rita en rektangel i mitten som tar upp mer än hälften av hela taket. Inuti den kan du rita flera små rektanglar (exakt hur många som du väljer), som antingen kan vara inuti varandra eller radas upp på en rad. Listerna på formen ska vara lika med sidorna på de markerade rektanglarna. De kan också målas eller ett par toner mörkare, eller lämnas för att matcha taket. Och sedan, längs de markerade linjerna, limma bitarna av formen. Ljuskronan hänger i mitten av en stor rektangel. Således skapas en snygg och original takdesign..