Interiörbåge – ett elegant inslag i interiören

Valv intar en speciell plats bland de dekorativa elementen i den moderna interiören. Välvda strukturer ger rummet rymlighet, sofistikering och komfort. För vilken dekorationsstil som helst i en lägenhet eller ett hus kan du välja en bågdesign som inte bara organiskt passar in i rummets bild, utan också blir dess centrum, en höjdpunkt i rummet.

Halvcirkelformade valv

Båge i en modern inredning

Översatt från det latinska ordet «cancer» betyder böj, och det är så vi representerar den klassiska versionen av denna struktur. Men i en modern inredning finns det en plats för valv med olika modifikationer, gjorda av trä, sten, tegel och gips. Det finns många sätt att inreda ditt hem utan att offra komfort och en känsla av rymd och frihet. I denna publikation kommer vi att försöka tillhandahålla högsta möjliga idéer inom design av inredningsbågar..

Invändiga valv

Stenversion

Interiörbågen är en elegant och elegant lösning för en modern inredning. Det är bra för att skapa öppna mönster. Bågen avgränsar bostadens funktionella segment, men tillåter samtidigt inte känslan av ett gemensamt utrymme att lämna rummet. I alla lägenheter eller hus finns det rum som kan klara sig utan innerdörrar och bara dra nytta av deras frånvaro. Till exempel att kombinera kök och matsal eller vardagsrum och hall. För vissa bostäder är valv relevanta som dörröppningar för utilitaristiska lokaler. Genom att installera bågar och ta bort interiörpartitioner utökar du utrymmet, ökar varje funktionsområde men lämnar det samtidigt på sin plats.

Original design

Klassisk båge

Ovanliga mönster

Välja material för bågen

Valet av material för bågen påverkas direkt av sammansättningen av väggarnas strukturer själva, deras tjocklek, storlek och form på valvvalvet. För många material finns det begränsningar inte bara när det gäller strukturens vikt, utan också komplexiteten i att skapa formen på bågen. När du bygger en inre båge kan följande material vara inblandade:

  • sten;
  • tegel;
  • gipsvägg;
  • metallisk profil;
  • trä;
  • glas;
  • plast.

Kontrasterande design

Vid entrén till rummet

Klassiker inom genren

Det enklaste, snabbare och billigare sättet att göra en välvd struktur från gips. Efter att valvvalvet har sytts med detta material kan den slutliga finishen varieras. Kan mantlas med trä, täckt med mosaik eller dekorativt gips. Använd även lätt konstgjord sten eller väggpaneler som imiterar tegel, marmor eller trä.

Vid entrén till köket

Vid utgången från korridoren

Stenbågen ser imponerande ut, ger hela bilden av rummet viss soliditet. Beroende på färg och struktur på stentäckningen kan bågen vara relevant i olika inredningsstilar..

Stenbåge

De första föreningarna av båge med stenbeklädnad är förknippade med lantlig stil, landsbygdsmotiv och närhet till naturen. Men en sådan struktur kan framgångsrikt integreras inte bara i ett förortshem. Interiörsklassiker, Provas, några varianter av lantlig stil och till och med en modern inredningsstil ser organiskt ut med en stenbåge.

Båge av tegel och sten

Stenbeklädnad

En tegelbåge ser bra ut i en modern inredning, det spelar ingen roll om du bestämmer dig för att lämna murverket i sin ursprungliga form, efter att bara ha behandlat det med skyddande sprayer och lacker eller målat ytan.

Tegelbåge

Tegelbåge

Båge i tegeldesign

Ett av de mest traditionella sätten att dekorera en båge är trälimning. En sådan struktur kommer att vara relevant i alla interiörer – från klassiker till samtida. En träbåge ger elegans och komfort till rummets design och den funktionella bakgrunden i rummet spelar ingen roll – oavsett om det är en korridor eller ett vardagsrum.

Träbeklädnad

Klassiker i trä

Arch design – ett kalejdoskop av idéer för modernt liv

Ur synvinkeln på bågens utseende skiljer sig följande typer av sådana strukturer:

Traditionell föreställning

Klassisk vit båge

Runda valv

Snövit båge

Ett användningsfall för en klassisk båge är att integrera kolumner och stöd i en cirkulär valvstruktur. Som regel är sådana strukturer gjorda av trä eller sten, men för en mer demokratisk inredning kan du använda gipsstrukturer.

Klassisk båge med kolumner

Brittisk båge

Art Nouveau

Brittisk båge för vardagsrum och matsal

Ellipsbåge

Strikta former

Elliptisk båge med vassa hörn

Ett bra sätt att isolera köksutrymmet utan att minska det användbara utrymmet i rummet är att använda en elliptisk båge med pelare.

Mellan kök och matsal

Bågar med pelare vid ingången till köket

I en snövit föreställning

En liknande design kan användas för att delvis separera utrymmet i boudoir, arbetsrum eller omklädningsrum som ligger i sovrummet.

Mellan sovrum och boudoir

En av variationerna i användningen av en ellips vid konstruktionen av en båge är öppningens nästan runda form. Sådana strukturer används ofta i utrymmen där, förutom den dekorativa bakgrunden, cancer också spelar en funktionell roll – det begränsar rekreationsområdet från arbetsplatsen, till exempel.

Original design

Ovanlig inredning

Slavisk båge

Turkisk båge

Gotisk båge

I gotisk prestanda

Arch akterspegel

Thailändsk båge

Thailändsk design

Själva cancern kan dekoreras på olika sätt. Armaturer eller LED -belysning är ofta inbyggda i en gipsväggskonstruktion, vilket ger inte bara zonindelning av rummet, utan också belyser ett funktionellt segment med hjälp av ljus.

Bakgrundsbelyst båge

Den inre bågen, dekorerad med lister, gesimser och stuckaturer är perfekt för både den klassiska inredningen och dess variationer.

Båge med stuckatur

För en klassisk inredning

Med stuckaturer och lister

Kombinationen av välvda öppningar med andra inre element

Den inre bågen kommer organiskt att passa in i interiören, där de rundade valven redan används för andra inredningselement. Till exempel i ett kök eller en matsal kan du använda välvda nischer som inredning eller förvaringssystem, de rundade formerna av glasskär i fasaderna på köksskåp och skänk bidrar också till att skapa en balanserad bild av utrymmet..

För lantlig stil

Pastell nyanser

Öppningar och nischer med en halvcirkel

Dörrar med halvcirkelformade toppar är ett utmärkt komplement till välvda öppningar och invändiga välvda strukturer. Naturligtvis är dörrar med rundade valv dyrare än konventionella modeller, men kostnaden för en individuell design kommer att motivera sig själv i form av en original och sofistikerad inredning..

Bågar och dörrar

Valv och dörröppningar

Harmonisk kombination

Detsamma kan sägas om rum där förutom invändiga valv används rundade valv vid konstruktion av fönster. Ett sådant rums elegans och eleganta utseende garanteras.

Bågar och fönster

Välvda öppningar överallt

Kök-matsal-vardagsrum

Komplex av bågar

Bågen vid ingången till vardagsrummet kommer att harmonisera perfekt med de halvcirkelformade valven i öppna bokhyllor. Samma teknik kan användas för skåp som stängs av fasader i form av sniderier eller glasinsatser i dörrarna..

Bågar i en bokhylla