Hur man matchar färgen på förklädet och köksfronterna

Vilken färg på bakplattan ska väljas för att matcha fasaderna på möbler och andra efterbehandlingselement? Ska köksväggarna vara kontrasterande eller snarare dämpade? Välj köksinredning med tips och foton i den här artikeln..

Att välja ett förkläde för köket: efterbehandling i olika stilar

Många frågar sig vilken arbetsväggfärg som är bäst för köket? Detta är inte ett lätt beslut, eftersom backsplattans färg måste matcha möbelns fasad för att uppnå harmoni i rummets design..

Monokrom interiör

Om du väljer klassikerna är det lämpligt att föredra en monokrom design, där förklädets färg kommer att vara i en enda palett med möbelns fasad. Tänk på fotografier av ett kök där färgerna på väggarna och möblerna har matchats väl.

Utpräglad kontrast

När du väljer köksfasader i mörkare färger bör väggarna i köket målas i ljusa färger, och vice versa. Att välja en backsplash i kök ökar färgkontrasten, vilket gör färgen ännu ljusare och skåpens färger mer intensiva..

Råd! Om du gillar modern köksinredning kan du dekorera köksförklädet med tegel, stålplåt, grov finish tack vare strukturgips. För att avsluta köksarbetsytan är det dock lämpligt att välja de material som är lätta att rengöra och tvätta, så råbyggnadsmaterial kan ersättas med imitation med plattor, plast, glas etc. Fett och damm kan lätt avlägsnas på sådana ytor..

Färgkombinationen av förklädet och köksfronterna: välj färger för din aptit

Ett köksförkläde i färger som orange, persika eller mogna päron skapar en positiv stämning i kompositionen. De värmer inredningen i köket och förknippas med sommar och sol. Sådana färger på arbetsväggen stimulerar aptiten, framkallar en fest, därför rekommenderas att välja rika mönster för människor som vill göra interiören mer uttrycksfull. Om du väljer orange och röda färger för köket, är det lämpligt att välja fasaderna på skåpen vita eller grädde, mot en liknande bakgrund kommer de att se mer harmoniska ut.

Var inte rädd för att experimentera med färger, liva upp interiören vackert och ge den en original karaktär. Kolla in vårt inspirerande galleri med färgglada rätter. Grön, gul, röd, orange. Du kan ha var och en av dessa färger i ditt kök. Välj den du gillar mest, och i stället för den mångsidiga vita eller lugna beige, välj en djärvare lösning den här gången. Färgglada köksmöbler och ett förkläde kommer att se riktigt intressant ut.

Belysningens roll vid val av färg på väggarna för köket

Omgiven av vitt och starkt ljus får de cappuccino-färgade köksväggarna en beige nyans. I sin tur, i svagt ljus, ser de ut som choklad. Det bör också komma ihåg att ytor kan vara matta och blanka. Köksfronter och arbetsytor ska vara utformade så att de ser lika bra ut i både naturligt och artificiellt ljus..  

Pastellfärger i köket

Backsplashens pastelltoner kommer att få interiören att se mer vänlig och fräsch ut. För att förhindra att pastellfärgen på arbetspanelen ser för blek ut, kombinera den sedan med vita eller träskåp, golv, tak eller persienner.

Den blå färgen på väggarna i köket lugnar, stöter bort insekter, minskar aptiten, så det är bra för att gå ner i vikt.

Väggarnas rosa färg fräschar i sin tur upp och gör inredningen mer känslig..

Plåt Kök Förkläde

I kök i industriell stil rekommenderar designers ofta att man använder plåt i form av rostfritt stål, aluminium eller koppar för att dekorera förklädet. Denna finish kommer att gå bra med träfasader, vilket ger köket ett originellt utseende..

Sten i beklädnaden av arbetsväggen i köket

Vilken sten är rätt för en arbetsvägg i ett kök? Vanligtvis används granit, kvarts eller marmor. Allt måste skyddas genom impregnering, varefter ytan blir resistent mot färgning och höga temperaturer. Natursten ser elegant ut och matchar nästan vilken stil och färg som helst i köket. Således kan både ljusa och mörka fasader väljas för det, beroende på stenens färg. Det kommer i alla fall att se dyrt och rikt ut..

Tegelförkläde på väggen

Både originalet och det kaklade teglet ser alltid vackert ut och skapar en modern atmosfär, varför du bör betrakta det som ett väggmaterial i ditt kök. Du kan lämna tegelstenen i sin ursprungliga färg eller måla den. Materialet måste vara impregnerat för att göra det motståndskraftigt mot fukt och smuts. Tegelväggen ser bra ut i rustika, industriella, moderna och klassiska interiörer. Ett tegelförkläde passar perfekt till fasaderna av både trä och färgad MDF.

Vilka färger att undvika

Kökets väggar rekommenderas inte att målas i grått, svart och blått. Den senare har en lugnande och avkopplande effekt, så den är mer lämplig för rum som sovrummet. Men om bara arbetsytan ovanför spisen är gjord i en liknande färg och skåpfasaderna väljs i ljusa neutrala färger, kan du få en underbar inredning..

Du kan välja mellan ljusa, mättade färger eller mer dämpade nyanser. Var och en av dem kommer att vitalisera interiören och ge en dos positiv energi. Det kommer också att ge köket en original karaktär..

Råd! Färg kan användas som accent, till exempel bara på ett köksförkläde. Du kan gå ännu längre och göra hela rummet i svartvitt. Så i det första fallet bör du inte ha några allvarliga problem, men i det andra är det värt att komma ihåg för att inte överdriva det med för många färger i ett rum. Således är det väldigt enkelt att skapa en färgstark röra..

Det finns verkligen många möjligheter att kombinera färger i ett rum. Det är viktigt att de väljs korrekt och har rätt proportioner..