Golvlampa – en elegant touch i en modern inredning

Som du vet är en golvlampa en lampa som står på golvet och stöder lampskärmen med en stav. Av alla olika belysningsarmaturer är golvlampor utan tvekan de mest hemtrevliga, mysiga och bekväma. Mjukt, spridande ljus häller lugnt under lampskärmen och lyser behagligt upp rummet, vilket ger en möjlighet att koppla av nära det, läsa en bok eller bara chatta med familj och vänner på kvällen efter en hård dag.

I vitt

Ända sedan den tid då mormors golvlampa, vars lampskärm var dekorerad med fransar, var ett familje -arv som gick från generation till generation, förknippar vi det lugnande ljuset från en golvlampa med lugn och hemlighet. Men moderna golvlampor är långt ifrån våra minnen när det gäller yttre estetik..

Smidd bas

Gå till affären för att köpa belysningsarmaturer, gör dig redo att bli förvirrad av olika föreslagna modeller, färger, former och storlekar. Designers från hela världen tillhandahåller sina originalidéer som kan tillgodose de mest krävande förfrågningarna, de mest krävande önskemålen..

Original design

Om din renovering redan har slutförts och det bara finns finesser för att inreda rummet, eller om du som en exemplarisk husägare planerar allt i detalj till minsta detalj, inklusive inköp av belysningsenheter, kan denna publikation vara användbar för att du. Vi uppmärksammar ett kalejdoskop av golvlampsmodeller för alla smaker, som framgångsrikt kan integreras i vilken inredning som helst, i ett rum av alla former och storlekar..

Beige palett

Varför golvlampor är bra?

Alla förstår mycket väl att golvlampans huvudfunktion är att ge en viss belysning av ett rum eller en del av det. Men funktionen hos dessa golvbelysningsenheter slutar inte där. En golvlampa hjälper till att zonera utrymmet. Uppenbarligen är området där golvlampan sitter avsett för avkoppling – med en bok, framför TV: n, eller bara i en fåtölj eller på en soffa, prata med hushållsmedlemmar.

Traditionell golvlampa

Förutom de uppenbara funktionerna finns det också en latent funktionalitet – dekoration. Uppenbarligen kan en modell för vilken inredning som helst hittas på bred försäljning nuförtiden. Det finns modeller som framgångsrikt kommer att passa in i interiören och inte kommer att distrahera uppmärksamheten på sig själva; i motsats till dem finns det många alternativ för golvlampor som kan bli centrum för ett vardagsrum eller sovrum. Allt beror på vilken effekt du förväntar dig av närvaron av en golvlampa i rummet..

Hängande lampor

Om vi ​​pratar om fördelarna med golvlampor i jämförelse med vägg- eller bordslampor, har de ett antal uppenbara fördelar:

 • för att installera en golvlampa, det finns inget behov av att borra hål i väggen (som är fallet med vägglampor – lampor);
 • golvlampan är mobil, du kan flytta den till valfri plats, vrida den åt alla håll, så länge det finns ett uttag i närheten;
 • golvlampan behöver inte en piedestal, byrå eller ett bord för installation (som krävs för bordslampor);
 • beroende på golvlampans höjd kan den visuellt öka rummets höjd.

I svart

Golvlampa alternativ eller hur du hittar din modell

Som sagt är en golvlampa ett stativ som håller lampskärmen. Så det kan finnas en mängd olika alternativ för stativ, lampskärmar och tillägg till dem. De material som både basen av strukturen och lampskärmen är tillverkade av är också massor. Det finns ingen rigid klassificering av typer av golvlampor, men villkorligt kan de delas in i följande typer:

 • golvlampor med lampskärm;
 • dekorativa golvlampor;
 • golvlampor för läsning (med punktfunktion);
 • golvlampor-strålkastare.

Golvlampor med lampskärm

Detta är den mest klassiska versionen av en golvlampa, som består av ett stativ, ett högt stativ och en lampskärm som är fäst vid sin topp. Som ni vet är det lampskärmen som ansvarar för enhetens tekniska egenskaper, spridningsnivån och bakgrundsbelysningen..

Golvlampa

Mångsidig design

Traditionella golvlampor har en avsmalnande lampskärm. Men nuförtiden kan du hitta många modeller som visar ett stort utbud av former, storlekar och färger som kan tillgodose behoven hos alla stilistiska riktningar och husägare med valfri plånbokstorlek..

Strålande stativ

Vit version

Som material för tillverkning av lampskärmar används:

 • bomull;
 • Linné;
 • glasfiber;
 • glas;
 • rispapper;
 • keramik;
 • metall;
 • akrylplast.

På ett stativ

Klassisk version

Med hjälp av detta eller det materialet för tillverkning av en lampskärm, uppnår designers lösningar på olika designproblem. Olika typer av material kan överföra ljus på olika sätt, och med alla typer av lampskärmar kan du styra ljusflödet – genom att sprida det eller samla det i en stråle. Denna fastighet används skickligt av designers från hela världen och skapar exklusiva modeller av golvlampor..

Ovanlig design

Ljus accent

Huvuduppgiften för en golvlampa är att ge ytterligare belysning. Därför är det inte vanligt att sätta in glödlampor i en golvlampa som motsvarar eller överstiger effekten av huvudljuskällan. Men om situationen kräver att man löser problem med centralbelysning kan man köpa en golvlampa med en effektregulator.

Riktning

Snygg design

Traditionella golvlampor är gjorda i höjder från 1 m till 2,5 m och kan tillverkas i en mängd olika utföranden, allt från massiva snidade stativ med ljusa lampskärmar till genomskinliga glasbaser med ett lätt material på toppen..

Ljus apparat

I stålfärg

Snidat stativ

Bekväma golvlampor med bord är modeller som har två-i-ett-funktioner. Du behöver inte nå ett bord för en bok eller telefon. För en persons bekvämlighet är bordsskivan ungefär på axelnivå eller något under.

Golvlampa med bord

Harmonisk ensemble

I svart

Modeller av golvlampor med lampskärmar på justerbara stativ är mycket praktiska. Funktionsprincipen för sådana stavar liknar möjligheten att ändra en bordslampas position, som ofta används på kontor för att belysa arbetsplatser. Du kan föra ljuset närmare genom att läsa eller flytta ljuskällan med bara en handrörelse för en mer intim inställning..

På ett justerbart stativ

Lutningsbar

Stor konstruktion

Retrostil

Modeller med en lampskärm på ett stativ är otroligt stabila, du behöver inte oroa dig för att barn eller ett husdjur kan vända enheten, den står stadigt på tre av dess «fötter».

Snövit alternativ

Golvlampor med en bas av trä eller ett material som framgångsrikt imiterar det, ger en touch av hemkomfort till rummet, som i kombination med mjuk diffus belysning blir en utföringsform av hemmakomfort, som du vill sträva efter efter en hård dag på jobbet.

Trä stativ

Trä stativ

För alla stilar

Golvlampor med silverpläterat stativ eller tillverkade «under guldet» se catchy och original, även med en traditionell design. En sådan lampmodell kommer att vara lämplig i många stilistiska riktningar..

Förgyllt stativ

Dekorativa golvlampor

Denna typ av belysningsarmatur skiljer sig från traditionella golvlampor genom att den används för att skapa accenter i ett utrymme. Deras huvudsakliga funktion av belysning är inte alltid den dominerande. Designers begränsar inte fantasins flykt. Därför kan du hitta mycket ovanliga modeller av golvlampor, som säkert kan kallas konstföremål..

Original golvlampa

Konstföremål

Med bark vid basen

Golvlampor med ett bågformat stativ är nu på topp i popularitet. Den ursprungliga designen ger ett inslag av unikhet till interiören, en stabil, tung bas låter inte golvlampan rulla över, vilket resulterar i att en intressant bild av ett rekreationsområde med en belysningsanordning erhålls.

Välvd golvlampa

I en båge

Arc stativ

Modern design

Golvlampa med lång räckvidd

Lätta tunna golvlampor med kromytor passar perfekt in i en modern eklektisk inredning, de kommer harmoniskt att se ut i den högteknologiska stilen.

Kromytor

Raffinerad design

I glitter av stål

Ofta produceras golvlampor i en uppsättning av två, de kan installeras på vardera sidan av soffan eller placeras symmetriskt nära fåtöljerna. Ofta ingår ett par väggalternativ i en liknande stil och ett liknande färgschema med en golvlampa. Sådana färdiga belysningsensembler hjälper till att skapa en harmonisk inredning för husägare på egen hand utan att tillgripa inredningsdesigners tjänster..

Original par

Vissa golvlampor har en så ovanlig form och prestanda att deras huvudfunktion går förlorad i glansen av konstobjektets individualitet, skapar en viss karaktär i rummet och förvandlar dess individualitet.

Ovanlig design

Läslampor

Det finns modeller av golvlampor som är speciellt utformade för läsning, de säger också att sådana enheter är utrustade med en spot -funktion – de lyser i strikt riktning.

För läsning

Inuti kan sådana golvlampor användas inte bara för att skapa ett läshörna. Ljusflödet från en golvlampa kan riktas till en målning, spegel eller annan betydande möbel.

Läsande golvlampa

Nyligen, i designprojekten för vardagsrum och kontor, har ofta golvlampor börjat användas, som ser ut som en enorm bordslampa, som består av ett fast stativ och en ganska stor lampskärm..

Stor bordslampa

Dessa golvlampor ser ut i linje med de senaste trenderna i designvärlden och är svåra att passa in i en retroinredning. Ett rum i klassisk och lantlig stil kommer inte heller att harmoniskt kunna acceptera en så modern modell. Men för högteknologisk stil, minimalism, modern, eklektisk stil och modern stil kommer dessa modeller att kunna dekorera.

Simulerad kontorslampa

Läshörna

Ett liknande tema för att använda bordslampemodellen för att skapa en golvlampa tillämpades på tillverkning av lampor på ett justerbart stativ som kan böjas och roteras..

På ett justerbart stativ

Kopparfinish

Svart och vitt är de mest populära färgerna för golvlampor som efterliknar designen på en bordslampa, men det finns också mer dramatiska färger. En ljus, färgstark nyans av en golvlampa kan inte bara bli en accent i interiören, utan också locka uppmärksamhet som ett fokuscentrum.

Ljus golvlampa

Aktiv färg

Vevat stativ

Golvlampor-strålkastare

Namnet på denna typ av belysningsarmaturer talar för sig själv. Från industri och belysning och sfären av sociala, kulturella, offentliga, strålkastare, eller snarare deras reducerade versioner, flyttade till zonen för heminredning.

Strålkastare

Som regel är en golvlampa ett stativ (ibland «ben» fyra) med en stor lampa monterad på toppen. Oftast riktas direktljus från tillräckligt kraftfulla lampor till en viktig möbel eller fungerar som bakgrundsbelysning, till exempel för brädspel eller läsning..

Golvlampa spotlight

Stativets strålkastare