Gardiner är hemligheten med ett mysigt sovrum

Forskare hävdar att en person tillbringar större delen av sitt liv i en dröm. Det betyder att sovrummet är platsen där det ska vara särskilt mysigt och vackert. Efter att ha tagit hand om en bekväm säng, en funktionell garderob, sängbord och några andra små saker, bör du också vara särskilt uppmärksam på gardinerna. Dekorationen av fönstren i sovrummet är inte bara en touch i interiören, utan en av dess huvudsakliga detaljer..

Gardiner - en originaldetalj i sovrummet Gardiner skyddar rummet från överdrivet ljus på morgonen eller under sömnen på dagtid, och på natten skyddar de från det starka ljuset från lyktor, månen och nyfikna ögon från gatan. Och även om alla ovanstående faktorer inte stör någon vila, kanske alla vill göra sitt sovrum mysigt och vackert med hjälp av gardiner.. Gardiner är ett funktionellt och dekorativt element i sovrummet

Veckade persienner i dekorationen av sovrumsfönster Kombination av mönster och nyanser Söt teckning Varma färger Vacker fönsterkarm med en genomskinlig gardin Snygg design Dubbel kombination Original enkelhet

Materialval

Moderna tillverkare erbjuder ett stort utbud av gardintyger. Vad ska du välja? Naturliga tyger och material. Det mest populära gardinmaterialet i denna kategori är linne. Detta är idealiskt för ett sovrum i ekologisk stil där det inte finns någon plats för syntet..

Graciös design av linnegardiner Linblå gardiner i harmoni med mönstret på väggen Elegant naturlighet i sovrumsinteriören

Traditionella material för japanska och kinesiska gardiner – papper, jute, bambu.

Jute fiber gardiner Jute gardin

Dessa tyger är vanligtvis höga till medeltunga, svåra att drapera och passar bättre för rustika, tropiska och klassiska asiatiska interiörer..

Tropisk stil Asiatisk design Bambu gardiner i asiatisk design Bambu gardiner Bambu gardin

Siden är ett traditionellt gardinmaterial som har använts för att skapa sofistikerade interiörer i århundraden. Förutom den höga kostnaden är den ganska nyckfull inom vården.

Ädel siden Lyxigt fönster inramat av sidenridåer Ett graciöst mönster på en sidenridå Lyxig interiör med siden accent Graciös fönsterdekoration Sidgardiner för sovrummet

Syntetiska tyger. Gardiner gjorda av viskos, polyester, fiberduk, mesh-tyger är lätta att rengöra och är alltid populära i olika stilar av inredning. De har det största utbudet av färger, är hållbara, knappast skrynkliga, bleknar inte i solen. Olika struktur och densitet, de kan användas både för att sy de enklaste gardinerna och för frodiga draperier.

Blandade tyger är den mest omfattande gruppen gardinmaterial. Linne- och bomullstyg med syntetfibrer är mindre skrynkliga och mer hållbara. Traditionella gobelänger och sammet tillverkas också ofta med konstgjorda trådar. Dessutom är gardintyg med metalltrådar, olika vävningar, kontrasterande insatser och tillbehör (gummi, ulltrådar, sladdar, halm) nu populära..

Glamorösa gardiner med dragkedja av vita sladdar

Original kombination Sammetslen gardiner Originalinsats på gardinerna Elegant sammet i sovrumsinteriören

Gardingeografi

För att ge sovrumsinredningen en extra charm och betona stilen som valts i designen, bör du välja rätt material inte bara, utan också gardinens form..

Franska gardiner kommer att ge rummet en sann palatschic. De särdrag hos dessa gardiner är frodiga horisontella veck längs hela längden, dyra och raffinerade material – siden, organza, satin. Men det bör komma ihåg att i ett sovrum med sådana gardiner ska alla föremål vara kungliga. Även om det är möjligt att franska gardiner kan användas i inredningen som ett medvetet inslag i kitsch.

Engelska gardiner är en originallösning för sovrummet. Traditionella engelska (London) gardiner är en platt trasa som täcker ett fönster. En sådan gardin är upphöjd med en mekanism på gesimsen och fäst vid den med två kardborreband eller strängar. Som ett resultat är fönstret högst upp dekorerat med en vacker volymetrisk vikning.. Engelsk slöja Engelska gardiner i utformningen av små fönster Halvtransparent gardin i engelsk stil Engelsk smak

Romerska persienner är en platt trasa som fästs ovanför fönstret eller direkt i fönsteröppningen. En speciell mekanism gör att du kan lyfta duken och samla den i horisontella veck. En modern typ av romerska persienner anses vara rullgardiner, där en lyftmekanism lindar tyget till en rulle längst upp i fönstret. Sådana gardiner kan höjas och sänkas med en kedja eller till och med genom att trycka på en knapp på fjärrkontrollen. Tillverkare av rullgardiner erbjuder en mängd olika material: syntetiska, blandade, naturliga, med olika ljusöverföring och ljusskydd, beroende på rumstyp och gardinens funktion.

Romerska gardiner Rullgardiner i modern design Romerska nyanser med ett mönster som kompletterar klädseln

Österrikiska gardiner är ett utmärkt val för ett sovrum i klassisk stil, lite som franska gardiner. Den största skillnaden är längden. En liknande modell är mycket kortare, upp till fönsterbrädan. Dessutom är de österrikiska gardinernas veck större. Enkelt, lätt tyg kommer att komplettera traditionella interiörer. Detta är en märklig typ av skulpterade gardiner: speciella snören som tränger igenom gardinerna från den sömlösa sidan samlar nedre kanten till lyxiga kammusslor, medan vågiga sammansättningar bildas på toppen med hjälp av fläta. Helt sänkta gardiner skapar bara ett par veck och ser väldigt elegant ut. Dessa gardiner är perfekta för små fönster.. Australiska gardiner i klassisk sovrumsdesign Japanska gardiner kallas också panelgardiner, vilket mycket kortfattat återspeglar deras huvuddrag. Faktum är att den japanska gardinen är ett system med skjutpaneler som duken är fäst på. Sådana gardiner kommer särskilt att tilltala finsmakare av enkelhet och minimalism i sovrummets inre. Traditionella bambu- och jutepaneler, rispappergardiner, tygdraperier kan användas oberoende i interiören eller kompletteras med klassiska skjutgardiner.

Gardiner i panellinne Panelgardiner avgränsar sovrum och vardagsrum Utsökt inredning ges av japanska gardiner med ett delikat mönster.

Kinesiska gardiner är i huvudsak strumpeband. Tyget på den kinesiska gardinen är lika med fönstret. En sådan gardin monteras till en rulle och fixeras på önskad nivå med två band på sidorna eller ett band i mitten. Kinesiska gardiner i sovrummet Graciösa kinesiska gardiner Bambu gardiner – ett slags japanska paneler, kommer att tilltala anhängare av eko- eller etnostil. De är gjorda av bambustänger, som sys ihop med olika vävningar. För dukar används växter som har genomgått noggrann bearbetning. Bambu gardiner är mycket praktiska – de har hög fuktbeständighet, de tolererar perfekt verkan av starkt solljus. Ett sådant naturligt inslag i inredningen ser mer organiskt ut i lantstugor och hus. I det här fallet är det bättre att inte experimentera med färger, utan att välja de mest naturliga nyanserna..

Naturliga motiv Elegant fönsterdekoration i sovrummet Bambu gardin Bambu gardin kombinerat med en klassisk gardin

Resande klassiker. Var kom de klassiska gardinerna ifrån – en kombination av tjocka gardiner och en transparent gardin – idag är det inte känt säkert. Men oavsett detta är det denna typ av fönsterdekoration i sovrum som fortfarande är den vanligaste i våra hus och lägenheter..

Graciös design Lyxiga klassiker

Hur man dekorerar gardinerna i sovrummet?

Lambrequin är det mest kända och populära elementet för att dekorera gardiner. Det är en horisontell tygremsa med veck och vågor. Lämplig för klassisk inredning, rymliga rum med högt i tak och stora fönster.

Klassisk lambrequin Öppna lambrequin Enkelhet i former

Pick -up (hållare) – används för att drapera gardinen. Pickuper kan vara gjorda av band, sladdar, remsor av tyg och till och med trä eller metall..

Metallgrepp Tyggrepp Frodig franshämtning

Jabot är en vertikal remsa av tyg med mjuka veck, mycket lik en slags slips för en gardin. Ge interiören en romantisk touch och sofistikering. Gardinernas eleganta design ger en jabot Elegant lyx Borstar är ett originellt och elegant tillbehör som festligt kan dekorera även den enklaste gardinen..

Penslar i gardininredning Konturborstar - originalinredning Ädel dekoration av gardiner för sovrummet

Teckning. För att göra ditt sovrum riktigt unikt kan du applicera en bild på gardintyget. Detta kan göras med en stencil och lämpliga färgämnen, och det finns nu speciella markörer för tyger..

Färgval

Valet av tygfärger för gardiner kan anförtros designern eller du kan prova det själv. Det är inte svårt om du följer en av principerna:

– välj färg på gardinerna för att matcha färgen på möbelklädseln;

Gardiner som matchar möblerna Varma färger Klassisk färgkombination

– välj gardiner av samma färg som huvudobjektet i det inre av rummet (i sovrummet kan det vara ett överkast, dekorativa kuddar);

Utsökt val av färg och mönster Harmonisk kombination Perfekt färgdesign

– gardiner i neutrala nyanser – beige, grå, grädde, sand – lämplig för alla interiörer:

Genomskinlig viktlöshet Pastell nyanser Graciöst fönster Universell färg

– ljusa gardiner kan användas om du behöver accentuera fönstret och avleda uppmärksamheten från andra inre element;

Solig färg Ljus accent En elegant fönsteröppning är en höjdpunkt i sovrummet Ljusa gardiner balanserar interiören

Vad är nytt och trendigt?

En av huvudtrenderna inom inredning och mode för gardiner är fusion, det vill säga en kombination av det oförenliga: konstgjorda och naturliga tyger, minimalism och lyx. Naturmaterial (bomull, linne, siden) och funktionalitet är också i trend. Den tveklösa ledaren är rullgardiner. Öppna gardiner av denna typ är nästan osynliga, och när de är stängda, som en slät skärm, skyddar de sovrummet från dagsljus.

Läder och siden - extravagant lyx Japanska anteckningar Grays ursprungliga djärvhet Romantisk nostalgi Enkelhet och naturlighet är alltid på modet

Veckade gardiner gjorda av korrugerat tyg enligt principen om horisontella persienner är mycket glamorösa. I den här versionen har duken en annan densitet, färg, mönster och textur. Den unika egenskapen att samtidigt kombinera mysiga tyger och pålitlig funktionalitet gör persienner särskilt populära i modern design. Dessutom är sådana gardiner perfekta för utformning av komplexa fönsterkonstruktioner..

Korrugerade gardiner - snygg design för sovrummet Korrugerad gardin Veckade gardiner - elegant inredning

Ett lika intressant alternativ är siden med en diskret rynkeffekt..

Sidenridå Elegant design Rufsiga sidgardiner

Ett genomskinligt material med linneinsatser kommer också att se naturligt och sofistikerat ut i sovrummet. Sådana gardiner sprider ljus perfekt och skapar en känsla av lätthet i interiören.. Linneinsatser på gardiner

Charmiga gardiner med linneinlägg

Rätt duo: tapeter plus gardiner

En vinn-vinn-princip för att välja gardiner för sovrummet är deras harmoniska kombination med tapeter. Och här uppstår uppenbara frågor: kan gardinerna upprepa tapetens ton och hur man korrekt kombinerar olika nyanser av väggar och fönsterdekoration.

1) i ett litet sovrum är en monokromatisk kombination av gardiner med tapeter det mest optimala alternativet, eftersom alla kontraster avsevärt minskar utrymmet;

Färgen på kaffe i sovrummet Gardiner och väggar - färg enhet

2) för att bevara effekten av enhetens rum, exklusive alternativet för identiska nyanser, kan du välja gardiner till en ton ljusare eller mörkare än väggarna, eller upprepa texturen och mönstret på tapeten, men välja en annan färg ;

3) kom ihåg om färgharmoni. Så, samma varma färger kombineras med varma toner, även om de är kontrasterande; med kallt – kallt. Varma nyanser uppfattas av oss som attraktiva, därför tar de visuellt mer plats, kalla nyanser kallas avlägsna, och det är just på detta som deras förmåga att expandera rummet bygger;

4) pärlemor eller mousserande metalliserade gardiner kräver ett liknande tillägg till inredningen i form av pärlemor inneslutningar på tapeten eller en blank fris;

Harmonisk kombination av gardiner med tapeter Glänsande inredningsdetaljer

5) vid dubbel fönsterdekoration med tyll och gardiner måste minst ett element kombineras med tapetens bakgrund;

6) om uppgiften är visuellt «trycka tillbaka» en vägg med ett fönster, då ska gardinerna vara ljusare än väggarna, om det behövs «föra närmare» – då bör du välja tyger av ljusa, mättade nyanser.

Lika viktigt är frågan om en kompetent kombination av gardinmönster med tapetfärger. Idag finns det ett stort överflöd av olika mönster och prydnadsföremål i produktionen av fönstertextilier. Hur går man inte vilse i denna mångfald? Vilken teckning är bättre att välja?

– tyger med en vertikal rand expanderar rummet visuellt. Detta är ett bra alternativ för smala partitioner. Med tapeter i en horisontell remsa är exakt samma horisontella mönster på gardinerna i perfekt harmoni och drar därmed väggarna upp;

Vertikal remsa på gardinerna - en elegant touch av design Färgens harmoni Graciösa linjer och former Horisontella ränder på gardiner

– ljusa mönster på gardinerna i sovrummet måste kombineras med vanliga väggar. De kommer också att vara lämpliga i en inredning med ett liknande färgglatt mönster;

Uttalad dragning av gardiner mot bakgrunden av vanliga väggar

– Mönstrade gardiner ser eleganta ut i sovrum inredda med två monotoner. Så, till exempel, mot bakgrunden av kaffe och gräddeväggar, kommer mjölkiga gardiner med ett brunt sammetmönster att komplettera interiören positivt;

– tyg med geometriska mönster kombineras med monotont tapet eller geometrisk väggdekoration.

Geometrisk prydnad

Men här är det inte alls nödvändigt att kombinera rutor med rutor, utan de rundade linjerna på gardinerna med liknande på tapeten. Så väggarna i en elegant liten cirkel är i perfekt harmoni med ett stort torg med gardiner;

– när du kombinerar mönstret av tapeter och gardiner, följ regeln – ett litet, nästan omärkligt mönster på väggarna möjliggör ett kontrasterande och ljust mönster av gardiner. Omvänt föreslår tapeter med uttalade genombrutna linjer monokromatiska gardiner. Tråkiga olika mönster av gardiner och tapeter är också i perfekt harmoni med varandra. Till exempel kompletterar en ljusgul tunn rand på väggarna den rundade gardinprydnaden i samma färgschema..

Rätt kombination