Enrumslägenhetsdesign – 100 designalternativ

Det finns aldrig mycket bostadsyta. Men detta axiom påverkar ofta ägarna till rymliga lägenheter inte på bästa sätt – stora områden slösas irrationellt. Men ägarna till små lägenheter är vana vid att spara varje centimeter utrymme och vet redan utantill alla sätt att visuellt utöka utrymme och effektiv planering. Med tanke på den ständiga stigningen i fastighetspriserna (särskilt i stora städer) kan många av oss betrakta det som en lycka att äga även en liten, men separat ett-rumslägenhet. Och det är nödvändigt att utrusta detta hem med maximal praktisk, komfort och effektivitet. För att inte glömma moderna trender och personliga preferenser inom inredning. Uppgiften är inte lätt, men genomförbar. Dessutom har designers genom åren samlat på sig stor erfarenhet av att skapa ergonomiska, funktionella och visuellt attraktiva projekt för design av enrumslägenheter. Vi uppmärksammar dig ett kalejdoskop av idéer för att skapa en multifunktionell inredning för ett litet område hem och vi hoppas att det kommer att hjälpa dig att skapa en original och bekväm design för din egen lägenhet..

Design av enrumslägenhet

Alla funktionella områden i ett rum

Design av små rum

Designidéer för att inreda ett litet område hem

Innan du börjar planera reparationer i en ettrumslägenhet måste du bestämma antalet funktionella segment:

  • om köket och rummet kommer att kombineras för att öka den totala ytan och skapa en öppen planlösning (detta kan kräva inte bara rivning av väggar och demontering av dörröppningar, utan också överföring av kommunikationssystem);
  • bestämma antalet zoner i vardagsrummet – ett segment av sömn och vila, en videozon, en arbetsplats, ett barnhörna;
  • det är också nödvändigt att ta reda på om det är möjligt att öka den totala ytan genom att fästa en loggia;
  • v «Chrusjtjov» det finns ett skafferi som kan omvandlas till en inbyggd garderob och därmed avlastar rummet och eliminerar behovet av att installera ett stort förvaringssystem för hela familjens garderob.

Kombinerat rum

Från köket till vardagsrummet

Färglayout

Kombinerar kök, matsal och vardagsrum

Om det faktiskt inte alltid är möjligt att ändra antalet fria mätare, är det inte svårt att uppnå en visuell expansion av utrymmet med följande designtekniker:

  • ett av de enklaste och mest populära sätten är att använda en ljuspalett. För att rummet ska se större ut, men samtidigt inte se formlöst ut (vilket händer med den totala tillämpningen av en ljus ton för alla ytor), använd följande tonalayout – taket är det lättaste, väggarna är ett eller två toner mörkare, och golvbeläggningen är kontrasterande mörk;
  • glansigt, glas och speglade ytor hjälper också till att skapa en ljus och fräsch bild av rummet, något som ändrar gränserna för det lilla området i ditt enda rum;
  • i små utrymmen är det nödvändigt att ge företräde åt inredning av enkla och lakoniska modeller. Varje tillverkare har i sin arsenal en rad kompakta, men samtidigt funktionella och otroligt praktiska modeller av soffor och fåtöljer, förvaringssystem och attribut till dem;
  • minska användningen av inredning till ett minimum, det betyder inte att hela inredningen ska vara minimalistisk, utan dekorationer, men du måste överge golvelementen och föredra den uppmätta användningen av väggdekorativa element;
  • små utrymmen behöver särskilt tillräcklig belysning. Om du mycket sällan kan öka fönsteröppningarna för att öka flödet av naturligt ljus, är det helt enkelt nödvändigt att förse rummet med flera källor till konstgjord belysning. Med hjälp av belysningssystemet kan du inte bara zonera utrymmet utan också dekorera det.

Ljus yta och bra belysning

På en snövit bakgrund

Interiör i ljusa färger

Ljusa ytor för små rum

Inbyggda inre element

I små rum måste du använda hela arsenalen med användbara designtekniker för korrekt fördelning av rymden och dess visuella ökning. Ljusa nyanser av färgpaletten av ytor och möbler används också, användningen av möbler som passar rumets storlek och passar perfekt in i den, användningen av transformeringsmekanismer och efterlevnad av minimalismens principer.

Minimalistisk inredning

Lakoniska lösningar

Ljus accent

Naturliga nyanser

Skåp i garderoben

Den kombinerade användningen av vita nyanser för dekoration av ytor och installation av spegelplan som en del av dekorationen gör att du kan skapa maximal belysning även i ett rum på byggnadens norra sida. En snövit miljö är bäst «utspädd» integrationen av träytor och inredning i varma, naturliga färger – från pastell till mörk choklad.

Vita ytor och speglar

Design av ett mycket litet sovrum

Snövit bild

Ljusa ytor och möbler

Speglar och glas

Inte mindre effekt för att skapa en ljus, luftig bild av ett rum kan uppnås med hjälp av glas- och plastinredningselement. Genomskinlig plast och glas verkar lösa sig i rymden. En matgrupp eller ett soffbord, ett skrivbord eller en konsol – alla dessa saker kommer inte att tynga designen på ett enda rum om de har en transparent konsistens. För en modern stil av rumsinredning passar sådana element bäst..

Glas och plast för en luftig look

Genomskinlig plast i ett snövit rum

Transparenta föremål i en ljus inredning

I angränsande utrymmen måste du dra fördel av alla tillgängliga fördelar. Till exempel, om taket i din lägenhet är över genomsnittet, är det helt enkelt nödvändigt att använda denna designfunktion. Inbyggda lagringssystem under själva taket är bara vid första anblicken opraktiska. För att komma till dem måste du använda en trappstege eller åtminstone en stol. Men trots allt kan du förvara i sådana skåp hushållsartiklar som tas ut en gång i säsongen eller till och med används efter behov..

Förvaringssystem för tak till golv

Nyklassisk stil

Det höga taket i lägenheten kan användas för att skapa en ytterligare levnadsnivå. En sovplats som loftsäng för vuxna är en verklighet i vår tid. Bristen på kvadratmeter kan mer än kompenseras genom att skapa en andra nivå. Det är bara viktigt att överlåta detta yrke till specialister som inte bara kommer att kunna beräkna belastningen korrekt, utan också att utföra allt arbete med en kvalitetsgaranti. Genom att överföra sovdelen till den övre nivån frigör du huvudutrymmet för att ordna vardagsrummet, matsalen och köket.

Övre plan för sovrummet

Att omvandla möbelartiklar kan avsevärt förenkla livet för dem som tvingas ha ett vardagsrum, sovrum, arbetsplats och eventuellt även ett kök med matsal i ett rum. Den utfällbara sängen, som är gömd bakom garderobens framsida under dagen, konverterar på natten till en fullvärdig sovplats för två. Fällbara bordsskivor som kan användas både för att organisera en matplats och en arbetsplats. Alla dessa enheter, som kan gömma sig i garderoben under mottagandet av gäster, tjänar värdarna att skapa en bekväm miljö när de lämnar. Men det är viktigt att komma ihåg att varje lutningsmekanism har sin egen maximala lastgräns. När du tillverkar möbler med vikmekanismer eller köper färdiga lösningar är det viktigt att inte spara beslag – trots allt kommer alla element att aktiveras dagligen och till och med flera gånger om dagen..

Fällbar säng med garderob

Möbeltransformator

Arbetsområde i garderoben

Fäll- och vikmekanismer

Tansformer garderob

Sovrum och vardagsrum - 2 i 1

När man skapar interiörer för små utrymmen där det är nödvändigt att ansluta flera funktionella segment inspireras många designers av idéerna om den skandinaviska stilen. Trots att denna stil älskar rymliga och ljusa rum, kan dess motiv också användas för att dekorera små lägenheter. En rimlig andel minimalism, vilket skapar den mest praktiska, men samtidigt bekväma miljön, enkla och koncisa lösningar när det gäller inredning och «grönt ljus för att använda en inredning kär i hjärtat för att ge komfort i ett hem – det här är de viktigaste idéerna som lockar designers och deras kunder.

Snövit rum med stora fönster

Skandinavisk stil

Ljusa accenter på en vit bakgrund

Studiolägenhet eller kombinerat kök med rum

Enandet av alla funktionella segment i hemmet med isolering av endast badrummet är inte utan anledning att det har vunnit så hög popularitet över hela världen. Denna designteknik låter dig skapa det mest bekväma och rymliga rummet så mycket som möjligt i princip med antalet tillgängliga kvadratmeter. Om denna typ av bostad för tjugo år sedan fortfarande var en nyhet för våra landsmän, praktiseras den nu med stor framgång för gifta par utan barn eller singlar..

Studio lägenhet design

Rymlig studio med panoramafönster

Snövit studio

Panoramafönster för en studiolägenhet

Kombinerar kök med rum

Oavsett om du fick en studiolägenhet med en färdig layout eller om du var tvungen att riva alla icke-bärande partitioner på egen hand-resultatet är detsamma-du måste fördela det tillgängliga utrymmet ordentligt. Fördelen med sådana rum är att hela rummet är jämnt upplyst av solens strålar (det finns inga skiljeväggar eller andra hinder) och det verkar större än dess faktiska storlek på grund av användningen av en öppen planlösning. Men samtidigt är det fortfarande nödvändigt att förse varje funktionellt segment med konstgjorda ljuskällor..

Original studiogeometri

Ovanligt loft

Kombinera alla segment

Mysig studio

Vit och grå inredning

En av fördelarna med att använda en öppen plan är frånvaron av några skiljeväggar och hinder, inte bara för trafik utan också för spridning av ljus. Funktionella segment är zoner med inredning. Du kan också ange de villkorliga gränserna för varje zon med hjälp av matta (till exempel i vardagsrummet och sovrumssegmentet) och ett belysningssystem (uppenbarligen kommer en central ljuskrona inte att räcka för hela rummet).

Kombinerad rumszonering

Zoning med möbler och belysningssystem

Studiorumslayout

Original studio design

Kompakt layout

När det gäller en öppen plan finns det två alternativ för fördelning av rekreations- och sömnområden, arbetsutrymme. I det första fallet är rummet utformat som ett vardagsrum, och en bäddsoffa spelar rollen som en sovplats, som bara kan utökas för natten. Fördelen med denna layout är att det är möjligt att organisera en sådan miljö även på ett mycket blygsamt område. Men det finns också en betydande nackdel – ägarna måste ständigt sova i soffan, och inte ens de mest bekväma modellerna kan jämföras när det gäller ergonomi med att sova i en säng, på en ortopedisk madrass.

Kombination av finish

Ljus accent på möbler

Alla nyanser av grått

Bärbar bäddsoffa

Om ditt vardagsrum kommer att fungera som ett sovrum samtidigt, är det bäst att välja en soffa på hörnmodellen. När de monteras under dagen kan sådana soffor erbjuda ett tillräckligt antal platser för ägarna och deras gäster, på kvällen kan de läggas ut i en fullvärdig sovplats för två. Bland annat är hörnstrukturen mycket bekväm att installera i hörnet av rummet vid fönstret. Således kommer inte ljuset från fönsteröppningen att blockeras (vilket är mycket viktigt för små utrymmen) och «död» rummet kan användas så effektivt som möjligt.

Hörnsoffa för ett litet rum

Praktisk grå inredning

Hörnstrukturer

Varm rumspalett

Det andra sättet att organisera funktionella områden i ett enkelrum är att installera en fullvärdig säng i form av en säng och stoppade möbler för att dekorera vardagsrummet. Detta alternativ är lämpligt för par utan barn och de som inte skäms över öppenheten i sovområdet. Beroende på rummets storlek kan vardagsrummet ligga i direkt anslutning till det sovande segmentet eller avskiljas med möbler..

Sovrum-vardagsrum-kök-matsal

Alla segment i ett utrymme

Interiör i gemensamt rum

Ett av sätten att zonera en säng i ett gemensamt rum är att bygga en säng på ett podium. I sådana strukturer är det mycket bekvämt att ha rymliga förvaringssystem, som alltid saknas i små bostäder..

Säng på pallen med lådor

Övre nivå med sovrum och badrum

Sovsal

Sovrumszonering med en pallplats

Vi isolerar sovdelen i det gemensamma rummet

Alla ägare till ettrum är inte lämpliga för en öppen planlösning. För många är det viktigt att i någon grad kunna dra sig tillbaka till en sov- och viloplats. För vissa räcker det med en inre partition i frostat glas, medan andra behöver mörkläggningsgardiner som inte tillåter ljus att passera igenom. Beroende på rummets storlek, antalet fönster och sängens storlek (enkel eller stor dubbel), som måste isoleras, kan du välja följande designalternativ för sovplatser:

Sovrum bakom en glasskiva

Sovplats bakom skiljeväggen

Layout av ett blygsamt sovrum

Sovrum bakom persienner

Sov- och viloplatsen bakom den inre partitionen ger ägarna en känsla av viss integritet, men separerar samtidigt inte segmentet helt från det allmänna rummet. Samtidigt kan ljus från fönstren också tränga in i sovutrymmet om det inte finns något fönster som öppnas där. Det är mest praktiskt att använda hyllor eller skåp som en invändig skiljevägg. Detta kan antingen vara en dubbelsidig hylla med öppna hyllor, eller ett förvaringssystem på ena sidan och en yta på vilken du kan hänga hyllor, en spegel, en TV eller väggdekor på den andra..

Garderob-skiljevägg mellan sovrum och kök

Använda interiörpartitioner

Effektiv användning av partitionen

Skiljevägg

Säng bakom en träskiva

Gardiner, rullgardiner, vertikala persienner och andra typer av tygbarriärer kan vara ett alternativ för att isolera en koja för dem som behöver ha integritet. Denna metod kräver inte att du bygger partitioner. Du behöver bara installera en guide för fastsättning av gardiner eller persienner. Om guiden är fäst i taket, i gardinversionen kommer sovområdet inte att få sin andel naturligt ljus (förutsatt att det inte finns något fönster i det sovande segmentet). Om du placerar gardinstången i nivå med en persons höjd, räcker det kvarvarande utrymmet för att ge ett segment, om än svagt, men fortfarande belysning.

Sovrum bakom gardiner

Gardinskärmar för zonindelning

Ett annat alternativ för att skapa ett staket för en kaj är att dekorera området med glas (eller delvis sådana) skiljeväggar. Nästan hälften av solens strålar tränger igenom matta ytor, men samtidigt är det som händer bakom skiljeväggen knappast urskiljbart. Glaspartitionen ger en känsla av isolering å ena sidan och lämnar tanken på att tillhöra det gemensamma rummet å andra sidan.

Sovrum i glas

Utsikt från sovrummet

Säng bakom glas med gardiner

Experter rekommenderar att du använder glasskärmar när du skapar ett helt isolerat sov- och vilosegment. Även små transparenta insatser från taket till dörröppningen hjälper till att ge sovplatsen lite naturligt ljus, vilket kan räcka för att stanna i detta segment under dagtid. För kväll och natt kommer du i alla fall att förse rummet med belysningsarmaturer.

Separation av sovplatsen

Partitioner för sovande segment

Köksdesign i en liten lägenhet

I regel har köksutrymmet i vanliga (och ännu mer i små lägenheter) en yta på högst 6,5 kvadratmeter. Och på den här lilla platsen är det nödvändigt att ordna alla nödvändiga hushållsapparater, lagringssystem, för att inte glömma organisationen av matplatsen. Vanligtvis är det för det här funktionella segmentet att det inte finns tillräckligt med utrymme, och matbordet med stolar måste överföras till det gemensamma rummet och placera matsalen nära vardagsrummet. Men om ett gift par utan barn bor i en enrumslägenhet, kan du organisera en liten matplats genom att förlänga bänkskivan på köksön eller genom att anpassa en förstorad fönsterbräda för dessa ändamål..

Matplats bakom disken

En plats för måltider bortom halvön

Experter rekommenderar att överge färdiga kökslösningar till förmån för specialtillverkade headset som exakt matchar möjligheterna i ett blygsamt rum och utnyttjar dess fördelar mest effektivt. Det finns aldrig mycket förvaringssystem, särskilt i köksutrymmet. Även en liten nisch nära gasvattenberedaren eller utrymmet under fönsterbrädan kan vara en plats för installation av ett väggskåp eller en öppen hylla..

Inbyggt headset

Snövit släta fasader

Enradig layout av möbelensemblen

Köksensemble i mörk färg

Ovanlig design av köket

I ett långt och smalt kök är det mest logiskt att använda en parallell layout av möbeluppsättningen. Med en sådan fördelning av förvaringssystem, hushållsapparater och arbetsytor mellan köksskåpen, finns det vanligtvis bara utrymme kvar för rörelse, men inte för installation av en matgrupp. Om köksutrymmet tillåter så kan du installera ett stort matbord med stolar eller ett kompakt kökshörna i ett av hörnen i rummet framför entrén. Annars måste matplatsen flyttas till det gemensamma rummet..

Parallellt kök

Litet kök med oregelbunden form

Inbyggd matplats

Om köket är en del av ett gemensamt rum, används oftast en linjär eller kantig (L-formad) layout som köksuppsättningens layout. Om det finns tillräckligt med utrymme för att organisera kökssegmentet, kan uppsättningen kompletteras med en köksö eller halvö, som oftast blir en plats för måltider genom att förlänga bordsskivan. Men i de flesta fall måste du begränsa dig till det linjära arrangemanget av möbelensemblen med integrerade hushållsapparater. Köket och resten av rummet har vanligtvis samma finish. Ett undantag görs endast för utformningen av köksförklädet och ibland golvbeläggningen i arbetsområdet..

Ljust kök med blanka fasader

Snövit köksdel

Rymligt kök-matsal-vardagsrum

Snövit clapboard finish

Snövit bild av interiören