Direkt kök: inredning enligt råd från designers i fotoidéer

Köksplanering är en av de mest utmanande uppgifterna för människor som vill göra praktiska och moderna renoveringar i sin lägenhet. Experter som professionellt planerar inredning ägnar mycket tid åt detta rum, så du bör definitivt följa deras råd, som du hittar i den här artikeln. Det handlar om direkt kök, vilket är ganska populärt idag..

Direkt kök: det som är speciellt?

Ägarna till lägenheter och hus vet ofta inte vad de egentligen vill och vad de behöver. Till exempel är det inte lätt att ändra dina gamla vanor. Om du hade ett arrangemang av möbler, kylskåp, diskmaskin och till och med besticklådor, blir det svårt att komma bort från det. Eller kanske värt ett försök? Tänk på ett rakt kök – det här är ett bra alternativ för ett rum i olika storlekar..

Många tror att om kylskåpet i tio år har stått bredvid en gasspis, ska det lämnas så. Inget kan vara mer fel, eftersom denna miljö definitivt är obekväm. Därför måste du omedelbart bli av med sådan placering och, så snart som möjligt, utrusta köket i enlighet med ergonomins principer..

Allt beror dock på vilken typ av rum du har. Om du har att göra med ett proportionellt och stort territorium kommer det inte att vara några problem. Du har mycket handlingsutrymme, och resultatet beror bara på personliga preferenser, vilket kök du väljer. Om du har ett litet kök, smalt och långt, är det bäst att placera möbler och apparater längs en vägg. Medan många människor är rädda för detta beslut, uppstår denna rädsla bara från felaktig placering av skåp, hyllor och utrustning. Noggrant genomtänkt placering av alla dessa element kommer att göra det direkta köket mycket användarvänligt..

Regler för installation av kök

För närvarande är den mest populära regeln som bör följas när du placerar ett kök på en av väggarna principen för den tekniska linjen. Alla element bör läggas upp på ett sådant sätt att underlätta matlagning så mycket som möjligt. Du bör börja med kylskåpet. Precis bredvid den måste du placera en bänkskiva utan utrustning (mikrovågsugn, brödrost, kaffebryggare, etc.). Detta gör att du kan laga mat som kräver ytterligare behandling i förväg. Detta lediga utrymme är också perfekt för att förbereda morgonmåltider eller snacks som inte kräver ytterligare bearbetning..

Men om ytterligare förberedelsesteg krävs, ska nästa del av köksproduktionslinjen vara diskbänken. I den kommer du att tvätta alla produkter eller helt enkelt skölja dem. Du kan skala grönsaker, frukt, kött, fisk och bära dem till nästa bänkskiva, där du kan skära eller forma dina specialiteter. Sedan är det dags att laga, baka eller steka – vilket innebär att förbereda kokzonen. Det är bäst om det finns en kraftfull huva ovanför spisen, eftersom luftcirkulationen här inte längre kommer att vara så stark. Efter att ha tagit rätten ur ugnen är det äntligen dags att servera den. Inte direkt, naturligtvis, eftersom du måste ha plats att överföra till tallrikar. Detta kommer att kräva en annan bordsskiva..

Det verkar som om det i ett rakt kök bara finns bänkskivor, så är det förstås så, men du måste komma ihåg att de också är diskar eller till exempel en panel som täcker diskmaskinen. Hängande skåp är också värda att välja. De har samma bredd och fylls snabbt.

Funktionalitet är ett viktigt inslag i det direkta köket

Principen som bör följas när du placerar ett direkt kök är regeln för den tekniska linjen. Alla apparater bör planeras så att arbetet i köket är snabbt och bekvämt. Så sätt först på kylen. Placera sedan bänkskivan, följt av diskbänken, sedan bänkskivan igen och sedan hällen. Detta arrangemang gör att du enkelt kan laga mat utan onödiga kroppsrörelser..

Vad är gränsen för avståndet mellan väggar med och utan möbler bör vara i köket?

Den optimala gränsen här är 190 centimeter – från en vägg med en uppsättning till en vägg utan möbler. Om köket är längre än det angivna avståndet kan du placera möbler och utrustning på två motsatta sidor. Om det tyvärr är mindre, kan avståndet vara för litet och användningen av köksväggen är omöjlig..

Fördelar och nackdelar med ett direkt kök

Direkt kök har många fördelar. Om rummet är öppet mot vardagsrummet kan du göra köksarbete och delta i familjeliv och socialt liv. Med ett slutet kök är ägarna isolerade. Möbler och hushållsapparater kan placeras i köket på samma vägg, utan att förlora funktionen eller estetiken i rummet. Köksmöbelproducenter övertygar om detta med de senaste kollektionerna..

Det kan dock inte förnekas att enradig kaross med sina många fördelar också har flera nackdelar. Ett öppet kök kräver städning ständigt. Du har inte råd att lämna smutsiga diskar på bänkskivan eller i diskbänken. Dessutom ska ugnen och köksfronterna ofta rengöras för att ta bort fett. Det är inte heller en bra lösning för människor som behöver mycket lagringsutrymme. Därför kan ibland en mycket bättre lösning vara det så kallade halvöppna pentryt, det vill säga i form av ett L eller P, stänga vissa delar av headsetet

Litet rakt kök

Det direkta köket är perfekt för små lägenheter. Enväggsmöbler fungerar bäst. Se hur bra en köksuppsättning ser ut. Möbelinstallation kräver mer uppmärksamhet. Enradiga raka kök väljs vanligtvis av personer som ordnar om sin lägenhet för första gången, vilket främst beror på behovet av att spara utrymme. Speciellt när köket är långt och smalt, väljs ofta en enradig layout. Det är viktigt att du i sitt inre kan röra dig fritt eller sitta vid bordet, liksom att allt är till hands när du lagar mat. Följaktligen är korrekt placering av utrustning i en enradig kapsling avgörande..

Börja ordna ett litet kök genom att mäta det och förbereda en headsetplan. Möblerna placerade i en rad längs väggen är en lösning som ger användarvänlighet och rörelsefrihet i interiören. Det raka köket utnyttjar också det tillgängliga utrymmet, till exempel för ett litet bord. Denna lösning rekommenderas också för alla kök..

Tillverkarens erbjudande inkluderar möbler i moderna former, färger och stilar. Praktiska skåp och lådor gör att du kan organisera dina köksredskap, tallrikar och småsaker. Flerfärgade skåpfronter, matta eller lackade ytor och dekorativa handtag ger en mysig atmosfär till interiören. Du kan också välja mer minimalistiska handlösa möbler med enkla, ekonomiska former. Viktigast av allt är att de trendiga bågarna finns till olika priser. Till exempel kan de kosta lika mycket som en cykel eller bil av god kvalitet..

Litet kök: en bra plan

När du ordnar skåp och hushållsapparater i ett litet kök i rad är det värt att observera ordningen: kylskåp, diskbänk, spis. Handfatets centrala läge ger enkel åtkomst till vatten under den första rengöringen av mat och under tillagningen. Alla apparater i ett litet kök ska separeras med en bänkskiva. Minsta bänklängd mellan kylskåpet och diskbänken och på båda sidor av ugnen är 40 cm. Varje litet kök ska ha en bänkskiva som är minst 80 cm lång. I ett rakt kök är diskbänken och spisen vanligtvis separerade. På begränsat utrymme kan spisen också placeras mellan kylskåpet och diskbänken.

Obs: När du installerar skåpet i ett hörn är det bra att använda en distansstång mellan sidan och väggen för att göra dörren och lådorna lättare att öppna..

Fram till nyligen hittades raka kök bara i små interiörer. Idag kan du också hitta köksenheter på en vägg i stora rum. Inte konstigt, kök med en rad är en mycket populär trend..

Direkt köksalternativ i ett slutet och öppet rum

Att installera ett rakt kök är en enkel och praktisk lösning. Alla skåp och hushållsapparater är i samma rad. Om väggen är tillräckligt lång blir det inga problem med placeringen av all utrustning, och det kommer att finnas många skåp. Om din vägg inte är för lång kan höga överskåp vara värda att överväga att återta några av det bortkastade utrymmet..

I ett öppet kök

Det direkta köket är en utmärkt lösning för interiörer där matsalen är ansluten till vardagsrummet. I ett öppet vardagsrum ska köket bli en enda helhet. Därför bör möbler matchas till vardagsrummet och utföra representativa funktioner. Utrymmet mellan kök och vardagsrum kan delas på olika sätt eller lämnas helt tomt..

I ett slutet kök

Köksmöbler på en vägg är inte bara en lösning för öppna kök. Perfekt för små utrymmen där det är svårt att hitta en annan typ av möbler. Du kan till exempel använda det lediga utrymmet som en matplats.

Studiolägenhet: direkt kök med vardagsrum

En enda radkropp bör inte vara en nödvändighet på grund av det lilla utrymmet. Se hur vackert och funktionellt du kan utrusta ditt kök. Det kombinerade vardagsrummet och köket är en mycket populär lösning i moderna lägenheter och hus. Detta fungerar särskilt när du har begränsat utrymme. Kökets funktion i detta fall är bilagan, vars plats blir särskilt viktig, eftersom det påverkar mottagandet av hela dagzonen..

Enradiga mönster är idealiska för ett pentry. Möbler för en vägg tar lite plats och är också lättast att sätta ihop med resten av rummet eftersom det är mindre visuellt slående i minimalistisk stil och vardagsrummets ljusa färger kan vara i perfekt harmoni med headsetet..

Ett rakt kök är inte alls en kompromiss endast för små interiörer. Detta är först och främst ett bra alternativ för att kombinera ett kök med ett vardagsrum. Garderober och lådor inbyggda i en vägg fungerar som en byrå. Setet har också en bekväm bänkskiva för matlagning. En populär och fashionabel lösning är också kombinationen av ett pentry med en rad och en rymlig ö som du kan flytta din arbetsyta till och bygga upp hela väggen med skåp och hushållsapparater. Då måste du komma ihåg att köksstilen ska passa bra med vardagsrummets design..

Direkt kök i en nisch

Raka kök kan byggas in i en urtagning i väggen, så att möbler kan ta ännu mindre plats. En intressant lösning är möbler för en vägg, integrerad med en gångjärnsdörr, som kan täcka arbetsytan vid behov.

Enradskroppen är också en mycket praktisk lösning. Arrangemanget av alla apparater, lådor och arbetsyta i samma rad säkerställer bekvämligheten med att använda köket utan att behöva långa resor mellan möbler under olika väggar. Det är värt att välja modeller med överskåp riktade mot taket. Då kommer du att få ut det mesta av det tillgängliga utrymmet, och sällan använda apparater kommer inte att störa utrymmet på köksbänken..

Rakt smalt kök

Möbler och hushållsapparater kan installeras i köket på samma vägg, utan att förlora funktion eller estetik i rummet. Köksmöbelproducenter övertygar med sina senaste kollektioner. Det smala utrymmet i köket tillåter inte att skapa komplexa layouter av köksskåp. Förblir raka headset. Även i det minsta köket får du plats med allt du behöver, samtidigt som du behåller en ergonomisk layout och moderiktig design.

Moderna headset låter dig skapa det perfekta köket, som skulle utformas i enlighet med principerna för arbetsområden, och för detta har det allt som husets värdinna drömmer om:

 • breda lådor;
 • bekvämt handfat;
 • Diskmaskin;
 • mikrovågsugn.

Direktkök optimalt designade av specialister är det bästa sättet att snabbt sätta upp en funktionell matlagnings- och matplats..

Trendig rak köksdesign

I färdiga köksuppsättningar har många färgduos skapats som kan matcha inredningen i vilken stil som helst. Målade träslag som päron, ek, tall eller wenge kommer från en samling av den senaste inredningen som framgångsrikt kan hittas från golv- eller rumsmöbeltillverkare, så att du enkelt kan skapa en sammanhängande inredning och ett kök som ser ut som en skräddarsydd. Ett sätt att organisera ett rakt kök är att sätta upp två stora skåp med inbyggda vitvaror i båda ändar, med en nisch med en bänkskiva emellan. Ett kök med en vägg låter dig skapa en plats för en bekväm matplats. Det kan till exempel separera köket från vardagsrummet..

Direkt kök från vägg till vägg och från tak till tak

Om du vill att köket ska placeras på en vägg med maximalt utrymme bör du välja XL -lösningen, det vill säga ett headset ända upp till taket. Detta kan vara en rad med höga, rymliga skåp eller två rader med underskåp med olika djup. Köket som sträcker sig till själva taket är en riktig hit. Det ser bra ut och utnyttjar det tillgängliga utrymmet..

De bästa direktköken

Ett direkt kök är en bekväm lösning för både stora och små interiörer. I det senare fallet fungerar det särskilt bra eftersom avsaknaden av väggar som skiljer köket skapar intryck av ett större utrymme. Se inspirerande idéer för direktkök.

Fram till nyligen var ett pentry endast förknippat med studior eller små lägenheter i ett kvarter. Men idag, även i stora lägenheter, ser den här typen av möbler också bra ut. Detta möjliggör bättre utnyttjande av utrymme och organiserar en lämplig stil för hela interiören. Om köket är litet och smalt och väggen som skiljer det från det intilliggande rummet inte kan användas, skulle rivning vara den bästa lösningen. Således kommer pentry och vardagsrum att skapa en interiör med de bästa proportionerna att använda. Det raka köket är också en lösning som enkelt används i studion.. 

Modernt rakt kök

Ett modernt rakt kök består av många element, väggarnas färg och struktur, skåpens typ och storlek, vilken typ av material som uppsättningen är gjord av. Men även om alla dessa finns i köket, kommer det inte att bli ett rum i modern stil om det inte är ordentligt organiserat. Ett rum kräver viss ansträngning från människor som vet hur man väljer alla dessa element och sätter ihop dem korrekt. Oftast kännetecknas ett sådant kök av enkelhet i form, ekonomiska färger, praktisk och funktionell utrustning..

Det moderna köket syns vid första anblicken. När du går in i ett sådant rum är en av de första funktionerna som kan märkas minimalism, uttryckt i ekonomiska färger, så allt är i en färgton eller två eller tre kontrasterande uppsättningar. Det är också formens enkelhet, som manifesterar sig i möblerna, de material som används och utseendet på köksapparater och tillbehör. Det finns ordning i ett modernt kök, eftersom allt konvergerar och har sin plats, därför känner du ordning och harmoni när du kommer in i sitt utrymme..

Funktionalitet i ett enkelt modernt kök

Ett modernt kök ska vara funktionellt, det vill säga där allt finns till hands, där utrustning gör det lättare att förbereda måltider, samt städa efter dem. Valet och arrangemanget av möbler och alla hushållsapparater är exakt planerade och är utformade för att öka bekvämligheten för människor som använder köket. Av detta skäl kan du i ett modernt rakt kök enkelt hitta tre zoner i samband med aktiviteter som utförs på deras territorium:

 • matlagningsområde – det finns en spis, en bordsskiva där rätter tillagas, en ugn, en mikrovågsugn, en bekväm hylla med kryddor och de mest nödvändiga tillbehören (blandare, stora skedar, slevar, etc.);
 • tvättområde – här ska naturligtvis diskbänken och diskmaskinen regera, det borde finnas en plats för en diskmaskin, en låda med bestick, skärning och andra tillbehör;
 • förråd – skåp och hyllor med grytor, bestick, produkter som är nödvändiga för matlagning (mjöl, socker, salt, etc.), samt en mixer och andra apparater, tillbehör.

Designers hävdar att i de mest funktionella köken utgör dessa zoner en triangel. Dessutom tror man att köksbänkskivan ska vara så lång som möjligt, eftersom den ger optimal komfort och praktiska egenskaper för ett rakt kök..

Belysning

Belysning är extremt viktigt i ett rakt kök och oumbärligt i ett modernt kök. Därför är designers alltid noga med att belysa arbetsytan, bordet och enskilda områden ordentligt. Olika typer av belysning används för detta ändamål:

 • traditionell;
 • halogen;
 • spridd;
 • punkt.

Lampor visas runt kanterna, inuti skåp, på väggar och i tak. De utför inte bara en hjälp, utan också en dekorativ funktion..

Lantligt kök

Rustikt kök är fortfarande populärt. Deras sentimentala charm, humör, värme och en hänvisning till tradition innebär att människor tenderar att välja en sådan enhet för sin lägenhet eller hus. Tänk på reglerna och kraven för att ordna ett sådant kök.

För att betraktas som rustikt måste ett kök uppfylla flera villkor. Först och främst är den utrustad med möbler och apparater tillverkade av naturmaterial, trä, tegel, sten, keramik, vävning, spets. De allra flesta föremål som finns i det rustika köket passar in i denna stil. Det här är till exempel lergods eller keramikfat, mässingskrukor, träskedar, spetsgardiner, dukar och servetter, linnetyger. Du kan hitta stiliserade glasmålningar, gallerier, dekorativa gesimser, folkdekorationer. Vissa föremål är speciellt utformade för att se original ut. Ett modernt rustikt kök kan se ut som på bilden nedan..

Relevanta tillbehör

Rustika kök kan vara geografiskt olika med specifika möbler, stiliserade broderier eller utsmyckningar, men det som förbinder dem är viktigare. Och elementen som finns i var och en av dessa typer är praktiska och opraktiska tillägg. Dessa är olika typer av utsmyckade behållare, färgglada burkar och korgar. De placeras på hyllor, på fönster och gesimser och hängs på väggar. Du kan lägga till gamla familjefoton, målningar och landskap, klockor, mönstrade skyltar på väggarna. 

Skåpens höjd och djup i ett rakt kök

Det bästa sättet att välja typ av skåp är att analysera vad du har mest och minst i ditt kök, från torra livsmedel till grytor och köksredskap. Om du har mycket bestick, knivar och andra verktyg är det värt att planera fler lådor. Med flera kannor, flaskor eller termosar till exempel kanske du bara behöver en hög hylla. En stor samling koppar, å andra sidan, passar inte bekvämt för högt, vilket utnyttjar mer skåputrymme bättre. Om du använder många mjölvarianter skulle det vara trevligt att lägga dem till exempel på hyllorna, och smörsamlingen passar bekvämt i lastskåpens smala korgar..

Standard skåpdjup:

 • stående – 60 cm;
 • upphängd – 30 cm.

Standard skåphöjd:

 • stående – 80-87,5 cm;
 • upphängd – 80 cm.

Notera! Skåpens höjd beror på vilken nivå du vill placera bänkskivan. När du sätter upp ett kök är det bäst att anpassa det till personlig höjd, det vill säga några centimeter under den nivå där armbågen är när du står upprätt.

Kom ihåg att när du väljer höjden på de stående skåpen måste du ta hänsyn till tjockleken på bänkskivan som passar på dem. Det rekommenderade minsta avståndet mellan hängskåpets topp och botten är 45 cm.

Öppningsmöjligheter för skåp i ett rakt kök

Köksmöbelns utseende och funktion beror på dörrtypen och dess öppning. Grävande traditionella gångjärnsdörrar ger dig gott om plats, och bristen på handtag gör att hela ser modernt ut..

Skåpöppningstyper:

 • Dörrar är den traditionella och vanligaste lösningen. Det finns många typer av gångjärn på marknaden som gör skåpet lättare att använda. När du väljer dem bör du vara uppmärksam på bärförmågan. Det bästa blir med en inbyggd bromsmekanism, tack vare vilken du kommer att undvika att dörren ständigt slår.
 • Lutning – det vill säga öppna upp. Det är idealiskt för att organisera ett litet kök samtidigt som du sparar utrymme. Precis som traditionella gångjärn kräver de relativt smala fronter, i så fall kan dörren vara mycket bred. Detta är viktigt för hela köksenhetens form, eftersom skåppanelerna inte skapar vertikala utan horisontella former..
 • Skjutbar – i ett smalt kök kan de undre skåpen utrustas med en skjutdörr som inte öppnas framåt, så du kommer inte ha några problem att ta dig runt i detta lilla utrymme.
 • Persienner – denna lösning är också lämplig för små kök, där varje centimeter är viktig. De låter dig bara öppna en del av skåpet, vanligtvis längst ner.
 • Fällbara – dörrar av denna typ kan fällas på mitten eller till och med i dragspel. Detta är en annan användbar lösning för små kök som ett flerfamiljshus. Gångjärn och guider av hög kvalitet kommer att ha en positiv effekt på användarvänligheten..
 • Lådor är en mycket bekväm lösning för skåp under disk. Genom att välja fullt öppningsbara lådor har du enkel åtkomst till allt innehåll.
 • Handtagslös öppning – Också värt att nämna är det ovanliga, om än alltmer populära skåpöppningssystemet, vilket innebär att man trycker lätt på dörrens fria kant. En speciell mekanism skjuter dörren och kan öppnas vid.

Skräpområde

Var noga med att lämna tillräckligt med utrymme för skräpet. När du sätter upp stora, direkta kök är det inte svårt att hitta en lämplig plats – du kan fördela mer utrymme i skåpen under diskbänken eller ställa den utanför. Å andra sidan, i små kök, skulle utdragbara soptunnor, bestående av tre små korgar eller behållare, staplade ovanpå varandra med en öppning för att lyfta uppåt om avskiljning krävs, vara en bra lösning. Den första lösningen skulle vara att placera ett hål i bänkskivan som leder till papperskorgen under. Denna lösning kommer att göra maten lättare att förbereda, men kommer sannolikt att kräva mer ansträngning för att upprätthålla ordning och renhet..

Att organisera ett kök är en skrämmande uppgift. Slutligen pratar vi om ett av de viktigaste rummen i huset, eftersom nästan varje hemmafru spenderar mycket tid på att laga mat och äta i köket, så hennes bekväma och trevliga arrangemang är av stor betydelse. När du implementerar en idé för ett direkt kök i en nyinredd lägenhet eller hus, finns det många olika faktorer att tänka på, varav de viktigaste är antalet familjemedlemmar och personliga vanor. Tänk på många idéer för att skapa ett vackert rum med köksenheter längs en vägg. Välj det bästa alternativet för dig själv att implementera i ditt eget hem. Moderna eller traditionella raka kök kommer att glädja ögat och tillfredsställa deras funktionalitet.