Design av ett rum Chrusjtjov – modern uppgradering

Den kanske konstigaste, mest opraktiska och ofta logiskt trotsande layouten genomfördes under Chrusjtjovs prisvärda bostadsprogram, vars främsta mål var att minimera byggkostnaderna och förse så många familjer som möjligt med separat bostadsyta. Som ett resultat av totala besparingar och misstag i planeringen av byggnader är många av våra landsmän fortfarande «njut av» frukterna av konstruktionen tänkte på den tiden. Om i ett tre-rum «Chrusjtjov» eller en två-rumsversion, kan du fortfarande tilldela personligt utrymme för varje familjemedlem, sedan i ett rum «arbete med arkitektur och konstruktion» du kan inte klara dig utan ombyggnad.

Ja, ett rum «Chrusjtjov» Är inte en gåva. Men, å andra sidan, om din lilla lägenhet ligger i mitten av en metropol, och inte ens långt från arbetsplatsen, blir ett utrymme som är komplext när det gäller layout mycket mer attraktivt. Tja, med hjälp av kompetent design och skickliga reparationer kan även ett sådant blygsamt utrymme göras mysigt, bekvämt, bekvämt och attraktivt i utseende. I alla fall till och med en kvarleva från det förflutna med en liten kvadratmeter, men en bekväm och praktisk inredning är ett mycket mer attraktivt alternativ för våra landsmän än en hyrd, om än standard ett-rums lägenhet.

Vardagsrum-matsal

Ett rum «Chrusjtjov», har vanligtvis en total yta på 27 kvm. varav det finns 17 kvm per rum, köket kan vara från 4 till 6,5 kvm stort, entrén är ofta helt frånvarande och badrummet är i de flesta fall kombinerat. Men ofta finns det i Chrusjtjovs lägenheter ett utskjutande skafferi, asymmetriska korridorer eller ett trapetsformat eller smalt och långt rum som inte bara bryter mot alla ergonomiska regler utan också motsäger sunt förnuft. Lägg till det irrationella kommunikationsarrangemanget, ofta opraktiskt läge vid ingången till lägenheten, och du kommer att förstå att reparationer i en liten lägenhet inte kommer att vara billiga..

Stora fönster med svarta ramar

Fokusera på layoutbrister «Chrusjtjov» kan vara lång. Men det finns liten mening i detta, det är viktigt att bestämma möjligheterna att använda det angivna antalet kvadratmeter med maximal nytta, praktisk och rationalism. Faktum är att i ett befintligt rum är det nödvändigt att ordna zoner för sömn, vila och arbete, samtidigt som du inte glömmer att organisera från matsalen, för i små kök finns det som regel ingen plats för en matgrupp.

Entré och omedelbart kök

Men det finns också fördelar – den kompakta storleken på din «odnushki» kommer att tillåta användning av dyra efterbehandlingsmaterial av högkvalitativ produktion samtidigt som ramarna för en prisvärd och demokratisk budget bibehålls. Detta innebär att det blir möjligt att få en estetiskt attraktiv, snygg och praktisk design. «Chrusjtjov», utan att förstöra familjens budget.

Modern stil

Sätt att skapa en kompetent layout i ett ettrum «Chrusjtjov»

Det finns flera alternativ för att expandera (åtminstone visuellt) utrymme. «odnushki». Vissa av dem kräver bara ett kompetent arrangemang av modulära möbler och efterbehandling som motsvarar rummets storlek, rätt val av färgscheman. För att implementera andra måste du bryta partitioner och flytta dörrar. Vilket alternativ skulle passa dig bäst «Chrusjtjov» beror på vardagsrummets geometriska parametrar, storleken på utilitaristiska lokaler och din budget för ombyggnad och renovering.

I pastellfärger

Ljus design

Använda balkongutrymmet

Ja, balkongytan är liten (vanligtvis 4 kvm). Men i sådana blygsamma lokaler som ett-rums Chrusjtjov-lägenheter räknas varje centimeter, för att inte tala om kvadratmeterna. Därför, om det finns en balkong, kan den glaseras, isoleras och skiljeväggen med en balkongdörr kan rivas. Endast vid första anblicken verkar det som om det resulterande utrymmet inte är mer än 1,5 m brett (och i de flesta fall även 1,2 m) inte ger ägarna något försprång. På det svårt vunna området kan du ordna ett minikontor med en arbetsplats, en liten konsol och en blygsam storlek på en kontorsstol räcker för detta. Du kan installera en smal soffa, en soffa eller ett par smala fåtöljer med ett litet bordsställ på den tidigare balkongen och få en extra sittgrupp. I slutändan kan balkongutrymmet användas för att organisera förvaringssystem – symmetriskt på båda sidor av den tidigare balkongen och under fönsterdelen. Dessa kan antingen vara stängda skåp med gångjärnsdörrar och lådor eller öppna hyllor. Det beror helt på vad du kommer att lagra och hur redo att ge tillgång till innehållet i dina skåp.

Original bakgrundsbelysning

Om du organiserar ett sitt- och läsutrymme på den tidigare balkongen, var noga med att ta hand om en extra ljuskälla (utöver den centrala takbelysningen). Denna punkt bör beaktas i planeringsstadiet för all kommunikation, troligtvis kommer ett uttag (möjligen mer än en) eller inbyggd belysning att behövas i det nya området. Om du inte bryter skiljeväggen mellan balkongen och rummet, men bara blir av med fönstret och balkongdörren, kan du placera inomhusväxter eller väsentligheter som alltid bör finnas på den återstående delen av väggen. Allt beror på vilken zon som kommer att placeras på den tidigare balkongen, om det finns ett hörn för läsning och arbete, då är det logiskt att placera böcker och kontorsmaterial på partitionen så att platsen inte är tom, utan naturligt ljus från fönstret är inte blockerat.

Kontrasterande designelement

Vi installerar modulära och hopfällbara möbler

Om brytning av väggar och skiljeväggar inte är ditt ämne (den här processen är också nödvändig för att legalisera i BTI), kan du prova att använda den välkända designtekniken för att spara utrymme – där det är möjligt, använd modulära möbler och bygg fällmekanismer. Till exempel är en utfällbar soffa en viktig möbel i vardagsrummet under dagen och organiserar en sittgrupp, och på natten blir den till en sovplats. För gäster som bestämmer sig för att övernatta är det i det här fallet bättre att ha i skafferiet eller, som de säger «på mezzaninen» uppblåsbar madrass. Det tar inte mycket plats, men som ett alternativ för att sova en natt är det ganska lämpligt.

TV -zon

Modulära möbler

Använd hörnsoffor som ger gott om sittplatser (och vissa modeller kan fällas ut och bli en rymlig plats att sova och koppla av på) samtidigt som de tar mindre plats.

Hörnsoffa

Men få skulle gå med på att sova i soffan hela tiden. Ändå finns det inga bättre sängmöbler för att sova. Det finns ett alternativ att bygga in en hopfällbar sängmekanism i garderoben. Under dagen framstår ditt rum som ett vardagsrum, och på natten skärmen «skåp» öppna upp och rummet blir ett sovrum. Naturligtvis har sådana mekanismer sina nackdelar – det finns viktbegränsningar. Att hoppa på sådana sängar rekommenderas inte och det är viktigt att använda själva mekanismen i enlighet med instruktionerna så att den kommer att tjäna dig så länge som möjligt..

Säng i garderoben

Det finns till och med våningsmodeller av fällbara och utdragbara mekanismer med enkelsängar. Detta är ett mycket platsbesparande sätt att organisera sovplatser för två personer. Det praktiska med dessa mekanismer ligger också i användbarheten. Du behöver inte ens flytta möbler för att ditt vardagsrum och din arbetsyta ska bli ett sovrum..

Studera i vardagsrummet Dolda sängar

Vi ansöker «destruktiv» layoutmetod

Ombyggnadsmetoden med förstörelse av väggar och skiljeväggar är lämplig för gifta par utan barn eller ensamstående husägare. I det här fallet kan du utrusta en bekväm och praktisk studiolägenhet som kommer att innehålla hela uppsättningen vitala segment och samtidigt behålla lite utrymme och lätthet. Dessutom är en studiolägenhet progressiv, snygg och modern..

Tegelvägg i vardagsrummet

Naturligtvis kommer inte mycket utrymme att läggas till vid väggbrott (vanligtvis är väggarna, om de inte är bärande, inte särskilt breda). Men det är nödvändigt att ta hänsyn till överföring av dörröppningar, tillägg av fönster (om möjligt). Som ett resultat kommer rummet i alla fall visuellt att se mycket rymligare ut, och det blir mycket lättare att placera alla nödvändiga möbler i det..

Snövit finish

Flera sätt att visuellt utöka utrymmet i små rum

Ljus design

Neutral palett

Skandinavisk stil

Tre levande färger

Vitt och träigt

Väggdekor

Vacker spegeldesign

Tapeter med fotoutskrift

Färgad bakgrundsbelysning

tvskärm

Kök i ett rum «Chrusjtjov» – speciellt tema

Oftare lämnar få husägare köket som ett separat rum. På 5 kvadratmeter är det inte lätt att organisera nödvändiga arbetsytor, bygga in hushållsapparater, förvaringssystem, installera ett handfat och ett kylskåp. Uppenbarligen blir det inget utrymme för matgruppen. Därför flyttar de flesta ägares logiska design «Chrusjtjov» kombinationen av vardagsrummet (aka matsal) med köksutrymmet blir.

Kök + vardagsrum

Snövit finish av kök och vardagsrum

Mycket ofta finns det fortfarande inte tillräckligt med utrymme för en fullvärdig matplats i utrymmet som erhålls efter ombyggnad. I det här fallet kan du använda bardisken eller en del av köksarbetsytorna som fungerar som en ö. Om två personer bor i lägenheten, kommer en sådan plats för måltider att vara ganska tillräcklig.

Bardisk

Original design

De villkorliga gränserna för din matplats kan inte bara vara platsen för köksön eller baren, utan också skillnader i ytbehandlingar. Det skulle vara logiskt att använda klinkergolv i matlagningsområdet och laminat eller parkett i vardagsrumssegmentet. Köksväggar kan kaklas med keramiska plattor eller mosaik i backsplash -segmentet, medan den grundläggande finishen matchar hur vertikala ytor i rummet är inredda.

Villkorlig zonindelning

Kom ihåg att ta hand om flera belysningsnivåer när du kombinerar ett köksutrymme med ett gemensamt rum. Det är logiskt att en takkrona, även en mycket kraftfull, inte klarar allt utrymme för belysning. I köket är det möjligt att bygga in belysning ovanför arbetsytorna genom att placera lysdioder eller lysrör i de nedre socklarna i köksskåpens övre nivå. V «Chrusjtjov» lågt i tak, så alternativet med belysning inbyggt i undertaket försvinner som regel omedelbart. Men du kan använda två ljuskronor för ett rum. Eller placera vägglampor i vardagsrummet (som en sista utväg, en golvlampa, men det tar mycket plats).

Modern design

Delar av klassikerna

För att spara utrymme i köket kan du inte använda ett fullbordat matbord, utan dess miniatyrmotstycke. Denna lilla konsol med utdragbara ben, som är fäst på väggen och kan fällas, vilket frigör utrymme om till exempel tar emot gäster i lägenheten. Lätta stolar som enkelt fälls ihop och stuvar undan i ett hörn eller skafferi hjälper också till med rörligheten och förvandlar ditt hem, beroende på situationen..

Ljusa accenter

Vitt kök

Det är sällan möjligt att använda färdiga lösningar för köket i Chrusjtjovs lägenheter. Men tack vare företag som tillverkar skräddarsydda köksmöbler för alla storlekar och designfunktioner i rummets arkitektur, är det möjligt att få ett rationellt arrangemang av arbetsytor, förvaringssystem och hushållsapparater även i komplexa asymmetriska hörn av rymden.

Asymmetriskt kök

Om köket av några konstruktiva skäl eller på grund av lägenhetens arkitektoniska egenskaper förblev ett separat litet utrymme, har ägarna den svåra uppgiften att organisera alla nödvändiga funktionella delar av köksutrymmet och placera på flera kvadratmeter vad som är brukar placeras i kök med en yta på 8-9 kvm och mer. I det här fallet hjälper de glansiga vita ytorna på de inbyggda köksskåpen dig. För att undvika känslan av att vara i ett sterilt rum, använd ljusa accentfläckar i textilier (fönsteröppningsdesign) eller köksförklädesinredning.

Ljust köksförkläde

Små detaljer i ett vitt kök

Den kontrasterande användningen av två motsatta färger hjälper också till att skapa en harmonisk interiör i ett blygsamt utrymme. Kompetent dosering av vita och svarta toner i det inre av köket och inte bara kommer att skapa en riktigt intressant, praktisk och dynamisk design..

Svartvit design

Kontrastspel

Många ägare till små lägenheter är rädda för att kombinera köket med andra delar av lägenheten på grund av lukten av matlagning, som kommer att finnas i alla hörn av hemmet. Moderna huvar är mycket kraftfulla, men samtidigt är de oftare än inte energibesparande och utrustade med belysning i den nedre arbetsdelen. Det är bättre att investera i bra hushållsapparater så att du sedan kan steka fisken och inte vara rädd för att hushållen i vardagsrummet kommer att hosta från att brinna. En god fläkt kan bli kontaktpunkten för ditt kök, så moderna modeller är estetiskt tilltalande..

Bakom gardinen

Modern spiskåpa

Sovrum i «odnushka» – soffa eller säng?

Som tidigare nämnts kommer inte alla husägare att gå med på att sova i den utdragbara soffan hela tiden. Dessutom rekommenderar läkare och specialister att organisera en plats för ett ljud och djup sömn att köpa en säng i alla fall. Ett undantag kan vara en situation där husägaren helt enkelt inte har möjlighet att installera den. En bekväm säng med en ortopedisk madrass gör att du kan få tillräckligt med sömn efter en hård dags arbete och få styrka för nya prestationer. Köp en säng av största möjliga storlek för din sovplats, men glöm inte de ergonomiska reglerna – avståndet från sängens kanter till väggarna eller stora möbler bör inte vara mindre än 70 cm, det är bättre att inte för att placera sovplatsen i hörnet och lämna bara en sidodel för inflygningen och foten på den centrala möbeln för sovrummet.

Huvudgavelns ursprungliga design

Det är logiskt att din sovplats kommer att vara en avdelning i ljusa färger, men glöm inte accenter. Skapa en original accentväggdesign med tapeter med ett medelstort tryck. Användningen av blommig prydnad lugnar känslor innan du lägger dig, inte värre än ljusa, neutrala toner.

Kök och sovrum

Ofta en sovplats i Chrusjtjov «odnushka» visar sig inte vara inhägnad alls, vilket för många husägare inte är ett bekvämt och bekvämt tillstånd. Många människor vill skapa åtminstone illusionen av zonindelning, en mer intim atmosfär. Som skärm kan du använda hyllor, bok eller kombinerade, som inkluderar båda öppna hyllor. Och stängda små skåp. Det finns aldrig mycket lagringssystem, och ännu mer i så blygsamma lokaler som «Chrusjtjov».

Sovrum bakom hyllorna

Flera inspirerande exempel på verklig design i ett rum «Chrusjtjov»

Vi uppmärksammar dig ett litet urval av interiören i befintliga lägenheter med ett litet område. Vi hoppas att den intressanta, praktiska och attraktiva externa designen av dessa rum, måttlig i storlek men inte i funktionalitet, kommer att inspirera dig att göra om din egen. «Chrusjtjov» eller bara ett litet rum i din standardlägenhet.

Matsal mellan kök och vardagsrum

Runt matbord

Vardagsrum mjukt område

När man kombinerar vardagsrummet med köksutrymmet är det mycket bekvämt att använda baksidan av köksön som ett stöd för soffan, vilket skapar ett mjukt segment av det gemensamma rummet. För sådana lokaler är det mest fördelaktiga alternativet för väggdekoration att använda ljusa färger för de vertikala huvudytorna och skapa ett accentplan. I detta designprojekt användes tegelverk för att skapa inte bara en färg utan också en texturerad accent, ett element av individualitet och till och med en viss brutalitet.

Det ursprungliga arbetsområdet i köket

Ljus soffa

Snövit väggdekoration och pastellfärger för inredning är det bästa sättet inte bara att visuellt utöka utrymmet, utan också att dölja rumslayoutfel, särskilt designfelaktigheter. Men i ett helt ljust rum är det svårt att känna sig bekväm, eftersom det gemensamma rummet inte bara är avsett för sömn och avkoppling, utan också för arbete, kreativitet och mottagande av gäster. För att skapa slående accenter användes ovanliga trapetsformade öppna hyllor, arrangerade i en asymmetrisk ordning. Värmen i den snövita svala atmosfären i rummet gavs av golv av ljusa träslag och de gulaktiga nyanserna i takbelysningen.

Snövit inredning

Accenter på en vit bakgrund

En modern stil som strävar efter praktisk minimalism, men att acceptera ljusa möbler och inredning med en funktionell bakgrund passar bäst för att skapa en harmonisk och rationell inredning av små studiolägenheter, tidigare «Chrusjtjov». Användningen av kontrasterande kombinationer i dekoration och inredning, bland vilka ljusa nyanser råder, möjliggör en ljus och fräsch atmosfär. Samtidigt är allt funktionsinnehåll i lägenheten på högsta nivå och ägarna kan inte kränka sig själva i någonting, som bor på tre dussin kvadratmeter.

Studiolägenhet

Ljust kök

På en grå bakgrund

Kontrastens spel och användningen av ljusa klädsel av stoppade möbler gjorde det möjligt att skapa en intressant, original miljö i detta ganska minimalistiska vardagsrum, kombinerat med köket. I köksutrymmet tillämpades samma teknik – användning av svartvita kombinationer i dekoration och inredning, tillsammans med de ljusa accenterna i matplatsstolarna. Som ett resultat ser hela rummet inte bara harmoniskt ut, utan kan också tjäna ägarna i många år utan att behöva uppdatera interiören – denna design kommer att vara populär i många år framöver..

Ljus klädsel

Vardagsrum och kök i en nyckel