Bordsduk i interiören: att välja ett vackert och praktiskt alternativ

Valet av en bordsduk är det sista steget i utformningen av utformningen av ett kök eller matsal interiör. Vid första anblicken verkar uppgiften enkel – du behöver bara bestämma produktens storlek, form och färg. Men du kommer att bli förvånad över hur mycket ett tyg som ligger på matbordet kan förändra hela bilden av uppfattningen av rummets design. Avslappnat eller festligt, ljust eller neutralt, smidigt eller med broderi – duken lägger alltid till en touch av komfort i hemmet i köket eller matsalen, ger den värmen som inte finns i vårt hem. Vi erbjuder dig, med hjälp av exempel på riktiga designprojekt, att bestämma kriterierna för att välja en duk som inte bara kommer att tjäna ditt kök eller matsal under lång tid, utan också dekorera interiören med sin närvaro.

Bordsduk till köket i vita och blå toner

Kriterier för att välja en duk för hemmabruk

Det är inte känt säkert vem som först tog beslutet att breda ett tygstycke på bordet, och för vilket ändamål detta naturligtvis blev ett avgörande slag i bildandet av serveringshistorien. För några tusen år sedan kan någon bara behöva täcka en fläck eller till och med ett hål i matbordet, men detta steg blev utgångspunkten för att skapa det verksamhetsområde som nu är av global betydelse för utformningen av vardagsrum . Bordsdukar för mat och andra typer av bord har fast trätt in i vardagen. Moderna tillverkare erbjuder oss det bredaste utbudet av utförande av denna textilprodukt – i form och storlek, val av tyg och inredning, färg och tryck..

Snövit bordsduk i verandans design

Motley svart och vit duk

Snövit bild

Innan du går till affären eller på Internet på jakt efter en duk för matsalen eller köket måste du ta reda på svaren på följande frågor:

 • i vilket rum (eller utanför) duken kommer att användas (kök, matsal, vardagsrum, veranda, öppen terrass eller lusthus);
 • formen och storleken på bordet som du behöver köpa en textildekoration för;
 • syftet med bordsduken (vardagligt, festligt, tematiskt);
 • färgpalett i rummet;
 • tygets kvalitet, förekomst eller frånvaro av inredning, ytterligare element;
 • maximal budget (det finns ett stort antal handgjorda dukar, vars kostnad kan vara flera gånger högre än priset för hela matgruppen).

Spetsar i det inre av köket

Matsal i pastellfärger

Vad dukar är: form, storlek, design

Alla dukar är indelade i:

 • runda;
 • oval;
 • fyrkant;
 • rektangulär;
 • asymmetrisk.

Rund bordsduk

Textil i blå toner

Bordsduk med kant

Enligt deras syfte kan dukar delas in i matsal, matsal, bankett, te (kaffe) och interiör. I denna publikation kommer vi främst att överväga de typer av dukar som är mest populära bland ryssar – matsalar och matsalar..

Beige spetsduk

I ljusa färger

Ursprungligt tygval

Enligt intensiteten i användningen är alla dukar indelade i vardagliga och festliga. I sin tur kan festliga dukar delas upp beroende på temat – nyår, bröllop, för barnkalas, för romantiska middagar..

Motley lösning

Neutral färgpalett

Lätt spektrum

Storleksval

För att välja rätt storlek på duken måste du mäta tabellen som den är avsedd för. För fyrkantiga bord mäter vi ena sidan, för rektangulära bord – längd och bredd, för runda bord – diameter, för ovala bord – längd och bredd, som kommer att vara lika med små och stora diametrar. Det är nödvändigt att lägga till 30-40 cm i alla storlekar för att få den sk «dinglande» eller «släppa».

Matbord

Dukning

Tyg med mönster för utförande av dukar

Etikett tillåter storlek «hänga över», lika med minst 20 cm. Man tror att det är bättre att lägga en lång duk än till och med en något kort. Men ur säkerhetssynpunkt och elementär komfort är det bättre att inte tillåta användning av en duk som når golvet med kanterna – gäster eller hushållsmedlemmar kan helt enkelt kliva på tyget och tappa innehållet i bordet.

Naturligt tyg

Matbordstorlek

Interiör i gråtoner

Färglösning

Valet av en bordsduk är fallet när det inte kan sägas entydigt att «det finns inget universellt alternativ». En vit duk kan med rätta betraktas som ett sådant win-win-alternativ för olika tillfällen. Bordets snövit dekoration är lämplig både på helgdagar och på vardagar. Rätter av vilken färg som helst kommer att se fördelaktiga ut på en vit bakgrund, du kan använda uppsättningar med ett färgglatt, ljust mönster och inte vara rädd för att skapa en luddig bild.

Snövit bordsduk

Kök-matsal i vita toner

Lyxig dekoration

Kontrastspel

En snövit vit duk ser bra ut på en mörk träbordsyta. Med kontrast kan du markera produktens mönster och prydnader, betona handarbetets skicklighet.

Snövit spets

Lyxigt urval av textilier

Handgjord

Inte mindre populära är dukar med tejpat och randigt tryck. Det kan vara en bur eller ränder i pastellfärger, diskreta, inte locka uppmärksamhet eller ljusa, accentfärger som kan bli attraktionscentrum för alla ögon – allt beror på interiörens färgpalett och de valda lösningarna för inredning av middagen grupp..

Rutig bordsduk

Pastell nyanser

Landtextilier

Kontrastränder

Klassisk

Vita och grå kombinationer

När det gäller användningen av en duk med ett brokigt eller stort mönster, rekommenderar experter här en regel som används aktivt när du väljer gardiner. Om dekorationen av väggarna och utförandet av möblerna hålls i monokromatiska färger, blir ett stort tryck av tyget en accent. Om det inre av rummet är fullt av färgkombinationer, är det bättre för textilier att bo på lugna, neutrala nyanser..

Ljust bordsdukstryck

Ljust mönster på duken

Varierade textilier för neutral design

Att använda en duk som accentelement är en ganska ofta använd designteknik. Dess enkelhet och mångsidighet gör att ägarna, utan att använda tjänster från designers, kan ändra karaktär och stämning i deras kök eller matsal. Om rummet är inrett i ett neutralt färgschema, kommer en ljus duk att diktera nivån på originalitet, färgtemperatur och till och med den känslomässiga stämningen i interiören..

Bordsduk som en inre accent

När du väljer en färg för en festlig duk måste du lita på temat för firandet. Till exempel är en grön, röd, guld- och silverduk perfekt för ett nyårsbord. Det blir lätt att välja rätter och tillbehör för en sådan bakgrund, silverfärg kommer att lysa på en grön eller röd bakgrund..

Nyårsdekoration

Festligt alternativ

Semester motiv

Ett av alternativen för att välja ett tyg för utförandet av en duk är en kombination med textilier från gardiner. Det är uppenbart att bilden av rummet som ett resultat visar sig vara harmonisk och integrerad. Men det är viktigt att inte överdriva det med hjälp av ljusa färger och brokiga ornament. Om både gardinerna och duken är gjorda i tyger med ett ljust, stort mönster kommer rummet att verka mindre och se för färgstarkt ut.

Bordsduk för att matcha gardinerna

Gardiner och bordsduk av ett tyg

Originella färglösningar

Ett annat sätt att välja tyg till din duk är att kombinera det med klädsel för säten och rygg eller stolskydd. Att göra på beställning innebär mer pengar och mer tid för att förbereda textildekorationen i matgruppen. Men resultatet kommer att vara värt det – en harmonisk, balanserad bild av ett matbord med stolar i samma färgstil kommer att vara en belöning för ansträngning och utgifter.

Linneduk och stolskydd

Naperon och sittdynor av samma tyg

Materialval för duken

Bomull och linne anses vara traditionella material för att göra köks- och matdukar. Bomullstyg är behagliga att ta på, disken glider inte på ytan och är lättskött (det är viktigt att komma ihåg att naturmaterial krymper under tvätten). Även den enklaste bomullsduken i stärkt form ser väldigt festlig, elegant ut.

Bomullsduk

Linnedukar har en trevlig halkfri yta, de är praktiska och hygieniska, håller formen väl. Nackdelen med linneprodukter är deras ganska höga kostnad. Oftast används naturligt linne omålat, vilket ger anteckningar av naturlig värme, komfort och mysighet in i köket eller matsalen..

Linneduk

Vanlig linneduk

Baggy design

För skandinavisk stil

För en duk som kommer att användas utomhus är det bättre att föredra ett mer praktiskt alternativ. Tyger med konstgjorda föroreningar är lättare att tvätta och kan behålla sitt ursprungliga utseende länge..

Gatabordsdekoration

Matbord utomhus

Plats för middag på terrassen

Matbord i lusthuset

Serveringstillbehör eller dukalternativ

Vid vissa tillfällen, utöver duken, kan matbordet dekoreras med olika tillägg. Till exempel, naperon – en liten duk som sprider sig över den huvudsakliga (och i vissa fall istället för) hjälper till att skapa ett riktigt festligt utseende av bordet för måltider. Designers rekommenderar att du använder lager för att skapa en inställning som inte bara ser högtidlig ut, men också modern..

Bordsduk med naperon

Naperon dekoration

Canopy matbord

I moderna designprojekt för matsalar och kök kan du ofta hitta bord som bara är lagda på naperons. Det är omöjligt att kalla en sådan dekoration festlig, men en sådan ensemble kan inte förnekas originalitet. Som komplement till naperon med personliga servetter eller mattor för tallrikar kan du skapa ett kreativt alternativ för att dekorera bordet för både en vanlig familjemiddag och för en middag..

Ovanlig servering

Modernt tillvägagångssätt

Mysig dekoration

Det finns två sätt att placera naperonen på bordet: på ett hörn eller längs bordsskivans omkrets. För bord med kvadratisk form används oftast en naperon, liknande i konfiguration, och placerar den längs bordets omkrets. Men om du behöver få en originalbild kan du använda två naperons i hörnen av ett rektangulärt bord från dess hörn. Fyrkantig naperon kommer att se inte mindre organisk ut på ett runt bord.

I ett eklektiskt kök-matrum

Ovanlig matlösning

Modern etikett tillåter användning av en löpare, löpare eller spår istället för en duk eller utöver det. Detta är namnet på en smal remsa av tyg som vanligtvis sprider sig längs bordet ovanpå huvudduken. Men du kan också använda flera spår (som regel är antalet lika med antalet platser upptagna längs bordets längd), som är placerade parallellt med varandra tvärs över bordet. Det är på dessa löpare som plattorna installeras och glas, glas, bestick finns..

Använda ett spår

Fransk lantlig stil

Serverar med en reglage

Ovanlig reglage

Middag fest inställning

Kombinationen av två reglage med olika bredder, placerade en på en, ser original ut. I det här fallet kan duken vara gjord av ett tyg, men det översta lagret kommer att ha ett mönster, broderi, spetsar eller annan dekor. Du kan också experimentera med färgscheman och välja originalkombinationer..

Ett par kontrastreglage

Spår på vit bakgrund

Olika lagringssystem kan användas för att lagra dukar. Många föredrar att placera bordsdukar tillsammans med sängkläder i linneskåpet i sovrummet. Men du måste erkänna att det är mycket bekvämare att förvara kökstextilier i det rum de är avsedda för. Det minsta antalet vikar av tygdukar kan uppnås när de förvaras på speciella stativ enligt principen att ordna skåp för att placera byxor.

Förvaring av dukar