Stil interior japonez – armonie de frumusețe, calitate și funcționalitate

Stilul japonez de design interior a fost creat pentru cei care sunt capabili să simtă estetica și frumusețea spațiului înconjurător prin forme și culori simple, pentru cei care nu au nevoie să se înconjoare cu obiecte de uz casnic reprezentative, pentru cei care iubesc ordinea și consecvență, respect practic și confort personal. Dacă ești capabil să vezi frumusețea în lucruri mărunte, dacă cauți armonie cu propriile gânduri și acțiuni, dacă apropierea de natură este una dintre prioritățile tale în crearea caracterului propriei case, atunci stilul japonez este pentru tine. Reținut, dar exotic, în multe privințe original pentru ruși, dar funcțional, stilul japonez este în multe privințe consonant cu stilistica modernă. El pledează, de asemenea «minimalism confortabil», pentru utilizarea materialelor naturale, pentru respectarea regulilor ergonomice, pentru menținerea echilibrului în toate. Stilul japonez nu este doar un mod de a amenaja o casă, de a crea anumite motive în interior, este o întreagă filozofie care ajută să se înțeleagă prin obiectele din jur, să se apropie de natură, să creeze armonie în judecățile, dorințele, acțiunile și perspectivele cuiva. pe viata.

Motive japoneze în design interior

Stil japonez pentru viața modernă

Un pic despre modul în care s-a format stilul japonez

Principiile de bază ale proiectării locuințelor japoneze s-au format în secolele 16-17, când au început să se producă schimbări semnificative în viața populației, în politica internă și externă a țării. Formarea clasei de mijloc, apariția unui strat de populație cu venituri mari și începuturile progresului tehnologic, au influențat formarea principalelor motive pentru crearea atmosferei de locuințe japoneze. Dar, în ciuda apariției sistemului capitalist, centralizării puterii și apariției oamenilor cu adevărat bogați, care sunt capabili să-și mobileze apartamentele cu cea mai recentă modă, concentrându-se pe tendințele mondiale, japonezii au rămas fideli lor. Filozofia japoneză, axată pe armonia frumuseții și a lumii curate, a permis tuturor segmentelor populației să găsească o estetică ridicată în lucrurile obișnuite, fără a se înconjura de obiecte interioare scumpe..

Materiale naturale

Hol în stil japonez

Motive japoneze

Decorare baie

Condițiile istorice, localizarea geografică și condițiile climatice au avut o mare influență asupra formării stilului japonez. Amenințarea constantă a cutremurelor i-a obligat pe japonezi să inventeze metode originale de clădiri care, dacă nu sunt capabile să reziste la tremurăturile pământului, atunci să fie demontate și folosite din nou după încheierea dezastrului. Toți pereții caselor erau prefabricate, după sfârșitul cutremurelor puteau fi asamblate ca constructor. Fundația a fost, de asemenea, pliabilă. De fapt, întreaga structură ar putea fi mutată într-o locație nouă și construită din nou (asamblată) locuința. Inițial. Pereții interiori și tavanele din casele japoneze erau absente, acest lucru se datora nu numai pericolului de cutremure, ci și dorinței de a crea cea mai spațioasă locuință chiar și într-o zonă mică.

Spații auxiliare

Vedere spre curte

Decorarea premiselor utilitare

Interior și exterior

O altă caracteristică a proiectării locuințelor japoneze a fost planul deschis. Nevoia de a crea cele mai spațioase locuințe cu un volum modest de spații s-a datorat densității mari a populației. În familiile unui stat insular, mai multe generații de familii locuiau adesea sub un singur acoperiș. Spațiul util al apartamentelor, spațiul liber a fost atent păzit. Prin urmare, în locuințele japoneze nu a existat o abundență de mobilier, elemente decorative, suprasaturarea designului cu materiale textile sau decorațiuni..

Stil original

Baie în stil japonez

Combinații contrastante

Într-o locuință tradițională japoneză, nu a existat o distribuție clară între camere în ceea ce privește funcționalitatea. Dar în camerele combinate cu mai multe segmente funcționale, a existat o zonare clară – cu ajutorul diferitelor niveluri de podele, plafoane, pereți despărțitori și ecrane din bambus sau hârtie groasă, iluminare accentuată sau difuză (localizarea surselor de lumină). Deci, următorii factori au influențat formarea stilului interior japonez tradițional:

 • caracteristici teritoriale – populația este foarte dens distribuită pe insule;
 • amenințarea constantă a cutremurelor;
 • resurse naturale sărace din interiorul pământului (o cantitate mică de minereu de fier);
 • mod de viață stabilit istoric, tradițiile naționale și filozofia vieții.

Decor în stil japonez

Suprapuneri caracteristice

Design contemporan cu o întorsătură asiatică

Decorarea dormitorului

Desigur, stilul japonez modern diferă de motivele tradiționale pentru decorarea unei locuințe din secolul al XVII-lea. Proiectarea apartamentelor moderne arată în mod clar nu doar influența progresului tehnic și științific, ci și situația geopolitică a Japoniei în raport cu lumea. Dar, în ciuda apariției metalului și betonului, materiale moderne care imită în mod eficient piatra și lemnul, materiile prime naturale rămân una dintre cele mai importante componente pentru crearea unui stil japonez în decorarea casei.

Accent luminos

Finisaj combinat

Camera de zi în stil japonez

Contrast în decor

Principalele motive ale stilului japonez

Pentru designul interior modern în stil japonez, este necesar să se ia în considerare următoarele principii pentru formarea acestui mod original, exotic de decorare a unei case pentru ruși:

1.Formarea conceptului de stilistică japoneză se bazează pe natură și posibilitatea cunoașterii de sine prin abordarea ei. În mod ideal, o casă privată este aleasă pentru decorare în stil japonez, unde tema naturală curge lin în afara casei și este întruchipată în designul peisajului din zona locală. Dar chiar și în cadrul unui apartament de oraș, puteți găsi o cale de ieșire – plantați copaci bonsai mici, cultivați bambus și chiar echipați o mică seră pe balcon sau logie.

Loc pentru ceai

Regatul simetriei

Îmbrăcăminte din lemn

2.Utilizarea materialelor naturale este o prioritate. În proiectele moderne de design, analogii artificiali ai pietrei sau lemnului sunt adesea folosiți. Dar calitatea acestor materii prime trebuie să fie perfectă. Utilizarea lemnului, bambusului, paiului, rapiței și pietrelor vă permite să creați interioare autentice cu spirit asiatic..

Suprafețe din lemn

Ecrane și partiții

Design laconic

3.În ceea ce privește culoarea, locuințele tradiționale japoneze foloseau predominant lemn de culoare deschisă. A fost completat cu suprafețe și obiecte în culori calde – bej, nisip, maro deschis, auriu. Pentru contrast, negrul este adesea folosit. Ajută la sublinierea geometriei camerei, la evidențierea unei anumite zone funcționale, la conturarea limitelor. Cele mai semnificative, luminoase elemente interioare erau adesea amplasate pe un fundal negru..

Caracteristici de proiectare

Interior camera de zi

Cameră auxiliară

4.Toate mobilierele din proiectele de design japonez par să tindă în jos; nu au picioare înalte, spate, tăblii, cotiere. Forma geometrică corectă, designul laconic și chiar o anumită rigoare în execuție sunt cheia pentru crearea unui interior japonez original.

Panouri din lemn pentru decorare

Design tradițional

Forme și linii stricte

5.Spațiul de locuit trebuie să aibă cât mai mult spațiu liber posibil și cât mai puține articole interioare posibil, decorarea este redusă la minimul necesar.

Proiectare hol

Interier de bucătărie

6.Partițiile și ecranele din paie sau hârtie de orez pe un cadru de lemn sunt adesea folosite pentru zonarea segmentelor funcționale. Mecanismul principal al ușilor interioare este glisant (ca un compartiment).

Ecrane pentru zonare

Separarea zonelor funcționale

Materiale pentru stilul japonez în interiorul modern

Pentru a crea un interior autentic în stil japonez, este necesar să folosiți materiale care erau disponibile japonezilor în secolele al XVI-lea și al XVII-lea. Această materie primă, care a fost exploatată în statul insular, nu a fost exportată și a fost disponibilă pe scară largă:

 • lemnul a fost utilizat pe scară largă (arțar, cedru, kiri);
 • plăci de piatră naturală;
 • stuf, bambus și paie;
 • viță de răchită, ratan, covor;
 • mătase, piele.

Proiectarea locului de muncă

Într-o baie spațioasă

Imagine colectivă

Desigur, într-un interior modern este dificil să se abandoneze materialul artificial – linoleum, vinil, acril și suprafețe din plastic au intrat ferm în viața noastră. Dar pentru materialele naturale, puteți găsi mai accesibile, dar imitând eficient. În loc de lemn, puteți utiliza un laminat de înaltă calitate, înlocuiți mătasea naturală cu un analog artificial, al cărui aspect poate fi distins doar de un profesionist.

Identitate pentru designul băii

Nuanțe naturale

Culori neutre

Accente mici

Într-o baie spațioasă

Mobilier de interior cu influențe japoneze

Filozofia de viață a japonezilor se reduce la faptul că se poate ajunge la cunoașterea de sine și a tot ceea ce există pe tatami. Mijloace de trai asiatice «se străduiește pentru pământ», a fost creat pentru o persoană așezată și care contemplă. De multe ori, mobilierul pentru casele japoneze arată ca niște modele obișnuite, cu care au fost tăiate picioarele sau scaunele, canapelele și paturile au fost îndepărtate complet din această piesă de mobilier. Principiul minimalismului confortabil se aplică și echipării încăperilor cu mobilier – doar ceea ce este necesar, cu atât mai puțin – cu atât mai bine.

Design de contrast

Design pentru un living spațios

Cu compartiment din sticlă

Următoarele obiecte interioare au fost amplasate într-o locuință tradițională japoneză:

 • mese joase pentru băut ceai, în jurul cărora au fost așezate paiete sau covorașe și perne pentru așezarea confortabilă la una dintre ceremoniile principale;
 • adesea, în loc de paturi (chiar și pe picioare joase), locul de dormit era reprezentat de tatami obișnuiți sau saltele;
 • sistemele de depozitare erau cel mai adesea sub formă de dulapuri cu uși glisante;
 • ustensilele sunt rareori defilate în spațiul bucătăriei – toate sistemele de depozitare sunt închise.

Nuanțe deschise

Design autentic

Tonuri de nisip și ocru

Design original de bucatarie

Atunci când formați un proiect de design modern cu motive asiatice, există două moduri de a alege mobilierul – de a găsi modele antice cu trecut istoric sau de a lua în considerare opțiunea unui analog modern în colecțiile producătorilor (liniile cu motive asiatice sunt destul de frecvente).

Motive naturale

Accent pe geometrie

Interior laconic

Dormitor cu elemente japoneze

Paravane și uși glisante – o caracteristică a stilului

Pereții despărțitori din hârtie cu paie sau cu ramă de lemn se numesc shoji. Nu numai că îndeplinesc anumite funcții de zonare, dar formează și aspectul original al locuinței japoneze. Cu ajutorul unor astfel de partiții și ecrane, este mai ușor să schimbați imaginea spațiului de locuit și distribuția segmentelor funcționale. În interiorul tradițional, partițiile ușoare erau folosite din cauza amenințării constante a cataclismelor – nu erau dăunătoare și puteau fi ușor înlocuite. În proiectele de design modern bazate pe locuințe asiatice, sunt utilizate ușile glisante cu un model caracteristic (țesut).

Interior birou la domiciliu

Uși glisante

Uși glisante

Inițial, partițiile au ajutat la crearea unui colț retras într-un spațiu comun. Un număr mare de gospodării care locuiau sub un singur acoperiș au lăsat o amprentă asupra capacității de a avea spațiu personal. În zilele noastre, cu ajutorul ecranelor și partițiilor portabile, puteți crea un colț retras pentru a citi sau a bea ceai în orice zonă a unei camere spațioase..

Cameră cu acces la terasă

Copac peste tot

Spațiu lângă scări

Uși ecranate cu imprimare

Etaje de locuințe asiatice

Lemnul dur a fost cel mai des folosit pentru pardoseală. Pentru încăperile cu umiditate ridicată, au fost folosite plăci de piatră și pietricele. În prezent, puteți utiliza parchet laminat de înaltă calitate, pardoseală autonivelantă sau ceramică într-un finisaj mat. Puteți așeza tatami pe podele. Covoarele realizate din materiale naturale, cum ar fi stuf, viță de vie sau urzeală de fire grosiere, sunt un plus eficient la modelele autentice..

Finisarea suprafețelor

Paletă naturală

Finisare în baie

Etaj etajat

Pardoseala dintr-o locuință japoneză acționează adesea ca element de zonare și se execută pe mai multe niveluri. Cel mai adesea, o masă de ceai (în versiunea modernă, orice măsuță de cafea) era literalmente «înecat» în pardoseală și ar putea fi extras dacă este necesar.

Accent pe zona de luat masa

Lemn usor

Segment de bucătărie

Interiorul băii

Pereți – finisaj combinat

Pentru decorarea pereților într-o cameră în stil japonez, se folosesc materiale naturale – panouri din lemn, plută, pânze de hârtie (din hârtie de orez sau rapiță). Combinația de materiale vă permite să creați finisaje originale chiar și în proiecte de design cu un interior minimalist. Schimbarea suprafețelor netede tencuite și vopsite în culori naturale cu zidărie texturată sau lamele din lemn, creează un fundal interesant pentru câteva articole de interior.

Plan deschis

Culoare muștar

Joc de contraste

Culoare închisă pentru zonare

Confort și estetică

Decorarea textilelor

Țesăturile naturale în nuanțe neutre sunt cheia creării unei atmosfere confortabile în interioare destul de minimaliste, austere și laconice. Mătase, in, bumbac sau țesături mixte într-o culoare solidă sau decorate cu modele tradiționale, hieroglife, ajută la crearea unei atmosfere speciale care ne cufundă în aroma originală asiatică.

Loc de dormit

Decorarea textilelor

Decorarea tăbliei

Textile ca accent

Materialele textile pot fi folosite nu numai pentru decorarea locurilor de dormit și odihnă, ci și a zonelor pentru băut ceai, ecrane și pereți despărțitori. Pentru ferestrele drapate, cel mai adesea se folosesc așa-numitele perdele japoneze – pânze dreptunghiulare din țesătură, mai mult ca ecrane. Cel mai adesea, perdelele de ecran sunt prezentate într-o culoare solidă, dar pot conține și un ornament tradițional japonez și chiar imprimarea fotografiilor cu imagini în stil asiatic. În proiectele moderne, perdelele-paravane japoneze pot fi înlocuite cu jaluzele din material textil sau rulouri (romane).Textile pentru dormitor

Tabel frumos

Cum se creează un accent japonez

Ideea principală a creării unui mediu cu influențe asiatice este menținerea armoniei. Prin urmare, chiar și cu elemente de accent, întreaga imagine a camerei ar trebui să fie echilibrată, echilibrată și, în general, relaxantă. În locuințele tradiționale japoneze, suprafețele luminoase (pereții cu accent), mobilierul mare sau obiectele decorative în culori vii nu erau vizibile. Deși nu poate fi negată marea dragoste a stilului japonez pentru roșu, a trebuit să fie folosită în doze..

Decor de perete

Decorarea camerei de zi

Accent de perete

Cel mai adesea, pete luminoase pe fundalul unei imagini calde și, în general, neutre ale camerei au ieșit în evidență:

 • copaci bonsai, bambus verde;
 • China;
 • vaze de podea sau de masă;
 • seturi pentru ceremonia ceaiului;
 • tablouri și imprimeuri, panouri din țesături cu imagini în stil asiatic;
 • Felinare japoneze (abajururi din hârtie).

Elemente decorative

Bambus în apartament

Decorul ca accent

Set ceremonie ceai

Sistem de iluminare pentru a crea o atmosferă

Principala caracteristică a creării iluminatului în casele japoneze este utilizarea luminii difuze, mai degrabă decât a luminii direcționale. O atmosferă specială, confortabilă și în același timp relaxantă a fost realizată tocmai datorită utilizării lămpilor cu abajururi – din hârtie de orez, bambus sau țesătură. Cu ajutorul surselor de lumină locale, a fost posibil să se creeze accente în anumite zone ale spațiului combinat – pornirea și oprirea surselor de iluminare artificială.

Iluminat interior

Lămpi pe un fundal întunecat

Sistem de iluminare

Pentru spațiile în plan deschis, zonarea cu surse de lumină rămâne importantă. Proiectele moderne de design nu fac excepție. Un sistem de iluminare corect selectat și distanțat nu este doar o atingere finală eficientă în crearea unui design autentic, ci și o condiție prealabilă pentru componenta funcțională a unei case..

Iluminat central al camerei

Sală de mese eclectică

Iluminarea bucătăriei moderne

Și în concluzie

Printre designerii moderni, popularitatea stilului japonez cu greu poate fi supraestimată. Originalitatea și apropierea de minimalism vă permit să creați proiecte de design care să arate moderne, să dureze mult timp și să devină un punct culminant al oricărui design de casă. Desigur, crearea unui interior bazat pe stiluri asiatice în realitățile moderne se transformă, ajustată la proprietățile tehnologice ale materialelor de construcție și finisare, dobândind propriul concept. Dar un lucru este evident – un interior modern cu elemente de stil japonez nu va fi niciodată plictisitor, banal. Motivele asiatice pot deveni un punct de plecare pentru mulți în implementarea propriilor idei de proiectare..

Motive minimaliste

Bucătăria asiatică

Bucătărie contemporană și țară japoneză

Într-o casă modernă

Dormitor alb ca zăpada cu contrast