Proiectarea unui studio mic 25-30 mp – decor eficient

Pentru prima dată, la începutul secolului trecut au apărut în Europa apartamente rezidențiale fără partiții interioare. Locuințele bugetare au devenit o alternativă eficientă pentru persoanele creative și cuplurile fără copii. În zilele noastre, studiourile sunt populare în întreaga lume, nu mai pot fi numite locuințe cu preț redus, iar suprafața acestor apartamente este diferită. Studioul s-a îndrăgostit de mulți pentru oportunitatea de a alege în mod independent aspectul, de a organiza zonele funcționale ale locuinței și de a le proiecta în conformitate cu propriile gusturi și preferințe.

Garsonieră albă ca zăpada

La noi, un studio tipic poate fi descris ca o cameră cu o suprafață de 25-30 de metri pătrați, în care doar zona de baie este izolată, iar restul spațiului nu are pereți despărțitori. Într-un astfel de apartament poate exista o singură fereastră mare, dar există și apartamente cu balcon privat sau logie. Cel mai adesea, astfel de soluții de locuințe au un plafon suficient de înalt, ceea ce vă permite să creați un interior în două niveluri, distribuind segmente funcționale mai rațional chiar și pe o zonă mică..

Studio cu ferestre panoramice

Interiorul apartamentului mic

Cum să începeți planificarea unui interior de studio?

Înainte de a continua cu elaborarea directă a amenajării unei locuințe mici, este necesar să se acorde prioritate zonelor funcționale. Pentru unii proprietari, este important să aveți un living spațios și luminos, cineva are nevoie de un loc pentru intimitate, iar dimensiunea apartamentului nu contează. Ei bine, este foarte dificil să ne imaginăm un studio fără un segment de dormit și o zonă de bucătărie. Și în acest caz, va fi necesar să se rezolve întrebarea principală – cum, în cadrul mai multor metri pătrați, să amenajăm spațiul de bucătărie cât mai departe posibil de zona de dormit și, eventual, chiar să le separăm.

Design original de studio

Indiferent dacă veți utiliza serviciile unui designer sau veți efectua singur reparația studioului, trebuie să elaborați un plan clar de acțiune și să creați un proiect pe hârtie sau într-un program special. Desigur, acest lucru va trebui făcut înainte de a începe orice reparație. Următoarele criterii vor influența planificarea unui studio mic:

  • suprafața totală a locuinței, forma camerei;
  • numărul și locația ferestrelor, ușilor;
  • amplasarea liniilor de comunicație – radiatoare de încălzire, conducte de apă, conducte de alimentare cu gaz (dacă există);
  • prezența unui balcon sau logie;
  • numărul de persoane care vor locui în studio permanent și prioritățile lor în locația zonelor funcționale.

Interior rațional și practic

Zonarea eficientă a unui studio mic nu va face ușor să obțineți un mediu ergonomic și funcțional, ci și să simțiți avantajele și originalitatea unui astfel de design în propria dvs. casă..

Baia este izolată în studio

Plan deschis sau cum să mențineți un sentiment de spațiu

Se poate apela la un plan deschis «clasici ai genului» atunci când decorați garsoniere. Amenajarea tuturor segmentelor funcționale ale locuinței fără garduri vă permite să păstrați un sentiment de libertate chiar și într-o zonă mică. În clădirile noi ale clădirilor de apartamente, de regulă, tavanele înalte și ferestrele destul de mari sunt deja furnizate de la început. Dacă organizați un studio dintr-o clădire tipică a secolului trecut prin demolarea pereților despărțitori interiori, încercați să utilizați posibilitatea de a extinde deschiderile ferestrelor. Cu cât este mai multă lumină naturală într-un spațiu mic, cu atât va fi mai confortabil și mai convenabil să fie în el, cu atât va fi mai evident sentimentul de spațiu..

Studio. umplut cu lumină

Interior alb și negru

O altă modalitate de a spori lumina naturală și de a extinde vizual spațiul este utilizarea de suprafețe oglindite și lucioase. Acestea pot fi fie planuri separate cu planuri reflectorizante, fie compoziții întregi de oglinzi, panouri de sticlă..

Suprafețe oglindite pentru spații mici

Suprafețe albe și reflectorizante

Planul deschis, ca toate opțiunile de proiectare a casei, are avantajele și dezavantajele sale. Pe de o parte, avantajul este că într-o zonă relativ mică puteți plasa absolut toate segmentele necesare pentru un sejur confortabil. Pe de altă parte, este posibil ca unii oameni să nu fie mulțumiți de faptul că aragazul este incredibil de aproape de un loc de dormit sau o masă de lucru..

Design neobișnuit de studio

Cameră modestă în dimensiuni

La înființarea unui studio cu un plan deschis, zonarea este încă utilizată, este doar mai puțin explicită, adesea doar arbitrară. De exemplu, zonarea prin decorare este prezentă în aproape toate proiectele de design modern. Dacă decorarea pereților din întreaga cameră poate fi absolut de același tip, atunci este mai bine să folosiți pardoseli diferite în zona de bucătărie și dormitor din motive de practic. Plăcile din gresie porțelanată din spațiul bucătăriei vă vor scuti de greutatea de a avea grijă de acoperire, iar covorul moale pufos de lângă pat vă va oferi senzații plăcute și căldură în timpul pregătirii pentru culcare și la trezire..

Zona dormitorului din spatele compartimentului

Zonarea unui loc de dormit – câteva idei practice

Pat în spatele cortinei

O soluție pentru cei care nu ar dori să ridice pereți despărțitori pentru a separa zona de dormit de restul spațiului, dar ar dori să păstreze o anumită intimitate a acestui segment al casei – perdele. Dacă apartamentul are tavan suspendat, atunci nu va fi dificil să fixați șinele pentru libera circulație a perdelelor. În cazul tavanelor întinse, va trebui să organizați suporturi pentru instalarea cornișelor. Unii designeri simplifică în mod deliberat sarcina și folosesc o frânghie obișnuită pentru a atârna perdelele originale..

Dormitor în spatele cortinei

Combinații strălucitoare

Zonarea dormitorului cu o perdea

Soluție neobișnuită pentru dormitor

Folosim ecrane, rafturi, partiții mici

Una dintre cele mai simple, dar în același timp eficiente și raționale modalități de a separa un loc de dormit într-un studio este utilizarea de partiții mici. Poate fi atât structuri transparente, cât și translucide, monolitice sau realizate sub formă de rafturi. Evident, pe lângă funcția lor principală de gard, astfel de structuri joacă rolul de sisteme de stocare sau servesc drept baze pentru amplasarea unei zone video, a unui stand de expoziție. Este convenabil ca ecranele și rafturile de închidere să poată fi utilizate în mod eficient în fiecare zonă – puteți agăța un televizor din partea sufrageriei și puteți organiza sisteme de depozitare în zona dormitorului.

Dormitor alb ca zăpada în spatele compartimentului

Partiție interioară - baza televizorului

Soluție constructivă pentru izolarea patului

Pentru mulți proprietari de studiouri, separarea zonei de dormit de spațiul comun este o chestiune de principiu. Nimeni nu vorbește despre construirea pereților și instalarea ușilor – acest lucru ar distruge însăși conceptul de a construi o locuință sub forma unui studio. Dar utilizarea partițiilor oferă, dacă nu chiar un sentiment complet de confidențialitate, ci un indiciu sigur. Înainte de tine este un proiect de proiectare a unui apartament foarte mic în care doar baia era izolată și «ascunde» în spatele compartimentului – zona de dormit. În proiectarea studioului, este utilizată în mod activ o combinație de suprafețe albe ca zăpada cu elemente și finisaje din lemn ușor. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că acest material a fost ales pentru fabricarea partiției segmentului de dormit. Designul original al partiției permite, pe de o parte, lumina din camera comună să pătrundă în zona dormitorului, dar pe de altă parte, protejează zona privată de la locul de muncă și camera de zi.

Proiectarea unui studio mic

Zonarea într-un mic studio

Combinație de suprafețe albe și lemnoase

Toate zonele funcționale într-o singură cameră

Un alt proiect de proiectare în care zona cu patul este separată de spațiul general, dar foarte condiționat. Locul de dormit este vizibil din orice punct al camerei, dar în același timp are niște limite. O partiție a unui astfel de plan poate fi completată cu rafturi deschise sau sertare cu balamale..

Decor modest de studio

Pat în spatele unei partiții mici

Interior armonios

Separarea segmentului de dormit de camera principală folosind o partiție de sticlă din mai multe secțiuni și cu uși glisante va proteja dormitorul de sunetele și mirosurile de gătit, mașină de spălat sau funcționarea hotei. Dar, în același timp, lumina soarelui din zona de dormit va pătrunde în sufragerie și bucătărie..

În spatele unei partiții de sticlă cu uși

Studio alb plin de lumină

Amenajarea eficientă a zonei de bucătărie

Indiferent de opțiunea de amenajare a studioului, primul lucru de care trebuie să aveți grijă în spațiul bucătăriei este o glugă bună și puternică. Este mai bine să nu economisiți bani în alegerea acestui aparat de uz casnic necesar, deoarece veți avea nevoie nu numai pentru a scăpa toate zonele casei de mirosul de gătit, ci și pentru a preveni ca cele mai mici picături de grăsime să se așeze în aer pe bucăți de mobilier, textile și elemente decorative. Există multe modele la vânzare care pot oferi un nivel ridicat de protecție pentru spațiile dvs. împotriva arderii în timp ce funcționează aproape în tăcere..

Design de bucătărie mică

Soluție de mobilier pentru o bucătărie modestă

Atunci când planificați amenajarea segmentului de bucătărie în studio, una dintre alegerile principale cu care se confruntă proprietarii de case este dacă așezați zona de luat masa în bucătărie sau o scoateți sub formă de zonă de luat masa în camera comună. Depinde nu numai de dimensiunea și forma camerei tale, ci și de compoziția familiei. De exemplu, pentru un cuplu căsătorit fără copii, soluția poate fi instalarea unui mic blat de bar cu scaune înalte – un astfel de element al interiorului și al zonei de bucătărie va contura și va oferi o zonă de luat masa. Dar persoanelor în vârstă nu le va plăcea perspectiva de a urca tot timpul pe un scaun de bar pentru a lua masa la ghișeu, în acest caz, este nevoie de un grup de mese cu drepturi depline, care să includă scaune confortabile cu spătar moale și scaun.

Bar și zonă de luat masa

Cea mai mare eficiență dintr-un set de bucătărie se poate obține cu un aranjament unghiular al modulelor de mobilier. Aspectul în formă de L este excelent pentru spațiile mici. Dacă trebuie să plasați numărul maxim posibil de aparate de uz casnic, suprafețe de lucru și sisteme de depozitare pe numărul minim de metri pătrați, nu ezitați să comandați un set de mobilier pe colț în funcție de dimensiunea dvs. Dacă aici intenționați să plasați un grup de mese, atunci este mai bine să alegeți o masă pe un model rotund sau oval. În modul de trafic crescut și capacitate limitată a camerei, forma rotundă va salva gospodăriile de a se ciocni cu colțurile și va oferi un număr suficient de locuri pentru o masă.

Set de bucatarie pe colt

Studio în plan deschis

Pentru a nu se concentra pe segmentul de bucătărie în spațiul general de studio, unii proprietari optează pentru acest truc de proiectare – «ascunde» bucătărie amenajată într-un dulap spațios. Când este închis, arată ca un sistem de depozitare și se potrivește armonios în zona de living. Dar trebuie doar să deschideți ușile și o întreagă stație de lucru pentru gătit se deschide în fața gospodăriei..

Amenajarea eficientă a unui mic studio

Baza de bucătărie în dulap

Un element eficient al zonei de bucătărie poate fi o insulă mică, o parte din care este proiectată sub formă de sisteme de depozitare, iar o parte a acesteia este o zonă pentru a mânca două persoane. Pentru un cuplu fără copii, acest mod de organizare a segmentului de mese poate fi o opțiune bună pentru a economisi spațiu..

Insula de bucătărie originală

Al doilea nivel într-un apartament mic este o soluție rațională

Pentru studiourile cu tavane înalte (cel puțin 3m), există o opțiune pentru amenajarea celui de-al doilea nivel. De regulă, zona de dormit este scoasă la nivelul superior, lăsând o cameră spațioasă la primul nivel pentru amenajarea bucătăriei, a mesei și a sufrageriei. În funcție de dimensiunea camerei, nu numai dormitorul poate fi scos la nivelul superior, ci și un dressing sau o baie mică. Pentru a economisi spațiu la instalarea scării, puteți utiliza opțiunea de extensie. Desigur, această opțiune pentru planificarea și utilizarea unei scări fără balustrade este posibilă numai într-un apartament fără copii și vârstnici..

Studio în două niveluri

Locale cu două niveluri

În unele cazuri, nu este nevoie să ridici un nivel superior pentru a plasa un loc de dormit acolo, este suficient să ridici patul la o anumită înălțime în raport cu restul camerei – un podium. La baza unui astfel de podium se află sisteme de depozitare mari. Sertarele pot fi construite chiar sub treptele scărilor, care îi vor livra pe proprietari în zona de dormit și odihnă.

Pat ridicat

Soluție originală în două nivele

Mecanisme de alunecare și ridicare – mobilier practic pentru spații mici

Mecanisme capabile să se plieze, să se extindă, să ridice și să ridice «ascunde» la vedere din dulapuri – concepute literalmente pentru a economisi spațiu în casele mici. Cunoscutele paturi de ridicat, care sunt ascunse compact în dulap, pot transforma instantaneu zona de dormit într-o cameră de zi, birou sau sufragerie. Magazinele oferă o gamă largă de soluții gata făcute pentru asigurarea spațiilor mici cu mobilier cu mecanisme similare. Dar uneori, pentru o amenajare mai rațională a unui apartament, este necesar să se utilizeze serviciile firmelor care efectuează comenzi individuale..

Patul se ridică în dulap

Ascundeți zona de dormit în dulap

Într-o cameră care este în același timp o cameră de zi, un dormitor și un birou, mecanismul de pliere a patului, care este ascuns compact în dulap, poate facilita foarte mult sarcina de planificare. Ușa acestui dulap pe o roată poate aluneca în lateral și poate deveni un fel de partiție pentru a separa spațiul de dormit de zona de living. O parte a ușii se pliază înapoi după modelul secretaire și devine un loc de muncă – camera de zi se transformă într-un birou.

Pat convertibil

Pat pliant în dulap

Dacă patul poate «ascunzatoare» în dulap, apoi poate rezista chiar și cartierului cu zona de bucătărie. Iată proiectele de proiectare ale studiourilor, în care zona de dormit este încorporată în sistemul de depozitare a mobilierului. Când patul este în dulap – puteți primi oaspeți în camera de zi-bucătărie-sufragerie.

Dormitor lângă bucătărie

Ascunde patul în spatele ușii compartimentului

Există paturi pliabile care, «ascunzându-se» în dulap, devine o canapea. Într-o clipă, un dormitor confortabil se transformă într-un living confortabil.

Patul se transformă într-o canapea

Paletă de culori pentru decorarea unui studio

Evident, primul gând care vine pentru mulți proprietari de studiouri atunci când planifică un set este o schemă de culori deschise. Culoarea albă reflectă perfect lumina, extinde vizual spațiul, servește ca fundal excelent pentru orice decor de mobilier și perete și este capabilă să se combine organic cu toate soluțiile de culoare. Este dificil să supraestimezi nuanțele deschise în modelarea interiorului unei camere modeste. Dar nu fiecare proprietar va fi de acord să trăiască într-o cameră absolut luminoasă, privirea noastră are nevoie nu numai de relaxare, ci și de concentrare. Prin urmare, petele luminoase din interior sunt pur și simplu necesare. Utilizarea nuanțelor pastelate, intermediare în execuția textilelor sau tapițeriei de mobilier tapițat, utilizarea lemnului sau imitația acestuia pentru finisarea podelelor sau confecționarea mobilierului – toate aceste tehnici simple ajută la diversificarea paletei de culori a studioului, fără a-l priva de o imagine ușoară și ușoară.

Studio de design alb și gri

Studio în culori albe

In alb

Desigur, în spații mici, utilizarea nuanțelor deschise este de preferat pentru îmbunătățirea vizuală. Dar asta nu înseamnă că locuința ta modestă nu este demnă de accente luminoase și active. Un tavan alb ca zăpada, un finisaj ușor pe toți pereții, cu excepția unuia – accent, precum și utilizarea culorilor luminoase pentru decorarea mobilierului și a obiectelor de decor. Un astfel de decor nu va fi cu siguranță plictisitor sau banal. Culorile strălucitoare și colorate ne pot încărca cu energie pozitivă, pot revigora, înveseli. Mai ales astfel de tehnici de proiectare sunt recomandate în încăperile cu ferestre panoramice mari care pot oferi studioului nivelul necesar de lumină naturală..

Combinații strălucitoare

Decor luminos și textile

Problema paletei ușoare și a uniformității este foarte ușor de rezolvat cu ajutorul decorului de perete și al textilelor colorate. Plasarea picturilor sau fotografiilor în rame nu vă va costa cheltuielile de spațiu, iar interiorul studioului se va transforma semnificativ. Perdelele sau jaluzelele din țesătură cu ornamente pestrițe – de asemenea, nu necesită un consum de metri pătrați, iar designul cu ele devine mai confortabil, familiar, pozitiv.

Decor original

Mediu echilibrat

Design ușor, luminos, neobișnuit

Ideal pentru cei cărora le este frică să experimenteze culorile luminoase într-un apartament mic, dar nu ar dori să-și vadă locuința similară cu o sală de operații sterilă – un interior alb-negru intercalat cu modele lemnoase. Culoarea principală a tavanului și a pereților este albul și nuanțele sale. În principal, tonurile de gri sunt utilizate pentru mobilier, elementele individuale ale interiorului, corpurile de iluminat, modelele grafice de pe textile sunt subliniate în negru. Produsele din lemn sau imitația sa spectaculoasă vor ajuta să aducă note de căldură naturală într-un interior destul de răcoros și chiar dramatic. Pardoseli din lemn sau laminate «sub copac», piesele de mobilier și un set de bucătărie vor arăta accentuate într-un design de studio alb-negru.

Alb, negru și lemnos

Combinații tradiționale de culori

Toate nuanțele de gri sunt incredibil de populare în proiectele moderne de design. Cea mai neutră dintre culori este perfectă pentru decorarea unui spațiu mic de studio. Nuanțele nobile de argint, tonurile întunecate contrastante și culoarea aproape albă vă vor împodobi interiorul dacă adăugați puțină strălucire de sticlă și suprafețe oglindă la imaginea camerei.

Toate nuanțele de gri

În nuanțe de gri