Proiectarea unui apartament foarte mic sau „imposibilul este posibil”

Prețurile pentru apartamentele din centrul megalorilor în zilele noastre sunt pur și simplu exorbitante. Prin urmare, adesea cei care achiziționează locuințe în zone populare se confruntă cu una dintre cele mai presante probleme – cum să organizeze toate zonele funcționale necesare vieții pe câțiva metri pătrați. Mulți dintre compatrioții noștri se confruntă cu sarcini similare în apartamentele construite în secolul trecut. Sperăm că exemplul utilizării raționale și ergonomice a spațiului util al casei în următorul proiect de proiectare îi va ajuta pe amândoi. Nu este ușor, dar posibil, să amplasați un living, un dormitor, o bucătărie și o baie într-o singură cameră mică, fără a uita de sistemele de depozitare și de posibilitatea circulației libere în jurul apartamentului. Să aruncăm o privire mai atentă asupra tehnicilor de proiectare care ne pot ajuta în acest sens..

Design contrastant al fațadei clădirii

Pridvorul unei case destul de respectabile într-o zonă la modă promite camere spațioase în spatele unei uși întunecate contrastante a unei fațade albe ca zăpada. Dar proprietarii locuinței în cauză au obținut doar un spațiu mic de câțiva metri pătrați..

Pe veranda unui mic apartament

Toate zonele funcționale în câțiva metri pătrați

Intrând într-un apartament mic, ne găsim simultan pe hol, bucătărie, sufragerie, dormitor și budoar, doar un mic colț de baie este o cameră separată.

Toate segmentele funcționale dintr-o singură cameră

Întregul spațiu al unui mic apartament este realizat în tonuri de gri alb ca zăpada. Finisarea în ton alb vă permite să extindeți vizual spațiul și să creați o atmosferă ușoară. Mobilierul și elementele de decor gri închis creează accente care accentuează albul spațiului și liniile curate ale desenelor.

Nuanțe de alb și gri închis

Locul de dormit este situat la o anumită altitudine. Faptul este că patul este echipat cu un mecanism de ridicare și, în cazul în care nu este nevoie să-l folosească, acesta se ridică la tavan, făcând loc pentru zona de living moale..

Forjă cu mecanism de ridicare

Design pat

Designul textil al patului cu ajutorul unei țesături din velur, plăcut la atingere, a făcut posibilă aducerea notelor de confort acasă, relaxare și căldură în interiorul unui spațiu mic. Pernele decorative cu un imprimeu luminos nu numai că diversifică paleta de culori a zonei de dormit, ci aduc și o atitudine pozitivă asupra imaginii întregii camere..

Textile pentru paturi mici

Zona de dormit și odihnă are un sistem de iluminare individual. În plus față de setul principal de corpuri de iluminat, lămpi de perete mici sunt montate lângă pat pentru a citi în pat și pentru a vă pregăti de culcare..

Lampă de perete lângă pat

O nișă superficială deasupra patului a devenit un sistem de depozitare deschis pentru un set de căni frumoase. Obiectele funcționale de uz casnic devin elemente decorative.

Raft de cani superficial

Vizavi de zona de dormit (care poate fi și o cameră de zi) se află o zonă de relaxare lângă fereastră. Scaunele confortabile nu ocupă mult spațiu, dar în același timp îndeplinesc mai multe funcții – servesc nu numai ca locuri de relaxare, ci și ca sisteme de depozitare. Sub scaunele moi se află huse, care deschid căsuțe de depozitare spațioase care apar în fața proprietarilor..

Zona de odihnă lângă fereastră

Scaune cu sisteme de depozitare în interior

Rolele confortabile și pernele decorative luminoase nu numai că asigură amplasarea confortabilă lângă fereastră, dar aduc și decorativitate spațiului, făcându-l mai luminos și mai interesant.

Perne și perne pentru confort

Perne decorative și funcționale

Cu mai multe ferestre și un finisaj alb clar, camera are un aspect proaspăt și ușor. Dar pentru timpul întunecat al zilei, este nevoie de un sistem de iluminare din spate. Lămpile suspendate cu abajururi din sticlă transparentă nu numai că asigură nivelul necesar de iluminare a spațiului, dar acționează și ca elemente decorative.

Lămpi suspendate deasupra zonei de zi

Combinații contrastante

Iluminare naturală și artificială

Peretele, care face parte din structura băii, a devenit suportul pentru chiuvetă și oglindă. Această zonă funcțională necesita un spațiu util într-un apartament modest..

Masa de toaleta, sisteme de depozitare si oglinda

Când mecanismul patului este ridicat până la tavan, spațiul este făcut pentru o zonă de relaxare moale în sufragerie. O canapea mică, strălucitoare, în formă rotundă, de culoare roșu, și un puf încăpător care se potrivește cu ea au făcut o alianță organică. Această mică zonă moale, împreună cu scaunele de lângă fereastră, pot găzdui mai multe persoane – puteți primi oaspeți într-un apartament mic.

O canapea luminoasă și un puf iau locul patului

Dacă vorbim despre primirea oaspeților într-un spațiu mic al unui apartament din oraș, atunci o mică zonă de bucătărie poate fi ascunsă ochilor vizitatorilor cu ajutorul obloanelor rulante. Jaluzelele metalice albe ca zăpada închid strâns dulapul încorporat, care este un întreg complex de elemente de bucătărie – de la sisteme de depozitare la electrocasnice.

Camera este gata să primească oaspeți

Segmentul de bucătărie este complet din punct de vedere ergonomic și practic, de care o astfel de unitate de bucătărie mică poate fi capabilă doar. Sistemele de depozitare puțin adânci, cu fațade albe ca zăpada, un cuptor, o plită, o suprafață de tăiere și o chiuvetă mică alcătuiau întregul complex al unei baze de bucătărie pentru gătit și depozitarea ustensilelor necesare și a altor ustensile..

Segment de bucătărie în dulap

Într-un spațiu atât de mic al zonei de bucătărie, a fost chiar posibil să se îndeplinească una dintre cele mai importante reguli de ergonomie și siguranță, potrivit căreia distanța dintre aragazul sau plita și chiuveta ar trebui să fie de cel puțin 30-40 cm.

Electrocasnice, suprafețe de lucru și sisteme de depozitare a bucătăriei

Șorțul de bucătărie dintr-un dulap mic este realizat cu panouri de perete din plastic albastru deschis. O astfel de placare pare atractivă și este simplă și modestă de îngrijit..

Șorț de bucătărie din plastic albastru

La intrarea în apartament pe partea dreaptă există sisteme de depozitare încorporate, iar în stânga există o baie în miniatură. Prezența unei ferestre și a unor uși de sticlă la intrarea în spălătorie și cabina de duș a făcut posibilă eliminarea problemei unei stări psihologice confortabile atunci când vă aflați într-un spațiu atât de mic.

Baie la intrarea în apartament

Sisteme de depozitare încorporate vizavi de baie

În baie, în ciuda dimensiunilor foarte modeste, a fost posibil să găzduiască toate obiectele necesare procedurilor sanitare și igienice – o cabină de duș, un vas de toaletă și chiuvete. Datorită finisajului alb clar și utilizării suprafețelor din sticlă, spațiul utilitar arată mai spațios decât este de fapt.

Baie în tonuri de alb

Prezența unei ferestre în baie a jucat un rol important. Ar fi posibil să se deschidă o fereastră și să atârne un sistem de depozitare cu o ușă oglindită deasupra chiuvetei, dar apoi un spațiu mic ar fi lipsit de o sursă de lumină naturală..

Amenajare ergonomică și practică a instalațiilor sanitare

O toaletă de consolă cu o cisternă ascunsă în spatele unui panou fals, rafturi încorporate de mică adâncime pentru depozitare, o chiuvetă dreptunghiulară incredibil de îngustă, o dispunere ergonomică a bateriei, o cabină de duș de dimensiuni modeste – totul în acest spațiu utilitar mic este organizat pentru cea mai practică utilizare de metri patrati.

Lavoar foarte îngust pentru spații mici

Elemente suplimentare, decor și iluminat pentru un apartament mic

Astăzi, piața de îmbunătățiri a locuințelor este plină de modele de corpuri de iluminat, corpuri de instalații sanitare, diverse accesorii și alte elemente interioare suplimentare care nu vor arăta cu ușurință organice în camerele mici, dar care vor contribui, de asemenea, la economisirea consumului de diverse resurse, pentru a vă face casa mai atractivă și economisiți spațiu..

Mixer ergonomic

Lumina de perete

Perne decorative luminoase

Perne imprimate

În culori albe ca zăpada

Nuante transparente de sticlă