Pereți pe hol: finisaje moderne și sfaturi pentru alegerea materialelor

Când vine vorba de renovare, majoritatea dintre noi încep să ne imaginăm mai întâi renovarea interiorului în bucătărie, sufragerie sau dormitor. Cu toate acestea, prima cameră care ne întâlnește la intrarea într-o casă sau un apartament este holul de la intrare. Din această cameră începe prima cunoaștere a interiorului întregii case sau apartamente și holul de la intrare poate spune multe despre gusturile și hobby-urile proprietarilor. În plus, aici rămâne toată poluarea adusă de pe stradă. Prin urmare, începând orice manipulare de reparații, nu numai că ar trebui să se ia în considerare cu atenție stilul designului holului, care trebuie să se încadreze în mod necesar în interiorul tuturor celorlalte camere, ci să ia în serios și materialele de finisare, a căror alegere ar trebui să se bazeze nu numai pe estetică, dar și pe caracter practic. Astăzi vă propunem să discutăm tot felul de idei de proiectare a pereților care să le demonstreze pe deplin calitățile pe hol și apoi vă vom spune totul despre materialele care sunt folosite pentru acest lucru de către designerii moderni.

Decorarea pereților pe hol – caracteristici de design

În ceea ce privește nivelul de prezență, holul poate fi comparat cu o bucătărie sau camere igienice, prin urmare, cerințele pentru alegerea materialelor pentru decorarea pereților în acest caz ar trebui să fie adecvate. În primul rând, ceea ce am dori să vă atragem atenția este rata de uzură scăzută a materialelor utilizate și durabilitatea acestora. Cea mai bună opțiune în acest caz este considerată a fi o acoperire cu o garanție a duratei de viață de 5 până la 7 ani. În același timp, este foarte important ca tipul de finisaj să fie ușor restaurat, ceea ce este foarte convenabil dacă nu toți pereții au fost grav deteriorați, ci doar o anumită secțiune a acestora..

Un factor la fel de important poate fi numit rezistența la umiditate și ușurința de întreținere, ceea ce înseamnă capacitatea de a spăla și curăța suprafața folosind detergenți și accesorii speciale. În plus, materialul selectat nu trebuie să fie dăunător sănătății, precum și să aibă un aspect frumos și să corespundă stilului general al interiorului. În același timp, culoarea pereților și textura lor pot fi complet diferite și foarte des proiectanții folosesc mai multe tipuri de acoperiri în design simultan. Pentru un pătrat mic al holului, este mai bine să folosiți culori deschise și calde, care vor extinde vizual spațiul. Dar cu ajutorul culorilor închise, puteți îngusta vizual camera sau vă puteți concentra pe unul dintre pereți..

Pereți pe hol – tipuri de materiale

Așa cum am spus deja, suprafața pereților din hol este în mod constant expusă la diverse poluări și igienizări suplimentare, deci ar trebui să optați pentru materiale mai puțin capricioase, care vor fi ușor de întreținut. În lista celor mai relevante propuneri care sunt utilizate în proiectarea interioarelor moderne, se pot evidenția diverse metode de vopsire, tencuială decorativă, decorarea pereților folosind piatră naturală sau artificială, precum și unele tipuri de tapet, panouri speciale și chiar placi ceramice..

Aceste variații pot fi utilizate ca un singur tip de finisaj sau combinate între ele. În același timp, ce fel de decor va decora pereții din hol depinde de dvs. Și pentru a avea o mică idee despre materiale, vă propunem să discutați mai detaliat despre fiecare dintre pozițiile numite..

Tencuiala decorativa

Una dintre cele mai populare modalități de decorare a pereților în interiorul unui hol modern este utilizarea tencuielii decorative, care conferă pereților o structură originală în relief și vă permite să puneți în aplicare cele mai ambițioase idei, de la imitarea cărămizii până la imprimeuri extrem de artistice. Acest material are o textură bună și este disponibil într-o mare varietate de culori. În plus, acest finisaj este considerat ecologic și foarte practic..

Tencuiala decorativă este utilizată în diverse stiluri și aderă perfect la majoritatea suprafețelor, fie că este vorba de metal, beton sau ceramică. În același timp, la cererea clientului, pe pereți pot fi create atât suprafețe lucioase, cât și mate. Singurul lucru de luat în considerare atunci când alegeți o astfel de opțiune este costul ridicat al materialului..

Decorarea pereților cu piatră naturală sau artificială

O idee la fel de atractivă pentru decorarea pereților de pe hol este utilizarea pietrei artificiale sau naturale, care poate fi folosită atât ca decor principal, cât și ca rol de decor. În acest caz, totul depinde de stilul general de design și de preferințele gustului proprietarului spațiului de locuit. Un astfel de material este produs sub formă de plăci flexibile sau plăci, are un relief diferit și multe nuanțe..

Principalele avantaje ale pietrei decorative sunt durabilitatea, rezistența la umiditate, ușurința întreținerii și rezistența la căldură. În ceea ce privește costul materialului, în acest caz problema prețului se bazează tocmai pe tipurile de finisaje și va depinde de care intenționați să achiziționați o piatră – gips, acril sau cuarț.

Tapet

Utilizarea acestui tip de material este considerată cea mai comună opțiune, prin urmare este pe bună dreptate numită clasică. Aceasta nu este doar o ocazie excelentă de a crea modele de pereți uimitoare, ci și o modalitate excelentă de a masca neregulile și diferitele imperfecțiuni, dacă există. În plus, gama modernă de tapete vă permite să alegeți produse pentru hol care să îndeplinească criterii precum durabilitatea, rezistența la umiditate și alte nuanțe..

Tapetul nețesut este prezentat într-o varietate de structuri și nuanțe, nu se micșorează după uscare, este ușor de utilizat și poate fi folosit pentru vopsire. Tapetul din vinil are diferite grosimi și este foarte rezistent la lumină și apă. Tapetul lichid este un amestec uscat gata, cu o gamă largă de spectru de culori, care este diluat cu apă și aplicat pe pereți cu o spatulă. Compoziția materialului include diverse elemente decorative, ceea ce vă permite să creați un design unic.

Tapetul din sticlă, care poate fi revopsit de multe ori, sau tapetul foto cu efect 3D, datorită căruia puteți decora un peisaj incredibil pe unul dintre pereți sau, de exemplu, o imagine abstractă originală, va arăta nu mai puțin elegant și elegant pe pereții de pe hol..

Colorant

Pereții pictați sunt considerați cel mai simplu și accesibil mod de a decora pereții. Mai mult, pe lângă varietatea paletei de culori, diferite tipuri de vopsele au anumite proprietăți. Vopselele latex rezistă perfect diferitelor temperaturi extreme, sunt ușor de curățat, dar foarte greu de îndepărtat de pe pereți. Vopselele acrilice sunt economice și sigure. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, trebuie să amestecați mai multe nuanțe pe cont propriu pentru a găsi culoarea perfectă. Vopseaua pe bază de apă este inodoră, ușor de așezat pe pereți și are un cost redus, dar poate fi bine spălată cu apă simplă.

Ţiglă

În variantele moderne de design interior, materiale precum plăcile au fost folosite de mult timp nu numai pentru decorarea pereților în bucătărie sau baie, ci și pe hol. În același timp, dale, gresie porțelanată și mozaicuri pot fi folosite pentru placare. Această opțiune are o paletă de culori destul de mare, este durabilă și durabilă, nu se teme de umiditate și se potrivește bine cu alte tipuri de materiale de finisare. Singurul lucru «dar» – costuri ușor ridicate și lucrări complexe de asamblare.

Panouri

O altă opțiune la modă pentru decorarea pereților în interiorul unui hol modern este utilizarea panourilor de pereți speciale cu efect 3D, din PVC sau MDF, pentru care lamelele sunt folosite pentru fixare. Panourile din PVC sau panourile din plastic sunt ieftine, diferă într-o gamă largă de culori, sunt ușor de instalat, dar se pot estompa la soare și își pot pierde aspectul original sub influența diferitelor influențe mecanice. Datorită utilizării panourilor din MDF, puteți recrea efectul pielii, pietrei sau lemnului pe pereți. Pentru aceasta, plăcile sunt vopsite, se aplică și se laminează un furnir special. Panourile 3D sunt originale și pot fi realizate din gips-carton, lemn sau sticlă. Singurul dezavantaj al unei astfel de acoperiri este costul ridicat al materialului..

Nu este deloc dificil să alegeți materialul potrivit pentru decorarea pereților pe hol și astăzi am discutat doar câteva dintre opțiunile utilizate în interiorul modern. În majoritatea cazurilor, după cum puteți vedea, aceasta este o chestiune de gust, decizii de stil general și posibilități financiare. Mergeți mai departe și experimentați! Reparația nu este atât de dificilă pe cât pare la prima vedere.