Perdele pentru dormitor: idei actuale pentru 2019

Decorarea textilă a unui dormitor este una dintre cele mai importante etape în formarea imaginii unei camere pentru dormit și odihnă. Nu degeaba se acordă atât de multă atenție designului dormitorului, deoarece ne petrecem o treime din timp în somn și este incredibil de important ca somnul, odihna fizică și morală să aibă loc în condiții confortabile. În această publicație, am dori să evidențiem cele mai noi tendințe în decorarea ferestrelor textile în locuințele moderne. Vă prezentăm o selecție extinsă de fotografii cu proiecte de design de dormitoare de diferite dimensiuni și amenajări, decorate într-o mare varietate de direcții stilistice. Sperăm să vă inspirați pentru o remodelare grandioasă a propriului dormitor sau o înlocuire modestă a perdelelor în compoziția textilă a ferestrelor sale..

Decorarea textilă a dormitorului

Alegerea țesăturii pentru perdelele moderne

Designerii moderni, care susțin căutarea minimalismului practic în proiectarea spațiilor de locuit, ne îndeamnă adesea să abandonăm total textilele de la ferestre sau să reducem acest design la minimum – perdelele de lumină. Însă, proprietarii ruși de apartamente și case private, sunt conștienți de faptul că în interiorul dormitorului este greu de făcut fără perdele pentru ferestre. Materialul textil al deschiderilor ferestrelor nu numai că protejează camera de lumina puternică a soarelui în timpul zilei și de lumina felinarelor seara, dar devine și un obstacol pentru privirile curioase, deoarece locația ferestrelor față de stradă poate fi diferită.

Țesătură imprimată pentru dormitor

Dormitor în tonuri reci

Design perdea dormitor

În plus față de funcțiile lor principale, perdelele din dormitor joacă și roluri auxiliare – servesc drept accent de culoare în imaginea generală a camerei, ajută «a lega» principalele elemente ale interiorului, diferite prin culoare sau textură, sau pur și simplu decorează dormitorul, acționează ca un decor original. În unele cazuri, este suficient doar să schimbi perdelele pentru ca întreaga imagine a dormitorului să se schimbe radical, pentru a dobândi un caracter complet diferit. Poate că acesta este motivul pentru care alegerea perdelelor este una dintre cele mai plăcute activități în modelarea imaginii unei camere de dormit pentru majoritatea gospodinelor..

Perdele întunecate și opace pentru dormitor

Textile pentru ferestre arcuite

Perdele pentru un dormitor luminos

Așadar, să trecem la familiarizarea cu variantele perdelelor moderne pentru decorarea unui dormitor cu alegerea țesăturii. Caracterul adecvat al materialului pentru coaserea unei compoziții de perdele într-un dormitor modern poate fi judecat după următoarele caracteristici:

 • densitate;
 • compoziţie;
 • greutatea;
 • capacitatea de a crea draperii;
 • rezistență la uzură (durabilitate);
 • modalități posibile de îngrijire a țesăturii;
 • calități estetice – soluții de culoare și textură.

Jaluzele din stofă

Design dormitor luminos

Opțiune minimalistă

Materialul de înaltă calitate are o densitate ridicată, se pretează bine la draperii și este capabil să-și mențină proprietățile estetice pentru o lungă perioadă de timp cu o îngrijire adecvată. Având în vedere că nu este o listă mică de cerințe pentru alegerea țesăturii pentru cusut perdele, experții nu recomandă achiziționarea acesteia așa cum se spune «orbeşte», în magazinele online și asigurați-vă personal de adecvarea materialului. Pentru a face acest lucru, țesătura trebuie privită în lumină, mototolită în mână și verifică urmele reziduale, încearcă să drape – pliază pliurile, verifică țesătura pentru nivelul de vopsire sau desen, imprimă, creează broderii (greutatea depinde pe material în sine).

Design laconic

Pe fundal alb

Perdele din țesătură

Atunci când alegeți o țesătură pentru perdele, este foarte important să luați în considerare cum să aveți grijă de ea. La urma urmei, doar tu știi dacă îți va fi convenabil să apelezi la serviciile de curățătorie chimică, să folosești moduri de spălare ușoare în propria mașină de spălat sau ai nevoie de perdele care să nu necesite condiții speciale pentru curățarea acestora. Țesăturile realizate din fibre amestecate (naturale și sintetice) sunt cele mai populare, în parte datorită țesăturilor lor ușoare de spălat. De exemplu, pentru mătase naturală, catifea, velur sau organza, se poate folosi doar curățarea chimică, altfel materialul își poate pierde rapid calitățile estetice originale. În mod obișnuit, puteți spăla perdele fabricate din aproape toate tipurile de poliester și diverse variante de țesături din bumbac (chintz, satin, calico).

Culoare perdea la modă

Toate nuanțele de gri din dormitor

Compoziție cortină

Material sintetic

Toate țesăturile din fire create artificial sunt considerate a fi țesături sintetice. Materialele mixte includ și materiale sintetice, care, pe lângă cele artificiale, includ și materii prime naturale. Pânzele mixte sunt cele mai solicitate în prezent – datorită combinației de fire naturale și artificiale, este posibilă creșterea elasticității, rezistenței și durabilității pânzelor. Cele mai populare sunt perdelele din următoarele tipuri de țesături:

 • nailon;
 • viscoză;
 • acetat;
 • poliester.

Interiorul dormitorului mic

Perdele din material textil

Țesăturile sintetice își datorează popularitatea nu numai plasticității și durabilității ridicate, ci sunt mult mai ușor de întreținut decât țesăturile naturale. Multe țesături sintetice nu pot fi călcate deloc sau fierul trebuie utilizat numai la temperaturi scăzute. Dar avantajul țesăturilor sintetice este că majoritatea dintre ele sunt capabile să arate prezentabile chiar și fără călcare – este suficient să uscați țesăturile după spălare într-o stare îndreptată. În plus, țesăturile sintetice, de regulă, sunt prezentate într-o gamă democratică de prețuri, o gamă largă de culori, opțiuni de imprimare și căptușeală..

În culoare închisă

Combinații contrastante

Țesături din bumbac

Țesăturile fabricate dintr-o plantă numită bumbac sunt extrem de durabile. În același timp, acestea sunt destul de durabile și nepretențioase la întreținere (numai că va trebui să călcați cu atenție pânzele), se pot încadra armonios în interiorul dormitorului, decorate într-o varietate de direcții stilistice. Este ușor să aplicați modele, imprimeuri, imprimeuri pe țesături de bumbac, astfel încât gama de culori a țesăturilor este incredibil de largă. Dar dezavantajul unui astfel de model este că se poate estompa destul de repede sub influența razelor solare directe – pentru a preveni acest proces, o perdea este utilizată pe perdelele de bumbac.

Soluții originale de culoare

Abordare non-banală

Dormitor în culori deschise

Țesăturile din bumbac sunt ușor de drapat – puteți crea o compoziție de perdea de orice formă aveți nevoie. Materialul din bumbac poate avea densitate, textură diferită, poate fi decorat cu broderii industriale. Perdelele din bumbac pot lumina orice dormitor.

Design modern al dormitorului

Dormitor la mansardă

Imagine ușoară

Perdele de in

Țesăturile de in sunt populare printre designeri și clienții lor din întreaga lume ca tratamente pentru ferestre. Textura originală, mai dură a țesăturii decât cea a bumbacului atrage prin non-banalitate, se încadrează armonios în multe tendințe stilistice în designul interior – de la țară la stilul tropical. Lenjeria ține perfect draperia, perdelele plisate arată excelent, nu își pierd forma mult timp. Din țesături de in, puteți coase ambele perdele tradiționale cu pliuri verticale și puteți colecta țesături în ansambluri orizontale – modele romane. Jaluzelele și jaluzelele din material textil sunt, de asemenea, confecționate din in..

Culori neutre

Design de contrast

Motive minimaliste

Dar orice gospodină știe – cu cât mai multe fibre naturale din țesătura de in, cu atât este mai dificil să o călci. Designerii, în cadrul tendințelor moderne, recomandă să nu călcați deloc perdelele de in, parțial pentru a demonstra valoarea materialului natural, parțial pentru a menține conceptul general de minimalism confortabil, care domină stilul modern..

Design de contrast

Tonuri bej deschis

Model original

Țesăturile din in natural, cum ar fi bumbacul, sunt expuse la lumina directă a soarelui – modelul sau culoarea materialului în sine se pot estompa destul de repede dacă dormitorul este situat pe partea de sud a clădirii. Căptușeala de perdea vă va ajuta să scăpați de această problemă..

Performanță laconică

Toate nuanțele de gri

Culori calde

Țesături de mătase

Mătasea naturală în timpul nostru înseamnă cel mai adesea o mare raritate și un cost destul de ridicat. Bineînțeles, perdelele de mătase arată grozav, faldurile ușoare care curge, faldurile și adunările arată incredibil de avantajoase, devenind adesea principalul decor al interiorului. Dar este important să înțelegem că perdelele de mătase vor necesita nu numai investiția inițială, îngrijirea țesăturilor, cel mai probabil, va implica doar posibilitatea curățării chimice..

Stil modern

Eco-stil

Costul ridicat al materialului în sine și îngrijirea acestuia sunt compensate de aspectul incredibil, rezistența excelentă și durabilitatea pânzelor. În plus, orice desen, imprimare, amprentă poate fi aplicat cu ușurință pe mătase. Gama de culori este incredibil de largă, puteți găsi opțiunea potrivită pentru orice stil de decor interior al dormitorului.

Interior luminos pentru dormitor

Accent pe acoperirile ferestrelor

Deci, să rezumăm. Înainte de a merge la cumpărături pentru perdele noi (gata făcute sau țesături pentru ele), trebuie să decideți:

 • ce densitate vor avea (depinde de locația dormitorului dvs. față de punctele cardinale – sunt necesare materiale textile dense pentru camerele situate pe laturile de sud și sud-vest);
 • cât de des se vor ridica perdelele – închideți deschiderile ferestrelor;
 • care dintre opțiunile de îngrijire vă este disponibilă – curățătorie chimică sau doar spălarea casei într-o mașină de spălat (posibilitatea de a utiliza un mod blând);
 • stilul de viață, programul de lucru (trebuie să dormi ziua);
 • locația dormitorului față de stradă și clădirile din apropiere (podea într-o clădire de apartamente, prezența altor case în imediata apropiere a ferestrelor dvs.).

Culori reci

Perdele-paravane pentru dormitor

Alegerea unui model de perdea pentru dormitor în 2018

Următorii factori influențează alegerea modelului de perdea pentru dormitor:

 • dimensiunea și forma camerei în sine;
 • numărul, forma și dimensiunea deschiderilor ferestrelor, prezența unei uși de balcon sau a unor uși de sticlă, sugerând accesul la stradă sau la o altă cameră;
 • stilul general de decorare a dormitorului;
 • decizii stilistice luate la alegerea mobilierului de bază și suplimentar, designul textil al unei dane, tapițeria mobilierului;
 • stilul și ritmul de viață al proprietarilor;
 • preferințele personale ale proprietarilor dormitorului, ideea lor despre frumusețea și practicitatea tratamentelor pentru ferestre.

Accent întunecat

Performanță de contrast

În domeniul creării compozițiilor de perdele pentru decorarea dormitoarelor, nu a existat nicio revoluție în ultimele sezoane. Jaluzelele tradiționale și cu role (și soiurile lor) sunt în continuare cele mai populare opțiuni. Să luăm în considerare fiecare model separat și mai detaliat, în combinație cu perdele și fără ele.

Decorarea dormitorului cu contrast

Motive scandinave

Perdele tradiționale (clasice)

Perdelele tradiționale sunt o opțiune versatilă pentru decorarea ferestrelor în orice cameră. Pânzele care cad de la cornișă până la podea în pliuri verticale vor arăta armonios în interiorul oricărei direcții stilistice. Laconicismul și versatilitatea modelului tradițional de perdele au devenit motivele popularității incredibile de-a lungul multor anotimpuri, este evident că astfel de perdele vor fi întotdeauna relevante..

Perdelele ca punct de culoare

Model tradițional

Suprafețe ușoare în dormitor

Designerii ne spun în unanimitate că stilul modern de design al spațiilor de locuit se străduiește să obțină un minimalism confortabil, ceea ce înseamnă că camerei trebuie să i se ofere cantitatea maximă posibilă de libertate și lumină. Majoritatea experților recomandă abandonarea completă a textilelor de pe ferestre pentru a oferi spațiului un nivel ridicat de lumină naturală. Dar pentru un dormitor, această opțiune este aproape 100% inacceptabilă. Protecția împotriva soarelui în timpul zilei, lumina felinarelor seara și ochii curioși în orice moment al zilei este mult mai importantă decât ultimele tendințe.

Decorarea ferestrelor de golf

Motive de țară în dormitor

Suport original

Dacă urmați recomandările designerilor moderni în domeniul creării de draperii pentru ferestre, atunci puteți ajunge la următorul compromis – decorați ferestrele din dormitor doar cu perdele, neglijând perdelele. În acest caz, va fi posibil să se utilizeze pânze dense care nu transmit lumina soarelui la momentul potrivit, iar restul timpului, permite razelor soarelui să lumineze complet camera..

Pe fundalul pereților din lemn

Într-un dormitor spațios

Perdele pentru o fereastră mare

Și totuși, rușii sunt mai apropiați în spirit de versiunea tradițională de decorare a ferestrelor din dormitor – perdele opace combinate cu tul (voal) translucid. Perdelele subțiri vă permit să estompați ușor lumina soarelui, să o difuzați, creând o anumită atmosferă în cameră, iar perdelele din țesătură densă vor servi drept obstacol, dacă este necesar – înainte de a merge la culcare seara sau în timpul zilei pentru a vă proteja de razele soarelui.

Stil neoclasic

Culori neutre

Perdelele tradiționale pot diferi nu numai prin alegerea țesăturii, culorii sau texturii, ci și prin modul în care sunt atașate la cornișă (sau la orice alt dispozitiv):

 • pe cleme, cârlige;
 • pe balamale încrucișate;
 • cu cravate;
 • pe ochiuri (inele metalice sau din plastic);
 • treci prin cornișă;
 • aruncat peste cornișă.

Accent luminos

In alb

Decizii neutre de proiectare

Jaluzele cu role și soiurile lor

Jaluzelele sunt pânze dreptunghiulare. De obicei egală cu lățimea ferestrei. Cel mai popular tip de model de rulou de astăzi sunt jaluzelele romane – acestea sunt pânze care sunt colectate în pliuri orizontale uniforme din partea de jos a ferestrei până în partea de sus, manual sau folosind un mecanism controlat de o telecomandă.

Jaluzele cu role

Opțiune universală

Design alb-negru

Nuanțele romane sunt incredibil de practice și versatile. Modelele de perdele romane par deosebit de armonioase în stilul modern de design interior, căutând simplitatea, caracterul practic și laconicismul. Jaluzelele romane pot fi confecționate din diferite țesături, prezentate într-o versiune cu o singură culoare, și cusute din țesături cu un model.

Jaluzele romane în dormitor

Nuante romane cu model

Abordare non-banală

Combinând modele

Puteți combina diferite modele de perdele în același dormitor – dacă aveți ferestre de diferite forme sau dimensiuni, de exemplu. Ferestrele mici pot fi decorate cu jaluzele romane sau cu role, iar pentru un complex de balcon sau fereastră panoramică, alegeți un model tradițional de draperie.

Combinarea modelelor de perdele

Perdele pentru diferite tipuri de ferestre

De asemenea, puteți combina decorul textil într-o singură fereastră. Utilizarea perdelelor romane în locul perdelelor, completată cu un model tradițional de draperie, duce nu numai la crearea unui ansamblu original și estetic, ci și crește nivelul de practicitate al compoziției ferestrei..

Compoziții pentru ferestre panoramice

Perdele și jaluzele pentru dormitor

Nuanțe naturale