Lămpi pe hol: tipuri de surse de iluminat și recomandări pentru amplasarea lor

Iluminatul este un detaliu foarte important în amenajarea interiorului oricărei încăperi, deoarece datorită amenajării competente a surselor de lumină nu puteți doar să puneți accentele necesare, ci și să măriți vizual spațiul camerei. Este deosebit de important să luați în considerare această problemă atunci când creați designul camerelor în care nu există deschideri de ferestre care să permită intrarea în cameră în timpul zilei și să o lumineze o perioadă mare de timp, de exemplu, pe hol. Proiectanții recomandă utilizarea unor candelabre, lămpi de perete, spoturi încorporate și alte surse de iluminat în aceste scopuri. În același timp, trebuie să fiți capabil nu numai să alegeți un produs frumos, ideal pentru un anumit stil de design. Amplasarea corectă a surselor de lumină, în primul rând, este cheia unei atmosfere confortabile. Despre ce tipuri de lămpi pot fi achiziționate astăzi pentru amenajarea interiorului pe hol și ce factori determină alegerea lor, vom spune în articolul nostru.

Lămpi de hol – reguli de amplasare

De regulă, majoritatea holurilor au o formă non-standard, iar proprietarii spațiului de locuit se confruntă cu o sarcină foarte dificilă – de a crea în același timp o atmosferă confortabilă, de a extinde camera și de a ilumina la fel de mult zonele funcționale principale ale holului. pe cat posibil. În prima zonă, lângă ușa din față, de regulă, există un cuier și un suport pentru pantofi. Aici ne decolăm și ne îmbrăcăm îmbrăcămintea exterioară, ne schimbăm pantofii și ne întâlnim cu oaspeții. Prin urmare, iluminarea suplimentară în această parte este pur și simplu necesară..

Zona de trecere presupune prezența tuturor celorlalte mobilier și ar trebui să aibă o iluminare mai blândă. Zona rezervată pentru tranziția către alte încăperi are nevoie de lumină puternică, care la rândul său nu ar trebui să contrasteze prea mult cu cele două zone anterioare și să corespundă nivelului de iluminare.

Criterii pentru alegerea lămpilor pentru hol

Atunci când alegeți o lampă adecvată pe hol, este imperativ să luați în considerare unii factori care au un impact direct asupra criteriilor de selecție pentru corpurile de iluminat. Și, în primul rând, am dori să vă atragem atenția asupra puterii lămpilor corpurilor de iluminat pe care intenționați să le utilizați în amenajarea interioară..

Pentru un sejur confortabil în apartament și direct pe hol, trebuie respectat un nivel de iluminare. Într-un hol plictisitor, este imposibil să-ți vezi reflexia în oglindă, să-ți evaluezi aspectul și să te pui în ordine. Și, trebuie să recunoașteți, un hol prea întunecat și plictisitor nu creează o impresie foarte plăcută nu numai pentru oaspeți, ci și pentru rezidenți..

Cea mai confortabilă iluminare se realizează prin utilizarea lămpilor cu nuanțe mate. Această soluție vă permite să direcționați fluxul de lumină către tavan, care, ca urmare, difuzează lumina și face șederea pe hol mai confortabilă pentru ochi..

În ceea ce privește alegerea culorii de iluminat, cea mai relevantă soluție vor fi becurile albe sau galbene. Nuanțele roșii sau albastre mai strălucitoare pot irita nervul optic. Și cel mai important, tipul de lămpi pentru hol depinde în mare măsură de înălțimea plafoanelor și trebuie să corespundă în mod necesar stilului general de decorare a camerei..

Lămpi de tavan

Lămpile de tavan pentru hol, după cum înțelegeți, sunt atașate direct de tavan și pot diferi ca aspect și metodă de fixare. Lămpile suspendate pot fi un plus excelent pentru orice interior, dar pot reduce vizual nivelul tavanului. Prin urmare, designerii recomandă utilizarea unor astfel de lămpi în holuri mici sau pentru amenajarea încăperilor cu tavan înalt..

Corpurile de iluminat sub formă de umbră plată nu afectează zona camerei și sunt disponibile într-o varietate de modele. Acestea nu supraîncarcă camera și pot fi utilizate în cantități diferite..

Lămpile de plafon încastrate sunt de obicei o parte integrantă a tavanelor suspendate. Cu ajutorul acestui tip de iluminat, puteți evidenția anumite zone ale camerei și puteți distrage atenția de la imperfecțiunile pereților. Astfel de lămpi au modele diferite și sunt completate de decor..

Atunci când se utilizează lămpi de tavan pe console, proprietarii holului au posibilitatea de a direcționa iluminatul în direcția corectă. Astfel de corpuri de iluminat sunt foarte populare în modele hi-tech, minimalism sau mansardă. Astfel de obiecte de iluminat vă permit să vă concentrați asupra anumitor obiecte de pe hol, acestea pot fi colorate, mate sau cromate.

Lămpi de perete pe hol

Principala diferență dintre corpurile de iluminat de perete pentru decorarea interiorului pe hol este modul în care sunt montate pe perete. Și în acest caz, cele mai populare opțiuni pot fi considerate plafoane, aplice și pete. Corpurile de iluminat sub formă de aplice vor fi un plus excelent pentru orice stil și vor face o treabă bună cu scopul lor la diferite înălțimi..

Aceste opțiuni sunt disponibile în sticlă, plastic, țesătură sau lemn. Ele pot fi amplasate în jurul întregului perimetru al holului sau pot servi drept sursă principală de iluminare. Plafondurile sunt compacte și sunt considerate indispensabile în holurile cu o suprafață mică. Astfel de modele diferă ca formă și în majoritatea variantelor au o culoare ușor dezactivată. Lămpile cu pete de nume originale sunt nuanțe pe picior. Astfel de produse pot fi colectate în compoziții neobișnuite sau utilizate ca surse unice de iluminare..

Spoturi

În cazurile în care un candelabru de plafon sau aplice de perete nu se încadrează deloc în interior sau pur și simplu dimensiunile camerei nu dispun de utilizarea unor astfel de tipuri de iluminat, spoturile vor fi salvate. Astfel de produse pot fi încorporate într-o carcasă situată în spatele unui tavan întins sau suspendat sau montate direct la suprafață. O astfel de iluminare poate fi foarte strălucitoare, deci este important să folosiți mai multe surse în același timp, care vor netezi ușor saturația iluminării. Spoturile sunt plasate nu numai în centru, ci și de-a lungul întregului perimetru al tavanului holului. Astfel de obiecte, decorate sub formă de arc, zig-zag și alte forme geometrice, par deosebit de interesante..

Alegerea lămpilor pentru iluminarea oglinzii

Oglinzile din interiorul holului sunt o soluție destul de comună. Prin urmare, atunci când utilizați un astfel de accesoriu, asigurați-vă că aveți grijă de iluminarea suplimentară a acestuia. O oglindă în poziție înaltă este iluminată de un grup de lămpi mici în lateral sau în partea de sus. Pentru holurile cu o suprafață mică, este important să utilizați o sursă mare de lumină situată în centrul tavanului. Dacă oglinda este o parte directă a dulapului, ar trebui să instalați corpurile de iluminat în consola de tavan de deasupra acesteia..

Holul este singura cameră în care zonele funcționale sunt distribuite nu numai pe măsură ce sunt utilizate, ci și la diferite niveluri. Când legăm șireturile, trebuie să ne aplecăm, iar la pieptănat, dimpotrivă, ne îndreptăm până la înălțimea maximă. Prin urmare, iluminatul din această cameră trebuie să fie competent. În același timp, suntem absolut siguri că toată lumea poate crea confort și confort în hol. Principalul lucru este să țineți cont de nuanțele planificării casei dvs. și să respectați recomandările experților.