Lampă de podea – o notă elegantă într-un interior modern

După cum știți, o lampă de podea este o lampă care stă pe podea și susține abajurul cu o tijă. Dintre varietatea de corpuri de iluminat, lămpile de podea sunt, fără îndoială, cele mai familiare, confortabile și confortabile. Lumina moale și difuză se revarsă calm de sub abajur și luminează plăcut spațiul, oferind posibilitatea de a vă relaxa în apropierea acestuia, de a citi o carte sau de a vorbi doar cu familia și prietenii seara după o zi grea..

In alb

Încă din vremurile în care lampa de podea a bunicii, al cărei abajur era decorat cu franjuri, era o moștenire de familie care trecea din generație în generație, asociem lumina liniștitoare a unei veioze cu liniștea și familia. Dar veiozele moderne sunt departe de amintirile noastre în ceea ce privește estetica externă..

Baza forjată

Mergeți la magazin pentru a cumpăra dispozitive de iluminat, pregătiți-vă să vă confundați cu varietatea de modele, culori, forme și dimensiuni propuse. Designerii din toată lumea oferă ideile lor originale care pot satisface cele mai solicitante cereri, cele mai exigente dorințe.

Design original

Dacă renovarea dvs. a fost deja finalizată și există doar ultimele atingeri pentru decorarea camerei sau dacă, în calitate de proprietar exemplar, planificați totul în avans până în cel mai mic detaliu, inclusiv achiziționarea de dispozitive de iluminat, atunci această publicație poate fi utilă pentru tu. Vă aducem în atenție un caleidoscop de modele de lămpi de podea pentru orice gust, capabile să se integreze cu succes în orice stil interior, într-o încăpere de orice formă și dimensiune..

Paletă bej

De ce lămpile de podea sunt bune?

Toată lumea înțelege perfect că funcția principală a unei veioze este de a oferi un anumit nivel de iluminare a unei încăperi sau a unei părți a acesteia. Dar funcționalitatea acestor dispozitive de iluminat a podelei nu se termină aici. O lampă de podea ajută la zonarea spațiului. Evident, zona în care se află veioza este destinată relaxării – cu o carte, în fața televizorului sau doar pe un fotoliu sau pe o canapea, vorbind cu membrii gospodăriei.

Lampă de podea tradițională

Pe lângă funcțiile evidente, există și o funcționalitate latentă – decorare. Evident, un model pentru orice stil interior poate fi găsit la vânzare largă în aceste zile. Există modele care se vor potrivi cu succes în interior și nu vor distrage atenția asupra lor; spre deosebire de acestea, există multe opțiuni de lampă de podea care pot deveni centrul focal al unei camere de zi sau dormitor. Totul depinde de efectul pe care îl așteptați de la prezența unei veioze în cameră..

Lămpi suspendate

Dacă vorbim despre avantajele lămpilor de podea în comparație cu lămpile de perete sau de masă, atunci acestea au o serie de avantaje evidente:

 • pentru a instala o lampă de podea, nu este nevoie să faceți găuri în perete (cum este cazul lămpilor de perete – aplice);
 • veioza este mobilă, o puteți muta în orice loc, rotiți-o în orice direcție, atâta timp cât există o priză în apropiere;
 • lampa de podea nu are nevoie de piedestal, comodă sau masă pentru instalare (așa cum este necesar pentru lămpile de masă);
 • în funcție de înălțimea veiozei, este capabilă să mărească vizual înălțimea camerei.

În negru

Opțiunile lămpii de podea sau cum să vă găsiți modelul

După cum sa menționat, o lampă de podea este un trepied care ține abajurul. Deci, poate exista o mare varietate de opțiuni pentru trepiede, abajururi și adăugiri la acestea. Materialele din care sunt realizate atât baza structurii, cât și abajurul sunt, de asemenea, în masă. Nu există o clasificare rigidă a tipurilor de lămpi de podea, dar condiționat, acestea pot fi împărțite în următoarele tipuri:

 • veioze cu abajur;
 • veioze decorative;
 • veioze pentru citit (cu funcție spot);
 • lămpi de podea-spoturi.

Lămpi de podea cu abajur

Aceasta este cea mai clasică versiune a unei veioze, compusă dintr-un suport, un trepied înalt și un abajur atașat la vârf. După cum știți, abajurul este responsabil pentru caracteristicile tehnice ale dispozitivului, nivelul de dispersie și iluminarea de fundal..

Lampa de podea

Design versatil

Lămpile de podea tradiționale au un abajur conic. Dar în zilele noastre, puteți găsi numeroase modele, care prezintă o gamă largă de forme, dimensiuni și culori care pot satisface nevoile oricărei direcții stilistice și ale proprietarului casei cu orice dimensiune de portofel..

Trepied strălucitor

Versiunea albă

Ca materiale pentru fabricarea abajururilor sunt utilizate:

 • bumbac;
 • lenjerie;
 • fibra de sticla;
 • sticlă;
 • hartie de orez;
 • ceramică;
 • metal;
 • plastic acrilic.

Pe un trepied

Versiune clasică

Folosind acest material sau altul pentru producerea unui abajur, proiectanții obțin soluții la diferite probleme de proiectare. Diferite tipuri de materiale sunt capabile să transmită lumina în moduri diferite și, folosind tot felul de abajururi, puteți controla fluxul de lumină – prin împrăștiere sau colectare într-un fascicul. Această proprietate este folosită cu pricepere de designeri din întreaga lume, creând modele exclusive de lămpi de podea..

Design neobișnuit

Accent luminos

Sarcina principală a unei veioze este de a oferi iluminare suplimentară. Prin urmare, nu este obișnuit să introduceți becuri într-o lampă de podea egală sau mai mare decât puterea sursei principale de lumină. Dar, dacă situația necesită rezolvarea problemelor de iluminat central, atunci puteți achiziționa o lampă de podea cu un regulator de putere.

Acțiune direcțională

Design elegant

Lămpile de podea tradiționale sunt realizate la înălțimi de la 1 m până la 2,5 m și pot fi realizate într-o varietate de opțiuni de design, variind de la trepiede sculptate masive cu abajururi luminoase până la baze de sticlă translucide cu un material ușor în partea de sus..

Aparat luminos

În culoarea oțelului

Trepied sculptat

Lămpile de podea convenabile cu mese sunt modele care oferă funcții două-în-unul. Nu trebuie să ajungeți la o masă pentru o carte sau un telefon. Pentru confortul unei persoane, masa de masă este aproximativ la nivelul umerilor sau puțin sub.

Lampă de podea cu masă

Ansamblu armonios

În negru

Modelele de lămpi de podea cu abajururi pe trepiede reglabile sunt foarte convenabile. Principiul de funcționare al acestor tije este similar cu capacitatea de a schimba poziția unei lămpi de masă, care sunt adesea folosite în birouri pentru iluminarea locurilor de muncă. Puteți apropia lumina citind sau mutați sursa de lumină cu o singură mișcare a mâinii pentru un cadru mai intim..

Pe un trepied reglabil

Inclinabil

Construcție mare

Stilul retro

Modelele cu abajur pe trepied sunt incredibil de stabile, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la faptul că copiii sau un animal de companie pot răsturna dispozitivul, acesta sta ferm pe trei dintre «picioare».

Opțiunea albă ca zăpada

Lămpile de podea cu o bază din lemn sau un material care o imită cu succes, aduc o notă de confort acasă în cameră, care, împreună cu iluminarea difuză moale, devine întruchiparea confortului casei, la care vrei să te străduiești după o durată zi la serviciu.

Trepied din lemn

Trepied din lemn

Pentru toate stilurile

Lămpi de podea cu trepied placat cu argint sau fabricate «sub aur» arată atractiv și original, chiar și cu un design tradițional. Un astfel de model de lampă va fi adecvat în multe direcții stilistice..

Trepied aurit

Lămpi de podea decorative

Acest tip de corp de iluminat diferă de lămpile de podea tradiționale prin faptul că este folosit pentru a crea accente într-un spațiu. Funcția lor principală de iluminare nu este întotdeauna cea dominantă. Designerii nu își limitează zborul imaginației. Prin urmare, puteți găsi modele foarte neobișnuite de lămpi de podea, care pot fi numite în siguranță obiecte de artă..

Lampă de podea originală

Obiect de artă

Cu scoarță la bază

Lămpile de podea cu un trepied în formă de arc sunt acum la vârful popularității. Designul original aduce un element de unicitate în interior, o bază stabilă și grea nu permite rotirea lămpii de podea, ca urmare, se obține o imagine interesantă a unei zone de recreere cu un dispozitiv de iluminat.

Lampă de podea arcuită

Într-un arc

Trepied arc

Design modern

Lampă de podea cu rază lungă de acțiune

Lămpile de podea subțiri ușoare cu suprafețe cromate se potrivesc perfect într-un interior eclectic modern, vor arăta armonios în stilul high-tech.

Suprafețe cromate

Design rafinat

În strălucirea oțelului

Adesea, lămpile de podea sunt produse într-un set de două, pot fi instalate pe ambele părți ale canapelei sau poziționate simetric lângă fotolii. Adesea, câteva opțiuni de perete într-un stil similar și o schemă de culori similară sunt incluse cu o lampă de podea. Astfel de ansambluri de iluminat gata ajută la crearea unui decor armonios proprietarilor de case, fără a recurge la serviciile designerilor de interior..

Pereche originală

Unele lămpi de podea au o formă și o performanță atât de neobișnuite încât funcția lor principală se pierde în strălucirea individualității obiectului de artă, creând un anumit caracter al camerei, transformându-i individualitatea..

Design neobișnuit

Lămpi de citit

Există modele de lămpi de podea care sunt proiectate special pentru citire, spun, de asemenea, că astfel de dispozitive sunt echipate cu o funcție spot – strălucesc într-o direcție strictă.

Pentru citit

În interior, astfel de lămpi de podea pot fi utilizate nu numai pentru a crea un colț de lectură. Fluxul de lumină de la o lampă de podea poate fi direcționat către o pictură, oglindă sau altă piesă semnificativă din interior.

Lampă de podea de lectură

Recent, în proiectele de proiectare a camerelor de zi și a birourilor, au început deseori să fie utilizate lămpile de podea, care arată ca o lampă de masă uriașă, care constă dintr-un trepied fix și un abajur destul de mare..

Lampă de masă mare

Aceste lămpi de podea arată în conformitate cu cele mai noi tendințe din lumea designului și sunt greu de încadrat într-un interior retro. O cameră în stil clasic și rustic, de asemenea, nu va putea accepta armonios un astfel de model modern. Dar pentru stilul high-tech, minimalismul, stilul contemporan, eclectic și stilul modern, aceste modele vor putea decora.

Lampă de birou simulată

Colț de lectură

O temă similară a utilizării modelului de lampă de masă pentru a crea o lampă de podea a fost aplicată la fabricarea lămpilor pe un trepied reglabil care se poate îndoi și roti..

Pe un trepied reglabil

Finisaj cupru

Albul și negrul sunt cele mai populare culori pentru lămpile de podea care imită designul unei lămpi de birou, dar există și culori mai dramatice. O nuanță strălucitoare și colorată a unei veioze nu numai că poate deveni un accent în interior, ci și poate atrage atenția ca centru de focalizare.

Lampă de podea strălucitoare

Culoare activă

Trepied cu manivela

Lămpi de podea-spoturi

Numele acestui tip de corpuri de iluminat vorbește de la sine. De la industria și iluminatul și sfera socială, culturală, publică, reflectoare, sau mai bine zis versiunile reduse ale acestora, s-au mutat în zona interioarelor casei.

Spotlight

De regulă, o lampă de podea este un trepied (uneori «picioare» patru) cu o lampă mare montată deasupra. Cel mai adesea, lumina directă de la lămpile suficient de puternice este direcționată către o piesă importantă de mobilier sau servește ca lumină de fundal, de exemplu, pentru jocuri de masă sau pentru lectură..

Spot de lampă de podea

Spot de trepied