Cum să aranjați mobilierul în camera de zi: legile compoziției și recomandările experților

Când lucrările principale de reparații privind actualizarea sau reproiectarea designului camerei de zi au fost deja finalizate, este timpul să amenajați camera cu mobilier. Și aici o mulțime de oameni se întreabă cum să aranjeze și să aranjeze corect anumite obiecte, astfel încât acestea nu numai să îndeplinească toate preferințele gustative ale proprietarilor de case și să arate frumos, dar, de asemenea, să se combine între ele, să fie cât mai funcționale posibil și să creeze o atmosferă confortabilă . În acest caz, este imperativ să vă asigurați că fiecare dintre piesele de mobilier este la locul său. Chiar și o persoană care nu are o educație specială în domeniul proiectării poate face față unei astfel de sarcini. Cu toate acestea, indiferent cât de mult ați dori să luați inițiativa și să vă faceți fanteziile realitate, luați în considerare particularitățile camerei și respectați câteva recomandări cu care experții ne-au împărtășit, totuși trebuie să.

Cum să aranjați mobilierul în camera de zi

Pentru ca camera dvs. de zi să îndeplinească toate cerințele de mai sus, și anume, să fie în același timp o cameră multifuncțională și confortabilă, înainte de a continua cu amenajarea mobilierului în ea, ar trebui să elaborați cu siguranță un plan pentru amplasarea obiectelor prevăzute , ținând seama de lungimea și lățimea camerei, locația prizelor, ferestrelor și ușilor, ceea ce va ajuta nu numai la determinarea corectă a dimensiunilor și modelelor mobilierului în sine, ci vă va permite, de asemenea, să evaluați această sau acea opțiune din latura.

Cel mai obișnuit set de mobilier este considerat a fi un set format dintr-o canapea, un perete, o măsuță de cafea și un televizor. Cu toate acestea, în funcție de dorința și zona camerei de zi, puteți avea întotdeauna în vedere prezența altor articole, nu mai puțin practice și atractive..

În ceea ce privește principalele opțiuni pentru amenajare, aici puteți distinge un aranjament circular, simetric și asimetric. În cazul unui aranjament circular al mobilierului, toate obiectele sunt situate în jurul unui singur centru, al cărui rol, de regulă, îl joacă o măsuță de cafea..

Aranjamentul simetric al mobilierului este numit și oglindit, ceea ce înseamnă modul în care obiectele sunt aranjate de ambele părți ale centrului prevăzut – un perete, șemineu sau TV.

Pentru metoda asimetrică, amenajarea mobilierului este relevantă fără a lua în considerare nicio regulă. Cu alte cuvinte, puteți aranja obiecte după cum doriți. Principalul lucru este că, ca rezultat, există armonie și confort în cameră. Cu toate acestea, nu uitați că, în oricare dintre exemple, este necesar să se ia în considerare forma camerei, despre care, de fapt, ne propunem să vorbim în continuare.

Amenajăm mobilierul într-un living dreptunghiular

După cum arată practica, în camera de zi, care are o formă dreptunghiulară, orice persoană se simte mai puțin confortabilă. Cu toate acestea, acest fapt nu înseamnă deloc că trebuie să împărțiți sau să reconstruiți întreaga casă sau apartament. Mobilierul aranjat corect va ajuta la salvarea situației și la crearea unei atmosfere confortabile. În acest caz, trebuie să știți că liniile simetrice clare vor accentua doar forma dreptunghiulară, prin urmare, cea mai corectă soluție va fi un mod asimetric de aranjare a mobilierului..

Într-un living cu o fereastră care se deschide pe un perete scurt, obiectele pot fi instalate atât de-a lungul pereților alungi, cât și perpendicular. Canapele de colț cu o măsuță de cafea în centru într-o astfel de cameră vor arăta perfect. Unele piese de mobilier pot fi aranjate în diagonală.

Când planificați o cameră cu ferestre situate pe un perete mai lung, puteți pune un dulap glisant de-a lungul peretelui opus, care vă va permite să reduceți oarecum suprafața și să apropiați vizual camera mai mult de forma unui pătrat.

Opțiuni pentru amenajarea mobilierului într-o cameră de zi pătrată

Pentru o amenajare armonioasă a pieselor de mobilier într-o cameră de zi pătrată, este foarte important să mențineți parametri confortabili între fiecare piesă. În cazul opțiunilor de amenajare pentru încăperi mici, se recomandă evitarea structurilor voluminoase sub formă de dulapuri volumetrice și bufeturi. Rafturile mici și înguste pentru depozitarea suvenirurilor, fotografiile și cărțile înrămate, precum și dulapurile mici și suporturile TV elegante vor arăta excelent în acest caz..

În ceea ce privește alegerea părții moi, pentru un astfel de living este important să optați pentru o canapea mică și o pereche de pufuri mobile și practice. Pentru a menține integritatea camerelor de zi pătrate mai mari, dimpotrivă, puteți împărți camera în zone, folosind, de exemplu, o canapea masivă. În acest exemplu, designerii sfătuiesc să umple spațiul împărțind articolele în grupuri..

Cum să aranjați mobilierul într-un living îngust

Cel mai dificil proces de amenajare a unui living este aranjarea mobilierului într-o cameră îngustă, care este o aparență în miniatură a unei camere dreptunghiulare. Prin urmare, metoda clasică simetrică în acest caz poate crea o mulțime de probleme proprietarului casei, iar camera se va transforma pur și simplu într-un tunel aglomerat. Cea mai rațională soluție în acest caz este amplasarea mobilierului relativ scăzut și mic de-a lungul pereților..

O soluție interesantă și originală ar fi utilizarea unui aranjament de colț atipic în interior, de exemplu, o canapea de colț. Dar, uneori, pe baza conceptului general, ar trebui să-l înlocuiți cu o pereche de fotolii frumoase. În loc de un dulap spațios pe întregul perete, ar trebui să acordați preferință mai multor sifoniere..

Și dacă nu vă puteți lipsi de o astfel de piesă de mobilier, este recomandat să o instalați de-a lungul unuia dintre pereții scurți. Amplasarea nestandardă a mobilierului într-o cameră de zi îngustă va crea un stil neobișnuit și individual al interiorului. Mai ales dacă mobilierul folosit într-o astfel de cameră este la comandă, ținând cont de mărimea și caracteristicile sufrageriei..

Amplasarea mobilierului în camera de zi combinată cu bucătăria

La fel ca în orice alte exemple, amenajarea mobilierului în sufragerie, combinată cu bucătăria, presupune inițial un plan în care va fi clar definită o zonă de lucru cu mobilier și aparate de uz casnic caracteristice bucătăriei, și o zonă de recreere cu o canapea, televizor și altele. conținut acceptabil pentru camera de zi.

Pentru opțiunile clasice, este relevantă amplasarea în centrul combinației a două camere ale unei mese și scaune, care servesc drept delimitare între două zone funcționale. O variație a zonării pronunțate a bucătăriei implică o separare clară a zonei de lucru folosind «insule» sau ghișeu de bar. Pentru exemple cu o poziție prioritară a bucătăriei, este relevant să folosiți un blat de bar sau «insule» și ca zonă de lucru și ca masă. În acest caz, zona de recreere presupune prezența unui set minim de mobilier..

Procesul de aranjare a pieselor de mobilier într-o cameră de zi este un proces foarte interesant și creativ, care va aduce cu siguranță rezultatele dorite și satisfacția morală sub forma unui interior confortabil și funcțional. Principalul lucru este să ne străduim în acest sens și să nu adunăm spațiile cu ceea ce este păcat să ducem în țară. Luând în considerare toate lucrurile mici și planificarea competentă sunt în acest caz principalele componente ale succesului..