Nisch i vardagsrummet: designidéer och foton på färdiga designlösningar

När man studerar modetrender gällande inredning för ett vardagsrum kan det noteras att ett sådant designelement som en nisch i väggen är ett ganska vanligt fenomen. Och en liknande idé används inte bara som en dekorativ design. Med hjälp av en nisch kan du framgångsrikt dölja befintliga defekter på väggarna, ge rummet ytterligare hyllor, organisera belysning och många andra idéer. En nisch är i regel gjord av gips eller kan vara en integrerad del av vardagsrummet. I något av alternativen föreslår vi att bekanta dig mer detaljerat med en sådan enhet och diskutera dess funktionella syfte..

Nisch i vardagsrummet – vad är det

En sådan designarmatur är en liten struktur inbyggd i väggen, som ursprungligen försågs i rummets layout eller skapades dessutom. Det kan vara en imitation av vilken geometrisk form som helst, med belysning, steg i form av hyllor eller utan dem. Ett sådant element gör interiören mer original och intressant, och beroende på nischens djup kan du bedöma dess syfte. Nischerna, som är en integrerad del av vardagsrummet, kan användas av ägarna efter eget gottfinnande. När det gäller nischer gjorda av gipsskivor kan de placeras mot någon av väggarna..

Vad är nischer

Liksom många andra designuppfinningar kan nischer skiljas från varandra i utseende och syfte. De passar perfekt in i alla typer av interiörer och förändrar rummets övergripande atmosfär mycket framgångsrikt. En nisch som ligger horisontellt kommer att vara ett bra komplement till en kort vägg.

Det är vanligt att placera vertikala strukturer nära fönsteröppningar..

Nischer som ligger nära golvet används för att visa inomhusblommor, statyetter och andra tillbehör..

När det gäller syftet med nischen i vardagsrummet, kan de i denna fråga delas in i dekorativa och funktionella. Dekorativa mönster, som du vet, ser attraktiva ut och kombineras harmoniskt med dimma utformade för att dekorera ett rum, till exempel målningar, fotografier eller paneler. Andra typer av strukturer används för att ordna möbler, utrustning och andra element i dem..

Nisch med inbyggda hyllor

Denna idé kan kallas det vanligaste alternativet som finns i det inre av moderna vardagsrum, eftersom denna lösning gör att du inte kan ladda rummet med mycket möbler. Dessutom kan en nisch med hyllor ha helt olika storlekar, djup och antalet hyllor i sig. En sådan struktur ser särskilt vacker ut med lampor monterade i den övre delen, vars ljusström används för att belysa innehållet i en nisch och kan fungera som en ytterligare belysningskälla för hela vardagsrummet.

Under tv: n

En annan populär designlösning är att placera en TV och annan utrustning i en nisch i vardagsrummet, till exempel ljudutrustning med högtalare eller hemmabio. Denna idé ser väldigt kompakt, snygg och modern ut. Ett sådant förslag låter dig inte röra upp i rummets yta och lindrar ägarna av trådar som sträcker sig längs hela omkretsen av vardagsrummet, vilket inte bara stör alla hushållsmedlemmar, lockar husdjur, vilket skapar ytterligare problem, men förstöra också det övergripande intrycket av rummet.

Under skåpet

En nisch för en garderob är som regel en ganska rymlig urtagning som gör att du kan placera det nödvändiga antalet hyllor och fack för att lagra olika saker, som är tillförlitligt dolda för nyfikna ögon med hjälp av dörrar. Vissa ägare av lokaler köper färdiga möbler, lämpliga i storlek, för att fylla en nisch. Andra beställer skräddarsydda skåp eller efterliknar helt enkelt närvaron av ett skåp, som vi sa ovan. Särskild uppmärksamhet i detta fall är nitad på dörrar med en glidmekanism, vilket möjliggör ytterligare platsbesparingar.

För soffa

Ett lika originellt förslag kan kallas användning av en nisch i vardagsrummet för att installera en soffa i den. Det kan vara en miniatyrmodell som framgångsrikt intar en plats nära en av de korta väggarna, eller omvänt, en elegant och dimensionell produkt som helt enkelt behöver ett separat område. Inbyggd belysning, bilder eller foton på väggarna, samt golvvaser, golvlampor och andra tillbehör som tillägg till stoppade möbler är välkomna..

Vardagsrum nisch design idéer

Trots att en nisch i vardagsrummet kan vara en arkitektonisk idé eller omvänt skapas med dina egna händer, för att det ska se vackert ut inuti och uppfylla alla krav från ägarna, bör du ta hand om dess dekoration. Och i det här fallet föreslår designers att använda många idéer, vars val helt och hållet beror på interiörets allmänna stil, smakpreferenser och fantasin hos rummets ägare..

Nischdekoration med tapeter

Denna lösning anses vara den mest prisvärda och inte svårt att implementera. Allt som krävs av dig är att välja tapeter som är lämpliga för vardagsrummet och klistra in över en stor del av nischen med dem. Samtidigt kan tapeter ha en helt annan textur, färg och kvalitet..

Dekorativ sten eller tegel

Användningen av denna typ av material gör att du kan komplettera vardagsrumsinredningen med noter av brutalitet och en viss svårighetsgrad, vilket är särskilt viktigt för ett loft eller minimalism. Denna idé ser väldigt imponerande ut och liknar på distans en öppen spis eller en vägg i ett hus..

Dekorativt gips

Idén med att dekorera en nisch med dekorativt gips ger ägarna till lokalerna många möjligheter. Sådant material imiterar underbart vilken yta som helst, och skickliga hantverkare kan skapa verkliga mästerverk på väggen, från omfattande landskap till porträtt. Ett sådant konstverk blir inte bara en höjdpunkt i hela vardagsrummet, utan låter dig också skapa en unik inredning i sitt slag..

Spegel

Speglade ytor i det inre av ett visst rum anses inte längre vara något speciellt, därför kan du som tillval ordna en nisch i vardagsrummet med en spegel. Denna designidé ser väldigt imponerande ut och låter dig visuellt öka ytorna i rummet..

Trä eller laminat

Alla typer av trädetaljer eller laminatgolv i utformningen av ett vardagsrum är inte alls ovanliga. Och förutom att använda sådana material för efterbehandling av golvet eller väggarna, kan de användas för att dekorera en nisch. Denna lösning ser ganska solid och praktisk ut. I det här fallet är det viktigt att nischen inte kommer ut ur vardagsrummets allmänna stil..

Som du kan se kan en sådan struktur som en nisch i vardagsrummet användas i många inredningslösningar. Samtidigt, i vissa versioner – får du ett utmärkt dekorativt tillägg till väggarna. I andra finns det extra utrymme för att lagra olika saker eller ordna möbler och annan nödvändig inredning där. För bilder på exempel på hur man ordnar en nisch i vardagsrummet, se nedan.