Kök i rokokostil: palatslyx av interiörer på fotot

Vissa människor tror att rokokostilen är den sista eller högsta etappen av barocken. Domen är felaktig, eftersom rokoko skapades i motsats till barockens världsbild och också representerade en helt separat värld av former och prydnader. Denna trend är dock villkorslöst en kombination av lyx och pompa. Om du vill skapa ett kök i rokokostil, var noga med att själv förstå huvuddragen i denna retrotrend..

Historien om framväxten av rokokostilen

Rokokorörelsen, som var både en stil och ett kreativt förhållningssätt, föddes som ett resultat av det faktum att människor inte var så trötta på den barocka estetiken som antalet värden och fenomen som den förkroppsligade. Rokoko dök upp i Frankrike i slutet av Louis XIV: s regeringstid. Solkungen förvandlade sin innergård till en enorm teater, där hovmän fungerade som skådespelare och de representativa interiörerna i Versailles var landskapet. När denna absolutistiska monarks regering började smula, och det kungliga palatsets pompösa inre utrymme slits ut av dess hårda prakt, sökte konstnärerna och hovmännen själva leta efter nya estetiska ramar..

Regency Philippe Orleans var den kreativa impuls som efter Ludvig XIVs död tog kommandot över Frankrike i åtta år. Sedan flyttade gården till Paris, vilket i sig väckte en stor rörelse bland möbelproducenter och dekoratörer. Det nya modet utvecklades redan under nästa monarkers regeringstid, varför fransk rokoko är känd som Louis XV: s stil..

Namnet Rococo kommer från en prydnad som kallas rocaille – ett asymmetriskt dekorativt motiv som på grund av sin böjda böjning och ojämna kant liknar havsvågornas man. Rocaille har använts som ett dekorativt element, men har också setts i mönster av möbelben, panelformer, beslag, etc..

Rokokokök funktioner: foton av modern inredning

Rokokointeriören kännetecknas av en avslappnad karaktär, åtminstone mot bakgrund av barockstilen. Arkitektoniska underavdelningar (pilaster, pelare eller arkader som omger väggarna), som tidigare användes i representativa rum, inte bara i palats, utan också i rika herrgårdar och hus av borgare, gav vika för gipsplattor, ibland av oregelbundna former.

Rokokodesigners använder också gärna gips, ibland målat eller förgyllt. Väggar är ofta målade i pastellfärger i kombination med vitt, täckta med tyger med blommönster eller limmade med liknande tapeter.

Rokokokökdesign: dekorationer och tyger

Rokokostilen använder också paneler i kappa, ibland med eleganta gobelänger överst. Dessa gobelänger skildrar vanligen rokoko -genrescener: nöjen i parken, trädgårdsmöten och andra domstolsunderhållningar. En utmärkt lösning skulle vara bilden av grönska och djur. Används ofta i barock interiörer, blommotiv som kransar, kransar eller buketter i vaser. Du kan välja en orientalisk stil för inredning, inklusive möbler, till exempel kinesiska ornament.

Rokokointeriörer kännetecknas av en försvagning av attraktionen för symmetri. Oro för harmoni och balans i kompositionen görs, men hårda, strikta arrangemang undviks i allmänhet. Huvudelementen i inredningen placeras regelbundet, fina möbler placeras mer fritt. Elegansen har tagits hand om, ett utsökt utseende har hittats. Rokoko som en kreativ attityd noteras inte bara inom inredning, utan också i funktionalitet.

Rokoko köksmöbler

Rokokostilen påverkade möblernas utseende avsevärt. Konstruktionerna kännetecknas av en integrerad form där enskilda element, till exempel en byrå med ben, en möbelfront med sidor, kombineras till en helhet. Möblernas synliga struktur anses vara ett tecken på blockering..

Attraktiva faner används ofta som material för rokokomöbler. I de dyraste versionerna:

  • rosenträ;
  • Rött träd;
  • ebenholts eller ros.

Ser bra ut:

  • ek;
  • nöt;
  • plommon;
  • Körsbär.

Olika typer kombineras ofta för att skapa effektiva arrangemang. Samtidigt är rokokosristningar som bord och stolar populära. Vågiga linjer och blommotiv ses vanligen i möbler från denna period..

Rokokoprydnad återvände också i slutet av artonhundratalet i eklektisk stil, men som regel kombinerades det i stället för konvexa-konkava plan med raka plan, kompletterade endast med en vågig linje av mönstret. Ett exempel är tyska eklektiska garderober eller möbler baserade på en kubisk fast substans..

Var hittar du rokokomöbler? Var noga med att besöka loppisarna där du enkelt kan hitta matchande byråer, stolar, bord eller dekorativa tillbehör fyllda med lyxen av svunna dagar. Idag finns det ett stort antal möbeltillverkare och sömmerskor som kommer överens om att göra någon av dina fantasier till verklighet. Om du vill utrusta ditt kök i rokokostil är det inte svårt, men du måste komma ihåg att det är bättre att använda dyra material och följa det allmänna konceptet så att interiören ser riktigt rik ut. Kolla in designexemplen i fotogalleriet för några användbara idéer..