Innerdörrar – aktuella idéer för en modern inredning

Uppenbarligen, för den moderna ägaren av en lägenhet eller ett privat hus, är en innerdörr inte bara ett element i interiören som gör att du kan skapa en viss isolering av ett rum från ett annat, det är också en dekorativ komponent i bilden av hela bostad. Och frågan om att välja denna så viktiga och funktionella möbel upphör att vara enkel när konsumenten står inför ett stort sortiment av moderna butiker, där dörrar presenteras i ett brett prisklass, designvariationer, gjorda av olika material med alla slags av färglösningar. Tja, möjligheten att göra dörrar i en individuell ordning raderar helt gränserna för valet av denna möbel. Så vilken dörr ska du välja efter färg? Vilken design bör du ge företräde för att inte bryta den övergripande designstilen? Hur hittar du ett praktiskt men ändå billigt alternativ? Låt oss reda ut det i ordning.

Ovanliga innerdörrar

Valet av form, storlek och typ av konstruktion av innerdörrar

Till att börja med måste valet av dörrar till ditt hem tas upp i den första fasen av planeringen av en renovering. Även om alla dörröppningar i dina lokaler har standardmått, måste du se till detta i förväg så att du inte behöver leta efter ett dörrblad av icke-standardstorlekar eller beställa en individuell produktion (vilket inte bara kommer att medföra ytterligare kostnader, men sträck också ut reparationen i tid).

Dörrar för en modern inredning

Dörrar med glasinsatser

Naturlig färg

Om vi ​​pratar om bredden på dörröppningar för enbladiga dörrar, presenteras deras storlekar vanligtvis i standard 60, 70, 80 och 90 centimeter. Men höjden på dörrblad har nyligen fluktuerat från olika tillverkare. För inte så länge sedan var det svårt att hitta dörrar med en höjd av mer än 2 m, men nu finns det många sådana alternativ – 2 m och 10 cm, 2 m och 20 cm. Designers rekommenderar att använda innerdörrar av icke -standard höjd för visuellt «upplyftande» tak. Om dina behov inte ligger inom ramen för standardstorlekar måste du förbereda dörren för den dörr du gillar i förväg, eller leta efter dörrar för befintliga strukturer.

Kontrastprestanda

Snövit bild

Badrumsdörr

Naturligtvis, på den moderna marknaden för innerdörrar, finns det tillräckligt många företag som kommer att göra en produkt enligt din storlek och individuella design. En sådan duk passar inte bara perfekt in i den befintliga bilden av interiören, men kan också bli dess höjdpunkt, tack vare dess exklusiva utförande. Men du måste betala för ett individuellt tillvägagångssätt. Ändå föredrar de flesta köpare att köpa innerdörrar från butikens sortiment..

Glasdörrar med metallkarm

Välvda toppdörrar

Välvda dubbeldörrar

Välvd dörr i mörk design

Ur synvinkel att dela dörrar efter typ av konstruktion är de mest populära för våra landsmän enkelbladiga och dubbelbladiga svängdörrar. Den välkända designen och arbetssättet tar över de trendiga förslagen – svängbara eller halvvridbara dörrblad.

Dubbla dörrar

Anpassad höjd dörr

Snövit dubbeldörrar

Håller med om att svängdörren i öppet tillstånd tar mycket användbart utrymme i rummet, och en viss mängd utrymme krävs för själva öppningen. I små rum föreslår designers att man använder variationer av skjutdörrar. Det första sättet att skapa en sådan struktur är att placera dörrbladet mellan två skenor som är fästa i taket och golvet. Som ett resultat får vi ett skjutdörrblad, enligt principen om fackdörrar. Nyligen har denna metod för att skapa rumsisolering förenklats till en enda hängande skena eller stativ som fästs på väggarna ovanför dörröppningen. Således kan du spara utrymme i små rum, men det är viktigt att förstå att möbler eller andra inredningsartiklar inte kan installeras nära väggen på den plats där dörrbladet rör sig..

Tvättdörrar

Skjutbar badrumsdörr

Ovanliga färgval

Skjutdörrar är inte mindre populära på sistone. Huvuduppgiften för en sådan design, förutom dess huvudsakliga funktion att isolera rum, reduceras till att spara utrymme. Dörren glider in i en specialdesignad gipsskiva eller direkt in i väggarna. Som ett resultat stör duken inte någon och tar inte plats i ett litet rum..

Dörrar i naturliga nyanser

Innan du går in i vardagsrummet

Praktisk design

Två- och trebladiga dörrar, som fälls som ett dragspel, kan vara det bästa alternativet för rum där det inte finns möjlighet att installera skjutbara strukturer, men det finns ett behov av att spara utrymme.

Med spegelinsatser

Med mekanism typ

En annan design av innerdörrar, som inte kan ignoreras, är en rackdörr. De skiljer sig inte så mycket i öppningstypen, men i själva utseendet kan sådana dörrar hittas vid ingången till vardagsrummet, som också fungerar som ett bibliotek eller kontor. En dörr med öppna hyllor används oftast för att lagra böcker och har därför en ganska stor vikt, vilket inte bara komplicerar hela strukturen utan också kräver vissa egenskaper från beslagen.

Hylldörr

Dörr med öppna hyllor

Material för utförande – urval med ekonomisk referens

Valet av material för utförande av innerdörrar beror direkt på din ekonomiska förmåga. Naturligtvis är lokalernas designstil, deras funktionalitet (kök, badrum eller toalett) också kriterier för att välja material för att göra dörrar, men de spelar ingen avgörande roll..

Traditionell föreställning

Med dekorativa glasinsatser

Universell modell

Korrugerade glasinsatser

För närvarande kan följande typer av material särskiljas för tillverkning av invändiga dörrpaneler:

  • fiberboarddörrar är det mest populära alternativet, prisvärda och med ett brett sortiment. Fördelen med sådana dörrar är deras låga vikt och användarvänlighet. Men om vi pratar om användningens hållbarhet, så är sådana modeller på sista plats;
  • MDF -dukar kostar mer än fiberboardprodukter, men det beror på deras höga hållfasthet och tillförlitlighet. Sådana innerdörrar kan användas i rum med luftfuktighet över genomsnittet. Duken ger utmärkt ljudisolering;
  • massiva träprodukter är tidlösa klassiker av alla inredningsartiklar. Sådana dörrar är inte billiga, men de kan också tjäna i decennier (trädörrar kan ärvas av din yngre generation om de används på rätt sätt). Tillverkare använder ofta trä av ljusa och billiga arter (till exempel tall) som grund för dörrar och mantlar det med faner från mer ädla arter. Således är det möjligt att minska både kostnaden och vikten av produkten..

MDF dörrar

Matchar golvets färg

Alla dessa alternativ för dörrar av olika material kan presenteras både i en blank form (panel) och med glasinsatser. På tal om glas, som material för utförande av dörrblad. I moderna designprojekt kan du allt oftare hitta dörrar uteslutande gjorda av glas, utan ramar och profiler. Sådana mönster ser ljusa och fräscha ut, ger inredningen inte bara motiven för industrialism, tillverkbarhet, utan också möjligheten till visuell expansion av rymden. Dörrar av härdat glas, säkra för människor (även om en sådan duk går sönder, vilket inte är lätt att uppnå, kan en person inte skadas av fragment på grund av en mycket stark skyddsfilm) stör praktiskt taget inte ljusets penetrering, vilket låter dig behålla illusionen av utrymme även när lokalerna är isolerade.

För en klassisk inredning

För penetration av solljus

Solitt trä

Neutral alternativ

Färgpalett – besluta om nyanser

Att välja färg på dörrblad är inte ett lätt dilemma. Å ena sidan finns det inga strikta regler i detta avseende, å andra sidan skulle jag vilja se i mitt eget hem en harmonisk kombination av alla inredningselement. Vi installerar dörrar inte för ett år, utan ofta för årtionden, varför det är viktigt att närma sig valet av denna möbel med allt ansvar. Det första du ska avgöra är om du vill att dörrbladet ska smälta in i rummets övergripande färgschema eller bli en accent i din inredning?

Harmoniska kombinationer

Kontrast på en vit bakgrund

Du kan följa uteslutningens väg. Beroende på området i dina lokaler och belysningsgraden kan du utesluta mörka alternativ för utförande av dörrpaneler, vilket visuellt kommer att betona hemmets blygsamma skala. Experter rekommenderar ljusa dörrar inte bara för små och dåligt upplysta rum, utan också som ett mångsidigt designalternativ som enkelt kan kombineras med enkla och lakoniska ytor, minimalistisk design och inte lockar uppmärksamhet, vilket ger möjlighet för andra inredningsdetaljer att ta en dominerande plats..

Lätta dörrar - ett universellt alternativ

För en snövit design

I en snövit föreställning

I en ljus inredning

Men designers kommer att kunna berätta om ett dussin skäl för att använda mörka dörrpaneler i interiören. Och en av de första kommer att vara det stilistiska inslaget. För många stilister är det nödvändigt att skapa kontrasterande accentelement som inte bara lockar uppmärksamhet, utan också ger klarhet i interiören, ger noggrannhet och konstruktivitet.

Dörrar i mörk färg

Mörka gliddukar

Den mörka dörrens brutalitet

Accent på dörrbladet

Många föredrar att välja dörrblad för att matcha golvets färg. Denna metod för att skapa en harmonisk bild av ett rum fungerar om golvet i alla rum i en lägenhet eller ett hus sammanfaller, åtminstone i färg (i köket och korridoren kan det vara kakel, i andra rum finns laminat, parkett eller linoleum).

Dörrar i laminatets färg

Matchar golvets färg

Ett annat sätt att skapa ett behagligt utseende av kombinatorik är att kombinera dörrbladens färg med huvudmöblerna – stora garderober eller hela headset. Denna metod är inte alltid en bra lösning, åtminstone i längden. När allt kommer omkring kan fasaderna på skåp eller andra möbelensembler du byta ut mycket tidigare än du bestämmer dig för att byta innerdörrar..

Dörrar som matchar hyllans färg

Kombination av dörr- och fasadfärger

Kombinerat med en möbelpalett

En designteknik där dörrarna i rummet ser ut exakt som fasaderna på garderoberna eller omklädningsområdet gör att du kan skapa en harmonisk bild av rummet. Rummets och skåpets dörrar kan skilja sig åt i storlek, men den stilistiska designen och färgvalet måste matcha.

I en färg

Harmoniska färglösningar

Snövit yta

Om ljusa väggar och inte mindre neutrala dörrblad inte är din stil, om du behöver en ljus, färgstark accent i interiören, är dörren till rummet ganska kapabel att klara denna uppgift. En ljus dörr kan vara det enda accentelementet eller behålla tonen i en viktig möbel, men i det här fallet är det nödvändigt att matcha tonen exakt.

Ljus accent i interiören

Dörr som dekorativt element

Accent på dörrbladet

Bostadsdörrdesign – ett idékalejdoskop

Det finns många alternativ för utförande av dörrblad – mycket mer än det kan tyckas vid första anblicken. I stort sett finns det inga tydliga regler och tabun när du väljer en dörrdesign, förutom en. Om alla innerdörrar går in i ett gemensamt rum – en hall eller en entré, en gemensam korridor, bör utförandet av alla dörrblad vara i det allmänna konceptet. De kan vara tillverkade av olika material (till exempel måste en badrumsdörr vara mycket motståndskraftig mot fukt), men ändå se samma stil ut. Detsamma gäller storlekar – dörröppningar kan ha olika bredd (vanligtvis är dörren till badrummet och köket smalare än öppningarna som leder till andra rum), men måste ha samma höjd för att inte störa harmonin i det allmänna rummet.

Identiska lösningar för alla rum

Sammansättning från dörrar i hallen

Inomhus med tillgång till flera rum

Det finns många universella alternativ för utförande av dörröppningar som organiskt kan passa in i alla inredningsstilar (förutom de mycket ovanliga, avantgardistiska). Lätta dörrar utan inredning kan se harmoniskt ut i nästan alla interiörer, med en varierad färgpalett. Men mörka dörrar av vilken design som helst görs strängare, mer konstruktiva. Mörka dörrar kommer att lägga till respektabilitet, men också «ange» på rummets storlek – om dina rum är av blygsam storlek och taket är lågt, är det ingen idé att betona detta faktum. Det naturliga trämönstret med rödaktiga nyanser passar harmoniskt in i många alternativ för den stilistiska utformningen av lokalerna. Det är enkelt att kombinera det med möbler från samma färggrupp, olika i nyanser och spädas med ljusa ytor..

Skjutdörrar till taket

Fokusera på den mörka dörren

Neutral dörrmodell

Eventuella dekorativa insatser hjälper inte bara att diversifiera dörrbladets design, utan kopplar det också stilistiskt med andra interiörelement. Genomskinliga eller frostade glasinsatser gör designen visuellt ljusare och mer intressant. Genom att göra det får du en viss mängd ljus som tränger igenom glasdekorationen. Om du vill bevara rummets integritet, välj sedan frostat eller korrugerat glas, är det också möjligt att använda glasdekor med fotoutskrift (om utskriften inte motsäger den allmänna stilen på interiören).

Mörk dörr med frostat glas

I svart

Med tillgång till terrassen

Badrumsdörrs genomskinlighet

Dekorativ insats med tryck

Det händer att dörrbladet i sig är ett konstobjekt, ett konstverk. I det här fallet är resten av interiören byggd kring detta element i interiören, vilket underordnar sig finishen, inredningen och inredningen. Som regel görs sådana dörrar på beställning, oftast görs de för hand..

Unik design

Original design