Hallmatta: typer av produkter och tips för att välja rätt modell

Varje värdinna vet att en mysig atmosfär i alla rum inte beror på vackra tapeter, fashionabla gardiner på fönstren eller eleganta möbler. För att skapa en komplett «bostads-» lokalerna måste kompletteras med alla slags dekorativa element, till exempel vaser, målningar på väggarna, lampor, soffdynor eller golvmattor, som hjälper till att återspegla stämningen och stilen i interiören så exakt som möjligt. Samtidigt används vissa föremål som dekorationer, och för vissa tilldelas en mer funktionell roll. Idag har huvudämnet för vår diskussion blivit ett av dessa tillbehör, nämligen golvmattan, som anses vara en integrerad egenskap hos korridoren. Vilka är dessa produkter, vilka typer av mattor är populära och vad du ska leta efter när du väljer en produkt kommer du att lära dig vidare.

Hallmatta – tillbehörsfunktioner

Som vi redan har sagt är mattan i korridoren inte bara ett vackert och snyggt inredningselement. En sådan enhet är främst avsedd att säkerställa renhet i korridoren. Mattor som används utanför ytterdörren är vanligtvis utformade för att samla smuts och damm från skor. Inomhustillbehör används för att rymma skor, hjälpa till att ta bort smuts från sulorna, absorbera vatten i regnigt eller snöigt väder och naturligtvis dekorera interiören. Hallmattor är gjorda av olika material, de kan ha olika strukturer och utföranden, så hemmafruar byter ofta tillbehör beroende på säsong..

Gummimattor

Gummiprodukter läggs som regel vid ytterdörren och är avsedda att samla upp olika föroreningar. De är underbara för rengöring av skosulorna, men de är inte alls praktiska när det gäller att absorbera fukt. Dessa tillbehör tillverkas i fasta storlekar och färger. Gummimattor är halkfria, har ingen mekanisk påverkan på golvbeläggningen och är lätta att rengöra.

Honeycomb eller modulära mattor

Som du kan föreställa dig består produkter av detta slag av delar eller moduler som kan ha olika konfigurationer. Med andra ord är det en matta monterad av flera delar av en viss form, till exempel rutor, ränder, rektanglar eller bikakor. Det sista förslaget ser särskilt intressant och attraktivt ut. Sådana transformatormodeller är gjorda av gummi eller fasta polymerer, de kan ha en klassisk svart eller snarare ljus färg. Varje element installeras beroende på ägarnas preferenser och korridorens allmänna stil..

PVC -mattor

Om du av någon anledning inte vill köpa en gummimatta för att dekorera korridoren, kan du alltid vara uppmärksam på produkter av skum eller PVC. Ett sådant förslag är nästan inte sämre i sina egenskaper än de tidigare nämnda exemplen, det är lätt att rengöra, glider inte, har en tillräckligt lång livslängd och blir nästan inte våt. PVC -mattor har en mängd olika mönster och ser mer attraktiva ut än deras gummikusiner. Ett «men» – sådana tillbehör spricker och går sönder vid låga temperaturer.

Med sidor

Dessa modeller är utrustade med en något upphöjd kant runt omkretsen och en upphöjd yta som tar bort sand och smuts från skosulorna. Sidorna i detta fall förhindrar att smuts kommer in i golvet i korridoren. Dessutom anses sådana tillbehör vara en mycket bra lösning vid dåligt väder – regn, snö eller snö och regn. Du kan lugnt lämna dina skor på en sådan matta utan att oroa dig för läckor och bildandet av smutsiga vattenpölar på golvet..

Fukttransporterande entrématta

Produkter som kan absorbera fukt, förhindra att det sprider sig till golvet i korridoren och samtidigt har ett attraktivt utseende kan kallas en universell lösning för den svala årstiden. Sådana tillbehör har en gummibas och absorberande ytor, såsom gummi, syntet, etc. Sådana modeller kännetecknas av närvaron av en kort hög och en tillräckligt hög hygroskopicitet. Sådana mattor är hållbara, tål perfekt olika typer av rengöring, torkar mycket snabbt och glider inte. Och viktigast av allt, den här typen av tillbehör är idealisk för familjer med husdjur..

Dörrmattor

En dörrmatta eller en liten matta, som vanligtvis placeras direkt vid ytterdörren, är utformad för att rymma utomhusskor på den. Du går in i hallen, tar av dig skorna och lägger dem på ett liknande tillbehör. Sådana modeller kännetecknas av icke-märkande färger, frånvaron av lång hög och full överensstämmelse med dörröppningens storlek. Dörrmattor kan läggas direkt inuti rummet, och i vårt fall är detta både korridoren och utsidan. Populära alternativ inkluderar rektangulära eller ovala mattor..

Typer av mattor efter form

Moderna mattor kan ha olika former, vilket bara hjälper till att höja efterfrågan på sådana tillbehör. I det här fallet är det produktens funktionella syfte som spelar en mycket viktig roll. Den mest praktiska och relevanta lösningen för korridoren är köp av en rektangulär eller halvcirkulär matta, som maximalt skyddar tröskeln vid ytterdörren. Om vi ​​pratar om att välja ett dekorativt tillbehör, kan du i detta fall ge företräde åt vilken designfantasi som helst. Dessa kan vara mattor i form av ett fotavtryck, alla typer av katter, fiskar, blommor och löv. Allt beror på önskan från ägarna till korridoren.

Hur man bestämmer storleken

Mattans dimensioner i korridoren beror främst på måtten på själva rummet. Men i de flesta exempel är små tillbehör placerade vid ytterdörren. I rymliga rum har du råd att komplettera interiören med modeller med stora storlekar. Den mest framgångsrika lösningen är att köpa en matta, vars dimensioner sammanfaller med dörröppningens bredd. Men som de säger i smak och färg – det finns därför inga kamrater i listan över faktiska exempel på en produkt med parametrar 150×70 cm, 70×70 cm eller 70×50 cm.

Gör-det-själv matta i korridoren

Många hemmafruar tycker om handarbete och försöker utrusta sina hem med olika typer av tillbehör. Att göra mattor i korridoren i det här fallet kan kallas ett av de vanliga alternativen. Älskare av stickor och virknålar kan alltid dekorera korridoren med en stickad matta. Damer som gillar att sy kommer att klara denna uppgift perfekt med hjälp av lapptäcke. Att väva mattor med makrame -teknik kan kallas ett lika originellt sätt. Det viktigaste är att välja material och design av tillbehöret för rummets allmänna stil.

Mattor i korridoren är inte bara ett vackert tillbehör, utan också en möjlighet att skydda ditt hem från alla slags föroreningar som kommer in i rummet från den yttre miljön. Utan en sådan detalj är det helt enkelt omöjligt att föreställa sig det inre av korridoren..