Båge i köket istället för en dörr: sorter och designmetoder

Möjligheten att avsluta dörren mellan köket och andra rum med en båge har nyligen blivit ett allt mer populärt fenomen. En sådan lösning ser alltid snygg, vacker och acceptabel ut för många stillösningar. Bågen i dörröppningen låter dig visuellt öka rummets yta och tillför också ljus och luft till rummet. Om vilka former av välvda strukturer som erbjuds idag på den moderna marknaden och vad som bör uppmärksammas dem som bestämde sig för att använda en sådan designenhet i köksarrangemanget, läs vidare i vårt material.

Arch to the kitchen – funktioner

Liksom alla andra konstruktionsstrukturer har bågen som är installerad i köksdörren sina egna egenskaper som bör beaktas i början av inredningsplaneringen. Som praktiken visar, i de flesta exemplen, är bågen installerad i fall där ägarna till rummet har en önskan att kombinera rum med varandra, till exempel köket och vardagsrummet eller köket och korridoren, och det finns ingen möjlighet att helt riva hela väggen som fungerar som en störande skiljevägg. En sådan lösning kommer också att vara en bra idé för att ordna små kök, där närvaron av en dörr bara kommer att förvärra situationen och ta bort «dyrbar» centimeter. Dessutom är installationen av en välvd struktur som regel betydligt sämre i pris än ett liknande förfarande med dörrar..

Bågen behöver inga beslag och kan vara av vilken design som helst. Det viktigaste är att välja en produkt som motsvarar interiörens allmänna stil, och i det här fallet finns det inga skillnader mellan färdiga bågar som köps i en butik eller konstruktioner som görs för hand..

Och det mest intressanta är att bågen, installerad mellan köket och andra rum, avsevärt sparar utrymme, men kräver obligatorisk installation av en kraftfull huva och konstant ventilation. Annars sprids all lukt som kommer från hällen eller från ugnen automatiskt till rummen intill köket..

Typer av valv

Nästa viktiga steg när du installerar en båge i köket är valet av strukturens form, eftersom dess utseende inte bara kan öka rummets yta utan också minska det. Som ett resultat måste du tillgripa en fullständig ombyggnad, som inte bara är besviken, utan också ytterligare reparationsarbete med vissa finansiella investeringar..

Halvcirkelformad båge

På grund av den smidiga avrundningen i den övre delen kallas en sådan båge för halvcirkelformad eller klassisk och anses vara den vanligaste designlösningen. Det är idealiskt för inredning av små rum och i de flesta fall används det för att kombinera ett kök med en korridor. Det är vanligt att använda halvcirkelformade valv av större storlek när man kombinerar köksrummet med vardagsrummet, vilket är särskilt viktigt för att ordna interiören i studiolägenheter.

Engelska arch

Huvuddragen i denna design är närvaron av vassa hörn i båda ändarna av bågens bas. Dessa typer av bågar används vanligtvis för att dekorera breda öppningar. Liknande, lite «fel» formen är perfekt för rum med ett stort fyrkantigt område och fungerar ofta som en extra dekorativ dekoration.

Rektangulär båge

Namnet på en sådan struktur överensstämmer helt med dess utseende och låter dig installera bågen istället för dörren utan ytterligare installation. Sådana alternativ för välvda öppningar är perfekta för att ordna ett kök i «Chrusjtjov», ser bra ut på alla torg och belastar inte rummet. Rektangulära bågar med rundade hörn bär det ursprungliga namnet – portal, och är också lämpliga för alla köksstorlekar.

Trapezformad båge

När det gäller de välvda öppningarna, vars övre del liknar formen på den geometriska figuren med samma namn – en trapets, behöver dessa strukturer utrymme. Små rum med en sådan dörröppning kommer att verka smalare än de verkligen är.

Halv-ellipsbåge

Ett designförslag av detta slag kommer att vara den perfekta lösningen för dem som vill placera en liten båge i köket. Sådana mönster, trots sin miniatyrstorlek och kompakthet, expanderar rummet visuellt och gör dörröppningen bredare..

Arabisk båge

En båge gjord i denna stil kännetecknas av närvaron av originalkurvor i den övre delen, därför kommer utformningen av en sådan plan att vara en utmärkt lösning för att ordna interiören i ett kök i orientalisk eller indisk stil. Sådana bågar har många designvariationer och kan dessutom innehålla olika dekorativa element..

Asymmetriska valv för köket

Trots att designers erbjuder många idéer för att skapa välvda öppningar, är ett sådant fenomen som en asymmetrisk båge, med en originaldesign som inte liknar något annat alternativ, ganska vanligt i interiören. Och i det här fallet rekommenderar experter noggrant att studera alla nyanser och utgå från den allmänna designstilen. Den gyllene medelvägen och eventuella specifika regler i detta fall existerar inte. Därför är det att föredra att överväga flera projektförslag när planeringen av en sådan struktur påbörjas, eftersom överflödet av konvexa element eller skarpa hörn i vissa fall ser vackert och lämpligt ut, och i andra tvärtom är det löjligt och motbjudande.

Arch design mellan köket och andra rum

När alla frågor om form och storlek på välvda öppningar mellan köket och andra rum har övervägts är det dags att besluta om konstruktionens design och välja det material som ska användas för dekoration.

Dekorativt gips

Användningen av dekorativt gips vid dekoration av en välvd öppning kan kallas det mest budgetmässiga och vanliga alternativet. Samtidigt är tekniken att applicera gips på väggarnas yta så enkel att du helt klarar det själv. Med gips kan du imitera vilken yta som helst och ändra dess färg om det behövs. Dessutom kan du i denna typ av dekoration helt enkelt montera bakgrundsbelysningen, vilket är mycket bekvämt när du belyser övergångarna mellan rum..

Sten

En lika vanlig lösning för att dekorera valv kan kallas användning av natursten, och i det här fallet kan du inte göra utan hjälp av en erfaren mästare. Strukturen, avslutad med sten, ser alltid presentabel ut och är hållbar. Priset på materialet i detta exempel motiverar sig helt och hållet..

Tegel

Ett lika originellt förslag kan kallas efterbehandling av bågen med hjälp av tegel. Ett sådant förslag kommer att ge inslag av brutalitet i inredningen och låta dig späda inredningen med en effektiv och ovanlig kontrast..

Mosaik

Om du redan har stött på kakelläggning kommer tanken på att avsluta en välvd struktur med en mosaik inte att orsaka några svårigheter, särskilt om mosaiken liknar en tegelsten. Det viktigaste är att förbereda ytan och bli av med alla oegentligheter..

Trä

Att dekorera bågen med trä kommer att se spektakulärt och elegant ut samtidigt, eftersom adeln i denna typ av material automatiskt överförs till den övergripande designstilen. Sådana bågar anses vara en manifestation av stil och god smak, men de kräver hjälp av en specialist, eftersom processen med att göra krökta delar för en öppning kräver vissa färdigheter och förmågor..

Gipsvägg

Gips passar perfekt på en yta av vilken form som helst, så när du använder ett sådant material för att avsluta en välvd öppning bör det inte vara några problem. Dessutom är mindre brister och brister perfekt gömda bakom finishen.

Polyuretan finish

Välvda strukturer av polyuretan säljs i butiker i ett ganska stort sortiment, så du måste bara välja det alternativ som passar konfigurationen av din öppning. Montering av sådana efterbehandlingselement behöver inte hjälp av en högkvalificerad hantverkare. Den enda nackdelen med polyuretanprodukter är överdriven skörhet..

Att installera en båge mellan köket och andra rum är inte bara en vacker idé, utan också ett utmärkt tillfälle att visa dina designkunskaper och skapa en unik inredning. Det viktigaste är att följa en enda stil när du designar och inte överdriva det med dekorativa tillägg.