Uteplats på sommarstugan: grannskapet av romantik och komfort

Under flera årtionden har det vanliga sättet för ryssarna påverkats starkt av traditioner som har kommit till oss från utlandet. Även dacha, en favoritplats för aktiv rekreation för de flesta av våra landsmän, har märkbart ändrat utseende och syfte. Och allt oftare, bland byggnader med traditionella sängar, kan du hitta hus på territoriet där små öar utmärker sig som en ljuspunkt – moderna oaser, kända i landskapsdesignens värld som «uteplats».

Utmärkt landskapsarkitektur av webbplatsen Sommarhörna i landet Uteplats nära lanthuset

Denna term härrör från det spanska ordet patio – «hus utan tak», det är vanligt att kalla en innergård dold för nyfikna ögon, inhägnad av husets vägg, liksom häckar, skärmar och dekorativa galler. Huvudelementet på uteplatsen är ett öppet asfalterat område, som har en perfekt plan yta..

Magnifikt förortsområde Oval uteplats Mysig innergård

Denna byggnad är mest populär i länder med milt klimat. Det är inte för ingenting som den klassiska uteplatsens ursprung bör sökas under antikens tid i staterna vid Medelhavet. I södra Europa användes sådana utomhusrum för att ta emot gäster och koppla av. Det är anmärkningsvärt att uteplatser inrättades inte bara i privata hus, utan också bredvid administrativa byggnader, liksom i kloster och kyrkor. Flera århundraden senare flyttade modetrenden till Latinamerika och östens territorium. Enligt lokala sedvänjor är det vanligt att utforma en uteplats i form av ett vanligt bostadsutrymme, där egenskaper som eleganta korgmöbler, ett bekvämt bord och många prydnadsväxter måste placeras. Invånarna i vårt land lärde sig om denna riktning av landskapsdesign relativt nyligen, men de har redan fullt ut uppskattat dess estetiska attraktion och komfort..

Uteplats med öppen spis Trämöbler på landet Landplats för vila

Vad är de – moderna uteplatser?

Under förhållandena i det säregna ryska klimatet är det svårt att uppnå den klassiska versionen av innergårdsdesignen, men det betyder inte alls att det är värt att helt överge möjligheten att skapa ett mysigt hörn på din dacha som gör att du kan njuta av lugnet i förortslivet.

Vardagsrum utomhus Underbar uteplatsdesign Uteplats framför stugan

Först och främst är uteplatsen en del av förortsområdet på marknivå och ibland även i linje med byggnadens grund, som är ett funktionellt utrymme organiserat utanför huset. Tack vare detta element i landskapsdesign expanderar byggnadens territorium, och följaktligen ökar boytan. Förutom ett plant område avsett för rekreation och hushållsbehov kan uteplatsen, efter ägarens gottfinnande, kompletteras med sådana element som:

  • slå samman;
  • konstgjord reservoar;
  • fontänen;
  • blomsterträdgård eller gräsmatta;
  • träd, prydnadsbuskar;
  • alla typer av växtsamlingar;
  • olika dekorativa element (pergolor, miniatyrskulpturer, konstgjorda vattenfall, amforor och fruktvaser).

Lantlig stuga med uteplats Pond view uteplats Original uteplats inredning

Att hitta den perfekta uteplatsen

Valet av en tomt för ett vardagsrum i naturen bör börja med att ta reda på dess huvudsakliga syfte. Kanske är behovet av en uteplats på grund av frekvent mottagande av gäster, behovet av att organisera festliga evenemang eller vänliga fester. Eller så är det bara dags att utrusta en mysig plats för att tillbringa oförglömliga romantiska kvällar med de närmaste. I det första fallet behöver du ett rymligt område som gör att du kan placera en grill eller grill. För att genomföra det andra alternativet kommer det att räcka med att ha en liten mark på dachas territorium, där bara allt du behöver kommer att finnas.

Mysig uteplats Originalmöbler för ett sommarboende

Uteplatsens storlek beror i alla fall på storleken på själva förortsområdet. Så ägarna till små hus på landet, vars territorium är begränsat av andra byggnader, kommer inte att kunna tilldela mycket utrymme för ett öppet område. Och ändå, när man skapar en uteplats, bör man komma ihåg att ett miniatyrhörna för en liten familj kan placeras på en mark som mäter 2-3 kvadratmeter. meter, och att bjuda in fyra eller fler personer att besöka, ett område på över 4 kvm. meter.

Uteplats med trämöbler Klädda möbler i landet

Historiskt sett är uteplatsen en slags förlängning av huset, så det måste på något sätt vara kopplat till det. Om detta alternativ väljs beror byggandet av en utomhusplats på byggnadens arkitektoniska egenskaper. I ett lanthus byggt i form av ett brev «NS», uteplatsen kan utformas i utrymmet mellan dess tre väggar. Detta är den klassiska uteplatslooken. Dessutom är uteplatsen ofta placerad framför ett bostadshus – längs omkretsen.

Öppen veranda i ett lanthus

Under de senaste åren har många sommarinvånare alltmer använt de mest pittoreska hörnen på sina personliga tomter för en sådan konstruktion, som ligger på ett betydande avstånd från huvudbyggnaderna. En sådan viloplats kommer att se extremt imponerande ut bredvid en konstgjord reservoar, utrustad på dachas territorium. Tack vare denna designlösning kommer luften nära uteplatsen att se kallare ut även på den hetaste dagen. Dessutom har ägarna till dacha, som sitter på gården, inte bara möjlighet att få styrka efter en hård arbetsvecka, utan också att njuta av den vackra utsikten från platsen..

Uteplats med sjöutsikt

Bestämmer formuläret

Om uteplatsen angränsar till huvudbyggnaden, är det bäst att välja formen på en kvadrat eller rektangel för den. Raka linjer smälter väl in i byggnadens konturer och förenklar processen med att skapa ett mörkt område. Alternativt kan du använda en mer vågad idé och skapa en udda uteplats med flera våningsplan. En plattform med oregelbundna konturer och invecklade böjar kommer att se väldigt original ut..

Modern stuga interiör Ovanligt formad uteplats

Välja material för sajten

Beroende på syftet med uteplatsen och de ekonomiska möjligheterna för ägarna till sommarstugan kan du använda följande material när du belägger golvet:

En kombination av olika material kommer att se särskilt imponerande ut: sten och kakel, trä och natursten.

Originaltillbehör i landet Dekorerande uteplats

Uteplatsdekoration – det mest kreativa av stegen

Att inreda en utomhusplats kan betraktas som den roligaste byggtiden och sommarstugearbetet. När du väljer möbler är det bäst att vara uppmärksam på prover gjorda av vinstockar, trä, rotting, plast eller metall. Graciösa korgstolar, liksom stabila smidesjärnstolar kommer perfekt att matcha golvets struktur och andra dekorativa designelement. Du kan naturligtvis installera stoppade möbler, dekorera dem med ljusa kuddar, men då bör du tänka på skydd mot regn i förväg.

Uttrycksfull uteplatsdesign Grön trädgård interiör

Prydnadsväxter är ett bra komplement till uteplatsen, planterade runt omkretsen av det asfalterade området. Tack vare häcken kommer friluftsrummet att se väldigt pittoreskt ut. Och om du installerar uppbyggda gitterväggar på uteplatsen och låter klättrande växter (druvor, murgröna, loach) över dem, kommer platsen att vara stängd från starkt solljus, vind och nyfikna ögon. Du kan plantera blommande växter i speciella behållare eller krukor – detta kommer att ge en speciell smak till hela kompositionen. Och söta lyktor, ljus i vackra ljusstakar och graciösa korgar med en uppsättning trevliga bagateller som behövs för kvällssamlingar kommer att göra uteplatsen ännu mer mysig och bidra till att skapa en romantisk stämning.

Romantiskt hörn Pittoresk herrgård

Det finns många sätt hur du kan adla en sommarstuga – för att göra den inte bara mysig, men också attraktiv. Att skapa en original uteplats bredvid stugan kommer att vara en utmärkt lösning på alla dessa problem. Som ett resultat kommer du inte bara att få en underbar plats för hela familjen att koppla av, utan också fylla på positiva känslor under en lång regnig period..